Αυλαία για το 16ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

16ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας 01
Από σήμερα, Σάββατο 30 Νοεμβρίου και έως την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο, την Αμαλιάδα, τα Λεχαινά τη Γαστούνη  και σε άλλες πόλεις της Ηλείας, το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Παράλληλα με το Φεστιβάλ Ολυμπίας πραγματοποιείται και η 13η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας- CAMERA ZIZANIO.

Aυλαία για το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν και Διαγωνιστικά Προγράμματα από τις 30 Νοεμβρίου έως και τις 7 Δεκεμβρίου.
16ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας 11
Παράλληλα θα γίνουν επίσης προβολές – εκδηλώσεις και στους άλλους δυο νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας (Πάτρα, Αίγιο, Μεσολόγγι). Στο Φεστιβάλ Ολυμπίας, προβάλλονται ταινίες επαγγελματιών που έχουν στο επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία.

Τατυτόχρονα με το Φεστιβάλ Ολυμπίας πραγματοποιείται και η 13η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας- CAMERA ZIZANIO. Στην CAMERA ZIZANIO διαγωνίζονται 150 ταινίες απ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
16ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας 05
Το ελληνικό τμήμα αύξησε και πάλι φέτος τις συμμετοχές συγκριτικά με την περυσινή χρονιά. Συμμετέχουν 185 ταινίες από 147 σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα. Επί πλέον θα προβληθούν 30 ταινίες στο διεθνές πανόραμα και σε ειδικές προβολές.

Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 16ου Φεστιβάλ Ολυμπίας θα προβληθούν ταινίες επαγγελματιών, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και κινουμένων σχεδίων, 13 ταινίες μεγάλου μήκους και 48 ταινίες μικρού μήκους.  Μέσω των ταινιών όλων των προγραμμάτων εκπροσωπούνται 44 χώρες απ’ όλες τις ηπείρους.
Εκτός από τις ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος θα προβληθούν και 60 ταινίες σε αφιερώματα και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις.
16ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας 07
Τα Κινηματογραφικά Αφιερώματα του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

«Young European Creation on tour», κινούμενα σχέδια χωρίς λόγια για παιδιά ηλικίας 6 ως 11 ετών (σε συνεργασία με το γαλλικό κινηματογραφικό Φεστιβάλ Cine Jeune)

RAINBOW (Rights against intolerans building open – minded world), ένα πρόγραμμα – εργαλείο για εκπαιδευτικούς με θέμα τη διαφορετικότητα και τον αυτοπροσδιορισμό των νέων (σε συνεργασία με την European Children’ s Film Association)

«Τα παιδιά στις ταινίες του Φρανσουά Τριφό», τέσσερις ταινίες μαθητείας για την παιδική ηλικία του κορυφαίου και πλέον αντιπροσωπευτικού Γάλλου σκηνοθέτη της Nouvelle Vague – Νέο Κύμα (μία σύμπραξη με το Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης)

«Zoom in European Children’ s Films», ταινίες με θέματα οικολογικά, οικογένειας, οικονομικής κρίσης, ανθρωπίνων σχέσεων, σχολικού περιβάλλοντος κ.α.

«Ο πόλεμος μέσα από τα μάτια των παιδιών», ένα αφιέρωμα μνήμης για τους 63 νέους, ηλικίας 14 ως 25 ετών, από τα Προσφυγικά της Πάτρας, που εκτελέστηκαν από τους ναζί, στις 4 Δεκεμβρίου 1943  (σε συνεργασία με τον Παμμικρασιατικό Σύλλογο Αχαΐας)
16ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας 02
Οι προβολές του Φεστιβάλ θα γίνονται στις εξής κινηματογραφικές αίθουσες και χώρους πολιτισμού:

1. Πύργος: Δημοτικό κινηματοθέατρο Απόλλων, Συνεδριακό Κέντρο Αντιπεριφέρειας Ηλείας, Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Κούβελου, Cineplex Ορφέας (3 αίθουσες)
2. Πάτρα: Αίθουσα εκδηλώσεων Παμμικρασιατικού Συλλόγου Αχαΐας
3. Αίγιο: Δημοτικό Θέατρο Απόλλων
4. Μεσολόγγι: Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
5. Αμαλιάδα: Cine Cinema (δυο αίθουσες)
6. Λεχαινά: Δημοτικός Κινηματογράφος «Άστρον»
7. Γαστούνη: Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο
8. Ζαχάρω: Αίθουσα εκδηλώσεων Δημοτικού Σχολείου
16ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας 06
Όλες οι ταινίες έχουν στο επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία και διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF και η UNESCO για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο. Το Φεστιβάλ Ολυμπίας τιμώντας αυτές τις αρχές είναι ισότιμο μέλος στη CIFEJ (Centre International du Film pour l’ Enfance et la Jeunesse) και στην ECFA (European Children’ s Film Associaton).

Τόσο για το διαγωνιστικό πρόγραμμα του 16ου Φεστιβάλ Ολυμπίας όσο και για το πρόγραμμα της 13ης CAMERA ZIZANIO, θα υπάρχουν εκτός από τις διεθνείς κριτικές επιτροπές των ενηλίκων και παιδικές κριτικές επιτροπές οι οποίες θα απονείμουν τα δικά τους βραβεία.
16ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας 10
Ταυτόχρονα θα λειτουργούν εργαστήρια σκηνοθεσίας, μοντάζ, σεναρίου, φωτογραφίας, κινουμένων σχεδίων. θα κυκλοφορείται καθημερινά η εφημερίδα Ζιζάνιο η οποία συντάσσεται από παιδιά. θα μεταδίδεται καθημερινά με ευθύνη των παιδιών από συχνότητα τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού η εκπομπή Ράδιο Ζιζάνιο. θα μεταδίδονται καθημερινά μέσω του διαδικτύου γεγονότα του Φεστιβάλ και συνεντεύξεις στο εξάωρης διάρκειας Zizanio Live (παραγωγή των παιδιών), καθώς και πλήθος σχετικών εκδηλώσεων.

θα προβάλλεται καθημερινά πριν από την τελευταία προβολή του διαγωνιστικού προγράμματος του Φεστιβάλ το πεντάλεπτο Daily News (παραγωγή των παιδιών).
θα γίνονται παρουσιάσεις βιβλίων και γνωριμία των μαθητών με καταξιωμένους συγγραφείς
θα δοθούν μουσικές και θεατρικές παραστάσεις
θα γίνουν ειδικά κινηματογραφικά αφιερώματα
θα προβληθούν στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαθήματα στο σκοτάδι», οι καλύτερες παιδικές και νεανικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου, σύγχρονες αλλά και κλασικές, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και κινουμένων σχεδίων.
16ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας 09
Το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Υποστηρικτές και συνεργάτες είναι ο Δήμος Πύργου, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το ΤΕΙ Πάτρας, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, φορείς εκπαιδευτικών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, Κινηματογραφικές Λέσχες και άλλοι φορείς. Το  Φεστιβάλ ενισχύεται από το πρόγραμμα MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
16ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας 04
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους καθώς και της 13ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας- CAMERA ZIZANIO, παράθετουμε τους επίσημους ιστότοπους: http://www.neanikoplano.gr/ και http://camerazizanio.net/

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s