Νέα Κινηματογραφική Εβδομάδα: Από την «Σουπερνόβα» των Στάνλεϊ Τούτσι και Κόλιν Φερθ μέχρι τους «Βιτελόνοι» του Φεντερίκο Φελίνι

Τα Θερινά Σινεμά φαίνεται να κέρδισαν την εμπιστοσύνη των θεατών εν μέσω πανδημίας, με το αρχικό άνοιγμα των εγχώριων αιθουσών να κρίνεται επιτυχημένο, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες. Ευτυχώς οι διανομείς δεν επιδόθηκαν σε βομβαρδισμό νέων ταινιών, με το πρόσχημα της πληθώρας των επιλογών, αλλά αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν μόλις τέσσερις νέες ταινίες, συν μία επανέκδοση, δίνοντας έτσι τον χρόνο στους θεατές να προσαρμοστούν στην νέα κατάσταση, αλλά και να ανακαλύψουν τις ταινίες της πρώτης εβδομάδας επαναλειτουργίας των κινηματογράφων της χώρας, μετά από σχεδόν επτά μήνες απραξίας.

Ταινία της εβδομάδας, είναι το «Σουπερνόβα» του Χάρι Μακουίν, με πρωταγωνιστές τον Στάνλεϊ Τούτσι και τον Κόλιν Φερθ, οι οποίοι καλούνται να σώσουν την σχέση τους, απέναντι στον χρόνο και το Αλτσχάιμερ. Αξιόλογη επιλογή αποτελεί επίσης το φιλμ «Μάρτιν Ίντεν» του Πιέτρο Μαρτσέλο, βασισμένο στο ομότιτλο ημι-αυτοβιογραφικό βιβλίο του Τζακ Λόντον, ενώ η τετράδα των νέων ταινιών συμπληρώνεται με τις ταινίες «Ένας Χρόνος στη Νέα Υόρκη του Φιλίπ Φαλαρντό, με πρωταγωνίστριες τις Μάργκαρετ Κουάλεϊ και Σιγκούρνι Γουίβερ, καθώς και τη νέα περιπέτεια του Λίαμ Νίσον, «Έντιμος Κλέφτης». Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι σε επανέκδοση κυκλοφορεί η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του σπουδαίου Ιταλού σκηνοθέτη, Φεντερίκο Φελίνι, «Οι Βιτελόνοι».

Σουπερνόβα / Supernova
Σκηνοθεσία: Χάρι Μακουίν
Σενάριο: Χάρι Μακουίν
Πρωταγωνιστούν: Στάνλεϊ Τούτσι, Κόλιν Φερθ, Πίπα Χέιγουντ
Φωτογραφία: Ντικ Πόουπ
Μοντάζ: Κρις Γουάιατ
Μουσική: Κίτον Χένσον
Έτος Παραγωγής: 2020
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο
Διάρκεια: 95 λεπτά

Από τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Χάρι Μακουίν (Hinterland), έρχεται η ταινία «Σουπερνόβα». Πρόκειται για μία σύγχρονη και συγκινητική ιστορία αγάπης ενός ζευγαριού, το οποίο οργανώνει ένα road trip για να επανασυνδεθεί με φίλους, συγγενείς και αγαπημένα μέρη από το παρελθόν τους.

Ο Σαμ (Κόλιν Φερθ) και ο Τάσκερ (Στάνλεϊ Τούτσι) έχουν ζήσει είκοσι χρόνια μαζί και είναι τώρα πιο ερωτευμένοι από ποτέ. Αλλά εδώ και δύο χρόνια, από τότε που ο Τάσκερ διαγνώστηκε με άνοια σε πρώιμο στάδιο, η ζωή τους έχει αλλάξει. Καθώς η κατάσταση του Τάσκερ επιδεινώνεται, ο Σαμ αναγκαστικά θέτει τη ζωή του σε αναμονή για να φροντίσει τον σύντροφό του. Ο κοινός τους χρόνος έχει γίνει η πιο σημαντική πτυχή της ζωής τους και τώρα πια κάθε στιγμή που μοιράζονται έχει μια ξεχωριστή βαρύτητα. Αποφασίζουν λοιπόν να σχεδιάσουν ένα ταξίδι, ώστε όσο ο Τάσκερ είναι σε θέση να ταξιδέψει, να ξαναδεί φίλους και συγγενείς και να ξαναβρεθεί στα μέρη που έχει αγαπήσει.

Ενώ, ο Τάσκερ ήταν κάποτε ο «βράχος» του Σαμ, τώρα εναπόκειται στον Σαμ να αναλάβει τον έλεγχο και είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του, ώστε ο αγαπημένος του σύντροφος να ζει στιγμές χαράς και κανονικότητας. Όμως αυτές οι στιγμές χρωματίζονται από την αντιπαράθεση της εξωτερικής αποφασιστικότητας του Σαμ και του εσωτερικού αγώνα του να διαχειριστεί αυτό που συμβαίνει. Εν τω μεταξύ, ο Τάσκερ γνωρίζει ότι η κατάστασή του έχει τεράστια επίδραση στις ζωές και των δύο και ότι αρχίζει πια να χάνει τον έλεγχο του εαυτού του.

Στην πορεία του ταξιδιού οι ιδέες που έχει ο καθένας τους για το μέλλον τους αρχίζουν να συγκρούονται. Μυστικά αποκαλύπτονται, προσωπικά σχέδια ξετυλίγονται και η αγάπη δοκιμάζεται όσο ποτέ άλλοτε. Τελικά, ο Σαμ και ο Τάσκερ θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ερώτημα τι σημαίνει η αγάπη που έχει ο ένας για τον άλλον στα πλαίσια της μη αναστρέψιμης ασθένειας του Τάσκερ.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ, Κόλιν Φερθ (The Secret Garden, The King’s Speech) πρωταγωνιστεί ως Σαμ μαζί με τον υποψήφιο για Όσκαρ, Στάνλεϊ Τούτσι (The King’s Man, The Lovely Bones) ως Τάσκερ. Το καστ περιλαμβάνει επίσης την Πίπα Χέιγουντ (Green Wing) ως Lilly, τον Peter Ο Macqueen ως Clive και τον James Dreyfus (Notting Hill) ως Tim.

Μάρτιν Ίντεν / Martin Eden
Σκηνοθεσία: Πιέτρο Μαρτσέλο
Σενάριο: Μαουρίτσιο Μπράουτσι, Πιέτρο Μαρτσέλο
Πρωταγωνιστούν: Λούκα Μαρτινέλι, Κάρλο Κέκι, Τζέσικα Κρέσι
Φωτογραφία: Αλεσάντρο Αμπάτε, Φραντσέσκο Ντι Τζιάκομο
Μοντάζ: Αλίν Ερβέ, Φαμπρίτσιο Φεντερίκο
Μουσική: Μάρκο Μεσίνα, Σάσα Ρίσι
Έτος Παραγωγής: 2019
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία, Γαλλία
Διάρκεια: 129 λεπτά

Διασκευή του ομότιτλου ημι-αυτοβιογραφικού κλασικού βιβλίου του Τζακ Λόντον και τοποθετημένο στην Νάπολη στα μέσα του 20oύ αιώνα, το «Μάρτιν Ίντεν» του Πιέτρο Μαρσέλο έχει ως πρωταγωνιστή έναν διαχρονικό ήρωα, ο οποίος αγωνίζεται ενάντια στις κοινωνικές ανισότητες και ονειρεύεται να φτάσει πιο πέρα από εκεί που του επιτρέπει η λαϊκή καταγωγή του. Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας για τον Λούκα Μαρινέλι.

Στην προπολεμική Νάπολη, όταν η άνοδος του Σοσιαλιστικού Κόμματος καθρέφτιζε την όξυνση των ταξικών αντιθέσεων, ένας ανειδίκευτος εργάτης, ο Μάρτιν, κατατρύχεται από φιλοδοξίες και αγωνίες. Φιλοδοξίες να ξεφύγει από το προδιαγεγραμμένο μέλλον που του επιφυλάσσει η ταπεινή κοινωνική και οικονομική του κατάσταση, για να βοηθήσει όπως μπορεί τους φτωχούς ανθρώπους του κύκλου του. Ο Μάρτιν πιστεύει πως μόνο η μόρφωση μπορεί να τον εφοδιάσει με ό,τι χρειάζεται για να επιτύχει τους σκοπούς του. Μέ τη μόρφωση, θα μπορέσει ο μη προνομιούχος Ναπολιτάνος να γίνει ένας συγγραφέας που θα αποτυπώσει στο χαρτί, θα απαθανατίσει την στέρηση τον πόνο και την αδικία που υφίσταται η τάξη του.

Τα πράγματα αλλάζουν ριζικά όταν ο Μάρτιν γνωρίζει την νεαρή και όμορφη Έλενα. Η κοπέλα είναι μεγαλοαστή, μια μορφωμένη και καλλιεργημένη κόρη οικογένειας βιομηχάνων, δηλαδή ανήκει στο απέναντι ταξικό στρατόπεδο. Η γέφυρα μεταξύ τους είναι ο έρωτας, που θα φέρει τους δυο νέους κοντά, οδηγώντας όμως παράλληλα και στην σύγκρουση μεταξύ των τάξεων, στις οποίες ανήκουν. Ο Μάρτιν θα καταφέρει να σπουδάσει, με τη βοήθεια ενός ηλικιωμένου φίλου του και ενεργού Σοσιαλιστή και θα αγγίξει το συγγραφικό του όνειρο, κάτι όμως που είναι κυριολεκτικά και μεταφορικά ένα κόκκινο πανί για την οικογένεια της καλής του.

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο και σημαντικό έργο του Αμερικανού συγγραφέα, όσον αφορά τις βασικές ταυτότητες των χαρακτήρων. Ο Τζακ Λόντον, στο «Μάρτιν Ίντεν» αφηγείται, κατά κάποιον τρόπο, την ιστορία της ζωής του, αλλά ο Ιταλός σκηνοθέτης, ο Πιέτρο Μαρσέλο, τοποθετεί την πλοκή στον χωρόχρονο της προπολεμικής Νάπολης, ενώ δίνει στην ιστορία μια ρομαντική χροιά. Το φιλμικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια ταξική επαναδιατύπωση του μύθου του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης δηλώνει πως: «ερμηνεύσαμε χαλαρά το μυθιστόρημα του Λόντον ως μια τοιχογραφία όπου αποτυπώθηκαν οι διαστροφές και τα βασανιστήρια του 20ου αιώνα, καθώς και οι κρίσιμες καμπές του αιώνα: η σχέση μεταξύ ατόμου και κοινωνίας, ο ρόλος της μαζικής κουλτούρας, ο ταξικός αγώνας».

Ενας Χρόνος στη Νέα Υόρκη / My Salinger Year
Σκηνοθεσία: Φιλίπ Φαλαρντό
Σενάριο: Φιλίπ Φαλαρντό
Πρωταγωνιστούν: Μάργκαρετ Κουάλεϊ, Σιγκούρνι Γουίβερ, Ντάγκλας Μπουθ
Φωτογραφία: Σάρα Μισάρα
Μοντάζ: Μέρι Φίνλεϊ
Μουσική: Μάρτιν Λεόν
Έτος Παραγωγής: 2020
Χώρα Παραγωγής: Καναδάς, Ιρλανδία
Διάρκεια: 101 λεπτά

Νέα Υόρκη στα ‘90s. Η Τζοάνα μόλις αποφοίτησε και είναι αποφασισμένη να κυνηγήσει το όνειρο της για να γίνει συγγραφέας. Αρχικά προσλαμβάνεται ως βοηθός της Μάργκαρετ, της ατζέντισσας του Τζ. Ντ. Σάλιτζερ. Βασικό καθήκον στο παλιομοδίτικο γραφείο της είναι να διαχειρίζεται την αλληλογραφία του Τζ. Ντ. Σάλιτζερ. Καθώς διαβάζει τα γράμματα των θαυμαστών του δημοφιλούς συγγραφέα δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να στέλνει το τυποποιημένο και απρόσωπο γράμμα, που έχει ορίσει το πρακτορείο και αρχίζει να απαντά περισσότερο προσωπικά με συγκινητικά και αστεία αποτελέσματα. Καθώς η Τζοάνα χρησιμοποιεί την φωνή του σπουδαίου συγγραφέα ανακαλύπτει σιγά σιγά και τη δική της.

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιογραφικό βιβλίο της Joanna Rakoff, ενώ την σκηνοθεσία υπογράφει ο Φιλίπ Φαλαρντό, που στο παρελθόν μας έχει χαρίσει την αξιόλογη ταινία: «Monsieur Lazhar».

Έντιμος Κλέφτης / Honest Thief
Σκηνοθεσία: Μαρκ Γουίλιαμς
Σενάριο: Στιβ Ολριτς, Μαρκ Γουίλιαμς
Πρωταγωνιστούν: Λιαμ Νίσον, Κέιτ Γουόλς, Ρόμπερτ Πάτρικ, Αντονι Ράμος
Φωτογραφία: Σέλι Τζόνσον
Μοντάζ: Μάικλ Π. Σόβερ
Μουσική: Μαρκ Αϊσαμ
Έτος Παραγωγής: 2020
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 99 λεπτά

Ο Τομ (Λίαμ Νίσον) είναι πολλά διαφορετικά πράγματα, αλλά κυρίως δύο: ένας διαβόητος ληστής και ένας φρεσκοερωτευμένος άντρας. Τα αισθήματα του για την την Άννι (Κέιτ Γουόλς) τον έχουν ωθήσει να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος και να αφήσει πίσω του την παρανομία. Αποφασίζει να παραδοθεί στο FBI και να στερηθεί τα χρήματα που έχει ληστέψει με αντάλλαγμα έναν δικαστικό συμβιβασμό και ένα νέο ξεκίνημα. Όταν όμως συνειδητοποιήσει ότι οι πράκτορες του FBI είναι πιο διεφθαρμένοι από εκείνον, αρχίζει ένα κυνηγητό γάτας – ποντικιού, όπου το κακό και το καλό μπερδεύονται και μόνο η αγάπη μένει αλώβητη.

Ο επιβλητικός Λίαμ Νίσον (H Λίστα του Σίντλερ) πρωταγωνιστεί σε μία καταιγιστική περιπέτεια σε σενάριο και σκηνοθεσία του ανερχόμενου Μαρκ Γουίλιαμς (συν-δημιουργού της τηλεοπτικής σειράς Ozark). Στο επίκεντρο της δράσης, εκτυλίσσεται μια ιστορία αγάπης με ήρωα έναν ληστή τράπεζας που σκέφτεται να παραδοθεί, επειδή ερωτεύεται και θέλει να εξιλεωθεί. Τι θα συμβεί, όμως, αν οι αστυνομικοί είναι πιο διεφθαρμένοι από εκείνον; Μία απολαυστική και αγωνιώδης πορεία, μία σειρά από περίπλοκους χαρακτήρες και ένα αναπάντεχο μήνυμα για την αγάπη που τελικά κινεί όλα τα νήματα.

«Έχει τη δράση, την αγωνία, τα κυνηγητά, τους πυροβολισμούς, τις εκρήξεις. Αλλά στον πυρήνα της, είναι μια ιστορία αγάπης, κάτι είναι σημαντικό για μένα. Τα θέματα της ιστορίας περιστρέφονται γύρω από τις δεύτερες ευκαιρίες και την εξιλέωση. Και οι δύο χαρακτήρες, ο Τομ και η Άννι, έχουν καταλήξει σε κάποιες καταστάσεις, γιατί το παρελθόν δεν τους έχει ευνοήσει. Αυτή η φάση τους δίνει μια ευκαιρία, όχι μόνο μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, αλλά και τη δυνατότητα να βρουν την αγάπη στην πορεία.» – Μαρκ Γουίλιαμς

«Είναι ένας διαβόητος εγκληματίας. Αλλά έχει γνωρίσει μια γυναίκα, όχι ένα κορίτσι, έχει γνωρίσει μια γυναίκα. Και για πρώτη φορά στη ζωή του έχει ερωτευτεί. Πιστεύω ότι λέει κάτι για τη δύναμη της αγάπης το γεγονός ότι παραιτείται από την παρανομία και τα εκατομμύρια δολάρια που έχει συσσωρεύσει και δεν πρόκειται να ξοδέψει. Μου φάνηκε πολύ πρωτότυπο αυτό. Με άγγιξε πραγματικά.» – Λίαμ Νίσον

Σ’ Επανέκδοση:

Οι Βιτελόνοι / I Vitelloni
Σκηνοθεσία: Φεντερίκο Φελίνι
Σενάριο: Φεντερίκο Φελίνι, Ενιο Φλαϊάνο
Πρωταγωνιστούν: Αλμπέρτο Σόρντι, Φράνκο Ιντερλένγκι, Φράνκο Φαμπρίτζι, Λεοπόλντο Τριέστε
Φωτογραφία: Κάρλο Καρλίνι, Οτέλο Μαρτέλι, Λουτσιάνο Τρασάτι
Μοντάζ: Ρολάντο Μπενεντέτι
Μουσική: Νίνο Ρότα
Έτος Παραγωγής: 1953
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία, Γαλλία
Διάρκεια: 109 λεπτά

Στην δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, ο σπουδαίος Φεντερίκο Φελίνι παρουσιάζει ένα διορατικό πορτρέτο πέντε νεαρών αντρών που παραμένουν σε μια αιώνια μετεφηβική κατάσταση και ονειρεύονται περιπέτειες, καθώς σχεδιάζουν την απόδρασή τους από τη μικρή παράκτια πόλη τους. Αντλώντας έμπνευση από τις αναμνήσεις μιας νοσταλγικής παιδικής ηλικίας και της μεθυστικής έλξης των μεγαλουπόλεων όπως αυτές αποτυπώθηκαν αργότερα στις ταινίες «Amarcord» και «La Dolce Vita», ο Φελίνι δημιουργεί ένα ημι-αυτοβιογραφικό αριστούργημα με το οποίο σκιαγραφεί με ξεκάθαρο τρόπο τους χαρακτήρες των ηρώων του.

Ο Φάουστο, είναι ένας σύγχρονος Δον Ζουάν που αναγκάζεται να παντρευτεί το κορίτσι το οποίο άφησε έγκυο, ο Αλμπέρτο, αρνείται να αποδεχτεί ότι ενηλικιώθηκε, ο Λεοπόλντο, είναι ένας συγγραφέας που διψάει για φήμη και ο Μοράλντο, αποτελεί τη φωνή της συνείδησης της παρέας. Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, η ταινία «Οι Βιτελόνοι» αποτυπώνει την αποχαύνωση και τις επιθυμίες των πρωταγωνιστών με κωμική διαίσθηση, αλλά και συμπόνια.

Για την ιστορία, αξίζει νομίζω να σημειώσουμε ότι η ταινία «Οι Βιτελόνοι / I Vitelloni» του Φεντερίκο Φελίνι, έχει μείνει στην κινηματογραφική ιστορία, ως η αγαπημένη ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, σύμφωνα με μία σχετική λίστα που είχε παρουσιαστεί από το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (BFI).

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις εγχώριες θερινές κινηματογραφικές αίθουσες σε επανέκδοση και για πρώτη φορά σε αποκατεστημένη ψηφιακή κόπια. Η αποκατάσταση της ταινίας ολοκληρώθηκε το 2019 μέσω της χρήσης μιας κόπιας 35mm. Όσες σκηνές έλειπαν αναπληρώθηκαν από υλικό που έγινε διαθέσιμο από ένα αντίγραφο που βρέθηκε στο μουσείο Αλμπέρτο Σόρντι.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s