15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Απονομή Βραβείων

TDF15 - poster 01
Με μια απλή τελετή, έπεσε τυπικά η αυλαία του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Παράλληλα δόθηκαν και τα βραβεία του Φεστιβάλ, το οποίο μετά από 10 ημέρες, ολοκληρώνεται την Κυριακή 24/03, τελευταία ημέρα προβολών του.

Αναλυτικά τα βραβεία του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, έχουν ως εξής:

Βραβεία Κοινού
Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες άνω των 45 λεπτών απονέμεται:

i. Για ελληνική παραγωγή στην ταινία «Ο Μανάβης» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου.

ii. Για ξένη παραγωγή στην ταινία «Ο εξ αίματος αδελφός / Blood Brother» (ΗΠΑ) σε σκηνοθεσία Στιβ Χούβερ / Steve Hoover

Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες κάτω των 45 λεπτών απονέμεται:

i. Για ελληνική παραγωγή στην ταινία «Μια κληρονομιά: Με την ψυχή στο στόμα» σε σκηνοθεσία Κυριακής Μάλαμα

ii. Για ξένη παραγωγή στην ταινία «H υψηλή τιμή του χρυσού / The High Price of Gold» (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Μεγάλη Βρετανία) του Ρος Ντόμονι /Ross Domoney

Βραβεία FIPRESCI
Η φετινή κριτική επιτροπή της FIPRESCI απαρτίζεται από τους:

Peter Wintonick – Πρόεδρος (Καναδάς)
Kirsten Kieninger (Γερμανία)
Alberto Castellano (Ιταλία)
Νίκος Τσαγκαράκης (Ελλάδα)
και απονέμει τα Βραβεία FIPRESCI

i. Για ελληνική παραγωγή στην ταινία «They Glow in the Dark» σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Ευαγγελίδη. Το σκεπτικό της επιτροπής:

«Το βραβείο FIPRESCI για το καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ απονέμεται σε μια αιχμηρή, συγκινητική, χιουμοριστική και πολυεπίπεδη αποτίμηση αυτού που αποκαλούμε ζωή. Τα αφηγηματικά και υφολογικά του χαρακτηριστικά αποφεύγουν όλες τις παγίδες, στερεοτυπικές και ηθικολογικές προσεγγίσεις που συναντώνται συνήθως σε ταινίες που καταπιάνονται με το ευαίσθητο θέμα της σεξουαλικότητας. Πρόκειται για ένα ουμανιστικό φιλμ, με φόντο τη Νέα Ορλεάνη που διερευνά τη φιλία μεταξύ ομοφυλοφίλων, την αρρώστια, την οικειότητα, τη σεξουαλική ταυτότητα, τη φτώχια, τη συντροφικότητα, εν τέλει αυτό που αποκαλούμε αγάπη»

ii. Για ξένη παραγωγή στην ταινία «Μέρη μιας οικογένειας / Parts of a Family» (Ολλανδία, Μεξικό) σε σκηνοθεσία Διέγο Γκουτιέρες / Diego Gutiérrez. Το σκεπτικό της επιτροπής:

«Το βραβείο FIPRESCI για το καλύτερο ξένο ντοκιμαντέρ απονέμεται σε ένα ντοκιμαντέρ που σκιαγραφεί το πορτραίτο ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, εγκλωβισμένου σε 50 χρόνια ενός –κάποτε αγαπημένου – γάμου, στα δεσμά της μεγαλοαστικής αφθονίας, σε μια απομονωμένη έπαυλη στο Μεξικό. Μοιράζονται ένα σπίτι, αλλά όχι τις ζωές τους. Καθώς ο γάμος τους καταρρέει μπροστά στην κάμερα του κινηματογραφιστή γιου τους, ο καθένας έρχεται αντιμέτωπος με την αποξένωση με τους δικούς του όρους. Πρόκειται για μια κινηματογραφικά ξεχωριστή σπουδή μιας ασφυκτικής σχέσης που κάποτε λεγόταν αγάπη».

Βραβείο ΕΡΤ3
Το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΡΤ3 σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον» απονέμεται εξ ημισείας στις ταινίες «Little Land» (Ελλάδα, Γαλλία) σε σκηνοθεσία Νίκου Νταγιαντά και «Νομάδες του χειμώνα / Winter Nomads» (Ελβετία) σε σκηνοθεσία Μανιέλ φον Στιρλέρ / Manuel von Stürler.

Η επιτροπή απαρτίστηκε από τους Γιώργο Μπότσο, Δημήτρη Βέτα και Γρηγόρη Γκίνο. To βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 1500 ευρώ για καθεμιά ταινία, ενώ οι βραβευμένες ταινίες θα προβληθούν από την ΕΡΤ3.

Βραβείο ΕΡΤ «Doc on Air»
Το βραβείο «Doc on Air» της ΕΡΤ αφορά στο καλύτερο project του Pitching Forum του Eυρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN και αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 7.000 ευρώ. Το βραβείο απονέμεται έπειτα από απόφαση κριτικής επιτροπής που απαρτίζεται από τους tutors, οι οποίοι παρακολουθούν τις προτάσεις ντοκιμαντέρ στο Pitching Forum του Docs in Thessaloniki του EDN.

Το βραβείο απονέμεται φέτος στο project «Playing With Fire» (Ελλάδα) σε σκηνοθεσία Αννέτας Παπαθανασίου και παραγωγή Φωτεινής Οικονομοπούλου, Modiano S.A. Το σκεπτικό της επιτροπής:

«Η επιτροπή αποφάσισε να βραβεύσει ένα πολλά υποσχόμενο πρότζεκτ που ρίχνει φως στην καθημερινότητα των ατρόμητων γυναικών ηθοποιών στο Αφγανιστάν και στη δουλειά μιας θαρραλέας Ελληνίδας σκηνοθέτιδας. Ενασχολούνται με την επανεμφάνιση της αφήγησης και του θεάτρου στην Καμπούλ, τέχνες που βρίσκουν τις ρίζες τους στην αρχή του χρόνου και φυσικά στην ελληνική αρχαιότητα. Αυτές οι γυναίκες λειτουργούν κάτω από αντίξοες συνθήκες, διαρκή αντίσταση, απειλές για τη ζωή τους και κοινωνική απόρριψη. Η επιτροπή πιστεύει ότι αυτό το ντοκιμαντέρ θα κινητοποιήσει το κοινό. Θα μας δείξει ότι ο πολιτισμός και οι γυναίκες έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο.»

Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας
Η φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα», απαρτίζεται από τους αντιπρόσωπους της Διεθνούς Αμνηστίας: Ειρήνη Τσολάκη, Κατερίνα Καλογερά, Μάρω Σαββοπούλου και Μαριάννα Λεονταρίδου.

Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας απονέμεται στο ντοκιμαντέρ «Λέγε με Κούτσου / Call me Kuchu» (ΗΠΑ) σε σκηνοθεσία Κάθριν Φέρφαξ Ράιτ / Katherine Fairfax Wright και Μάλικα Ζουχάλι- Ουόρολ / Malika Zouhali-Worrall.

Βραβείο WWF
Η φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της WWF που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον», με θέμα το περιβάλλον και την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, απαρτίζεται από τους εκπρόσωπους της WWF Ελλάς: Γιώργο Βελλίδη, Ιάσων Κάντα και Κωνσταντίνο Λιαρίκο.

Το βραβείο της WWF απονέμεται στην ταινία «Little Land» (Ελλάδα, Γαλλία) σε σκηνοθεσία Νίκου Νταγιαντά

Βραβείο Docs in Progress
Φέτος, για πρώτη φορά στα Docs in Progress της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης απονέμεται βραβείο το οποίο αντιστοιχεί σε υπηρεσίες post-production αξίας 15.000 ευρώ, από την εταιρεία Authorwave.

Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν οι: Flora Gregory (Commissioning Editor, Al Jazeera, UK), Αριάνα Μεϊντανά (Υπεύθυνη Τμήματος Διεθνών Συμπαραγωγών της ΕΡΤ, Ελλάδα) και Jan Röfekamp (General Manager, Film Transit, Canada)

Το βραβείο Docs in Progress απονέμεται στο ντοκιμαντέρ «Aunty» (Ιταλία / Ισπανία), σε σκηνοθεσία και παραγωγή Salva Muñoz και Manu Gerosa, One World Documakers.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s