«Το Δέντρο και η Κούνια» της Μαρίας Ντούζα (2013) [Κριτική]

Το Δέντρο και η Κούνια (2013)
Μετά την πετυχημένη παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μόντρεαλ και την προβολή της ταινίας τον Σεπτέμβριο στο 19ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αθηνών – Νύχτες Πρεμιέρας, η πρώτη μεγάλου μήκους δημιουργία της Μαρίας Ντούζα, «Το Δέντρο και η Κούνια», παρουσιάζεται στις Κινηματογραφικές Αίθουσες.

«Με αφορμή τις παλιότερες αλλά και τις νεώτερες μετακινήσεις των ανθρώπων, η ταινία συνυφαίνει την σύγχρονη πραγματικότητα με την πρόσφατη ιστορία σε ένα μοντέρνο μύθο όπου οι πρωταγωνιστές, μέσα από τις προσωπικές τους διαδρομές και συγκρούσεις, θα αναζητήσουν εν τέλει τη μετάνοια, την αποδοχή και την αγάπη», λέει χαρακτηριστικά η σκηνοθέτης Μαρία Ντούζα και συνεχίζει:
Το Δέντρο και η Κούνια (2013) 09
«Μεγάλωσα στη δεκαετία του ’70, σε μια εποχή μικρής κινητικότητας και μεγάλης καχυποψίας (η μετανάστευση είχε υποχωρήσει και τα σύνορα του κόσμου έμοιαζαν οριστικά). Οι άνθρωποι ταξίδευαν μόνο για τουρισμό, κάποιοι για σπουδές κι αυτό μόνο στη Δύση. Στην Ανατολή δεν επιτρεπόταν να ταξιδεύουν καθόλου. Αυτό έπαψε απότομα το 1989 με την πτώση του τείχους του Βερολίνου, που εμείς είχαμε πιστέψει ότι θα έστεκε ως το τέλος του κόσμου.»
Το Δέντρο και η Κούνια (2013) 10
Στο κέντρο της ιστορίας μας βρίσκεται η Ελένη Καραπάνου (Μυρτώ Αλικάκη) καθηγήτρια καρδιολογίας στο Λονδίνο, η οποία έχει αποξενωθεί από τον πατέρα της Κυριάκο (Ηλία Λογοθέτη) εδώ και δεκαπέντε χρόνια από τότε που, αψηφώντας τις επιθυμίες του, άφησε την Ελλάδα, με σκοπό να εγκατασταθεί στην Αγγλία.

Ο Κυριάκος, που είχε υπάρξει πρόσφυγας στη Γιουγκοσλαβία μετά τον πόλεμο, ποτέ δεν συγχώρησε την Ελένη για αυτήν της την επιλογή και αρνήθηκε κάθε συμμετοχή στη ζωή της και την οικογένειά της στο Λονδίνο. Μια μέρα, ο Βρετανός άντρας της Ελένης, ο Χάρυ (John Bicknell), χάνει τη δουλειά του σε κάποιο χρηματοπιστωτικό κολοσσό και μετατίθεται στην Κίνα.
Το Δέντρο και η Κούνια (2013) 08
Αντιμέτωπη με δύσκολα προσωπικά και επαγγελματικά διλήμματα, η Ελένη παίρνει τη δεκάχρονη κόρη της, Άννα (Ίρις Μήττα) και έρχονται στην Ελλάδα για Πασχαλινές διακοπές. Όταν όμως φτάνει στο πατρικό της, τίποτα δεν είναι όπως το περίμενε. Μια γυναίκα από τη Σερβία, η Νίνα (Mirjanna Karanovic), είναι εγκατεστημένη εκεί μαζί με την εντεκάχρονη κόρη της Μίρα (Ελένη Κουλέτση).
Το Δέντρο και η Κούνια (2013) 11
Έχοντας κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο 37ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Μόντρεαλ, που διεξήχθη τον Αύγουστο, η πρώτη μεγάλου μήκους δημιουργία της Μαρίας Ντούζα, «Το Δέντρο και η Κούνια» πραγματοποίησε την ελληνική της πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο στο 19ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αθηνών – Νύχτες Πρεμιέρας, και πλέον παρουσιάζεται κανονικά στις Κινηματογραφικές Αίθουσες.
Το Δέντρο και η Κούνια (2013) 07
Σε πρώτο επίπεδο, «Το Δέντρο και η Κούνια» συνιστά μία ιστορία οικογενειακής συμφιλίωσης, η οποία αντλεί την έμπνευσή της από αληθινά περιστατικά. Ωστόσο με φόντο, τις παλιότερες αλλά και τις νεότερες μετακινήσεις των ανθρώπων στα Βαλκάνια, η ταινία συνυφαίνει τη σύγχρονη πραγματικότητα με την πρόσφατη ιστορία. Δημιουργεί έτσι έναν μοντέρνο μύθο πάνω στην αέναη μετακίνηση των ανθρώπων, τη μετάνοια, την αποδοχή και την αγάπη.
Το Δέντρο και η Κούνια (2013) 06
Εμπνευσμένη από ένα πραγματικό περιστατικό, η ταινία αφηγείται πώς τα μέλη μιας οικογένειας για χρόνια χωρισμένα ξαναβρίσκονται ένα Πάσχα, κάτω από την πατρογονική στέγη, σε μια συνάντηση η οποία θα έχει, για τον καθένα, απροσδόκητες συνέπειες. Ερμηνευτικά, ξεχωρίζει η εμβληματική παρουσία του Ηλία Λογοθέτη, ενώ και η Μυρτώ Αλικάκη, είναι αρκετά καλή στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

«Το Δέντρο και η Κούνια» της Μαρίας Ντούζα, είναι γυρισμένο στην ελληνική επαρχία και διαθέτει ένα καλό cast όπου συμμετέχουν, εκτός από τηη Μυρτώ Αλικάκη και τον Ηλία Λογοθέτη, ο Νίκος Ορφανός και η γνωστή διεθνώς Σέρβα ηθοποιός, Μιριάννα Καρανόβιτς (Underground, Ο Μπαμπάς Λείπει σε Ταξίδι για Δουλειές).
Το Δέντρο και η Κούνια (2013) 05
Η ταινία αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους της Μαρίας Ντούζα η οποία, αφού σπούδασε κινηματογράφο στο National Film and Television School της Αγγλίας, έχει γράψει και σκηνοθετήσει αρκετές ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, καθώς και διαφημίσεις.
Το Δέντρο και η Κούνια (2013) 04
«Η ταινία πραγματεύεται το πώς αυτές οι μετακινήσεις επηρεάζουν τις οικογενειακές δομές, πώς οι παραδοσιακές αντιλήψεις για το τι σημαίνει πατρίδα και «ανήκω» αλλάζουν στις σύγχρονες συνθήκες μετακίνησης, αλλά και πως η δικιά μας εμπειρία της διασποράς μπορεί να μετατραπεί σε μια νέα – διεθνιστική σχεδόν – αντίληψη του εαυτού μας και των άλλων», αναφέρει η σκηνοθέτης Μαρία Ντούζα και συνεχίζει:

«Δυστυχώς σήμερα, εδώ στη δική μας πατρίδα, την χώρα του Οδυσσέα και το κέντρο ενός έθνους διασποράς, μια πτωχευμένη και ταπεινωμένη κοινωνία βλέπει το φάντασμα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας να ξαναγεννιέται, καθώς η συγκυρία θολώνει την καθαρότητα του βλέμματος και του νου. Ντροπιαστικές εικόνες ενός όχλου τυφλού που επιτίθεται σε μετανάστες μέσα στην καρδιά της Αθήνας κάνουν τον γύρω του κόσμου. «Το Δέντρο και η Κούνια» θέλει να πετύχει το αντίθετο. Θέλει να μας θυμίσει πως κι εδώ όπως κι αλλού δεν έχουν χαθεί οι άνθρωποι που παραμένουν άνθρωποι και πως η ζωή θα ήταν ένα τρομακτικό ταξίδι αν δεν μπορούσαμε να την ζήσουμε με αποδοχή, αλληλεγγύη και αγάπη.»
Το Δέντρο και η Κούνια (2013) 01
Η ταινία αναπτύχθηκε στα πλαίσια των Εργαστηρίων MFI Script2Film και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του προγράμματος Media της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ευγενική χορηγία του ΟΠΑΠ. Αποτελεί μία συμπαραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της ΕΡΤ, της NOVA, της Intermedianetwork Serbia, της Phos Productions, της Stefi Productions και της Townfilm.

Έτος: 2013 | Xώρα: Ελλάδα | Διάρκεια: 108 λεπτά | Σκηνοθεσία: Μαρία Ντούζα | Σενάριο: Μαρία Ντούζα, Ελένη Ατσίκμπαση | Παίζουν: Μυρτώ Αλικάκη, Ηλίας Λογοθέτης, Mirjanna Karanovic, Νίκος Ορφανός

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s