Φεστιβάλ και προβολές ταινιών με άδειες Creative Commons στο Hackerspace.gr

Φεστιβάλ Creative Commons 01
Tο Nordic Creative Commons Film Festival, είναι το πρώτο Σκανδιναβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου με προβολές ταινιών που δημιουργήθηκαν και διανεμήθηκαν με άδειες Creative Commons. Στην Αθήνα τον ρόλο του οικοδεσπότη θα διαδραματίσει το Hackerspace.gr πραγματοποιώντας προβολές στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου.

Το Nordic Creative Commons Film Festival είναι το πρώτο Νορβηγικό Φεστιβάλ Ταινιών Creative Commons, το οποίο ξεκίνησε στις 30 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 8 Σεπτεμβρίου. Το Φεστιβάλ, επιχειρεί να αναδειχτούν οι νέες δυνατότητες διανομής και προβολής ταινιών, που γεννήθηκαν στην ψηφιακή εποχή, αλλά και να προβληθούν δημιουργοί που έχουν επιλέξει να διαμένουν το έργο τους ελεύθερα.
Φεστιβάλ Creative Commons 03
Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται παγκοσμίως σε 18 χώρους με τις επίσημες προβολές να οργανώνονται με τη μέθοδο του crowdsoursing, δηλαδή από δημιουργούς που προσφέρουν τις ταινίες τους και ενδιαφερόμενους σε όλο τον κόσμο που αναλαμβάνουν να φιλοξενήσουν τις προβολές.

Στην Αθήνα τον ρόλο αυτό του οικοδεσπότη θα υλοποιήσει το Hackerspace.gr που θα πραγματοποιήσει προβολές στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά 8 ταινίες μικρού μήκους, 5 ντοκιμαντέρ και 2 ταινίες μεγάλου μήκους με αγγλικούς υπότιτλους.
Φεστιβάλ Creative Commons 02
Η είσοδος για τις προβολές θα είναι ελεύθερη, αλλά για την καλύτερη διαχείριση του χώρου απαιτείται κράτηση θέσεων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών, αλλά και για κρατήσεις, επισκεφτείτε το:
http://hackerspace.gr/wiki/Nordic_CC_Film_Festival_2013

O καθηγητής Λόρενς Λέσσιγκ, πρωτοπόρος στο κίνημα για την προώθηση των αδειών Creative Commons και καθηγητής Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ υποστηρίζει ότι, κάποια μέρα κανείς δεν θα μπορεί να φανταστεί ότι η διανομή ταινιών δεν γινόταν πάντα ελεύθερα, ότι υπήρχαν εταιρείες διανομής και αίθουσες προβολής όπου έπρεπε να καταβάλλει κανείς εισιτήριο για να δει την ταινία. Δείτε και το σχετικό βίντεο που ακολουθεί:

Οι άδειες CC (αρκτικόλεξο των Creative Commons) συνοδεύουν σήμερα τα έργα με το διακριτικό Some Rights Reserved (σε αντίθεση με το All Rights Reserved).
Φεστιβάλ Creative Commons 05
Όσο αφορά το hackerspace.gr είναι ένας χώρος αφιερωμένος στο δημιουργικό hacking κώδικα και κατασκευών στο κέντρο της Αθήνας. Λειτουργεί με βάση τη φιλοσοφία του Ανοιχτού Λογισμικού και προάγει την δημιουργικότητα, συνεργασία, έρευνα, ανάπτυξη και φυσικά τη μάθηση. Ο χώρος είναι ανοιχτός 24/7 σε όλους και η πρόσβαση είναι δωρεάν ενώ φιλοξενεί καθημερινά συναντήσεις δημιουργών λογισμικού ή περιεχομένου αλλά και DIY projects.
Φεστιβάλ Creative Commons 00

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s