Μια τολμηρή ταινία για τα επίκαιρα ζητήματα του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας: #Blindspotting

Blindspotting 01
Το «Τυφλό Σημείο» μοιάζει να κινείται σε ένα τεντωμένο σχοινί με λεπτές ισορροπίες, με τον ήρωά μας να προσπαθεί να αποφύγει τους μπελάδες για μόλις τρεις μέρες στο χαοτικό και σχεδόν ηλεκτρισμένο Όουκλαντ. Ένα δυναμικό μείγμα χιούμορ και αγωνίας, με τον παλμό της ταινίας να χτυπά έντονα στον ζωντανό ρυθμό της πόλης που ξεχειλίζει από οργή και πάθος. Μια τολμηρή ταινία για τα επίκαιρα ζητήματα του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, από τον σκηνοθέτη, Κάρλος Λόπεζ Εστράδα.

«Στο Όουκλαντ η αστυνομική βία είναι πραγματικότητα από το 1960 τουλάχιστον. Ήταν κάτι που νιώθαμε πάντα ότι πρέπει να αποτελέσει το κεντρικό θέμα μιας ιστορίας. Πριν ο Κόλιν δει την ψυχρή δολοφονία του άτυχου άντρα, ήταν συνηθισμένος στην αστυνομική βία και του φαινόταν σχεδόν φυσιολογική πια. Δεν τον ξαφνιάζει το γεγονός αλλά ο προσωπικός τρόπος που τον επηρεάζει ξαφνικά. Από την άλλη ο Μάιλς, όντας ένας λευκός που μεγαλώνει σε μια γειτονιά μαύρων, δεν επηρεάζεται με τον ίδιο τρόπο.» – Ραφαέλ Κασάλ
Blindspotting 06

Τυφλό Σημείο / Blindspotting
Σκηνοθεσία: Κάρλος Λόπεζ Εστράδα
Σενάριο: Νταβίντ Ντίγκς, Ραφαέλ Κασάλ
Ηθοποιοί: Νταβίντ Ντίγκς, Ραφαέλ Κασάλ, Τζανίνα Γκαβανκάρ
Φωτογραφία: Ρόμπι Μπάουμγκαρτνερ
Μοντάζ: Γκάμπριελ Φλέμινγκ
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Τομ Χάμοκ
Μουσική: Μάικλ Γιεζέρσκι
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 95 λεπτά

Blindspotting 08

Όουκλαντ, Καλιφόρνια. O Κόλιν (Νταβίντ Ντίγκς) προσπαθεί να περάσει τις τελευταίες τρεις ημέρες της αστυνομικής του επιτήρησης όσο πιο ομαλά γίνεται στην ύστατη προσπάθειά του να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Ωστόσο, ο παιδικός του φίλος Μάιλς (Ραφαέλ Κασάλ) είναι ένας πραγματικός μαγνήτης για μπελάδες.

Οι δύο κολλητοί επιστρέφουν στην παλιά τους γειτονιά όπου η νοσταλγία μπλέκεται με καινούργια απρόσμενα σκηνικά και αναπάντεχα γεγονότα. Μία αναποδιά όμως αρκεί ώστε να βάλει τον Κόλιν σε νέες περιπέτειες. Το «Τυφλό Σημείο» έρχεται για να μας θυμίσει τι χάνουμε όταν κοιτάμε τον άλλον χωρίς να βλέπουμε όλη την εικόνα.

Blindspotting 07

Η ταινία πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance και αξίζει να σημειώσουμε ότι ουσιαστικά έχει τις ρίζες της σε μια φιλία τόσο δυνατή όσο αυτή των δύο πρωταγωνιστών της. Όταν ο συγγραφέας και ποιητής Ράφαελ Κασάλ συνάντησε τον Νταβίντ Ντιγκς, έναν Αφρο-Αμερικανό ράπερ και ηθοποιό, ήξεραν αμέσως ότι το κοινό τους καλλιτεχνικό μέλλον θα είχε μια ξεκάθαρα πολιτική χροιά.

Ακόμα κι αν απομακρύνθηκαν κατά τα χρόνια των σπουδών τους καθώς ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους – ο Ντιγκς ως ράπερ και ο Κασάλ ως ποιητής – όταν ξανασυναντήθηκαν είδαν γι’ ακόμη μια φορά πόσα κοινά τους ενώνουν: «Έχουμε και οι δύο πάθος με τον στίχο και όταν ξανασυναντηθήκαμε είδαμε ότι είχαμε μια δυνατή χημεία, ότι αγαπάμε και οι δύο το θέατρο, την ποίηση και τη μουσική, κι έτσι αποφασίσαμε να τα ενώσουμε όλα μαζί», σχολιάζει ο Κασάλ.

Blindspotting 03

Το «Τυφλό Σημείο» είναι η ιστορία των δύο φίλων που είδαν την πόλη τους να αλλάζει ταυτότητα και αποφάσισαν να μιλήσουν για τους ανθρώπους και τις καταστάσεις που κάποτε έζησαν στη γειτονιά τους.

O Κασάλ και ο Ντιγκς ξεκίνησαν να γράφουν την ιστορία δύο φίλων που η σχέση τους εγκυμονούσε έναν μεγάλο κίνδυνο και θα μπορούσε να κοστίσει την ελευθερία του ενός. Το γεγονός ότι ο Κόλιν είναι μαύρος και ο Μάιλς λευκός τους επέτρεψε να εμβαθύνουν στη συχνά αόρατη πραγματικότητα των φυλετικών διαφορών.

Blindspotting 04

Η ένταση που υποβόσκει γίνεται το έδαφος πάνω στο οποίο εξελίσσεται η ιστορία και αποκαλύπτεται η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην αστυνομία και στις κοινότητες των Αφρο-Αμερικανών, ανάμεσα στους πλούσιους και τους εργάτες, ανάμεσα στο πώς είναι τα πράγματα και πώς θα μπορούσαν να είναι.

Το Όουκλαντ είναι μια περιοχή που δέχεται ένα μεγάλο κύμα αλλαγής. Σήμερα είναι ένα από τα πιο ποικιλόμορφα μέρη της Αμερικής, ένα μωσαϊκό λευκών, μαύρων, Ισπανών και Ασιατών. Οι ήρωες της ταινίας είναι μεταφορείς και αυτό τους δίνει την ευκαιρία να εμπλέκονται με την πόλη που αλλάζει.

Blindspotting 05

«Ο Κόλιν μεγάλωσε σε μια έγχρωμη κοινότητα και η ιδέα λευκών ανθρώπων που μετακομίζουν στη γειτονιά του του μοιάζει με κάποιο επικοιστικό κύμα. Ο Μάιλς νιώθει σαν να χάνει την ταυτότητά του, ενώ ο Κόλιν νιώθει όλο του τον κόσμο να αλλάζει», σχολιάζει ο Κασάλ.

Η εποχή έμοιαζε να τους προστάζει να κάνουν αυτή την ταινία. Ένιωσαν και οι δύο πως τώρα είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη τους να μιλήσουν για όλα αυτά. Το μόνο πρόβλημα που είχαν ήταν ότι ο Ντίγκς ήταν διαθέσιμος για γυρίσματα μόνο 25 ημέρες λόγω άλλων υποχρεώσεων. «Ο Νταβίντ είπε πως θα μπορούσαμε να περιμένουμε αλλά υπάρχει κάτι στο “αργότερα” που φοβάμαι ότι θα κάνει τον ενθουσιασμό να φύγει», σχολιάζει ο Κασάλ.

Blindspotting 02

Όσο το σενάριο ολοκληρωνόταν αποφάσισαν να βρουν τον σκηνοθέτη που θα έδινε την αίσθηση που χρειάζεται αυτή η ταινία. Ο Κάρλος Λόπεζ Εστράδα είχε συνεργαστεί με το δημιουργικό δίδυμο σε κάποια μουσικά βίντεο. Ένα από τα χαρακτηριστικά που ενθουσίασε τον Ντιγκς και τον Κασάλ είναι ότι ο Εστράδα δεν είναι αποκλειστικά κινηματογραφικός σκηνοθέτης κι έτσι εισήγαγε στην ταινία τεχνικές από τα μουσικά βίντεο και το θέατρο, ενώ ταυτόχρονα έχει μεγάλη φαντασία και τόλμη.

«Αυτή η ταινία είναι ένα ερωτικό γράμμα στο Όουκλαντ που μας μεγάλωσε. Υπάρχει μια αίσθηση που εμείς και όλοι οι καλλιτέχνες που μεγάλωσαν εκεί θέλουμε να διατηρήσουμε ανέπαφη», λέει ο Ντιγκς και συνεχίζει: «Οι άνθρωποι θαυμάζουν το πόσο εκκεντρικό είναι το Όουκλαντ αλλά τα περίεργα είναι τα συνηθισμένα για εμάς. Για παράδειγμα η ιστορία του κινήματος “Μαύροι Πάνθηρες” είναι συνυφασμένη με την πόλη».

Στο Όουκλαντ η μουσική είναι ζωή και η ζωή είναι μουσική. Οι δρόμοι του γεμίζουν από τις μουσικές και τις ρίμες των Mac Dre, E-40, Dru Down και η πόλη αποτελούσε πάντα μια από τις πρωτεύουσες της rap μουσικής. Έτσι και η μουσική της ταινίας αποτελείται από πρωτότυπα κομμάτια με καταγωγή από τους δρόμους της πόλης. Το «Τυφλό Σημείο» είναι μια ποιητική μεταφορά της ζωής στη μεγάλη οθόνη όπως αυτή εξελίσσεται στη σύγχρονη δυτική Αμερική και προβάλει ζωηρά όχι μόνο τις φυλετικές διακρίσεις αλλά και όλη την ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία σήμερα.

Advertisement

One thought on “Μια τολμηρή ταινία για τα επίκαιρα ζητήματα του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας: #Blindspotting

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s