Elefante Blanco – Pablo Trapero (2012) [Κριτική]

Elefante Blanco (2012) 12
Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η νέα ταινία του Αργεντινού σκηνοθέτη Πάμπλο Τραπέρο, με πρωταγωνιστές τους Ρικάρντο Ντάριν και Ζερεμί Ρενιέ, μας μεταφέρει στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στις παραγκουπόλεις της Αργεντινής. Το φιλμ είναι ένα σκληρό, αλλά παράλληλα και ρεαλιστικό, κοινωνικό δράμα, το οποίο θέτει προβληματισμούς και ερωτήματα στον θεατή, τα οποία όμως αιωρούνται αναπάντητα…

«Πιστεύω ότι το παρελθόν της Αργεντινής, εξαιτίας της πολυπλοκότητας του, μοιάζει με το παρελθόν ενός ανθρώπου, κάθε μέρα που περνά μας μαθαίνει και κάτι. Το παρελθόν του καθένα μας αντανακλά στο παρόν, και μια χώρα προοδεύει όταν μπορεί να αντανακλά το παρελθόν της. Δεν πιστεύω σε ολοκληρωτικές απαντήσεις, αλλά ένας τρόπος να μαθαίνεις από το παρελθόν, είναι να το χρησιμοποιείς σαν καθρέφτη. Δε μπορούμε να ξεχάσουμε το παρελθόν, αλλά να το θυμόμαστε για να κάνουμε ένα καλύτερο μέλλον. Κοιτώντας πίσω, μπορούμε να χτίσουμε καλύτερα το μέλλον, κι αυτός είναι κοινός παρονομαστής για κάθε χώρα, για κάθε άνθρωπο.»
Πάμπλο Τραπέρο
Elefante Blanco (2012) 11
Ο Τζούλιαν (Ρικάρντο Ντάριν) και ο Νίκολας (Ζερεμί Ρενιέ), δύο ιερείς που εργάζονται στη “Villa Virgin”, μια παραγκούπολη στις φτωχογειτονιές του Μπουένος Άιρες, προσπαθούν σκληρά να βοηθήσουν τους ντόπιους κατοίκους. Ο Τζούλιαν, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις όποιες πολιτικές του διασυνδέσεις για να προχωρήσει η κατασκευή ενός νοσοκομείου.

Ο Νίκολας, λίγο αφού έγινε μάρτυρας της δολοφονίας των ανθρώπων της κοινότητας που ζούσε από παραστρατιωτικές δυνάμεις, αποφασίζει να ακολουθήσει τον Τζούλιαν στο έργο που επιτελεί. Βαθιά προβληματισμένος, ο ήρωας μας βρίσκει καταφύγιο στην αγκαλιά της Λουτσιάνα (Μαρτίνα Γκούσμαν), μιας νέας, αλλά και άθεης κοινωνικής λειτουργού.
Elefante Blanco (2012) 09
Καθώς η πίστη του αποδυναμώνεται σταδιακά και η βία στα καρτέλ κλιμακώνεται, ο Νίκολας βλέπει τον κόσμο του και τις αντιλήψεις του να κλονίζονται και οι ιδέες του να δοκιμάζονται. Όταν λοιπόν σταματούν οι εργασίες στο νοσοκομείο και μάλιστα μετά από σχετική υπουργική απόφαση, το ξέσπασμα είναι αναπόφευκτο και θέμα χρόνου οι όποιες εξελίξεις…
Elefante Blanco (2012) 08
Το φιλμ «Λευκός Ελέφαντας» (White Elephant / Elefante blanco) του Πάμπλο Τραπέρο, είναι γραμμένο από τον ίδιο τον σκηνοθέτη και τους σχεδόν μόνιμους συνεργάτες του: Μαρτίν Μαουρεγκουί, Αλεχάντρο Φαντέλ και Σαντιάγκο Μίτρε. Η ταινία καταγράφει τις σκοτεινές πτυχές της Αργεντίνικης κοινωνίας και αναφέρεται σε μία πραγματική ιστορία που έλαβε χώρα τη δεκαετία του 1970, στην Αργεντινή.

Στο φιλμ πρωταγωνιστούν, ο Ρικάρντο Νταρίν και η Μαρτίνα Γκούζμαν (σύζυγος του σκηνοθέτη), όπως ακριβώς είχε συμβεί και το 2010 στο φιλμ του Πάμπλο Τραπέρο, «Το Αρπαχτικό» (Carancho). Το καστ συμπληρώνει η χαρισματική παρουσία του Βέλγου ηθοποιού Ζερεμί Ρενιέ, γνωστός κυρίως από τη συνεργασία του με τους αδερφούς Νταρντέν, σε φιλμ όπως το «La Promesse» του 1996, αλλά και το «L’ Enfant» του 2005. Ενώ έχει πρωταγωνιστήσει και σε ταινίες, όπως το «Brotherhood of the Wolf» του Christophe Gans το 2001, αλλά και το «In Bruges» του Martin McDonagh το 2008.
Elefante Blanco (2012) 07
Ο σκηνοθέτης Πάμπλο Τραπέρο, ξεκίνησε τη διεθνή του καριέρα το 1999, με το φιλμ «Κόσμος / Γερανός» (Mundo Grua – 1999). Η ασπρόμαυρη, γυρισμένη με φιλμ 16mm ταινία, αποτέλεσε σταθμό στον κινηματογράφο της Αργεντινής, κι ενέπνευσε πολλούς νέους σκηνοθέτες. Η ταινία έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ της Βενετίας, όπου και απέσπασε πολύ καλές κριτικές και ξεκίνησε το διεθνές της ταξίδι.
Elefante Blanco (2012) 03
Το 2002, η δεύτερη ταινία του Πάμπλο Τραπέρο, «Ελ Μποναερένσε» (El Bonaerense – 2002), παρουσιάστηκε στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ των Καννών. Την ίδια χρονιά, ίδρυσε τη δική του εταιρία παραγωγής, τη Matanza Cine, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων, τόσο των δικών του δημιουργιών, όσο και ταινίες άλλων Αργεντινών, αλλά και Λατινοαμερικάνων σκηνοθετών.
Elefante Blanco (2012) 02
Εκτός όμως από τις μεγάλου μήκους ταινίες του, ο Πάμπλο Τραπέρο, έχει σκηνοθετήσει και πολλές μικρού μήκους, ενώ την ίδια χρονιά με τον «Λευκό Ελέφαντα», συμμετείχε και στο project «7 Ημέρες στην Αβάνα». Μία σπονδυλωτή δημιουργία, που αποτελείται από 7 μικρού μήκους ταινίες, τις οποίες σκηνοθετούν ισάριθμοι σκηνοθετές (Laurent Cantet – Benicio Del Toro – Julio Medem – Gaspar Noé – Elia Suleiman – Juan Carlos Tabío – Pablo Trapero) και η οποία επίσης προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών το 2012.
Elefante Blanco (2012) 01
Ειδική αναφορά, οφείλουμε να κάνουμε και στον πολύ καλό ηθοποιό Ρικάρντο Ντάριν. Ίσως ο κορυφαίος σύγχρονος Αργεντινός ερμηνευτής, έχει στη διάθεση του μία ιδιαίτερη πλούσια φιλμογραφία, με ταινίες όπως το «Nine Queens» (Nueve Reinas) του 2000. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι ο Ντάριν, έγινε ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό, μέσα από τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο φιλμ «The Secret in Their Eyes» (2009).

Ένα κλασσικό πλέον φιλμ από την Αργεντινή, που το 2009 κατάφερε να αποσπάσει και το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, έχοντας μάλιστα απέναντι του, μία από της σημαντικότερες ταινίες της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Ο λόγος βέβαια για το επικό αριστούργημα του Μίκαελ Χάνεκε, «Λευκή Κορδέλα» (The White Ribbon – 2009)…
Elefante Blanco (2012) 13
Στον «Λευκό Ελέφαντα» (White Elephant / Elefante blanco) του Πάμπλο Τραπέρο, δύο ιερείς και μία κοινωνική λειτουργός βρίσκονται ανάμεσα στα διασταυρωμένα πυρά των φτωχών και εξαθλιωμένων κατοίκων των παραγκουπόλεων της Αργεντινής και της αστυνομίας. Η κάμερα του Πάμπλο Τραπέρο, μας μεταφέρει με ρεαλισμό στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων. Βασισμένο σε τραγικά, αλλά πραγματικά γεγονότα, η ταινία θέτει ερωτήματα και προβληματισμούς που ζητούν άμεσα απάντηση. Η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν είναι εδώ δεδομένα. Ο αγώνας των κατοίκων για επιβίωση κι ένα καλύτερο αύριο, είναι καθημερινός αλλά άνισος…

Έτος: 2012 | Χώρα: Αργεντινή | Διάρκεια: 105 λεπτά | Σκηνοθεσία: Pablo Trapero | Σενάριο: Pablo Trapero, Alejandro Fadel | Παίζουν: Ricardo Darín, Jérémie Renier, Martina Gusman

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s