Σινεμά και Μουσική στην Αποβάθρα του «Τρένου στο Ρουφ»

Cinema - Τρένο στο Ρουφ 01
Το Ινστιτούτο Γκαίτε σε συνεργασία με την Αμαξοστοιχία Θεάτρου «το Τρένο στο Ρουφ», παρουσιάζει τις Τετάρτες του Ιουλίου, κλασσικές δημιουργίες του γερμανικού σινεμά, συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Βραδιές με τα αιθέρια πλάσματα των παραμυθιών, των μύθων και των «μουσικών κλιπ» της Lotte Reiniger, τα «συμφωνικά» κινηματογραφικά αριστουργήματα του Walther Ruttmann, την «Πριγκίπισσα των Στρειδιών» του μαέστρου της κωμωδίας Ernst Lubitsch και ζωντανή μουσική από τον συνθέτη Μηνά Ι. Αλεξιάδη (πιάνο και συνθεσάιζερ) θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τις Τετάρτες του Ιουλίου.

Αυτή την Τετάρτη, 10 Ιουλίου, θα προβληθούν δύο δημιουργίες του Walther Ruttmann. Πιο συγκεκριμένα, το φιλμ «Η Μελωδία του Κόσμου» (Melodie der Welt) του 1928/29 και διάρκειας 49 λεπτών και το «Βερολίνο. Η Συμφωνία της Μεγαλούπολης» του 1927, με διάρκεια 65 λεπτών.

– Η Μελωδία του Κόσμου (Melodie der Welt – 1928/29, 49´)
Cinema - Τρένο στο Ρουφ 02
Ένας στρόβιλος εικόνων από διαφορετικούς κόσμους. Ένας «συμφωνικός» γύρος του κόσμου με ατμόπλοιο σε 50 λεπτά. Διαφημιστική ταινία για τη γραμμή Αμβούργο – Αμερική, της ναυτιλιακής εταιρείας Hapag, αλλά και για τον κινηματογράφο με ήχο.

– Βερολίνο. Η Συμφωνία της Μεγαλούπολης (1927, 65´)
Cinema - Τρένο στο Ρουφ 03
Το σημαντικότερο ίσως έργο της γερμανικής κινηματογραφικής πρωτοπορίας της δεκαετίας του ’20. Ένα ριζοσπαστικό πείραμα του μοντάζ που αντλεί το υλικό του από τις εικόνες του Βερολίνου εκείνης της εποχής. Εικόνες για απαλό crescendo, andante, για ήχους μεταλλικούς. Θα προβληθεί η κόπια που ανακαινίστηκε το 2007 στο Κινηματογραφικό Τμήμα του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Αρχείου.

Ο Walther Ruttmann (1887-1941), ζωγράφος και κινηματογραφιστής, καθόρισε με το έργο του το στίγμα της κινηματογραφικής πρωτοπορίας. Με τα έγχρωμα πειραματικά φιλμάκια του καταθέτει τις πρώτες abstract ταινίες κινουμένου σχεδίου στον κόσμο.

Το «συμφωνικό» ντοκιμαντέρ «Βερολίνο. Η συμφωνία της μεγαλούπολης» και το ταξιδιωτικό κολάζ «Η Μελωδία του Κόσμου» συγκαταλέγονται πλέον, στα κλασικά αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά.

Τρένο στο Ρουφ: Σιδηροδρομικός Σταθμός Ρουφ επί της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως – Προαστιακός Ρουφ, Στάση Μετρό «Κεραμεικός»
Είσοδος: 5 €

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s