Gemma Bovery – Anne Fontaine (2014) [Κριτική]

Gemma Bovery (2014) 01
Η σκηνοθέτης Αν Φοντέιν (Anne Fontaine) που στο παρελθόν μας έχει παρουσιάσει ταινίες όπως το «Nathalie…» του 2003, αλλά και το υποψήφιο για Όσκαρ «Coco Before Chanel» του 2009 με την Audrey Tautou, επιστρέφει με τη νέα της δημιουργία. Ο λόγος για το φιλμ «Η Άλλη Μποβαρί» (Gemma Bovary), μία χαλαρή δραματική κομεντί, που βασίζεται στο κόμικς (graphic novel) της Πόσι Σίμοντς (Posy Simmonds). Στην ταινία πρωταγωνιστεί η γλυκιά Τζέμα Άρτερτον (Tamara Drewe – 2010), ενώ δίπλα της απολαμβάνουμε τον πάντα καλό Γάλλο ηθοποιό Φαμπρίς Λουκινί (Οι Γυναίκες του Τελευταίου Ορόφου – 2010, Το Αγόρι στο Τελευταίο Θρανίο – 2012), που κλέβει εύκολα τις εντυπώσεις…

«Γνώρισα την Πόσι Σίμοντς μέσα από την «Ταμάρα Ντρου» και ήμουν απ’ την πρώτη στιγμή ευνοϊκά προδιατεθειμένη για το μυθιστόρημα «Τζέμα Μπόβερι». Το λογοπαίγνιο σε αυτό το γυναικείο λογοτεχνικό αρχέτυπο υποσχόταν πολλά. Όταν διάβασα το μυθιστόρημα, με εντυπωσίασαν και με συγκίνησαν οι χαρακτήρες: ένιωσα την κωμική και τη βαθύτατα ανθρώπινη διάστασή τους. Με γοήτευσε το ύφος της συγγραφέως που και ισορροπεί ανάμεσα στην άγρια κωμωδία και την απίθανη ειρωνεία. Επίσης, με συγκίνησε η γνωριμία ενός φούρναρη και μίας νεαρής Αγγλίδας της εποχής μας που θα ταράξει τη ζωή του πρωταγωνιστή, που πίστευε ότι έχει πάρει πρόωρη σύνταξη στο σεξ και τα αισθηματικά! Κι όμως, ξελογιάζεται από τη σχέση ανάμεσα σε μια ηρωίδα μυθιστορήματος, την Έμμα Μποβαρί, την Τζέμα Μπόβερι. Αυτή η φετιχιστική πτυχή μοy φάνηκε ιδιαίτερα γοητευτική για σενάριο. Προσπάθησα να μείνω πιστή στο βιβλίο, παίρνοντας, όμως και κάποιες ελευθερίες: στο βιβλίο της Πόσι Σίμοντς, ο Ζουμπέρ, ο αφηγητής, παρεμβαίνει έμμεσα στην ιστορία, ενώ στην ταινία έχει πιο άμεσο ρόλο.» – Αν Φοντέιν (Anne Fontaine)
GEMMA BOVERYRéalisé par Anne Fontaine
Η Gemma (Τζέμα Άρτερτον – Gemma Arterton) είναι η πανέμορφη δεύτερη σύζυγος του Τσάρλι Μποβαρί (Τζέισον Φλέμινγκ – Jason Flemyng). Είναι επίσης η απρόθυμη μητριά των παιδιών του αλλά και το αντικείμενο εμμονικής αντιπάθειας της πρώην συζύγου του Τσάρλι. Η απρόβλεπτη αλλαγή συμπεριφοράς και η απροσδόκητη αποστροφή της Gemma για το Λονδίνο αναγκάζουν τον Τσάρλι να αποφασίσει τη μετακόμιση απέναντι στην επαρχία της Νορμανδίας.

Στο νέο τους σπίτι, ο αρχικός ενθουσιασμός τους για τη μαγεία της γαλλικής επαρχίας αναμένεται σύντομα να εξαφανιστεί. Είναι άραγε τυχαίο που η Τζέμα Μποβαρί έχει όνομα και επώνυμο, σε αντίθεση με την περιβόητη ηρωίδα του Φλομπέρ; Όπως και η Μαντάμ Μποβαρί έτσι και η Τζέμα, βαριέται συνεχώς, αποζητά την ερωτική αμαρτία και καταντά αφόρητα ασύμφορη; Μήπως είναι άραγε αιωνίως καταραμένη και καταδικασμένη; Τουλάχιστον αυτό φαίνεται να πιστεύει ο αιθεροβάμων Martin (Φαμπρίς Λουκινί – Fabrice Luchini)…
GEMMA BOVERYRéalisé par Anne Fontaine
«Ομολογώ πως όταν έλαβα το σενάριο, δεν ήμουν σίγουρη ότι ήθελα να παίξω σ’ αυτή την ταινία. Είχα ήδη παίξει στην Ταμάρα Ντρου, μια άλλη προσαρμογή έργου της Πόσι Σίμοντς. Το ύφος ήταν παρόμοιο, αλλά η πρωταγωνίστρια ήταν πολύ διαφορετική και είχε κάτι που με γοήτευε πολύ: είδα στοιχεία του εαυτού μου στην Τζέμα, όπως και στην Ταμάρα. Άλλωστε, η ιστορία εκτυλίσσεται στη Γαλλία και μου άρεσε η προοπτική να μάθω γαλλικά. Χωρίς να παραβλέπω το γεγονός ότι η Αν Φοντέν είναι μία σκηνοθέτιδα με μεγάλη ευαισθησία και ήθελα πολύ να με σκηνοθετήσει.» – Τζέμα Άρτερτον (Gemma Arterton)

Η Αν Φοντέιν μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη, με χάρη, συγκίνηση αλλά και χιούμορ, το κόμικς (graphic novel) της Πόσι Σίμοντς (Posy Simmonds) «Τζέμα Μπόβαρι». Ένας ενδιαφέρον συνδυασμός κι ένα παιχνίδι, ανάμεσα σε μία σύγχρονη «Μαντάμ Μποβαρί» και μία σημερινή αβέβαιη και ασταθή Αγγλίδα. Χαριτωμένη και επαρκής στον πρωταγωνιστικό ρόλο η Τζέμα Άρτερτον, αλλά ερμηνευτικά το φιλμ ανήκει στον καταξιωμένο Γάλλο ηθοποιό Φαμπρίς Λουκινί, ο οποίος για μία ακόμα φορά είναι απολαυστικός.
GEMMA BOVERYRéalisé par Anne Fontaine
«Είναι η δεύτερη φορά που συνεργάζομαι με την Αν Φοντέν και κάθε φορά με βάζει απέναντι σε υπέροχα πλάσματα: στη Λουίζ Μπουργκουάν στο Κορίτσι από το Μονακό, και στην εκπληκτική Τζέμα Άρτερτον σ’ αυτή την ταινία. Η Αν είναι πολύ πρωτότυπη σκηνοθέτιδα, καθόλου στομφώδης. Στο γύρισμα, κρατούσε αποστάσεις, δεν ήθελε να μας επηρεάζει. Γι’ αυτό πιστεύω πως «Η Άλλη Μποβαρί» είναι η καλύτερη ταινία της», λέει χαρακτηριστικά ο Φαμπρίς Λουκινί και συνεχίζει:
GEMMA BOVERYRéalisé par Anne Fontaine
«Όταν πρωτοδιάβασα το σενάριο μου άρεσε που ήταν ιδιαίτερο. Δεν είχε σκοπό να απεικονίσει την Μαντάμ Μποβαρί του Φλομπέρ. Αλλά να υπάρχουν πολλές αναφορές του κλασικού μυθιστορήματος στη σύγχρονη μυθοπλασία. Να είναι ο Φλομπέρ έμμεσα παρών, όπως ο Μολιέρος στην ταινία «Βόλτα με τον Μολιέρο». Είναι η ίδια διαδικασία: αναζητούμε κείμενα και τα ανασταίνουμε σε μία άλλη ζωή. Η Αν Φοντέν – και κατά κάποιο τρόπο και η Πόσι Σίμοντς στο comic της – είχε την ευφυΐα να μην προσεγγίσει τον Φλομπέρ «μετωπικά». Κάνει ακριβώς το αντίθετο από τον Σαμπρόλ…»
GEMMA BOVERYRéalisé par Anne Fontaine
Η «Gemma Bovery» είναι ένα μυθιστόρημα σε μορφή κόμικς (graphic novel), δια χειρός Posy Simmonds. Εκδόθηκε, αρχικά, σε συνέχειες από την εφημερίδα Guardian ενώ το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1999. Η ιστορία μας, μια διαφορετική ανάγνωση και εναλλακτική προσέγγιση της «Μαντάμ Μποβαρί», του Γκιστάβ Φλομπέρ, ξεδιπλώνεται με διάφορα φλασμπάκ καταγράφοντας μια κωμικοτραγική αναδρομή των τελευταίων μηνών της ζωής του ομώνυμου χαρακτήρα.
GEMMA BOVERYRéalisé par Anne Fontaine
Η ταινία «Η Άλλη Μποβαρί» (Gemma Bovary – 2014) της Αν Φοντέιν, προβλήθηκε τον Σεπτέμβριο στο Φεστιβάλ του Τορόντο, ενώ λίγες ημέρες αργότερα είχαμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε και στο 20ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Από την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου η ταινία κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες σε διανομή της Odeon.
GEMMA BOVERYRéalisé par Anne Fontaine
Έτος: 2014 | Xώρα: Γαλλία | Διάρκεια: 99 λεπτά | Σκηνοθεσία: Anne Fontaine | Σενάριο: Anne Fontaine, Posy Simmonds (novel) | Παίζουν: Fabrice Luchini, Gemma Arterton, Jason Flemyng

Σχολιάστε