To Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης


To Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου (London Greek Film Festival) και παρουσιάζει τις καλύτερες ταινίες των πέντε χρόνων του Φεστιβάλ, από τις11 έως τις 21 Νοεμβρίου 2012!

Το London Greek Film Festival, του οποίου εμπνευστής είναι ο σκηνοθέτης, συγγραφέας και καλλιτέχνης των νέων μέσων, Χρήστος Προσύλης, ξεκίνησε σαν πείραμα αλλά εξελίχθηκε ως θεσμός. Η πορεία του άρχισε στην αίθουσα του Hellenic Centre στο κεντρικό Λονδίνο, τον Νοέμβριο του 2008 και μετακόμισε το 2010 στα ατμοσφαιρικά Westbourne Studios δίπλα σε μια από τις πιο καλλιτεχνικές συνοικίες του Λονδίνου, το Portobello.

Χρόνο με το χρόνο κέρδισε αναγνώριση και κύρος, αποτελώντας μία ξεχωριστή μορφή έκφρασης της ελληνικής κινηματογραφικής φωνής στο εξωτερικό και ένα δυναμικό σημείο συνάντησης Ελλήνων και ξένων κινηματογραφιστών, καλλιτεχνών της κινούμενης εικόνας και των νέων μέσων, σεναριογράφων, παραγωγών, ηθοποιών και σινεφίλ, ενώ παράλληλα, αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία παρουσίασης νέων ταλέντων και τάσεων.

Κάθε χρόνο υποβάλλονται στην επιτροπή του Φεστιβάλ δεκάδες σύγχρονες ταινίες από Έλληνες, Ελληνοκύπριους, ομογενείς από κάθε γωνιά του κόσμου, αλλά και από ξένους των οποίων η δουλειά έχει ελληνικό ενδιαφέρον.

Ταινίες με ποικίλο θεματικό υλικό από τις οποίες επιλέγονται εκείνες που θα συμμετάσχουν στο διαγωνιστικό μέρος. Ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους και μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, animation, video art αλλά και πειραματικές ταινίες, καθώς και σενάρια με εμφανή προσανατολισμό στον ανεξάρτητο περισσότερο κινηματογράφο που δίνουν το στίγμα του νέου ελληνικού σινεμά, το οποίο αντιδρά, ελπίζει, διεκδικεί και ονειρεύεται.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου, διοργανώνονται αφιερώματα σε παλιότερους δημιουργούς και ειδικές προβολές, σεμινάρια, εργαστήρια και συζητήσεις ενώ ιδιαίτερη στιγμή της διοργάνωσης αποτελούν τα events, προγραμματισμένα ή αυθόρμητα, που δίνουν, με μουσική και γεύσεις, μια ιδιαίτερη ελληνική νότα στη βρετανική πρωτεύουσα, όπως και η απονομή των Βραβείων Οδυσσέας.

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με την ευκαιρία των 5 χρόνων του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου, προγραμματίζει ένα δεκαήμερο – Αφιέρωμα στις καλύτερες στιγμές ενός ανεξάρτητου και δυναμικού θεσμού, που στηρίζει και προβάλει τον Έλληνα δημιουργό και μία Ελλάδα φωτεινή, η οποία με ταλέντο, γνώση και σκληρή δουλειά διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον.

Το φεστιβάλ ανοίγει την αυλαία του, την Κυριακή, 11 Νοεμβρίου, με τρία βραβευμένα ντοκιμαντέρ και μία ταινία μυθοπλασίας: το «This is London. 1939-2005. The Begging and the End», του Άρη Φατούρου, το «Συζητήσεις με την Κική Δημουλά», της Κατερίνας Πατρώνη, και το «Η Σιωπηλή Σχολή», των Ειρήνης Σαρίογλου και Μαρίνας Λεοντάρη, στις 18:00 , ενώ στη βραδινή προβολή (20:45) θα προβληθεί το «η Υπογραφή», του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, η ταινία που χάρισε στον Γιώργο Χωραφά το βραβείο Πρώτου Αντρικoύ Ρόλου.

«Οι επιζώντες» της Μαρία Γιαννούλη, «Η αρκούδα» της Βικτώριας Βελλοπούλου και «Στο βάθος κήπος» του Κλεάνθη Δανόπουλου είναι οι βραβευμένες ταινίες που εξασφάλισε το ΙΜΚ για τη Δευτέρα 12/11, στις 20:30.

Την επόμενη (13/11), το πρόγραμμα περιλαμβάνει το καλύτερο ντοκιμαντέρ του 2011 , «Σαν τον αέρα που αναπνέω… Μουσικοί του κόσμου στην Κρήτη» του Γιώργου Ζέρβα και το «Άμα δε σε θέλει…», του Βασίλη Νεμέα, ο οποίος βραβεύτηκε φέτος για το σενάριό του.

Την Τετάρτη (14/11), το κινηματογραφόφιλο κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τα «Γράμματα χωρίς παραλήπτη», του Ηλία Δημητρίου, «SpinaLonga», του Κώστα Αθουσάκη (βραβείο κοινού), «Και μη ερεύνα», του Νίκου Γιαννίκα (βραβείο κοινού), «Vibes», του Δημήτρη Κόλλια και «Guilt», του Βασίλη Μαζωμένου.

Το «Πρώτη Ύλη» του Χρήστου Καρακέπελη και το «Ο τελευταίος γυρισμός», της Κορίνας Αβραμίδου, προβάλλονται το απόγευμα (18:30) της Πέμπτης, 15 Νοεμβρίου στο ΙΜΚ, ενώ το βράδυ (21:30), οι θεατές θα παρακολουθήσουν την κινηματογραφική μεταφορά του δημοφιλέστατου θεατρικού «Το Γάλα».

Το πρόγραμμα της Παρασκευής είναι ιδιαιτέρως πλούσιο, με τις προβολές να ξεκινούν από τις 16:00. «Τύχη», του Νίκου Σκουλά και «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη», του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, είναι οι πρώτες ταινίες της μέρας. Στις 18:30, τη σκυτάλη παίρνουν ελληνοκυπριακές παραγωγές, «Λεηλατώντας μια ματωμένη χώρα», του Τάκη Παπαγιαννίδη και «Οδηγίες χρήσεως», του Κώστα Γιαλουρίδη. Στις 20:30 θα προβληθούν τα «Ο διαχειριστής», του Περικλή Χούρσογλου και «Fish N’ Chips» , του Ηλία Δημητρίου, επίσης ελληνοκυπριακά.

Το Σαββατοκύριακο παρουσιάζει εξαιρετικό κινηματογραφικό ενδιαφέρον, με τις ταινίες μικρού μήκους να κυριαρχούν. Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο (17/11) οι προβολές αρχίζουν στις 16:00 με το «45 τετραγωνικά», του Ηλία Δημητρίου, βραβευμένο για το σενάριό του, το «Ζαφείρης», της Έλενας Δημητρακοπούλου και το «Λόγος και αντίσταση», του Τίμωνα Κουλμάση. Στις 19:30, το ντοκιμαντέρ «Η περίπτωση Ευρυδίκη», του Φρέντυ Βιανέλη και το πολυβραβευμένο «Οι ιππείς της Πύλου», του Νίκου Καλογερόπουλου είναι οι μόνες μεγάλου μήκους ταινίες της συγκεκριμένης ώρας, αφού οι υπόλοιπες: «West of Eden», του Ζαφείρη Χαϊτίδη, «Little King», του Σωκράτη Αλαφούζου, «Stella and I», της Αμέρισσας Μπάστα και «Κινητά στοιχεία», του Νίκου Καλογερόπουλου, δεν ξεπερνούν τα 20 λεπτά, η καθεμία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κυμαίνεται και η Κυριακή (18/11), η μοναδική μέρα του φεστιβάλ που είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στο Animation, το Video Art και τον Πειραματικό (Experimental) Κινηματογράφο. Στις 16:30 οι ταινίες είναι αποκλειστικά μικρού μήκους: «Εμπειρικά Δεδομένα» του Γιώργου Δρίβα, «Sagittarius» της GM Touliatou, «Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι» των Παναγιώτη Ράππα και Άγγελου Ρουβά, «Syeahskate 4: αρρώστια» του Νίκου Κούρου, «Το χωριό» του Στέλιου Πολυχρονάκη «Καθρέφτες», της Δήμητρας Εγγλέζου, «Υπνοβάτης» του Jim Zoga, «Σκέψου, διέγραψε, κινήσου», της Μαρίας Κατσιπατάκη, «Ενοράσεις» της Ζακλίν Λέντζου και «2755 μίλια» της Τζάνις Ραφαηλίδου. Αντίθετα στις 19:30, προβάλλονται κανονικού μήκους ταινίες. «Τρεις μέρες ευτυχίας», του Δημήτρη Αθανίτη, « 4ever», του Γιώργου Πυρπασόπουλου και το «Fred & Vinnie», του Steve Skrovan.

Η δεύτερη εβδομάδα του Φεστιβάλ, ξεκινά στις 20:30, με την πολύ γνωστή ελληνική ταινία «Tο φιλί της ζωής», του Νίκου Ζαπατίνα καθώς και με τα «The exiled», της Καλλιόπης Λεγάκη και «Friendshop», της Μάγδας Γκούμα.

«Καπετάν Κεμάλ: Ο Σύντροφος», του Φώτου Λαμπρινού και «Άπνοια», του Άρη Μπαφαλούκα, μας επιφυλάσσει το πρόγραμμα της Τρίτης 20/1, στις 20:30.

Την τελευταία μέρα του Αφιερώματος, Τετάρτη 21/11, το φεστιβάλ, θα προβάλλει την ταινία « Οι Κολοσσοί του Έρωτα», του Νίκου Μιστριώτη στις 20:30, ενώ στις 21:40 θα γίνει η απονομή των βραβείων «Οδυσσέας».

Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε την επίσημη ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης:
http://www.mcf.gr/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s