«Πού Χάθηκες Μπερναντέτ»: Όταν ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ συνάντησε την Κέιτ Μπλάνσετ – Το μυθιστόρημα της Μαρία Σεμπλ ζωντανεύει στην μεγάλη οθόνη

Where'd You Go Bernadette 00
Ο πέντε φορές υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης, Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, καθοδηγεί τη βραβευμένη με δύο Όσκαρ ηθοποιό, Κέιτ Μπλάνσετ σε ένα μοναδικό κινηματογραφικό ταξίδι. Οδηγός τους είναι το ομώνυμο μυθιστόρημα της Μαρία Σεμπλ, που αφηγείται μία συγκινητική ιστορία.

Η Μπερναντέτ Φοξ έχει μια υπέροχη ζωή, μαζί μ’ έναν τρυφερό σύζυγο και μια γλυκύτατη κόρη. Το μόνο που της λείπει είναι η περιπέτεια. Όταν η Μπερναντέτ εξαφανίζεται πριν από ένα προγραμματισμένο οικογενειακό ταξίδι στην Ανταρκτική, η 13χρονη κόρη της θα κάνει τα πάντα για να την εντοπίσει, ανακαλύπτοντας στην πορεία συγκλονιστικά στοιχεία από το παρελθόν της μητέρας της.

«Ήταν όντως συναρπαστικό, ξεκαρδιστικό στο να το διαβάζεις μα πολύ δύσκολο να γίνει μεταφορά στην οθόνη. Η Μαρία Σεμπλ έχει φτιάξει μερικούς πραγματικά ασυνήθιστους χαρακτήρες.» – Κέιτ Μπλάνσετ

Where'd You Go Bernadette 01

Το μυθιστόρημα της Μαρία Σεμπλ κυκλοφόρησε το 2012 και το 2013 η Annapurna Pictures και η Color Force εξασφάλισαν τα δικαιώματα για μεταφορά στην μεγάλη οθόνη. Έφτασε τότε η στιγμή που το project πέρασε από τα χέρια του υποψήφιου για Όσκαρ σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ (Πριν το Ξημέρωμα, Πριν το Ηλιοβασίλεμα, Πριν τα Μεσάνυχτα, Boyhood), ο οποίος δήλωσε γοητευμένος από την ιστορία:

«Είναι ένα σύνθετο πορτρέτο μιας ώριμης γυναίκας που ενώ τυγχάνει να είναι διάνοια, δεν εξασκεί την τέχνη της. Η Μπερναντέτ είναι ένα μαγευτικό πρόσωπο, μια δυναμική γυναικεία παρουσία που είναι ταυτόχρονα και η «φωνή» πολλών ανθρώπων. Αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον σε αυτή την ιστορία είναι η δυσκολία ενός καλλιτέχνη ή κάποιου ατόμου που δημιουργεί να συνεχίσει να δημιουργεί εξαιτίας κάποιων παραγόντων».

Where'd You Go Bernadette 03

Ο Λινκλέιτερ, ως έμπειρος δημιουργός πολλών αγαπημένων ταινιών, μπόρεσε και εντόπισε τις βασικές θεματικές του βιβλίου που ενδιαφέρουν το κοινό. Ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά: «Η ιστορία αυτή στοχεύει σε κάτι που μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη πολλών ανθρώπων. Έχετε ακούσει ποτέ την εξής άποψη: Το πιο επικίνδυνο πράγμα στον κόσμο είναι ένας δημιουργός που δεν δουλεύει; Αυτό είναι πράγματι λυπηρό».

Από το Βιβλίο στο Σινεμά

Κάθε Βιβλίο που ζωντανεύει στον Κινηματογράφο είναι μια πρόκληση. Το «Πού Χάθηκες, Μπερναντέτ» είχε τις δικές του δυσκολίες. «Το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι το εξής: Πώς είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσει κάποιος όλα αυτά τα γράμματα και τα emails της ταινίας σαν το βασικό του υλικό;» αναρωτιέται ο Λινκλέιτερ.

WHERE'D YOU GO, BERNADETTE

«Η μεταφορά αυτού του βιβλίου πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχω συναντήσει. Και πήραμε μερικές σημαντικές αποφάσεις για το πώς θα το φτιάξουμε». Πέρα από τον ίδιο τον Λινκλέιτερ, στο σενάριο συνεργάστηκαν οι Χόλι Γκεντ και ο Βινς Πάλμο. Οι τρεις τους είχαν συνεργαστεί παλαιότερα στην ταινία «Εγώ και ο Όρσον Γουέλς» αλλά και σε άλλα σενάρια με τον σκηνοθέτη. «Είναι δυο έξυπνοι συνεργάτες. Και μαζί κάναμε μεγάλη προσπάθεια να βρούμε τι μας ενδιαφέρει να δείξουμε. Το υλικό μας ήταν σε μη γραμμική αφήγηση και αυτό ήταν μια δοκιμασία με δυσκολίες. Ωστόσο, περάσαμε ευχάριστα!», δηλώνει ο Λινκλέιτερ.

Η Χόλι Γκεντ σημειώνει: «Βασιστήκαμε στο εσωτερικό ταξίδι της Μπερναντέτ και λιγότερο στα χρονικά γεγονότα. Από την πρώτη κιόλας συζήτησή μας, διαπιστώσαμε ότι η ιστορία έχει να κάνει με την ανάγκη μιας γυναίκας να δημιουργεί με τον τρόπο που εκείνη θέλει χωρίς να ακολουθεί το μονοπάτι της κοινωνίας. Η φωνή της Μπερναντέτ και η αυτογνωσία της είναι η καρδιά αυτής της ιστορίας». Όπως η Γκεντ, έτσι και ο Βινς Πάλμο έδωσε πολλά πράγματα στην ταινία. Είναι ο βοηθός σκηνοθέτη πέρα από τον συν-σεναριογράφο. «Θα μπορούσα να πω ότι ο Πάλμο συμμετέχει – κατά κάποια έννοια – και στην παραγωγή της ταινίας. Φυσικά και η Γκεντ έχει συμβάλλει αρκετά σε αυτό», σημειώνει ο Λινκλέιτερ.

 

Where'd You Go Bernadette 18

«Ως δημιουργοί αλλά και γονείς, πιστεύω πως πολλοί από εμάς μπορούμε να ταυτιστούμε με την Μπερναντέτ», υποστηρίζει ο σκηνοθέτης. «Σε πολλές από τις ταινίες που έκανα στο παρελθόν, δεν υπήρξε η ανάγκη να συζητήσουμε τόσο πολύ γύρω από έναν χαρακτήρα. Αυτή τη φορά χρειάστηκε».

Μπερναντέτ Φοξ / Κέιτ Μπλάνσετ

«Όταν έμαθα πως τον ρόλο της Μπερναντέτ πήρε η Κέιτ Μπλάνσετ, χάρηκα πολύ», λέει η συγγραφέας Μαρία Σεμπλ. «Και κυρίως χάρηκα γιατί θα έφερνε όλη αυτή τη ζωντάνια και τη νοημοσύνη που αρμόζει σε αυτόν τον χαρακτήρα». Η ίδια η Κέιτ Μπλάνσετ από νωρίς γοητεύτηκε από αυτήν την ιδιαίτερη και χαρισματική ηρωίδα, την Μπερναντέτ:

«Είναι αστείο και επώδυνο την ίδια στιγμή να παρακολουθείς μια γυναίκα σε στιγμές χάους που προσπαθεί να κάνει μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή της», σημειώνει η Μπλάνσετ. «Πιστεύω, ωστόσο, πως χρειάζεται να περάσεις από μια χαοτική κατάσταση γιατί στην πραγματικότητα δεν μπορείς να ξεφύγεις από τον πραγματικό σου εαυτό. Θα χρειαστεί να ανακαλύψεις ποιος πραγματικά είσαι, αργά ή γρήγορα. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συχνά σε άτομα τέτοιας ηλικίας».

Where'd You Go Bernadette 05

Ένας χαρακτήρας με τέτοιες ανθρώπινες αδυναμίες έφτανε για να πείσει την ηθοποιό Κέιτ Μπλάνσετ να την ερμηνεύσει. «Μπορώ εύκολα να ταυτιστώ με την Μπερναντέτ κυρίως ως προς την ιδέα να μη μπορείς να ξεφύγεις από τον πραγματικό σου εαυτό. Όσο μεγαλώνεις για την ακρίβεια, τόσο περισσότερο χρειάζεται να αντιμετωπίσεις το παρελθόν και υπεύθυνα πια να συνεχίζεις μπροστά στη ζωή σου», τονίζει η Μπλάνσετ.

Οι Πρωταγωνιστές

Η ταινία «Πού Χάθηκες, Μπερναντέτ» εστιάζει βασικά στον αγώνα μιας γυναίκας να μάθει τον πραγματικό της εαυτό. Ωστόσο, είναι και η ιστορία μιας οικογένειας και της σχέσης μητέρας και κόρης.

Where'd You Go Bernadette 07

Η Μπι, η κόρη της Μπερναντέτ και του συζύγου της Έλγκι, είναι κάτι σαν μια 13χρονη Μπερναντέτ: «Η Μπι μοιάζει σε πολλά με τη μητέρα της. Είναι έξυπνη, δεν έχει όρια στη σκέψη της και πιστεύω πως κατανοεί απόλυτα την κατάσταση της μητέρας της», λέει η Μπλάνσετ.

Η Μπερναντέτ στηρίζεται στην Μπι σαν να ήταν φίλη της. Την Μπι ερμηνεύει η 13χρονη Έμμα Νέλσον, που επελέγη μέσα από αρκετές υποψήφιες. Η παραγωγός της ταινίας Τζίντζερ Σλεντζ (Appaloosa, Σκοτεινός Τόπος) λέει: «Ο Ρίτσαρντ μπορεί να καταλάβει καλύτερα από όλους μας αν κάποιος έχει ένα ιδιαίτερο ταλέντο που θα ξεχωρίσει στη συνέχεια. Γι’ αυτό και τον στηρίξαμε στις επιλογές του». Για την Μπι είναι ο πρώτος της ρόλος και σίγουρα είναι μια μεγάλη εμπειρία.

Ο Μπίλι Κράνταπ (Η Πόλη του Πάθους, Σχεδόν Διάσημοι) είναι ο πατέρας της Μπι και ο σύζυγος της Μπερναντέτ. Ο ηθοποιός έχει παίξει στο παρελθόν με την Κέιτ Μπλάνσετ (Σάρλοτ Γκρέι) και με την Κρίστεν Γουίγκ (Pretty Bird) αλλά δεν είχε συνεργαστεί ποτέ με τον Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ μέχρι τώρα. «Είμαι ευγνώμων που δουλέψαμε σε ταινία μαζί», δηλώνει ο Κράνταπ.

Where'd You Go Bernadette 04

Η Κρίστεν Γουίγκ (Το Ημερολόγιο μιας Έφηβης, Η Διάσωση) υποδύεται την Όντρεϊ, έναν ρόλο που πραγματικά συμπάθησε. Η ίδια λέει για τον χαρακτήρα της: «Αν και είναι δύστροπη σαν χαρακτήρας, πιστεύω πως βαθιά μέσα της θαυμάζει την Μπερναντέτ».

Για την εμφάνιση της Μπερναντέτ, η Κέιτ Μπλάνσετ δούλεψε αρκετά με την σχεδιάστρια ρούχων Κάρι Πέρκινς. «Έχει πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθείς την πορεία αλλαγής της Μπερναντέτ μέσα από τα ρούχα», λέει η Πέρκινς. «Το αποτέλεσμα μοιάζει πολύ με αυτό που διάβασα στο βιβλίο».

Where'd You Go Bernadette 02

Πού Χάθηκες, Μπερναντέτ / Where You’d Go, Bernadette
Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
Σενάριο: Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, Χόλι Γκεντ, Βινς Πάλμο (βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Μαρία Σεμπλ)
Πρωταγωνιστούν: έιτ Μπλάνσετ, Κρίστεν Γουίγκ, Λόρενς Φίσμπερν, Έμμα Νέλσον, Τζούντι Γκριρ, Μπίλι Κράνταπ
Φωτογραφία: Σέιν Κέλλυ
Μοντάζ: Σάντρα Άντερ
Μουσική: Γκρέιαμ Ρέινολντς
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2019
Διάρκεια: 104 λεπτά

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s