Cloud Atlas – Andy & Lana Wachowski, Tom Tykwer(2012) [Κριτική]


Η ιστορία ξεκινάει το 19ο αιώνα από τα νησιά του Ειρηνικού, διασχίζει παρελθόν, παρόν και μέλλον και κάνει το γύρο του κόσμου για να καταλήξει στη Χαβάη, σε μια φουτουριστική κοινωνία που έχει επιβιώσει μετά την Αποκάλυψη. Οι Τομ Χανκς, Χάλι Μπέρι, Χιου Γκραντ, Σούζαν Σαράντον και Χιούγκο Γουίβινγκ υποδύονται πολλαπλούς ρόλους σε μια αλληλουχία διακεκομμένων ιστοριών, που πραγματεύονται το “Σύννεφο”, τον ατέρμονα μεταβαλλόμενο χαρακτήρα του “Άτλαντος”, της σταθερής ανθρώπινης φύσης.

Ο Τομ Τίκβερ (“Τρέξε Λόλα, Τρέξε”) και τα αδέλφια Γουακόφσκι (τριλογία “Matrix”) σκηνοθέτησαν την ταινία “Cloud Atlas”, βασισμένη στο βραβευμένο μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Μίτσελ. Το θρυλικό γερμανικό στούντιο Babelsberg φιλοξένησε το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων, στα ίδια πλατό που είχαν στο παρελθόν κινηματογραφηθεί αριστουργήματα, όπως τα “Μετρόπολις” και “Γαλάζιος Άγγελος”, ενώ συμπληρωματικά γυρίσματα έγιναν σε Σκωτία και Ισπανία.

Στο εντυπωσιακό έπος του “Cloud Atlas”, το δράμα, το μυστήριο, η δράση και η αιώνια αγάπη υφαίνονται και εναλλάσσονται αδιάκοπα σε μια ιστορία, που ξετυλίγεται σε βάθος. 500 χρόνων. Οι χαρακτήρες συναντιούνται και επανενώνονται από τη μια ζωή στην άλλη, καθώς γεννιούνται και ξαναγεννιούνται. Κι ενώ, οι συνέπειες των πράξεων και των επιλογών τους, επηρεάζουν τους χαρακτήρες στο παρελθόν, το παρόν, αλλά και το απώτερο μέλλον, μία ψυχή μεταμορφώνεται από δολοφόνος σε ήρωα, και μία μοναδική πράξη καλοσύνης θα μεταδοθεί μέσα από τους αιώνες, μέχρι να γίνει η έμπνευση για την επανάσταση…

Το εντυπωσιακό “Cloud Atlas”, διερευνά τα ερωτήματα γύρω από τη ζωή και το νόημά της. Ερωτήματα, που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει από τότε που άρχισε να διαμορφώνει συνειδητή σκέψη. Με μια καλειδοσκοπική γκάμα δράσης, συναισθήματος και ανθρώπινων επαφών, η ιστορία υπαινίσσεται ότι οι ζωές των ανθρώπων συνεχίζουν την προσωπική τους πορεία μέσα στο χρόνο. Οι ψυχές ξαναγεννιούνται, ανανεώνουν τους δεσμούς με τις άλλες ψυχές, ξανά και ξανά, ενώ τα λάθη μπορούν να διορθωθούν ή να επαναληφθούν και η ελευθερία μπορεί να αποκτηθεί ή να χαθεί, αλλά πάντα θα αναζητείται, καθώς η αγάπη πάντα επιβιώνει…

Η Λάνα Γουακόφσκι, μία από τους τρεις δημιουργούς που διασκεύασαν το βραβευμένο μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Μίτσελ, εξηγεί: «Αυτό που μας τράβηξε αμέσως σε αυτή την ιστορία, είναι η κλίμακα των ιδεών της, η συμπόνια για τα ανθρώπινα πλάσματα, η τόλμη και το θάρρος της, και η αίσθηση ότι είναι ταυτόχρονα κλασική και εντελώς καινούργια. Το θέμα της υπερβαίνει τα όρια της φυλής και του γένους, του τόπου και του χρόνου, και εννοεί ότι η ανθρώπινη φύση είναι πέρα από όλα αυτά τα σύνορα».

Το “Cloud Atlas” δείχνει πώς τα γεγονότα και οι αποφάσεις που παίρνουν οι άνθρωποι σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, μπορούν να αντηχήσουν με απρόβλεπτους τρόπους μέσα στο χρόνο και να αγγίξουν τις ζωές των άλλων. Ένας Αμερικανός δικηγόρος προστατεύει έναν φυγά σκλάβο στη διάρκεια ενός μοιραίου ταξιδιού από τα νησιά του Ειρηνικού το 1849… Ένας φτωχός αλλά ταλαντούχος μουσικούς στη Βρετανία του μεσοπολέμου, προσπαθεί να ολοκληρώσει το αριστούργημά του, πριν του συμβεί ένα ιδιαίτερο, γεγονός… Μία δημοσιογράφος, το 1973, προσπαθεί να αποτρέψει μια βιομηχανική καταστροφή… Ένας σύγχρονος εκδότης, ανήμερα της μεγάλης του επιτυχίας, φυλακίζεται άδικα… Μία γενετικά τροποποιημένη εργάτρια του 2144 νιώθει την απαγορευμένη αφύπνιση της ανθρώπινης συνείδησης…

Κάπως έτσι, στο ερημωμένο, μακρινό 2300 ένας βοσκός μάχεται με τη συνείδησή του, σχετικά με το τι πρέπει να κάνει για να σώσει τη ζωή του. Μετά την εισαγωγή της κάθε ιστορίας, η καθεμία ξετυλίγεται παράλληλα με τις άλλες, κι ενώ ρέει η μετάβαση από τη μία στην άλλη αντιλαμβανόμαστε με ποιο τρόπο συνδέονται όλες αυτές.

Σύντομα γίνεται εμφανές πως δεν είναι ξεχωριστές ιστορίες, αλλά διαφορετικές στιγμές μιας κοινής ροής που συλλαμβάνονται σε διαφορετικούς χρόνους. «Το κλειδί είναι να εγκαταλείψεις την εντύπωση ότι πρόκειται για 6 ιστορίες. Είναι μόνο μία», εξηγεί ο Άντι Γουακόφσκι. «Κάθε κομμάτι της ιστορίας και κάθε χρονική στιγμή επηρεάζει τις υπόλοιπες στη διάρκεια της ταινίας. Όλες αυτές οι ψυχές εξελίσσονται, βλέπεις τη σύνδεση μεταξύ τους και ακολουθείς την πρόοδό τους χρονολογικά».

«Οι σχέσεις των χαρακτήρων και η φύση των σχέσεων αυτών επίσης εξελίσσονται. Σε ένα σύμπαν όπου η μετενσάρκωση είναι δυνατή και σε μία ταινία όπου το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον συνυπάρχουν, ο θάνατος δεν είναι παρά μια πόρτα που κλείνει για να ανοίξει μια άλλη», συμπληρώνει ο συγγραφέας του βιβλίου, Ντέιβιντ Μίτσελ.

Το ιδιαίτερα όμορφο Soundtrack της ταινίας, συνέθεσε ο Τομ Τίκβερ, μαζί με τους Τζόνι Κλίμεκ και Ράινχολντ Χάιλ, αρκετούς μήνες προτού ξεκινήσουν τα γυρίσματα. Αν μη τι άλλο, είναι σπάνιο για τους σκηνοθέτες να συνθέτουν τη δική τους μουσική και ακόμα περισσότερο να το πραγματοποιήσουν μήνες νωρίτερα, αλλά για τον Τίκβερ η προσέγγιση αυτή αποδείχτηκε πολύτιμη, καθώς τον βοηθούσε να ορίσει τον τόνο και την έννοια της κάθε σκηνής στη διάρκεια της πραγματοποίησής της.

Ο πυρήνας της μελωδίας είναι μια συμφωνία που γεννιέται στο επεισόδιο του 1936 και αφορά ένα νεαρό μουσικό που εργάζεται σκληρά για να ολοκληρώσει το αριστούργημά του, το “The Cloud Atlas Sextet”. «H πρόκληση», σύμφωνα με τον Τίκβερ, «ήταν να έχεις ένα κομμάτι μουσικής που να συνδέεται με την περίοδο στην οποία υποτίθεται ότι γράφτηκε, και ταυτόχρονα είναι το κεντρικό μουσικό θέμα για ολόκληρη την ταινία, στην οποία επανεμφανίζεται και υπογραμμίζει πολλές σκηνές. Ένα μουσικό κομμάτι, το οποίο κάποιος που το ακούει πολλά χρόνια αργότερα, μπορεί να αναγνωρίσει ως κομμάτι της μνήμης του».

Το “Cloud Atlas”, είναι αν μη τι άλλο μία πρωτότυπη ιστορία. Μία ιστορία αισθηματική και σε σημεία δραματική. Παράλληλα όμως είναι και ένα θρίλερ μυστηρίου, μια κωμωδία, αλλά και μια φουτουριστική sci-fi περιπέτεια. Κι όμως, η δύναμη του, είναι αυτή ακριβώς εξερεύνηση των μοτίβων του μυθιστορήματος, γύρω από την αέναη επανάληψη. Γεγονός, που μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε μία σειρά αναγνωριστικών déjà vu, όταν οι χαρακτήρες φαινομενικά συναντώνται για πρώτη φορά, αλλά νιώθουν ότι γνωρίζονται μεταξύ τους ή όταν οι νότες μια μουσικής συμφωνίας ακούγονται τόσο οικείες σε έναν υπάλληλο δισκάδικου, ίσως γιατί είναι ο άνθρωπος που τη συνέθεσε πολλά χρόνια πριν…

Έτος: 2012 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 172 λεπτά | Σκηνοθεσία: Andy & Lana Wachowski, Tom Tykwer | Σενάριο: David Mitchell | Παίζουν: Tom Hanks, Halle Berry and Hugh Grant

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s