Στο επίκαιρο «Πρόστιμο» ο Φωκίων Μπόγρης στηλιτεύει την τοξική αρρενωπότητα της ελληνικής κοινωνίας

O Bαγγέλης είναι απομεινάρι της rave γενιάς και ζει ντιλάροντας κάνναβη. Θα ήθελε μία σταθερή δουλειά, χωρίς ρίσκα. Ο Πέτρος είναι ένας μπράβος των νοτίων προαστίων. Θέλει σεβασμό και οικογένεια. Η Κατερίνα, άθελά της, θα τους φέρει στο ίδιο σπίτι. Το επίκαιρο «Πρόστιμο», είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Φωκίωνα Μπόγρη, η οποία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και στηλιτεύει την τοξική αρρενωπότητα στην ελληνική κοινωνία.

Η ταινία κυκλοφορεί στα Θερινά Σινεμά, από την Πέμπτη 21 Μαΐου, ενώ η πανελλήνια πρεμιέρα της πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριου του 2020, καθώς συμμετείχε στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα «Meet the Neighbors», του 61ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο διεξήχθη διαδικτυακά.

Το project συμμετείχε αρχικά στα Alba script Lab του Balkan Film Market 2017 και στο Agora Work In Progress Section του 60ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και ο σκηνοθέτης αναφέρει χαρακτηριστικά:

Compressed by jpeg-recompress

«Το 2014 γνώρισα τον πραγματικό ήρωα της ιστορίας μου, έναν ντίλερ κάνναβης που τύχαινε να είναι ξάδερφος ενός καλού φίλου μου. Ο «Βαγγέλης» δεν έχει να κάνει με αυτό που λέμε «υπόκοσμος» ή «περιθώριο», είναι ένας άκακος άνθρωπος της διπλανής πόρτας που περνάει απαρατήρητος. Συζητώντας μαζί του, εντυπωσιάστηκα από την ιστορία του και το μπλέξιμό του με τον αρραβωνιαστικό της αδελφής του, «Πέτρο»- έναν άνθρωπο της νύχτας. Η «οικογενειακή» τους επαφή εξελίχθηκε σε φιλία και στη συνέχεια συνεργασία σε παράνομες δραστηριότητες. Με βάση αυτή την ιδιαίτερη σχέση, το «Πρόστιμο» μελετάει τους συγκεκριμένους χαρακτήρες, τις αντιλήψεις τους και τις συγκρούσεις τους μέσα στη δουλειά και την οικογένεια. Η ιστορία έχει έντονα και βίαια στοιχεία αλλά και χιούμορ. Πολλές σκηνές που γράφαμε με τον Πάνο, τις αντιμετωπίζαμε ως κωμικές. Η προσέγγιση είναι ρεαλιστική, καθώς οι ηθοποιοί μιλούν τη γλώσσα και φοράνε τα ρούχα των πραγματικών ανθρώπων που υποδύονται. Ζώντας στα νοτιοανατολικά προάστια της Αθήνας και γνωρίζοντας τους ανθρώπους αυτούς, ήθελα εδώ και αρκετά χρόνια να κάνω αυτή την ταινία και να ασχοληθώ με αυτό τον κόσμο που βρίσκεται δίπλα μου (ενώ είναι ταυτόχρονα και αθέατος) και σπάνια έχει απασχολήσει το ελληνικό σινεμά. Έχει τη σεναριακή δομή μίας αμερικάνικης crime ταινίας αλλά με γεύση Βαλκανική.»

Το «Πρόστιμο», είναι μία αξιόλογη και προσεγμένη ταινία, με ένα σενάριο που δίνει έμφαση στους φυσικούς διαλόγους, εκμεταλλεύοντας στο έπακρο το ξεχωριστό καστ της μέσα από Ταραντινικούς μονολόγους. Από τον εξαιρετικό Στάθη Σταμουλακάτο, μέχρι τους «συνήθεις υπόπτους», Βαγγέλη Μουρίκη και Γιάννη Οικονομίδη.

Ο Βαγγέλης βγάζει τα προς το ζην πουλώντας κάνναβη. Προσπαθεί να πιάσει μια μόνιμη δουλειά, όμως το στιγματισμένο ποινικό του μητρώο δεν το επιτρέπει. Όταν οι γείτονές του απειλούν να τον καταδώσουν στην αστυνομία, ο Βαγγέλης αναγκάζεται να εγκαταλείψει το διαμέρισμά του και να καταφύγει στο σπίτι της αδελφής του.

Εκεί θα γνωρίσει τον αρραβωνιαστικό της, τον Πέτρο, έναν μπράβο και συνεργάτη του υποκόσμου των νοτίων προαστίων. Ο Πέτρος προσφέρει διέξοδο στο οικονομικό του πρόβλημα, ωθώντας τον να συμμετάσχει στις «δουλειές» που οργανώνει για τον κόσμο της νύχτας. Όμως ο Βαγγέλης δεν θέλει να ανήκει στον κόσμο της νύχτας.

O Bαγγέλης, απομεινάρι της rave γενιάς, επιβιώνει «ντιλάροντας» κάνναβη. Θα ήθελε μία σταθερή δουλειά, χωρίς ρίσκα. Ο Πέτρος, ένας μπράβος των νοτίων προαστίων. Θέλει σεβασμό και οικογένεια. Η Κατερίνα, άθελά της, θα τους φέρει στο ίδιο σπίτι.

Το φιλμ είναι Υποψήφιο για το Βραβείο ΙΡΙΣ Καλύτερης Μεγάλου Μήκους Ταινίας Mυθοπλασίας, καθώς και Υποψήφιο για το Βραβείο ΙΡΙΣ ‘Β Ανδρικού Ρόλου για τον Στάθη Σταμουλακάτο.

Οι Πρωταγωνιστές

Βαγγέλης / Βαγγέλης Ευαγγελινός

Κοινωνικός κι αεικίνητος, ο Βαγγέλης είναι ένας τύπος της διπλανής πόρτας. Στα 34 του πλέον, θα προτιμούσε κάτι σταθερό χωρίς ρίσκα, αλλά το παρελθόν του δεν του αφήνει και πολλές εναλλακτικές. Ζει μόνος κι οι προσωπικές του σχέσεις είναι ως επί το πλείστον ευκαιριακές, κυρίως με το «πελατολόγιό» του, στο οποίο προσφέρει «ανωτέρου επιπέδου» υπηρεσίες delivery της παραγγελίας στην πόρτα τους, μαζί με τις απαραίτητες ιστορίες από το ένδοξο παρελθόν του στα club και party της Αθήνας των 90’ς. Άλλωστε, όπως λέει κι ο ίδιος: «Αν υπάρχει ένα πράγμα που ξέρω καλά, είναι η παροχή υπηρεσιών».

Πέτρος / Στάθης Σταμουλακάτος

Ως μπράβος των Νοτίων Προαστίων, ο Πέτρος προσφέρει και αυτός υπηρεσίες, αλλά άλλου είδους. Προστασία σε μαγαζιά, μικρο-ληστείες, εκβιασμούς. Στον κόσμο της νύχτας, ο Πέτρος είναι «σπαθί», γι’ αυτό και απαιτεί όλοι να τον σέβονται. Κατά τα άλλα, ως καλός οικογενειάρχης, ζει με την αδελφή του Βαγγέλη, την Κατερίνα, η οποία «ευτυχώς τον έχει νοικοκυρέψει» και φροντίζει πάντα τους συνεργάτες του, αφού «οικογένεια είμαστε». Τουλάχιστον όσο αυτοί κάνουν ακριβώς ό,τι τους λέει.

Κατερίνα / Μαρία Μπαλούτσου

Σε έναν κόσμο ανδρών, η Κατερίνα γίνεται «σκληρό καρύδι» για να επιβιώσει. Θέλει ο Πέτρος να κρατάει τις δουλειές του «έξω από το σπίτι» αλλά και να γυρίζει στο σπίτι. Χωρίς να το επιτυγχάνει πάντα. Όταν ο Βαγγέλης έρχεται να μείνει μαζί τους, η ύπαρξη δύο αρσενικών μέσα στο σπίτι δεν θα κάνει τη ζωή της ευκολότερη. Ωστόσο, όταν χρειαστεί, θα δείξει ότι ξέρει να λέει «τέλος».

Μάντρας / Βαγγέλης Μουρίκης

Είναι ο μέντορας του Βαγγέλη κι ίσως η πιο ανθρώπινη σχέση του. Η μάντρα του είναι το καταφύγιό του σε κάθε δυσκολία. Ωστόσο, όταν ο Βαγγέλης θα βρεθεί άστεγος και κυνηγημένος, ούτε εκείνος θα δεχτεί να τον βοηθήσει. Είναι όμως ο πρώτος που θα φροντίσει να τον προειδοποιήσει ότι πρέπει να προσέχει με τη νέα του «οικογένεια».

Ντιμίτρι / Βασίλης – Άγγελος Αναστασίου

«Ντιμίτρι ή Δημήτρης;». Λίγη σημασία έχει πώς θα τον πεις, αφού ο Ντιμίτρι δεν είναι ένας τυχαίος ρωσοπόντιος μετανάστης, αλλά το πρωτοπαλίκαρο του Πέτρου. Οι δυο τους κι ο Βαγγέλης θα γίνουν μια κλασική «εφηβική» αντροπαρέα. Η πορεία της σχέσης τους, όμως, θα δώσει στον Βαγγέλη να καταλάβει ακριβώς τι εννοεί ο Πέτρος όταν λέει «οικογένεια είμαστε».

Βέρα / Φένια Αποστόλου

Η Βέρα είναι τρανς κι η πιο παλιά πελάτισσα του Βαγγέλη. Αν και οι σχέσεις με τρανς δεν ταιριάζουν στη δημόσια «εικόνα» του, όταν όλοι του γυρίζουν την πλάτη, η Βέρα θα τον στηρίξει, προσφέροντάς του μια εύκολη δουλειά με γρήγορο χρήμα, για να επιβιώσει. Πάνω απ’ όλα όμως, η πορεία των πραγμάτων θα του αποδείξει ότι η σχέση του με τη Βέρα δεν προϋποθέτει ανταλλάγματα.

Πρόστιμο / Amercement
Σκηνοθεσία: Φωκίων Μπόγρης
Σενάριο: Πάνος Τράγος, Φωκίων Μπόγρης
Πρωταγωνιστούν: Βαγγέλης Ευαγγελινός, Στάθης Σταμουλακάτος, Μαρία Μπαλούτσου, Βασίλης Άγγελος Αναστασίου (Θύτης), Φένια Αποστόλου, Βαγγέλης Μουρίκης, Τζένη Κιτσέλη, Σίσσυ Τουμάση, Όμηρος Πουλάκης, Κώστας Στεφανάκης, Γιάννης Οικονομίδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Σίμος
Σκηνικά – Κοστούμια: Βασιλίνα Κουλιού
Μακιγιάζ: Αρης Βερέμης
Mουσική: Jay Glass Dubs, Άκης Καπράνος, Ahiyava
Ήχος: Λευτέρης Καμπαλώνης
Sound Design / Μίξη: Σπύρος Αραβοσιτάς
Μοντάζ: Γιώργος Γεωργόπουλος, Φωκίων Μπόγρης
Έτος Παραγωγής: 2020
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 101 λεπτά

Η ταινία «Πρόστιμο» του Φωκίωνα Μπόγρη, κυκλοφορεί στα Θερινά Σινεμά, από την Πέμπτη 21 Μαΐου: CINE ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ, CINE ΑΝΕΣΙΣ, CINE ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ, CINE ΦΛΟΙΣΒΟΣ, CINE ΑΛΟΜΑ, CINE ΑΤΤΙΚΟΝ (Άλσος Γαλατσίου), CINE ΝΙΚΑΙΑ και στο CINE ΕΛΛΗΝΙΣ στην Θεσσαλονίκη.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s