Διημερίδα με τίτλο «Ρατσισμός και Φόβος» διοργανώνει την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Η εξαιρετικά επίκαιρη εκδήλωση μετά τα πρόσφατα γεγονότα, θα περιλαμβάνει ομιλίες, συζητήσεις και προβολή ντοκιμαντέρ.
Σε μία επίκαιρη και άκρως ενδιαφέρουσα διημερίδα, ψυχίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί και πολιτικοί επιστήμονες, κριτικοί τέχνης και λογοτεχνίας προσεγγίζουν το επίκαιρο θέμα του ρατσισμού σε συνάρτηση με το φόβο και τις επιπτώσεις στην ατομική, αλλά και συλλογική συμπεριφορά.
Το απόγευμα της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου, στις 17:30, θα πραγματοποιηθεί συνεδρία με τίτλο «Ρατσισμός και Αντισημιτισμός: Ψυχικός και Κοινωνικός Εκφοβισμός», με ομιλίες των Νικήτα Κανάκη, Γενικό Γραμματέα των Γιατρών του Κόσμου, Ηλία Κατσούλη, πολιτικό επιστήμονα και Νικόλαου Τζαβάρα, ψυχίατρος. Πρόεδρος της συνεδρίας θα είναι ο ψυχίατρος Στέλιος Κρασανάκης.
Την ίδια ημέρα στις 20:00 θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ «Η σιωπή της Γκέρντα» (Γερμανία 2008) της Britta Wauer, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Knut Elstermann.
Βιβλίο και ταινία αναφέρονται στην ιστορία της νεαρής Εβραίας Γκέρντα, που ύστερα από 40 χρόνια έσπασε τη σιωπή της, για τα όσα έζησε το 1944 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου, στον δημοσιογράφο Knut Elstermann.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο δημοσιογράφος Knut Elstermann, θα δώσει το παρών στην εκδήλωση και θα προλογίσει ο ίδιος την ταινία, ενώ μετά την προβολή της, θα συζητήσει με το κοινό.
Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν δύο συνεδρίες. Η πρώτη ξεκινά στις 10:00 το πρωί και έχει τίτλο «Η Σύγχρονη Παρουσία της Ρατσιστικής Ιδεολογίας», με ομιλητές τους: Βασιλική Γεωργιάδου, πολιτικό επιστήμονα, Μαρία Διαλλινά, ψυχίατρο, Σάββα Μιχαήλ, πολιτικό συγγραφέα και Δημήτρη Ψαρά, δημοσιογράφο-συγγραφέα. Πρόεδρος της συνεδρίας θα είναι η ιστορικός – μεταφράστρια Έμη Βαϊκούση.
Θα ακολουθήσει στις 12:00 το μεσημέρι η συνεδρία «Ρατσισμός: Η διαβρωτική του επίδραση στην Τέχνη. Μορφές Άμυνας», με ομιλίες των: Αθανάσιου Αλεξανδρίδη, ψυχίατρος, Ελισάβετ Κοτζιά, κριτικός λογοτεχνίας, Γιώργου Μποτονάκη, ψυχίατρος και Κατερίνας Σχινά, κριτικός λογοτεχνίας, υπό την προεδρία της ψυχιάτρου Χρυσής Γιαννουλάκη.
Έπειτα από κάθε συνεδρία θα ακολουθεί συζήτηση, ενώ θα πραγματοποιηθούν και οι ομάδες εργασίας «Μαθήματα για τον ρατσισμό σε μαύρο και άσπρο», στις 14:30 με τους ψυχιάτρους Αργυρώ Κυριαζή και Γρηγόρη Μανιαδάκη και στις 16:30 «Εμείς και η προκατάληψη», με τους ψυχιάτρους Ηλία Βλάχο και Ελισάβετ Παπανδρέου.
Η διημερίδα θα είναι στα ελληνικά. Όσο αφορά την προβολή, η γλώσσα του ντοκιμαντέρ στα γερμανικά/αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους, η δε εισήγηση στην ταινία και η συζήτηση στα γερμανικά/ελληνικά με μετάφραση.
Τη διημερίδα με τίτλο «Ρατσισμός και Φόβος» διοργανώνει την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14–16, Αθήνα).