Σηκώνει αυλαία το 7ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα

7ο DocFest Χαλκίδας 01
Από τις 08 έως τις 13 Οκτωβρίου και για έβδομη συνεχή χρονιά στις αίθουσες της Χαλκίδας δίνουν ραντεβού οι Έλληνες Ντοκιμαντέριστες. Παρουσιάζοντας τις δημιουργίες τους σε ένα Φεστιβάλ που φιλοδοξεί να αποτελέσει μία γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των ανεξάρτητων κινηματογραφιστών και των θεατών.

Για έβδομη χρονιά στο DocFest Χαλκίδας θα συμπαρασταθεί το κλασσικό με το νέο, η τέχνη με τη φαντασία, η μυθοπλασία με την αληθινή ζωή. Με όχημά του την απελευθερωτική δύναμη της εικόνας θα ξεκινήσει την Τρίτη 8 Οκτωβρίου η γιορτή του Ελληνικού Ντοκιμαντέρ.

Στην προσπάθεια συμβολής και στήριξης της εγχώριας κινηματογραφίας το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – Docfest, συγκεντρώνει και προβάλλει ολόκληρη την ετήσια παραγωγή ελληνικών ντοκιμαντέρ.

Φέτος στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα προβληθούν 51 ταινίες ντοκιμαντέρ παραγωγής 2012-2013, 20 μεγάλου μήκους και 31 μικρού μήκους.

Η Τελετή Έναρξης του 7ου Φεστιβάλ-Docfest είναι αφιερωμένη σε έναν κινηματογραφιστή που έχει καταφέρει να δώσει το δικό του σημαντικό στίγμα στον σύγχρονο Ελληνικό κινηματογράφο, τον σκηνοθέτη Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν για τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος και ο σκηνοθέτης Γιάννης Σολδάτος. Ενώ θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας του Νίκου Παναγιωτόπoυλου, «Τα οπωροφόρα της Αθήνας» του 2010.

Στα Τμήματα του Φεστιβάλ ξεχωρίζουν το Αφιέρωμα στο Γερμανικό Ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen, στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθούν 4 ντοκιμαντέρ:

– Kinshasa
– Η γυναίκα με τους πέντε ελέφαντες
– Rhythm Is It
– Λουτρά για Πριγκίπισσες

Ενώ στo πλαίσια του αφιερώματος στον σκηνοθέτη Λάκη Παπαστάθη, θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ:

– Γράμματα από την Αμερική
– Η Αλίκη Βουγιουκλάκη
– Ο Δράκος Του Νίκου Κούνδουρου
– Δυο πολίτες από την Κομοτηνή

Στην Τιμητική εκδήλωση για τον Λάκη Παπαστάθη θα μιλήσει ο Νίκος Κούνδουρος.
7ο DocFest Χαλκίδας 03
Το ντοκιμαντέρ ως η δημιουργική θεώρηση της πραγματικότητας καθρεφτίζει τον κόσμο μέσα από ένα φακό άλλοτε ειλικρινή και άλλοτε παραμορφωτικό. Καθώς δεν υπάρχει πιο δυνατό σενάριο από την ίδια την πραγματικότητα το Ελληνικό ντοκιμαντέρ αντλεί χρώμα και κίνηση μέσα από τον ακέραιο και αποκαλυπτικό χαρακτήρα του προωθώντας την κινηματογραφική σκέψη.

Μέσα από 52 ιστορίες ταινιών όπου ξεχώρισαν για την ιδιαιτερότητα των θεμάτων και τον τρόπο γραφής τους το Φεστιβάλ μας καλεί να ταξιδέψουμε και φέτος στο πολυπρισματικό σύμπαν του ντοκιμαντέρ.

Με φόντο την σύγχρονη οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική πραγματικότητα και σε συνθήκες κρίσης, το Φεστιβάλ συνεχίζει να στηρίζει και να αναδεικνύει το δημιουργικό ντοκιμαντέρ προσφέροντας στους Έλληνες κινηματογραφιστές μια οδό έκφρασης των καλλιτεχνικών τους ανησυχιών.

Τα Ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο Διαγωνιστικό Μεγάλου Μήκους του Φεστιβάλ, είναι:

Ασημακόπουλος Αποστόλης – Μια αναπνοή στο Αιγαίο
Βάκκας Κώστας – Ταξισυνειδησία
Βαφειάδης Σέργιος – Ο Βασιλιάς των ηλιθίων
Γκαστίν Μάρκος – Δημοκρατία. Ο δρόμος του σταυρού
Δάφνος Προκόπης – Κλακέτα Στόρι
Δούρου Ευηρούλα – Camino Musical: 9 μέρες γαλιθιάνικης μουσικής
Καπλανίδης Σταύρος – Άννα Βιχ-Φωτογράφος
Καρακάσης Χρήστος – Η γέννηση μιας ιδέας
Κεραμιδιώτης Γιώργος – Η Θεσσαλονίκη μέσα από την ποίηση
Κουτσιαμπασάκος Δημήτρης – Ο Μανάβης
Λαλουδάκη Ελισάβετ/Pizzocaro Massimo – Living in Interesting Times
Μποσκοϊτης Αντώνης – Κατερίνα Γώγου-Για την αποκατάσταση του μαύρου
Ρήγας Βαγγέλης – SPITFIRE Back to Zero
Σιαδήμας Ανδρέας – Μουσικό Χωριό
Τζελέπη Χρύσα/Κερσανίδης Άκης – Το χρονικό μιας καταστροφής
Χαρωνίτης Λευτέρης – Ο ήχος του χρόνου-Το χωριό μου και ο κόσμος 1900-1945
7ο DocFest Χαλκίδας 02
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο 7ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ DocFest στη Χαλκίδα, θα πραγματοποιήσουν την επίσημη πρεμιέρα τους 34 ταινίες-ντοκιμαντέρ.

Η έντονη και δυναμική παρουσία του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ αποτελεί ουσιαστικό τόπο συνάντησης των δημιουργών και δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να έρθει σε επαφή με το έργο τους.

Παράλληλα και μέσα από τις αναζητήσεις ενός κινηματογράφου ανήσυχου και διερευνητικού μέσου, μας δίνεται η ευκαιρία για 6 ημέρες, να στοχαστούμε και να ονειρευτούμε με οδηγό μια ιδιαίτερη και απελευθερωτική μορφή τέχνης, όπως αυτή του ντοκιμαντέρ.

Εκτός από το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα προβληθούν και 20 ταινίες ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο αφιερωμάτων και τιμητικών εκδηλώσεων σε σημαντικούς Έλληνες κινηματογραφιστές.

Φέτος στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα προβληθούν περισσότερα απο 75 ταινίες ντοκιμαντέρ. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στα πλαίσια του 7ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα, θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, ημερίδες, παρουσιάσεις βιβλίων, masterclasses, μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, εκθέσεις ζωγραφικής και παρουσιάσεις εργαστηρίων σε συνεργασία με δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Σκοπός όλων αυτών των εκδηλώσεων είναι να προσφέρουν ένα χώρο ουσιαστικού διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών.

Το 7ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ DocFest στη Χαλκίδα, θα πραγματοποιηθεί από τις 08 έως και τις 13 Οκτωβρίου. Οι προβολές θα διεξαχθούν στο Θέατρο Παπαδημητρίου, καθώς και στο Αμφιθέατρο του Μεγάρου Περιφερειακής Ενότητας της Εύβοιας, στη Χαλκίδα.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s