Καλά νέα συνεχίζονται να έρχονται για τον ελληνικό κινηματογράφο από τα φεστιβάλ του εξωτερικού. Έτσι μετά το 43ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, όπου θα προβληθούν τρεις ελληνικές δημιουργίες, τη σκυτάλη παίρνει και πάλι το Βερολίνο.
Συγκεκριμένα, η μικρού μήκους ταινία «Washingtonia» της Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, θα διαγωνιστεί στο τμήμα των ταινιών μικρού μήκους του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, το οποίο φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως και τις 16 Φεβρουαρίου.
Συνολικά διαγωνίζονται 25 ταινίες από 21 χώρες και για τη φετινή χρονιά σχεδόν το ένα τρίτο των παραγωγών δεν είναι σε ψηφιακή μορφή, αλλά σε φιλμ. Ενώ η θεματολογία περιλαμβάνει ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, πειραματικές, καθώς και ταινίες κινουμένων σχεδίων. Οι 18 από τις 25 ταινίες μικρού μήκους παρουσιάζονται σε παγκόσμια πρεμιέρα.
H μικρού μήκους ταινία «Washingtonia», ξεκινάει όταν η καρδιά της καμηλοπάρδαλης δεν μπορεί πια να ακουστεί. H Washingtonia είναι το άλλο όνομα της Αθήνας, ένας τόπος όπου οι άνθρωποι και τα ζώα χάνουν το μυαλό τους. H Washingtonia είναι ο μόνος φοίνικας που το κόκκινο σκαθάρι δεν τρώει την καρδιά του γιατί η καρδιά του είναι μικρή και ξερή και σε κανέναν δεν αρέσουν οι μικρές και ξερές καρδιές.
Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, τελειόφοιτη της σχολής κινηματογράφου του Αριστοτελείου Τμήματος της Σχολής Καλών Τεχνών. Η παραγωγή ανήκει στους Γιώργο Ζώη, Άρτεμη Παττακού και στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Η ταινία πραγματοποιήθηκε και προβλήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Athens Open Air Film Festival του 2013, όπου έγινε η παραγωγή συνολικά πέντε νέων ταινιών μικρού μήκους, μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ, με κοινή θεματική: «Καλοκαίρι στην Αθήνα: Φόβος – Ελπίδα».
Υπενθυμίζουμε ότι στο φετινό 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, στο διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχει η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Το Μικρό Ψάρι» (Stratos). Ενώ στο πλαίσιο του 11oυ Berlinale Co-Production Market συμμετέχουν τα σχέδια του Χρίστου Γεωργίου με τίτλο «Χρόνια πολλά» και της Ελίνας Ψύκου με τίτλο «Ο γιος της Σοφίας» (πρ. τίτλος Ιβο και Σοφία).