Stations of the Cross – Dietrich Bruggemann (2014) [Κριτική]

Stations of the Cross (2014) 01
Η νέα δημιουργία του Ντίτριχ Μπρίγκεμαν (Dietrich Bruggemann), με οδηγό ένα καλό σενάριο, αφηγείται μία συγκλονιστική ιστορία, γεμάτη συμβολισμούς. Με οδηγό μια βαθιά θρησκευόμενη οικογένεια, ο Γερμανός σκηνοθέτης, ξετυλίγει τον μίτο σταδιακά και με μαεστρία. Μέσα από δεκατέσσερις σταθμούς του φιλμ, παρακολουθούμε την οδύσσεια της μικρής Μαρίας – επίσης δεκατεσσάρων ετών – την οποία ερμηνεύει μοναδικά, η νεαρή Λέα Βαν Άκεν…

Η Μαρία (Λέα Βαν Άκεν – Lea van Acken) είναι 14 χρονών. Η οικογένεια της είναι μέλος μιας φονταμενταλιστικής καθολικής κοινότητας. Η Μαρία ζει την καθημερινότητα της στον μοντέρνο κόσμο, αλλά η καρδιά της ανήκει στον Ιησού. Θέλει να τον ακολουθήσει και τάσσει τον εαυτό της. Το μόνο που ζητά είναι να μπορέσει ο μικρός αδερφός, ηλικίας τεσσάρων χρονών, να καταφέρει να θεραπευτεί και να μιλήσει…

Στην διαδρομή αυτή, η νεαρή Μαρία θα περάσει από δεκατέσσερις σταθμούς. Δεκατέσσερα στάδια που συμβολίζουν τον δρόμο του Ιησού για τον Γολγοθά. Απέναντι της θα βρεθούν εχθροί και φίλοι. Από την οικογένεια της (πολύ καλή στον ρόλο της μητέρας η Φραντσίσκα Βάις – Franziska Weisz), μέχρι την Εκκλησία. Μοναδική ακτίδα φωτός και ελπίδας, η γκουβερνάντα Bernadette (την οποία ερμηνεύει η Lucie Aron) και ένας συμμαθητής της…
Stations of the Cross (2014) 03
«Το θέμα της ταινίας, είναι η σκοτεινή εκδοχή του Neun Szenen («Εννιά σκηνές», η πρώτη ταινία του σκηνοθέτη, 2006), αν θέλετε. Τότε, αναρωτιόμασταν τι συμβαίνει ανάμεσα στους 20χρονους και τους γονείς τους. Πώς κόβει κανείς τον ομφάλιο λώρο; Πόσοι τρόποι υπάρχουν να κρατούν οι γονείς κοντά τα παιδιά τους ή να τους δίνουν την ελευθερία τους; Αυτή τη φορά, ξεκινάμε λίγα χρόνια νωρίτερα και ρωτάμε: τι συμβαίνει σε μια βαθιά θρησκευόμενη οικογένεια, που προσεύχεται σ’ ένα Θεό και δε μετράει τίποτα άλλο; Φυσικά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολύ μεγάλα θέματα, που σπάνε σε μεμονωμένα ερωτήματα.» – αναφέρει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης Ντίτριχ Μπρίγκεμαν (Dietrich Bruggemann) και συνεχίζει:

«Ενώ στα τέλη του 20ου αιώνα, βλέπαμε ότι η θρησκεία είχε μικρότερο ρόλο, σήμερα παρατηρούμε το ακριβώς αντίθετο: η διάδοση των Ευαγγελιστών στην Αμερική, η μόνιμη παρουσία στα μίντια του μαχητικού Ισλάμ. Προσωπικά, δεν έχω τίποτα ενάντια στη θρησκεία, και τίποτα ενάντια στην Καθολική Εκκλησία. Ας αφήσουμε τον κόσμο να δημιουργεί κοινότητες, χορωδίες, και να βοηθά ο ένας τον άλλον. Είναι ένα από τα πολλά υποσυστήματα που αποτελούν την κοινωνία μας, κι ως τέτοιο έχει τη νομιμότητα του. Επίσης, δε με ενδιαφέρουν τα σκάνδαλα κακοποίησης ή η κοινοποίηση τους- περισσότερο τι γίνεται με την κακοποίηση, ή ποια είναι τα όρια που κάποιος μπορεί να παρέμβει; Όταν τα παιδιά μεγαλώνουν με τέτοια διδάγματα, δεν είναι από μόνο του κακοποίηση, παγκόσμια και πνευματική;»
Stations of the Cross (2014) 02
Το φιλμ του Ντίτριχ Μπρίγκεμαν, διηγείται μία τραγική ιστορία. Μία ταινία που πραγματεύεται το ευαίσθητο θέμα της θρησκείας και πως μέσα από τη διαστρεβλωμένη εφαρμογή της στις σύγχρονες κοινωνίες, συχνά πυκνά οι άνθρωποι οδηγούνται στον φανατισμό και στη μισαλλοδοξία…
Stations of the Cross (2014) 05
Οι δεκατέσσερις σταθμοί του Σταυρού (όσα και τα κεφάλαια της ταινίας) απεικονίζουν τη διαδρομή του Ιησού προς τη θανατική του καταδίκη από τον Πόντιο Πιλάτο. Η παράδοση της ακολουθίας των σταθμών, υπάρχει τόσο στην Καθολική, όσο και στην Αγγλικανική εκκλησία και είναι οι εξής:

Ο Ιησούς καταδικάζεται σε θάνατο
Ο Ιησούς σηκώνει τον Σταυρό
Ο Ιησούς πέφτει για πρώτη φορά
Ο Ιησούς συναντά τη μητέρα του
Ο Σίμων ο Κυρηναίος βοηθά τον Ιησού να σηκώσει τον Σταυρό
Η Αγία Βερονίκη σκουπίζει το πρόσωπο του Ιησού
Ο Ιησούς πέφτει για δεύτερη φορά
Ο Ιησούς συναντά τις γυναίκες της Ιερουσαλήμ
Ο Ιησούς πέφτει για τρίτη φορά
Αφαιρούνται τα ενδύματα του Ιησού
Ο Ιησούς ανεβαίνει στον Σταυρό
Ο Ιησούς πεθαίνει στον Σταυρό
Κατεβαίνει το σώμα του Ιησού και τον αγκαλιάζει η μητέρα του
Το σώμα του Ιησού τοποθετείται σε τύμβο
Stations of the Cross (2014) 06
Στην ταινία πρωταγωνιστεί η υπέροχη Λία Βαν Άκεν, η οποία γεννήθηκε το 1999 και ξεκίνησε την καριέρα της στην υποκριτική σε ηλικία μόλις 12 ετών. Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο το πραγματοποιεί ως Μαρία στο φιλμ «Οι σταθμοί του Σταυρού». Για την εμπειρία της αυτή, η νεαρή ηθοποιός αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Για μένα, οι «Σταθμοί του Σταυρού», είναι ένα σπουδαίο ντεμπούτο. Ήμουν πολύ ενθουσιασμένη με τον ρόλο της Μαρίας. Η προετοιμασία ήταν συναρπαστική, εξάσκησα ακόμη και διαφορετική στάση σώματος. Όποτε είχα μια δύσκολη σκηνή, με βοηθούσε να σκέφτομαι ότι ήμουν ολομόναχη στον κόσμο. Είμαι πανευτυχής που μου εμπιστεύτηκε ο Ντίτριχ έναν τόσο δύσκολο ρόλο».
Stations of the Cross (2014) 07
Στον ρόλο της δεσποτικής μητέρας, συναντάμε την Φραντσέσκα Βάις. Μία εγνωσμένης αξίας ηθοποιό που μας συστήθηκε το 2001 μέσα από το φιλμ «Dog Days» (2001) του Ούλριχ Ζάιντλ (Ulrich Seidl). Ακολούθησαν αρκετοί ρόλοι, τόσο στον κινηματογράφο, όσο και στην τηλεόραση. Πρωταγωνίστησε μεταξύ άλλων και στο «The Robber», που συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Βερολίνου το 2010. Το φιλμ «Οι Σταθμοί του Σταυρού», σηματοδοτούν την τρίτη της συνεργασία με τον σκηνοθέτη Ντίντριχ Μπρίγκερμαν, μετά το «Run If You Can» του 2010 και το «Move» του 2012.

Γεννημένος στο Μόναχο το 1976, ο Ντίτριχ Μπρίγκεμαν (Dietrich Bruggemann) σπούδασε σκηνοθεσία στο “Konrad Wolf” από το 2000 έως το 2006. Έπειτα από αρκετές μικρού μήκους ταινίες, η πρώτη μεγάλου μήκους του «Neun Szenen», για την οποία έγραψε το σενάριο μαζί με την αδερφή του Άννα, έγινε η αγαπημένη του κοινού στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το 2006. Ακολούθησε το «Run If You Can» που άνοιξε το Perspektive Deutsches Kino στην Berlinale του 2010. Με την αδερφή του Άννα, γράψανε μαζί και το σενάριο για το φιλμ «Οι σταθμοί του Σταυρού», σηματοδοτώντας την τέταρτη συνεργασία τους.
Stations of the Cross (2014) 04
Το φιλμ «Οι Σταθμοί του Σταυρού» (Kreuzweg / Stations of the Cross) του Ντίτριχ Μπρίγκεμαν, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του τον Φεβρουάριο στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου, όπου και τιμήθηκε με την Αργυρή Άρκτο Σεναρίου, καθώς και με το βραβείο καλύτερης ταινίας της Οικουμενικής Επιτροπής. Έκτοτε ταξίδεψε σε πολλά και σημαντικά Φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων του Κάρλοβι Βάρι, της Στοκχόλμης και του Τόκιο.

Στην Ελλάδα, είχαμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του 20ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Από την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου, η ταινία κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, σε διανομή της Seven Films.

Έτος: 2014 | Xώρα: Γερμανία | Διάρκεια: 107 λεπτά | Σκηνοθεσία: Dietrich Brüggemann | Σενάριο: Dietrich Brüggemann, Anna Brüggemann | Παίζουν: Lea van Acken, Franziska Weisz, Lucie Aron

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s