25ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου – Παράλληλες Εκδηλώσεις


Το φετινό επετειακό 25ο Πανόραμα, διεξάγεται από τις 15 έως και τις 25 Νοεμβρίου. Στις 11 ημέρες, που διαρκεί το Φεστιβάλ, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε, περισσότερες από 90 ταινίες, κυρίως από την Ευρώπη, αλλά και τις υπόλοιπες ηπείρους, οι οποίες φέτος θα παρουσιαστούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και τον κινηματογράφο Τιτάνια Cinemax.

Ταυτόχρονα όμως, με τις προβολές του Φεστιβάλ, θα υπάρχουν και σημαντικές, παράλληλες εκδηλώσεις. Πάμε να τις δούμε, πιο αναλυτικά:

– Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, στις 12 μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS (Σταδίου 24)
Σε συνεργασία με το Σπίτι της Κύπρου και με αφορμή την ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Κυπριακή Δημοκρατία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Αφιερώματος στον Κυπριακό Κινηματογράφο, η ανοιχτή συζήτηση «Κυπριακός Κινηματογράφος και Πολιτική» με ομιλητές τους σκηνοθέτες Ηλία Δημητρίου, Γιάννη Οικονομίδη και Βασίλη Μαζωμένο. Συντονιστής: Νίνος Φένεκ Μικελίδης.

– Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ. στην Αίθουσα Α, Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Εισήγηση-παρουσίαση του άγνωστου κινηματογραφικού έργου του Άδωνι Κύρου από την Λίτσα Μπουδαλίκα, σκηνοθέτιδα και λέκτορα στο Τμήμα Τεχνών του Θεάματος στο Πανεπιστήμιο Paris – Ouest Nanterre, με τίτλο «Άδωνις Κύρου ή Ado Kyrou – Σουρεαλιστής, κριτικός και κινηματογραφιστής».

– Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ. στην Αίθουσα Α, Ταινιοθήκη της Ελλάδος:
Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με αφορμή τα 60α γενέθλια του γαλλικού κινηματογραφικού περιοδικού Positif. Συμμετέχουν ο κριτικός κινηματογράφου και διευθυντής έκδοσης του περιοδικού Positif, Michel Ciment, η σκηνοθέτις Στέλλα Θεοδωράκη και ο διευθυντής του Πανοράματος, Νίνος Φένεκ Μικελίδης. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Μιχάλης Μεϊμάρης, Διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συντονίζει η Μαρία Κομνηνού, Γεν. Γραμ. Δ.Σ.-Ταινιοθήκης της Ελλάδος & Αναπ. Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

– Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, στις 12 μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS (Σταδίου 24)
Στο πλαίσιο του αφιερώματος στο «Νέο Τουρκικό Σινεμά»: από τον Γιλμάζ Γκιουνέι στον Μπιλγκέ Τσειλάν», το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και η Π.Ε.Κ.Κ., επιχειρούν να χαρτογραφήσουν την άνθηση που γνωρίζει το σινεμά στη γειτονική μας χώρα με μια συζήτηση – ανοιχτό τραπέζι, με τίτλο «Ο Σύγχρονος Τουρκικός Κινηματογράφος» – και ομιλητές από την Ελλάδα τους κριτικούς κινηματογράφου Ανδρέα Τύρο και Ρόμπι Εκσιέλ και από την Τουρκία την κριτικό κινηματογράφου, Εσίν Κιουτσιουκτεπεπινάρ. Συντονιστής: Νίνος Φένεκ Μικελίδης.

– Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS (Σταδίου 24)
Δείχνοντας πάντα την ιδιαίτερη ευαισθησία του προς τον Ελληνικό Κινηματογράφο, το 25ο Πανόραμα έχει εντάξει στο πρόγραμμα του τέσσερις πρεμιέρες ελληνικών ταινιών: «10η μέρα» του Βασίλη Μαζωμένου, «Η Χαρά και η Θλίψη του Σώματος» του Ανδρέα Πάντζη (οι οποίες αποτελούν και επίσημες συμμετοχές στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ), «11 Συναντήσεις με τον Πατέρα μου» του Νίκου Κορνήλιου, και «Χαιρετίσματα στην Ευρώπη» του Νίκου Αλευρά, οι οποίες προβάλλονται στο αφιέρωμα «Σε Πρώτη Προβολή». Με την αφορμή αυτή, η διοργάνωση θα πραγματοποιήσει μία συζήτηση με τους Έλληνες σκηνοθέτες, ανοιχτή στο κοινό. Θα ακολουθήσει Q & A.

Το επετειακό 25ο Πανόραμα, διεξάγεται από τις 15 έως και τις 25 Νοεμβρίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και τον κινηματογράφο Τιτάνια Cinemax.

Γενική Είσοδος: 5 ευρώ
Διαρκείας 10 προβολών: 30 ευρώ
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.panoramafest.org/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s