«Σ’ Αυτή Τη Χώρα Κανείς Δεν Ήξερε Να Κλαίει»: Ένα οδοιπορικό του Γιώργου Πανουσόπουλου στην Ικαρία

Ο Έλληνας δημιουργός που έχει αιχμαλωτίσει με τον φακό του, το ελληνικό καλοκαίρι, τη θερινή ραστώνη, την ανεμελιά και το διονυσιακό ελληνικό φως, παρουσιάζει μία ηλιόλουστη, θυμοσοφική κωμωδία, ποτισμένη από την αλμύρα ενός επινοημένου και ξεχασμένου μικρού νησιού στο Αιγαίο. Η ταινία «Σ’ Αυτή Τη Χώρα Κανείς Δεν Ήξερε Να Κλαίει» του Γιώργου Πανουσόπουλου, προβάλλεται στην κρατική τηλεόραση.

«Έκανα μια ονειροπαρμένη κωμωδία. Μια ταινία για το γέλιο, τη χαρά, το τραγούδι, τη μουσική, τον έρωτα, γιατί στη ζωή υπάρχουν κι άλλα πράγματα εκτός από τα οικονομικά. Ένα ντοκιμαντέρ σκηνοθετημένο με την έννοια του καθημερινού για μια άλλη προσέγγιση της ζωής, συντροφιά με τους Ικαριώτες. Δεν προτείνω βέβαια σοβαρά αυτά που παρουσιάζονται στην ταινία, δεν αποτελούν λύσεις, είναι αστεία… για να γελάσουμε. Το απαντάει και στο ρεφρέν του τραγουδιού του ο Άκης Πάνου… «άστον να λέει του χει σαλέψει το μυαλό». Ήτανε ένα γύρισμα αποχαιρετιστήριο.» – Γιώργος Πανουσόπουλος

Τι μαγικό συμβαίνει σε ένα αχαρτογράφητο νησάκι κάπου στο Αιγαίο; Δύο ανυποψίαστοι ξενομερίτες, ένας Γάλλος ευρωβουλευτής (Serge Requet Barville) και μία νεαρή οικονομολόγος (Μαργαρίτα Πανουσοπούλου), φτάνουν με καΐκι στο ειδυλλιακό Αρμενάκι και έρχονται σε επαφή με τον αλλόκοτο τρόπο ζωής και τις ανατρεπτικές ηθικές αξίες των κατοίκων του.

Τα λεφτά είναι ντεμοντέ και όχι μόνο… no banks, nο streets, no cars, no rooms to let. Εκεί θα γνωριστούν με τον αλλοπρόσαλλο δάσκαλο (Μπάμπης Χατζηδάκης) και την πληθωρική χήρα του νησιού (Φωτεινή Τσακίρη), θα παραδοθούν στη δίνη του έρωτα και στον σαγηνευτικό αυτόν τόπο, που μπορεί να αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων για πάντα.

Με πρωτότυπη πλοκή και σαγηνευτική αφήγηση, η ταινία είναι μία ωδή στη ζωή. Στη νέα του ταινία – με τίτλο βγαλμένο από τους στίχους του «Ήτανε λέει» του Άκη Πάνου – ο Γιώργος Πανουσόπουλος (Ταξίδι του Μέλιτος, Οι Απέναντι, Μανία, Μ’ αγαπάς;, Ελεύθερη Κατάδυση, Μια Μέρα τη Νύχτα, Τεστοστερόνη) εξερευνά έναν ιδεατό τόπο και τρόπο ζωής στα καθηλωτικά τοπία της Ικαρίας και θέτει, ανέμελα και μεθοδικά μαζί, τις βάσεις για να ζήσουν οι ήρωες του ελεύθεροι.

Με φόντο το Αρμενάκι, όπου κανείς δεν ήξερε να κλαίει, οι χαρακτήρες της ιστορίας ξεδιπλώνονται, φιλοσοφούν, γλεντάνε και ερωτεύονται την ίδια τη ζωή με πρωτόγνωρο πάθος. Ηθοποιοί: Σερζ Ρεκέ Μπαρβίλ, Μαργαρίτα Πανουσοπούλου, Φωτεινή Τσακίρη, Μπάμπης Χατζηδάκης, Βαλέρια Χριστοδουλίδου, Θάνος Πρίτσας, Σταύρος Μερμήγκης, Γιάννης Χατζηγιάννης.

Η ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου προσφέρει χειραψία με το κοινό και συστήνεται ξεκάθαρα από τον τίτλο της. Είναι αποφασιστικά αισιόδοξη και προσκαλεί τον θεατή στη χώρα που κανείς δεν ήξερε να κλαίει. «Δεν υπάρχουν μόνο τα λεφτά στον κόσμο, υπάρχουν κι άλλα πράγματα. Γι’ αυτά μιλάμε στην ταινία. Για τον χορό, το γέλιο, το τραγούδι και φυσικά τη μουσική» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Πανουσόπουλος.

Χωρίς ξεκάθαρη πολιτική θέση από την πλευρά του δημιουργού, η ταινία μεταδίδει μία ζεστή αίσθηση και ένα συναίσθημα τρυφερότητας. «Ελπιδοφόρα θα τη χαρακτήριζα την ταινία. Αν και ο πατέρας μου δεν θέλει να περνάει μηνύματα μέσα από τις ταινίες. Δεν τον ενδιαφέρουν τα διδακτικά έργα» λέει η Μαργαρίτα Πανουσοπούλου που αναλαμβάνει έναν καταλυτικό ρόλο στην ταινία ως κάποια που αλλάζει και αφήνεται στις χάρες του νησιού και στην ίδια τη χαρά της ζωής.

Η ονειρική αίσθηση, που διαπερνά όλη την ταινία, επιφυλάσσει ένα διφορούμενο τέλος, ανοιχτό σε ερμηνείες και σκέψη. «Έχει υλικό για σκέψη όλη η ιστορία και η κατάληξη της. Αναρωτιέσαι γιατί αυτή η τελευταία σκηνή. Γιατί να λήξει έτσι η ταινία; Δεν θα μπορούσε να κλείσει με έναν άλλο τρόπο, πολύ πιο «αμερικάνικο»; Θα μπορούσε;» αναρωτιέται ο Μπάμπης Χατζηδάκης χωρίς να αποκαλύπτει περισσότερα για την τελευταία σκηνή.

Οι Πρωταγωνιστές:

Αύρα / Μαργαρίτα Πανουσοπούλου

Καταρτισμένη οικονομολόγος με πολύ καλή και υπεύθυνη θέση. Μία εκ πρώτης όψεως συγκροτημένη νεαρή με φιλοδοξίες, απορίες και ξεκάθαρες απόψεις. Μέχρι που πατάει το πόδι της στο Αρμενάκι και βρίσκεται να αρμενίζει η ίδια σε αχαρτογράφητα νερά. Όταν αφεθεί, εξαπολύει μια εκρηκτική δύναμη, μία γήινη και πύρινη ενέργεια μαζί. Η πειθαρχημένη της φύση εξασθενεί και επιτέλους ζει ελεύθερη.

Felix / Serge Requet-Barville

Ένας Γάλλος ευρωβουλευτής με σημαντική αποστολή, αφού πρέπει να αξιολογήσει την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Ψυχρός, συγκρατημένος αλλά σίγουρα καλοπροαίρετος. Μικρά πολιτισμικά σοκ τον περιμένουν στο νησί, αλλά οι αρχικές του αντιστάσεις υποχωρούν, όταν γεύεται τις γεύσεις, τις μουσικές και τις χάρες του νησιού. Ήταν πάντα έτοιμος να μυηθεί στα μυστικά ενός άλλου τρόπου ζωής κι ας μην το ήξερε, όταν ακόμα κατέβαινε από ένα καϊκάκι στη στεριά στο Αρμενάκι.

Βίκτορας / Μπάμπης Χατζηδάκης

Ο ανορθόδοξος δάσκαλος του νησιού είναι ένας Ιταλός αρχιτέκτονας που ανακάλυψε το Αρμενάκι, ερωτεύτηκε το νησί και άφησε τα πάντα για να ζήσει εκεί. Έχει γίνει ένα με τους ντόπιους και έχει αναλάβει την εκπαίδευση των παιδιών τους μέσα από ένα ελεύθερο και ιδιαίτερα εμπνευσμένο τρόπο εκπαίδευσης. Μοιάζει ολοκληρωμένος και κατασταλαγμένος, όμως τελικά του λείπει κάτι που θα βρει – ή μάλλον θα ξαναβρεί – στην αγκαλιά της Αύρας.

Χρύσα / Φωτεινή Τσακίρη

Καταφερτζού, δυναμική και απτόητη. Η Χρύσα έχει μείνει χήρα, αλλά δεν χάνει το κέφι της λεπτό. Θυμίζει τις δυναμικές ηρωίδες που κάνουν κουμάντο στα γουέστερν και όποτε χρειαστεί αρπάζουν το δίκαννο. Είναι ντόπια και παίζει τους κανόνες του αντιπραγματισμού στα δάχτυλα – άλλωστε φτιάχνει το καλύτερο τσίπουρο του νησιού. Το καθαρό της βλέμμα είναι και διορατικό. Διαβάζει τους άλλους, ειδικά τους ξενομερίτες που με τον ερχομό τους αναστατώνονται σταδιακά και μάλλον αμετάκλητα. Η ίδια αρπάζει την ευκαιρία να ζήσει ακόμα πιο ευτυχισμένη στο νησί, παρέα με τον Felix.

Καριώτες και Καριωτίνες

Στην ταινία εκτός από τους επαγγελματίες ηθοποιούς, συμμετέχουν σε χαρακτηριστικούς ρόλους και πολλοί ντόπιοι. Ο Πολύκαρπος σαν εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, συνοδεύει την Αύρα και τον Felix. Ανάμεσά τους η κυρα-Λέγκω που κουνάει με νόημα το κεφάλι διαβάζοντας το χέρι των ξένων και γνωρίζει τα πάντα το νησί, ο Στέφανος, ο εκπρόσωπος Τουρισμού που επιμένει να τον φωνάζουν Στηβ, ο φιλόσοφος Λέλος ο τεμπέλος (παρ’ ολίγον πρόεδρος του νησιού) με την χαρακτηριστική του ατάκα «γεννηθήκαμε κουρασμένοι και ήρθαμε σε αυτή τη ζωή για να ξεκουραστούμε», ο Chef του χωριού, o Νικολάκης για τους Αρμενακιώτες που τους ζητά να δοκιμάσουν τα πρωτότυπα πιάτα του πριν τα στείλει σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο ίδιος ο Γιώργος Πανουσόπουλος καταλήγει για τους λόγους που δημιούργησε την ταινία και τις προσδοκίες που έχει ως δημιουργός. «Παραμένω νέος, πειραματιζόμενος κάθε φορά. Όπως πειραματίστηκα και την πρώτη φορά το 1978, πειραματίζομαι και τώρα. Μου είναι αφόρητο να κάνω μια ίδια ταινία με την προηγούμενη. Θέλω να δω τι θα βγει με την ιδέα που έχω τώρα. Κι αν ξανακάνω, θα γίνει με την ιδέα που έχω τότε. Δεν ξέρω πώς θα φανεί στους άλλους. Μία ταινία την κάνω μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Μετά αδιαφορώ για την ταινία, όποια ταινία κι αν είναι. Διότι δεν είναι πια δική μου. Είναι του κοινού, των κριτικών, αλλά όχι δική μου».

Σ’ Αυτή Τη Χώρα Κανείς Δεν Ήξερε Να Κλαίει / In This Land Nobody Knew How To Cry
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Γιώργος Πανουσόπουλος
Ηθοποιοί: Μαργαρίτα Πανουσοπούλου, Μπάμπης Χατζηδάκης, Φωτεινή Τσακίρη, Serge Requet-Barville, Γ. Χατζηγιάννης, Βαλέρια Χριστοδουλίδου, Σταύρος Μερμίγκης, Ηλίας Γιαννίρης, Κώστας Πλάκας, Πέτρος Χάμπας, Θάνος Πρίτσας και πολλοί Καριώτες και Καριωτίνες
Διευθυντής Φωτογραφίας: Χρήστος Καραμάνης
Μοντάζ: Νίκος Βαβούρης
Μουσική: Βαγγέλης Φάμπας
Σκηνογράφος: Σπύρος Λάσκαρης
Ενδυματολόγος: Μανταλένα Παπαδάκη
Χορογράφος: Ιωάννα Λύκου
Έτος Παραγωγής: 2018
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 90 λεπτά
Προβάλλεται την Κυριακή 28 Μαρτίου στις 23:30, στην ΕΡΤ2

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s