Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ: «καταδικάζουμε την ξαφνική σίγαση της ΕΡΤ»

Cinema_00
Παίρνοντας θέση με τη σειρά της και η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, καταδικάζει απερίφραστα το ξαφνικό και βίαιο κλείσιμο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης – ΕΡΤ.

Η νεοσύστατη Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (Greek Documentary Association), που δημιουργήθηκε μόλις τον Μάρτιο του 2013, παίρνοντας την σκυτάλη από την Ένωση Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) και την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ) προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση, που αναφέρει σχετικά:
Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ 01
«ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΣΒΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΝΤΡΟΠΗ

Η ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ, όλοι εμείς οι κινηματογραφιστές που μέσα από τις συχνότητες της δημόσιας τηλεόρασης συχνά σας κρατήσαμε συντροφιά με ντοκιμαντέρ που σας προβλημάτισαν, σας διασκέδασαν, σας προκάλεσαν ή σας ενόχλησαν, αναδεικνύοντας την «άλλη πλευρά» της πραγματικότητας, καταδικάζουμε την ξαφνική σίγαση της ΕΡΤ και μάλιστα βάσει μιας ακόμα «πράξης νομοθετικού περιεχομένου» που στην ουσία παρακάμπτει την κοινοβουλευτική διαδικασία. Η πράξη αυτή δεν έχει ιστορικό προηγούμενο σε μη δικτατορικά καθεστώτα εν καιρώ ειρήνης. Η πράξη αυτή επίσης ευθυγραμμίζεται πλήρως με την γενικότερη υποβάθμιση της παιδείας και του πολιτισμού, που επιχειρείται συστηματικά στον τόπο μας, απαξιώνοντας τη μόνη επένδυση που θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να μας οδηγήσει σε μια καλύτερη κοινωνία.

Με το κλείσιμο της ΕΡΤ, δεν χάνει μόνο η Ελλάδα τη φωνή της. Δεν χάνουν μόνο οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ τη δουλειά τους. Είναι:

• Οι χιλιάδες Έλληνες δημιουργοί που καταδικάζονται στη φίμωση ή στην υποταγή στις πελατειακές σχέσεις.
• Τα μουσικά σύνολα που σιγούν. Το τρίτο πρόγραμμα. Ο απόδημος ελληνισμός που απομονώνεται. Η παραμεθόριος που αποκλείεται.
• Είναι το δημιουργικό ντοκιμαντέρ που αποτέλεσε σημαντικό μέρος του προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης, αποκομίζοντας διεθνή βραβεία και διακρίσεις, αλλά και συμπαραγωγές με ξένα σημαντικά τηλεοπτικά δίκτυα.
• Είναι τα εκατομμύρια τηλεθεατές ή ακροατές που για την ενημέρωση και την ψυχαγωγία τους δεν θα έχουν πια άλλη διέξοδο από τα κανάλια των ιδιωτών επιχειρηματιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πολιτικό και πολιτιστικό μας βίο.

ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΕΤΑΙ

Ως καλλιτέχνες, δημιουργοί ντοκιμαντέρ, συμπολίτες και συνάνθρωποι θα αγωνιστούμε για την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ώστε η ελληνική δημιουργία και ο παγκόσμιος πολιτισμός να φτάνει σε κάθε σπίτι. Θα αγωνιστούμε εναντίον του νομοσχεδίου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και με το οποίο η κομματική παρέμβαση και ο έλεγχος της δημόσιας τηλεόρασης συνεχίζεται και επαυξάνεται. Θα προτείνουμε τις μεταρρυθμίσεις εκείνες, που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση ώστε αυτή η φωνή να αποκτήσει το σημαντικό παιδευτικό, πολιτιστικό και εθνικό ρόλο, ο οποίος της αναλογεί, ιδιαίτερα στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε.

Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει το μαύρο στίγμα στην οθόνη της δημόσιας τηλεόρασης. Η μόνη όπου τα ερτζιανά του δημόσιου ραδιοφώνου σιωπούν. Ας αγωνιστούμε ώστε αυτοί οι φορείς να γίνουν ουσιαστικοί θεματοφύλακες και καταλύτες για την προώθηση της παιδείας και του πολιτισμού.»

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s