Οι ταινίες της εβδομάδας (25/10 – 31/10)


Σε μια ιδιαίτερα πλούσια Κινηματογραφική Εβδομάδα, 4 νέες Αμερικάνικες ταινίες, κάνουν την εμφάνιση τους στις Αίθουσες, αλλά τη διαφορά κάνει μία ταινία από τη Ρουμανία

California Dreamin’ του Κριστιάν Νεμέσκου (Ρουμανία – 2007)

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο το 1999, ο σταθμάρχης του τοπικού σιδηροδρομικού σταθμού σε ένα μικρό ρουμάνικο χωριό που τυχαίνει να είναι και ο τοπικός γκάνγκστερ, σταματά ένα τρένο του ΝΑΤΟ που μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό. Η μεταφορά που επιβλέπεται από Αμερικανούς στρατιώτες, γίνεται σε ρουμάνικο έδαφος χωρίς επίσημα έγγραφα και βασίζεται σε μια προφορική έγκριση της ρουμάνικης κυβέρνησης. Η άφιξή τους όμως μετατρέπει το χωριό στο χωριό των χιλίων ευκαιριών, αλλά βέβαια δεν είναι ευπρόσδεκτοι από όλους…

Ιδιαίτερη ταινία, συναισθηματικά φορτισμένη, που ρίχνει μια έξυπνη και πολύπλευρη ματιά, στα Βαλκάνια, με φόντο την άφιξη ενός Νατοϊκού τρένου, το οποίο επιβλέπεται ως επί το πλείστον από Αμερικανούς στρατιώτες και που αναγκάζεται να σταματήσει, σε ρουμάνικο έδαφος.

Το φιλμ, California Dreamin’ (2007), όντας η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Κριστιάν Νεμέσκου, προβλήθηκε λίγους μήνες, μετά τον θάνατό του, στο Φεστιβάλ Καννών, κερδίζοντας το Μεγάλο Βραβείο, στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέµµα».

Αίθουσες: ΤΙΤΑΝΙΑ

Αγριότητα (Savages) του Όλιβερ Στόουν (Η.Π.Α. – 2012)

Ο πολυβραβευμένος Όλιβερ Στόουν, αφήνει για λίγο πίσω του την πολιτική και σκηνοθετεί μια ταινία, που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντον Γουίνσλοου με τους Τέιλορ Κιτς (Battleship), Άαρον Τζόνσον (Kick-Ass) και Μπλέικ Λάιβλι (Green Lantern, Gossip Girl) στους βασικούς ρόλους.

Δύο επιστήθιοι φίλοι ασχολούνται με την καλλιέργεια μαριχουάνας και μοιράζονται…την ίδια γυναίκα. Όταν εκείνη απαγάγεται από ένα καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού, οι δύο φίλοι σχεδιάζουν να την πάρουν πίσω, να εκδικηθούν και στο τέλος να εξαφανιστούν από προσώπου Γης.

Το καστ συμπεριλαμβάνει ακόμα τους: Σάλμα Χάγιεκ ως αρχηγός του καρτέλ, Μπενίσιο Ντελ Τόρο ως υπαρχηγός της, ενώ ο Τζον Τραβόλτα υποδύεται έναν πράκτορα της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών.

Ενέργεια, άφθονη αδρεναλινική δράση, ξέφρενος ρυθμός, σε ένα crime thriller blockbuster, που δεν επιζητά δάφνες ποιότητας, αλλά που φέρει την ιδιάζουσα υπογραφή του Όλιβερ Στόουν…

Αίθουσες: ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ – ΑΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS ΓΛΥΦΑΔΑ – ΑΝΟΙΞΗ ΧΑΙΔΑΡΙ – ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ – ΒΑΡΚΙΖΑ – ΑΙΓΛΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ

Η Παράξενη Ζωή του Τίμοθι Γκριν (The Odd Life Of Timothy Green) του Πίτερ Χέτζις (Η.Π.Α. – 2012)

Η Σίντι και ο Τζιμ Γκριν είναι ένα ευτυχισμένο νιόπαντρο ζευγάρι, οι οποίοι δε βλέπουν την ώρα να αρχίσουν να γεμίζουν το σπιτικό τους με τα δικά τους παιδιά. Για κακή τους τύχη ωστόσο, σύντομα διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να κάνουν παιδί. Σε μια κίνηση απελπισίας, αποφασίζουν να σφραγίσουν και να θάψουν στον κήπο τους ένα κουτί που θα περιέχει όλες τις ευχές, τις σκέψεις και τα όνειρά τους για το παιδί που θα επιθυμούσαν να έχουν, ελπίζοντας έτσι σε ένα θαύμα…

Μερικές φορές τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή μας συμβαίνουν με τον πλέον απροσδόκητο τρόπο, υποστηρίζει η νέα ταινία του καταξιωμένου συγγραφέα και σεναριογράφου Πίτερ Χέτζις, ο οποίος στην τρίτη αυτή σκηνοθετική του δουλειά, μας προσφέρει ένα κοκτέιλ νοσταλγίας και γλυκόπικρου χιούμορ, το οποίο όμως δυστυχώς, παρά την αρχικά πρωτότυπη ιδέα, δεν καταφέρνει να απαγκιστρωθεί από τα κλισέ του είδους και τον εύκολο, συναισθηματισμό.

Αίθουσες: VILLAGE TΗΕ MΑLL – VILLAGE ΡΕΝΤΗ – ODEON ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ STER MAKEΔΟΝΙΑ

Παράνομοι (Lawless) του Τζον Χίλκοουτ (Η.Π.Α. – 2012)

Στην εποχή της Ποτοαπαγόρευσης, οι αδελφοί Μπόντουραντ αποτελούν μύθο στην Πολιτεία Φράνκλιν της Βιρτζίνια. Έχοντας επιβιώσει από τον Μεγάλο Πόλεμο και την ισπανική γρίπη, επιδίδονται στο λαθρεμπόριο του ουίσκι, το λεγόμενο και moonshine επειδή το διακινούν κάτω από το φως του φεγγαριού. Ο ερχομός όμως του Αστυνόμου Ρέικς από το Σικάγο ανατρέπει τις καταστάσεις – κι ενώ όλη η Πολιτεία υποτάσσεται στους καινούργιους και διεφθαρμένους κανονισμούς του, οι Μπόντουραντ δεν υποκύπτουν σε κανέναν.

Μετά το σκληρό και πεσιμιστικό “The Road” (από το ομότιτλο βιβλίο του Κόρμακ ΜακΚάρθι, με τον Βίγκο Μόρτενσεν στον πρωταγωνιστικό ρόλο), ο Αυστραλός Τζον Χίλκοουτ καταπιάνεται με το ιστορικό μυθιστόρημα “The Wettest County In The World” και αφηγείται μια αληθινή ιστορία που εκτυλίχθηκε στην Αμερική της Μεγάλης Ύφεσης. Οι Τομ Χάρντι (“The Dark Knight Rises”) και Σάια ΛαΜπέφ (“Transformers”) υποδύονται τους αδελφούς Μπόντουραντ, παραγωγούς και λαθρεμπόρους παράνομου ουίσκι.

Συμπρωταγωνιστούν οι Γκάρι Όλτμαν και Γκάι Πιρς, ενώ το καστ συμπληρώνουν η Τζέσικα Τσαστέιν και η Μία Βασικόφσκα. Το σενάριο έγραψε ο μουσικός Νικ Κέιβ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το φιλμ “Παράνομοι” ήταν υποψήφιο για Χρυσό Φοίνικα στο τελευταίο φεστιβάλ των Καννών.

Ποτοαπαγόρευση, γκάνγκστερ, δεκαετία του ’20, κι ένα ιδιαίτερο Soundtrack που σε ταξιδεύει στην ατμόσφαιρα της εποχής. Όλα αυτά, συνθέτουν το «Lawless», με ένα πραγματικά πολύ αξιόλογο cast, που γι’ αυτό τελικά φεύγεις από την Αίθουσα, έχοντας μια πικρή αίσθηση απογοήτευσης, πιστεύοντας ότι θα μπορούσε το φιλμ, να αποδοθεί πολύ καλύτερα…

Αίθουσες: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ – ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ- ODEON ΕΜΠΑΣΣΥ – ΔΑΝΑΟΣ – ΚΗΦΙΣΙΑ – ODEON ΓΛΥΦΑΔΑ – ODEON KOSMOPOLIS ΜΑΡΟΥΣΙ – ODEON STAR CITY – STER ΙΛΙΟΝ – VILLAGE MALL – VILLAGE ΦΑΛΗΡΟ – VILLAGE ΡΕΝΤΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ – STER MAKEΔΟΝΙΑ – VILLAGE COSMOS

Σκότωσέ τους Γλυκά (Killing Them Softly) του Άντριου Ντομινίκ (Η.Π.Α. – 2012)

Ο Τζάκι Κόγκαν (Μπραντ Πιτ), είναι ένας επαγγελματίας μπράβος, που φροντίζει ορισμένοι κανόνες της Μαφίας να παραμένουν σεβαστοί… και απλά «βγάζει» από την μέση, οποιονδήποτε τους παραβιάζει. Όταν λοιπόν, κάποιοι ληστεύουν ένα μεγάλο χαρτοπαιχτικό παιχνίδι, που διεξαγόταν υπό την προστασία της Μαφίας, ο Κόγκαν θα αναλάβει να τους εντοπίσει και να επαναφέρει την τάξη στην τοπική κοινωνία.

Η ταινία σηματοδοτεί τη δεύτερη συνεργασία του σκηνοθέτη του αρκετά καλού φιλμ, «Η δολοφονία του Τζέσε Τζέημς από τον δειλό Ρόμπερτ Φορντ», Άντριου Ντόμινκ, με τον Μπραντ Πιτ.

Στην ταινία συμπρωταγωνιστούν επίσης, οι Ρίτσαρντ Τζένκινς και Ρέϊ Λιότα. Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο βιβλίο «Cogan’s Trade» του Τζορτζ Χίγκινς.

Μια δυνατή περιπέτεια, με συμπαθητικό σενάριο, που ουσιαστικά, πραγματεύεται το πως το οργανωμένο έγκλημα, αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της αμερικάνικης πραγματικότητας.

Αίθουσες: ΑΘΗΝΑΙΟΝ – ΑΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS ΓΛΥΦΑΔΑ – ΑΕΛΛΩ – STER ESCAPE – VILLAGE The Mall – VILLAGE ΡΕΝΤΗ – VILLAGE ΦΑΛΗΡΟ – VILLAGE ΠΑΓΚΡΑΤΙ – VILLAGE ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ODEON STARCITY – ODEON ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ – ΝΑΝΑ – ΟΠΕΡΑ – ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΛΑΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ – STER MAKEΔΟΝΙΑ – VILLAGE COSMOS

2 thoughts on “Οι ταινίες της εβδομάδας (25/10 – 31/10)

  1. Παράθεμα: Οι ταινίες της εβδομάδας (25/10 – 31/10) «

  2. Παράθεμα: Οι ταινίες της εβδομάδας (25/10 – 31/10) – ipografi news

Σχολιάστε