Οδηγός επιβίωσης για το 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου – Διεξάγεται διαδικτυακά από 6 έως 14 Απριλίου

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2000 και στα επόμενα χρόνια καθιερώθηκε ως το ανοιξιάτικο κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας, προσκαλεί στα 21α του γενέθλια τους σινεφίλ από κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Κύπρου, να γιορτάσουν μαζί του με ένα διαδικτυακό ταξίδι στον κόσμο του Γαλλόφωνου Σινεμά, με διαδικτυακές προβολές από την Τρίτη 6 έως και την Τετάρτη 14 Απριλίου.

Στον ρυθμό της εποχής και της πανδημίας, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ανανεώνει τις συμμαχίες του, τις φιλίες του, τους δεσμούς του με το κοινό, τις συνεργασίες του με τους διανομείς, τους φορείς, τις γαλλόφωνες πρεσβείες και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα – ελπίδα για αντάμωση και επικοινωνία.

Οι τρεις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος έχουν κερδίσει βραβεία και διακρίσεις: To «Ντε Γκωλ» (φωτογραφία), Swann d’or καλύτερου ηθοποιού στον Lambert Wilson, στο Φεστιβάλ Cabourg 2020. To «Ένας γιός», César 2021 καλύτερου ηθοποιού και βραβείο Orizzonti καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στη Βενετία το 2019 για τον Sami Bouajila. Το «Καλοκαίρι του ‘85» τιμήθηκε με τα βραβεία καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού στους Félix Lefebvre & Benjamin Voisin και βραβείο φωτογραφίας, στα Lumières de la presse étrangère 2020.

Η συμμετοχή αυτών των ταινιών στο φεστιβάλ σηματοδοτεί κυρίως την ελπίδα και την αισιοδοξία των διανομέων που τις επέλεξαν και θα τις προβάλλουν στις αίθουσες μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, για ένα καλύτερο αύριο στον χώρο του Σινεμά.

Το προσκεκλημένο γαλλικό φεστιβάλ « Champs-Élysées Film Festival» που έχει φέτος το προνόμιο της λευκής κάρτας στο 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου και συγχρόνως γιορτάζει τα 10 του χρόνια, παρουσιάζει τέσσερις ταινίες που εκπροσωπούν επάξια την στόχευσή του στον ανεξάρτητο Γαλλικό Κινηματογράφο.

Το καθιερωμένο πανόραμα γαλλικών και γαλλόφωνων ταινιών, παρουσιάζει 18 θησαυρούς, από τους οποίους οι έξι είναι συμμετοχές των γαλλόφωνων πρεσβειών στην Αθήνα, διαμαντάκια εγχώριας παραγωγής που ξεχωρίζουν.

Μια ακόμα ελπιδοφόρα συμμαχία ανανεώνεται με τη συμμετοχή στη φετινή διοργάνωση, του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, με τέσσερις μικρού μήκους ταινίες για εφήβους, που μαζί με άλλες δυο μεγάλου μήκους συνθέτουν τις Νεανικές προβολές που θα διασκεδάσουν αλλά και θα προσκαλέσουν τη νέα γενιά να ανακαλύψει την κινηματογραφική έκφραση των προβληματισμών της εφηβείας.

Τέλος αυτήν την επετειακή για την Ελλάδα χρονιά, δεν θα μπορούσε να λείψει από το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ένα αφιέρωμα στα ιερά τέρατα της Έβδομης Τέχνης. Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σταθερό υποστηρικτή της γαλλόφωνης παραγωγής ξεκινά το αφιέρωμα «Ελλάδα – Γαλλία: κινηματογραφικές συναντήσεις. Η πρώτη από τις τέσσερις θεματικές του αφιερώματος, καλεί οκτώ Έλληνες και Ελληνίδες σκηνοθέτες να επιλέξουν γαλλικές ταινίες – σταθμούς στην ιστορία του Σινεμά.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και στην 21η διοργάνωση του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στηρίζει τους Έλληνες συνεργάτες και δημιουργούς:

• Συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Gros Plan για τη δημιουργία ενός ερωτηματολογίου με σκοπό να γνωρίσει καλύτερα τους θεατές του και τη γνώμη τους για τις ταινίες. Τα ερωτηματολόγια θα είναι διαθέσιμα μετά την αγορά εισιτηρίου στην πλατφόρμα προβολών. 

• Συνεργάζεται για το εικαστικό του επικοινωνιακού υλικού με το δημιουργικό γραφείο Nowhere Studio

• Αναθέτει τη δημιουργία του spot του Φεστιβάλ στoν νέο Έλληνα σκηνοθέτη, Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο

• Προσκαλεί νέα παιδιά, μαθητές και μαθήτριες του Ομίλου Κινηματογράφου του 2ου Πρότυπου Γενικού Λυκείου Αθηνών και της Ελληνογαλλικής Σχολής Ευγένιος Ντελακρουά να συμμετέχουν ως μέλη της κριτικής επιτροπής που θα δώσει ένα από τα δύο βραβεία.

Βραβεία

Θα απονεμηθούν και φέτος δύο βραβεία στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος:

• Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, το οποίο απονέμεται από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ και αποτελεί μια προσφορά του ΟΠΑΝΔΑ. Οι φορείς αυτοί υποστηρίζουν ως χορηγοί επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες. 

• Το Βραβείο Κοινού, το οποίο απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών με την ολοκλήρωση της θέασης των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα.

Το Βραβείο Κοινού συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ. Το πόσο θα δοθεί στην εταιρεία διανομής σαν ενίσχυση για την προώθηση της νικήτριας ταινίας όταν βγει στις αίθουσες.

Trailer

H επιθυμία της αντάμωσης, συναίσθημα που πλημμυρίζει κάθε άνθρωπο αυτή την εποχή σε όλο τον πλανήτη, αποτυπώνεται με χαρακτηριστικό τρόπο στο τρέιλερ του φεστιβάλ, από το οποίο η Nowhere Studio εμπνεύστηκε και το εικαστικό της φετινής διοργάνωσης.

Ο δημιουργός του τρέιλερ, νέος και πολλά υποσχόμενος σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, περιγράφει με λίγα λόγια την έμπνευσή του για το σενάριο αυτής της στιγμής μηδέν της συνάντησης κοινού και μεγάλης οθόνης: «Ο κόσμος ήρθε ανάποδα. Το πάνω κάτω, το έξω μέσα, το δίπλα μακριά. Σε βλέπω, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι είσαι εκεί. Αυτή την περίοδο κάνουμε διδακτορικό στην παράλογη γεωγραφία. Διασχίζουμε κόσμους για να μην συναντηθούμε. Ευτυχώς υπάρχει το σινεμά.»

Συντελεστές:
Ηθοποιοί: Έλενα Τοπαλίδου, Μιχάλης Συριόπουλος
Ιδέα & Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος
Φωτογραφία: Γιώργος Κουτσαλιάρης
Μουσική: Larry Gus
Εφέ & Post Production: Άλεξ Δημητριάδης
Διεύθυνση Παραγωγής: Μάρια Ρεπούση
Βοηθός Κάμερας: Βαγγέλης Κασαπάκης
Ευχαριστίες : Θοδωρής Κουτσαύτης, Δανάη Τεζαψίδου

Αφίσα

O Μαρίνος Κολοκοτσάς, καλλιτεχνικός διευθυντής της Nowhere Studio, παρουσιάζει την ιδέα της δημιουργίας του εικαστικού της φετινής διοργάνωσης: «Ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, μέσα από το τρέιλερ του φεστιβάλ αποδίδει το κυρίαρχο συναισθήματα όλων μας στον καιρό της πανδημίας. Σε μια εποχή περιορισμών και ανατροπών, η μεγαλύτερη προσμονή μας, είναι να συναντηθούμε! Για το κύριο εικαστικό της επικοινωνίας του Φεστιβάλ, επιλέξαμε το στιγμιότυπο του τρέιλερ που απεικονίζει την στιγμή πριν την ένωση των δύο πρωταγωνιστών. Η συνέχεια στα Σινεμά!»

Ταινία Έναρξης

De Gaulle / Ντε Γκωλ
Γαλλία, 2020, 108’, Έγχρωμο
Σκηνοθεσία: Gabriel Le Bomin
Σενάριο: Gabriel Le Bomin, Valérie Ranson-Enguiale
Πρωταγωνιστούν: Lambert Wilson, Isabelle Carré, Olivier Gourmet
Παραγωγή: VERTIGO PRODUCTIONS
Διανομή στην Ελλάδα: NEO FILMS

Το 1940, ο Ντε Γκωλ αντιτάσσεται στην προτεινόμενη ανακωχή και πιέζει να συνεχιστεί η στρατιωτική δράση εναντίον των δυνάμεων του Χίτλερ. Καθώς η ανακωχή είναι προ των πυλών, ο Ντε Γκωλ διαφεύγει στη Βρετανία, αφήνοντας πίσω την οικογένειά του, η οποία θα αναγκαστεί να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς. Εκεί, με σύμμαχο τον Τσώρτσιλ και στην προσπάθειά του να ενθαρρύνει τα εκατομμύρια των συμπατριωτών του, θα εκφωνήσει έναν πύρινο λόγο στο BBC που θα τον μετατρέψει στο σύμβολο της Γαλλικής Αντίστασης.

Διαδικτυακές Συναντήσεις Με Συντελεστές του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Mehdi M. BARSAOUI, σκηνοθέτης της ταινίας Un fils / Ένας γιος
Camille COTTIN, ηθοποιός στην ταινία Les Éblouis / Έκθαμβοι
Stéphane DEMOUSTIER, σκηνοθέτης της ταινίας La fille au bracelet / Το κορίτσι με το βραχιόλι
Valérie DONZELLI, σκηνοθέτις της ταινίας Notre Dame / Νοτρ Νταμ
Marc FITOUSSI, σκηνοθέτης της ταινίας Les Apparences / Τα προσχήματα
Gabriel LE BOMIN, σκηνοθέτης της ταινίας De Gaulle / Ντε Γκωλ
Lambert WILSON, ηθοποιός στην ταινία De Gaulle / Ντε Γκωλ
Grégory MONTEL, ηθοποιός στην ταινία Les parfums / Αρώματα
Grégory MAGNE, σκηνοθέτης της ταινίας Les parfums / Αρώματα
François OZON, σκηνοθέτης της ταινίας Été 85 / Καλοκαίρι του ‘85
Denis PODALYDÈS, ηθοποιός στην ταινία Effacer l’historique / Διαγραφή Ιστορικού
Keren BEN RAFAEL, σκηνοθέτις και σεναριογράφος της ταινίας À cœur battant / Ένας χτύπος μακριά
Sarah SUCO, σκηνοθέτις της ταινίας Les Éblouis / Έκθαμβοι

Τιμές Εισιτηρίων

Τιμή εισιτηρίου ταινιών εκτός Διαγωνιστικού: 3 € η κάθε προβολή.

Οι ταινίες όλων των τμημάτων του Φεστιβάλ εκτός του Διαγωνιστικού, είναι διαθέσιμες για όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, μέχρι εξαντλήσεως των εισιτηρίων. Μπορείτε να αγοράσετε ένα εισιτήριο για μια ταινία για να διασφαλίσετε την θέση σας. Όταν αποφασίσετε να ξεκινήσετε την θέαση (όταν πατήσετε Play), έχετε στη διάθεσή σας 48 ώρες για να την ολοκληρώσετε.

Όλες οι θεάσεις θα σταματήσουν αυτόματα τα μεσάνυχτα της 14ης Απριλίου.

Τιμή εισιτηρίου ταινιών Διαγωνιστικού: 4 € η κάθε προβολή

Οι ταινίες του διαγωνιστικού θα είναι διαθέσιμες για συγκεκριμένες ημερομηνίες: η καθεμία για δυο μέρες. Η θέαση θα πρέπει να γίνει μέσα στις 48 ώρες διαθεσιμότητας.

Θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός πακέτων εισιτηρίων για ενότητες του Φεστιβάλ σε προνομιακή τιμή.

Η προπώληση ξεκινά Δευτέρα 5 Απριλίου στις 12:00 το μεσημέρι.

Οι ενότητες του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
De Gaulle| Ντε Γκωλ – Gabriel Le Bomin
Été 85 | Καλοκαίρι του ‘85 – François Ozon (φωτογραφία)
Un fils | Ένας γιος – Mehdi M. Barsaoui

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Une vie démente | Παράφορη ζωή – Ann Sirot, Raphaël Balboni
À cœur battant | Ένας χτύπος μακριά – Keren Ben Rafael
Felicità – Bruno Merle
La fille au bracelet | Το κορίτσι με το βραχιόλι – Stéphane Demoustier
Vif-argent | Ασημένιο πνεύμα – Stéphane Batut
Les Parfums | Τα αρώματα – Grégory Magne
Les Éblouis | Έκθαμβοι – Sarah Suco
Les Apparences | Τα προσχήματα – Marc Fitoussi
Louloute – Hubert Viel
Notre Dame | Νοτρ Νταμ – Valérie Donzelli
Thalasso | Θαλασσοθεραπεία – Guillaume Nicloux
Éffacer l’historique | Διαγραφή ιστορικού – Benoît Delépine, Gustave Kervern

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΤΩΝ ΓΑΛΛΟΦΩΝΩΝ ΧΩΡΩΝ
ΕΛΒΕΤΙΑ: Les particules | Τα σωματίδια – Blaise Harrison
Le milieu de l’horizon | Πέρα απ’ τον ορίζοντα – Delphine Lehericey
ΚΑΝΑΔΑΣ: Kuessipan – Myriam Verreault
ΒΕΛΓΙΟ: Filles de joie | Κορίτσια της πιάτσας– Frédéric Fonteyne & Anne Paulicevich (φωτογραφία)
ΜΑΡΟΚΟ: Catharsys of the Afina Τales of the Lost World | Κάθαρσις – Yassine Marco Marroccu
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ: Demain, je traverse | Αύριο περνάω απέναντι – Sepideh Farsi

ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Un vrai bonhomme | Γίνε άντρας! – Benjamin Parent
Calamity, une enfance de Martha Jane Canary | Καλάμιτι, το κορίτσι συμφορά – Rémi Chayé

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ & ΕΦΗΒΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Miss Chazelles | Μις Σαζέλ– Thomas Vernay
Lavande | Λεβάντα – Alexandra Naoum
Entracte | Διάλειμμα – Anthony Lemaître
Mardi de 8 à 18 | Τρίτη 8 με 6 – Cecilia de Arce

ΕΛΛΑΔΑ – ΓΑΛΛΙΑ: ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Πρώτη ενότητα του αφιερώματος σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ο Γιάννης Οικονομίδης επέλεξε την ταινία J’embrasse pas | Δεν φιλώ… στο στόμα, του André Téchiné
Ο Χρήστος Νίκου επέλεξε την ταινία Les Amants du Pont-Neuf | Οι Εραστές της Γέφυρας, του Leos Carax
Η Εύα Στεφανή επέλεξε την ταινία Au hasard Balthazar | Στην τύχη ο Μπαλταζάρ, του Robert Bresson
Ο Πάνος Κούτρας επέλεξε την ταινία Mouchette, του Robert Bresson
Η Ευαγγελία Κρανιώτη επέλεξε την ταινία La Jetée | Σταθμός αποχαιρετισμού, του Chris Marker (φωτογραφία)
Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη επέλεξε την ταινία À nos amours | Στους έρωτές μας, του Maurice Pialat
Ο Σύλλας Τζουμέρκας επέλεξε την ταινία L’inconnu du lac | Ο άγνωστος της λίμνης, του Alain Guiraudie
Η Στέλλα Θεωδοράκη επέλεξε την ταινία Le Mépris | Η περιφρόνηση, του Jean-Luc Godard

ΛΕΥΚΗ ΚΑΡΤΑ – CHAMPS ELYSÉES FILM FESTIVAL
Bonheur académie | Η ακαδημία της ευτυχίας – Alain Della Negra, Kaori Kinoshita
Quatrorze ans | Ετών δεκατεσσάρων – Barbara Carlotti
Contes de juillet | Παραμύθια του Ιούλη – Guillaume Brac
Danier Fait Face | Ντανιέλ, το ξύπνημα της άνοιξης – Marine Atlan

Το 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος, διεξάγεται διαδικτυακά από την Τρίτη 6 έως και την Τετάρτη 14 Απριλίου. Για περισσότερες παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο της διοργάνωσης: FFF21.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s