Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου καταδικάζει το κλείσιμο της ΕΡΤ

Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου 01
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στεκόμενο στο ύψος των περιστάσεων, δε θα μπορούσε παρά με μία απλή όσο και ξεκάθαρη επιστολή, να θέσει το στίγμα της απέναντι στο βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ.

Μία ΕΡΤ, η σημασία της οποίας και η συμβολή της στην 7η Τέχνη αλλά και στον πολιτισμό γενικότερα, υπήρξε καταλυτική. Χαρακτηριστικά, η ανακοίνωση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, αναφέρει σχετικά:

«ΤΟ ΜΕΣΟΝ ΩΣ ΖΟΦΕΡΟ ΜΗΝΥΜΑ

Είναι τρεις μέρες τώρα που η χώρα συνεχίζει να ζει χωρίς δημόσιο ραδιόφωνο και τηλεόραση, χωρίς αυτό το δημόσιο αγαθό που αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα του κάθε Έλληνα πολίτη.

Η σκέψη μας είναι στους εργαζόμενους και στις οικογένειες που χάνουν τη δουλειά τους. Η σκέψη μας είναι στους ενεργούς κινηματογραφιστές και σε όλους τους καλλιτέχνες και δημιουργούς που βρίσκονται κυριολεκτικά «στον αέρα», καθώς η ΕΡΤ είναι το μοναδικό κανάλι που υποστηρίζει εμπράκτως τον σύγχρονο πολιτισμό αυτής της χώρας. Η σκέψη μας είναι στον κάθε Έλληνα πολίτη ο οποίος στερείται από τη μια στιγμή στην άλλη, μια από τις βασικές προϋποθέσεις ενός δημοκρατικού πολιτεύματος: το δικαίωμα στη δημόσια ενημέρωση και στον πολιτισμό της χώρας.

Πέρα από την πολιτική πλευρά της απόφασης (αν είναι ορθή ως προς το περιεχόμενό της), για την οποία υπάρχουν πλευρές με διαφορετικά επιχειρήματα (τα οποία ακούμε με ενδιαφέρον και μπορούμε να συμβάλλουμε με τις απόψεις μας, αν κληθούμε), υπάρχει κυρίως η πολιτειακή πλευρά και εκεί έχουμε να κάνουμε με μια εκτροπή των βασικών δημοκρατικών αρχών. Στοιχειώδης λογική αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι εξυγίανση της ΕΡΤ δεν συνιστά έκτακτη περίπτωση εξαιρετικώς επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης.

Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου δεν υπάρχουν για να λύνουμε τα ζητήματα νύχτα και με το μαχαίρι.

Και κυρίως ο σκοπός ΔΕΝ αγιάζει τα μέσα.

Η κυβέρνηση διάλεξε έναν τρόπο δράσης και ο τρόπος που επέλεξε αναπόφευκτα επηρεάζει το περιεχόμενο και μας προετοιμάζει για ένα ζοφερό μέλλον.

Η ΕΑΚ καταδικάζει αυτή την πρακτική, απαιτεί την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ και ενημερώνει ότι θα αντισταθεί με κάθε τρόπο σε κάθε μορφής φίμωση της ενημέρωσης και του ζωντανού και ενεργού πολιτισμού της χώρας.»

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s