Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: Η Κινηματογραφική Ζωή της Ζωγραφικής

ταινιοθήκης της Θεσσαλονίκης
Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τη δραστηριότητά της παρουσιάζοντας το αφιέρωμα «Η Κινηματογραφική Ζωή της Ζωγραφικής», που θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 11 έως την Κυριακή 14 Απριλίου στην Αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α, Λιμάνι).

Πρόκειται για το αφιέρωμα το οποίο σηματοδότησε την έναρξη της λειτουργίας της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, τον Νοέμβριο του 2012, στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τις ταινίες:

– Καραβάτζιο / Caravaggio του Ντέρεκ Τζάρμαν / Derek Jarman (Μεγάλη Βρετανία, 1986)

– Πιροσμανί /Pirosmani του Γκιόργκι Σενγκελάγια / Giorgi Shengelaya (Σοβιετική Ένωση, 1969)

– Έγκον Σίλε: εγώ λάτρεψα το γυμνό / Egon Schiele-Exzesse του Χέρμπερτ Βέζελι / Herbert Vesely (Δυτική Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, 1981)

– Ο ζωγράφος Πικάσο / Picasso του Λουτσιάνο Έμερ / Luciano Emmer, (Ιταλία, 1955), Τουλoύζ Λωτρέκ / Toulouse Lautrec του Ρόμπερτ Έσενς / Robert Hessens (Γαλλία, 1950)

– Βαν Γκογκ / Van Gogh (Γαλλία, 1948), Πωλ Γκωγκέν / Paul Gaugin (Γαλλία, 1950) και Γκερνίκα / Guernica (Γαλλία, 1950) του Αλέν Ρενέ / Alain Resnais.

Η βαθύτερη ομορφιά της κινηματογραφικής εικόνας συνίσταται στον τρόπο με τον οποίο το φως διαχέεται μέσα στο κάδρο. Αυτό λοιπόν, που αποτελεί και την εικαστική αξία του πλάνου, είναι ιστορικά και άμεσα συνδεδεμένο με την τέχνη της ζωγραφικής.

Τα κινηματογραφικά έργα από την εποχή του βωβού έως σήμερα, δεν έχουν πάψει να αρδεύουν από τις ανεξάντλητες ζωγραφικές πηγές, μετουσιώνοντας την ακίνητη και αχρονική ζωή των ζωγραφικών πινάκων στην μαγεία της κινούμενης εικόνας. Για αυτό κι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν η έβδομη τέχνη αντιμετωπίζει «κατά μέτωπο» τους μεγάλους ζωγράφους – τη ζωή, την εποχή και κυρίως το έργο τους.

Είναι σαν οι δύο κατεξοχήν εικαστικές τέχνες (η πιο παλιά και η πιο σύγχρονη), να στέκονται απέναντι, αλλά ταυτόχρονα και μέσα, η μία στην άλλη, αναζητώντας έναν κοινό τόπο συνύπαρξης, όπου η στατικότητα της ζωγραφικής συνομιλεί με την κίνηση της κινηματογραφικής εικόνας.

Πρόγραμμα προβολών:

Πέμπτη 11 Απριλίου
21.30 Έγκον Σίλε: εγώ λάτρεψα το γυμνό

Παρασκευή 12 Απριλίου
21.30 Ο ζωγράφος Πικάσο – Γκερνίκα – Βαν Γκογκ – Τουλούζ Λωτρέκ – Πωλ Γκωγκέν

Σάββατο 13 Απριλίου
19.00 Ο ζωγράφος Πικάσο – Γκερνίκα – Βαν Γκογκ – Τουλούζ Λωτρέκ – Πωλ Γκωγκέν
21.30 Πιροσμανί

Κυριακή 14 Απριλίου
19.00 Πιροσμανί
21.30 Καραβάτζιο

Οι εκδηλώσεις της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s