Επτά Έλληνες σκηνοθέτες παρουσιάζουν τις αγαπημένες τους γαλλικές ταινίες στο 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Καταξιωμένοι Έλληνες σκηνοθέτες παρουσιάζουν τις γαλλικές ταινίες της επιλογής τους στο 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Πρόκειται για έργα που αγάπησαν, που τους σημάδεψαν ή τους ενέπνευσαν. Η Στέλλα Θεοδωράκη, η Ευαγγελία Κρανιώτη, ο Πάνος Κούτρας, ο Γιάννης Οικονομίδης, η Εύα Στεφανή, ο Σύλλας Τζουμέρκας και η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, επιλέγουν τα φιλμ.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος γιορτάζουν την ελληνογαλλική φιλία, με τη διοργάνωση ενός εκτενούς αφιερώματος στην κοινή κινηματογραφική ιστορία των δύο χωρών που τιτλοφορείται: Ελλάδα – Γαλλία: Κινηματογραφικές Συναντήσεις.

Το φιλόδοξο αυτό κινηματογραφικό αφιέρωμα σχεδιάζεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάστασης του 1821.

Μια πρώτη γεύση θα πάρουμε στις 10 με 16 Ιουνίου όταν η Ταινιοθήκη θα παρουσιάσει στο θερινό της Σινεμά, το αφιέρωμα του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, όπου καλεσμένοι Έλληνες σκηνοθέτες παρουσιάζουν τις γαλλικές ταινίες της επιλογής τους: έργα που αγάπησαν, που τους σημάδεψαν ή τους ενέπνευσαν.

Συμμετέχουν μερικοί από τους σημαντικότερους έλληνες δημιουργούς:
Η Στέλλα Θεοδωράκη επέλεξε την ταινία «Le Mépris» (Η περιφρόνηση) του Jean-Luc Godard
Η Ευαγγελία Κρανιώτη επέλεξε την ταινία «La Jetée» (Σταθμός αποχαιρετισμού) του Chris Marker
Ο Πάνος Κούτρας επέλεξε την ταινία «Mouchette» του Robert Bresson
Ο Γιάννης Οικονομίδης επέλεξε την ταινία «J’embrasse pas» (Δεν φιλώ… στο στόμα) του André Téchiné
Η Εύα Στεφανή επέλεξε την ταινία «Au hasard Balthazar» (Στην τύχη ο Μπαλταζάρ) του Robert Bresson
Ο Σύλλας Τζουμέρκας επέλεξε την ταινία «L’inconnu du lac» (Ο άγνωστος της λίμνης) του Alain Guiraudie
Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη επέλεξε την ταινία «À nos amours» (Στους έρωτές μας) του Maurice Pialat

Παρόντες στις προβολές των ταινιών που επέλεξαν, θα είναι: η Στέλλα Θεοδωράκη, ο Σύλλας Τζουμέρκας, η Εύα Στεφανή και ο Γιάννης Οικονομίδης.

Το Πρόγραμμα Προβολών

Πέμπτη 10 Ιουνίου
«Le Mépris» (Η Περιφρόνηση – 1963) του Ζαν Λικ Γκοντάρ / Jean-Luc Godard
Προλογίζει η Στέλλα Θεοδωράκη

Ο ταπεινός θεατρικός συγγραφέας Paul Javal εξελίσσεται σε πετυχημένο σεναριογράφο που ζει ευτυχισμένα μαζί με τη σύζυγό του Camille. Γράφει ένα σενάριο με θέμα την Οδύσσεια, που θα σκηνοθετήσει ο Fritz Lang, σε παραγωγή του Αμερικανού Jeremy Prokosh. Ενώ ο πρώτος θέλει να γυρίσει μια ταινία ψυχολογικού χαρακτήρα, ο δεύτερος θέλει μια επική ταινία. Όσο για τον Paul, που νοιάζεται πάνω απ’ όλα για τα οικονομικά του προβλήματα, κολακεύει και τους δύο, ενθαρρύνοντας μέχρι και το φλερτ που ξεκινά ο Jeremy με την Camille.

Παρασκευή 11 Ιουνίου
«À nos amours» (Στους έρωτές μας – 1983) του Μορίς Πιαλά / Maurice Pialat

Η Suzanne είναι δεκαπέντε χρονών και ζει τη ζωή ενός κοριτσιού της ηλικίας της. Έχει ένα κύκλο φιλενάδων, κορίτσια λυκείου σαν κι αυτή, με γονείς του ιδίου οικογενειακού υπόβαθρου – τεχνίτες και έμποροι που εργάζονται σκληρά και δεν έχουν τον χρόνο να αφοσιωθούν στα παιδιά τους. Τα κορίτσια δεν μοιράζονται απλά τα φλερτ και τις ιστορίες τους, αλλά αναδημιουργούν αυτό που δεν έχουν: μια στοργική οικογένεια. H ηρωίδα επιδίδεται σε μια σειρά από εφήμερους έρωτες, αλλά τελικά, επιζητώντας την αγάπη και την αποδοχή του πατέρα της, βρίσκει την ισορροπία στη ζωή της.

Σάββατο 12 Ιουνίου
«L’inconnu du lac» (Ο άγνωστος της λίμνης – 2013) του Αλέν Γκιροντί / Alain Guiraudie
Προλογίζει ο Σύλλας Τζουμέρκας

Καλοκαίρι. Κρυμμένο στις όχθες μιας λίμνης, ένα μέρος όπου φλερτάρουν άντρες. Ο Franck ερωτεύεται τον Michel, έναν άντρα όμορφο, ισχυρό και θανατηφόρα επικίνδυνο. Ο Franck το ξέρει, αλλά θέλει να ζήσει αυτό το πάθος.

Κυριακή 13 Ιουνίου
«La Jetée» (Σταθμός Αποχαιρετισμού – 1962) του Κρις Μαρκέρ / Chris Marker

Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει επεκταθεί σε όλη τη γη. Η ραδιενέργεια διαχέεται. Μοναδική σωτηρία αποτελεί η φυγή μέσα στον χρόνο, είτε στο παρελθόν είτε στο μέλλον. Οι επιστήμονες εργάζονται στα υπόγεια στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κάτω από την τυραννική επιτήρηση των επιστημόνων, οι οποίοι τον στέλνουν σε ένα ταξίδι στο χρόνο ώστε να ζητήσει βοήθεια από τους ανθρώπους του μέλλοντος, ο πρωταγωνιστής θα καταφέρει να ζήσει μια ιστορία αγάπης με μια γυναίκα από άλλο χωροχρόνο.

«Mouchette» (1967) του Ρομπέρ Μπρεσόν / Robert Bresson

Η Mouchette, μια λιγομίλητη έφηβη με πατέρα αλκοολικό και μητέρα βαριά άρρωστη, ζει μέσα στη μοναξιά. Ένα βράδυ µε καταρρακτώδη βροχή, χάνεται στο δάσος καθώς επιστρέφει από το σχολείο στο σπίτι. Εκείνο το βράδυ την φιλοξενεί ο Arsène, ένας λαθροκυνηγός, ο οποίος την κακοποιεί. Επιστρέφοντας στο σπίτι, η μητέρα της Mouchette πεθαίνει, πριν προλάβει η μικρή να της εκμυστηρευτεί αυτό που της συνέβη.

Δευτέρα 14 Ιουνίου
«Au hasard Balthazar» (Στην τύχη ο Μπαλταζάρ – 1966) του Ρομπέρ Μπρεσόν / Robert Bresson
Προλογίζει η Εύα Στεφανή

Ο Balthazar είναι το «κλοτσοσκούφι», το θύμα. O καθένας από τους αφέντες του ενσαρκώνει ένα ελάττωμα της ανθρωπότητας και με κάθε έναν από τους αφέντες του, ο Balthazar θα υποφέρει έναν διαφορετικό πόνο. Αυτό που σκέφτεται, κανείς δεν το γνωρίζει. Αλλά έχει το μάτι ενός δικαστή. Η γαλήνια ζωή του αντιβαίνει στη ταραχώδη ύπαρξη των ανθρώπων. Τελικά πεθαίνει, επειδή φέρει την αμαρτία τους: τον χρυσό που του φόρτωσαν λαθρέμποροι στο δρόμο τους προς τα ισπανικά σύνορα.

Τρίτη 15 Ιουνίου
«Παραμύθια του Ιούλη» (Contes de juillet – 2017) του Γκιγιόμ Μπρακ

Η συγκεκριμένη προβολή του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου δεν εντάσσεται στο συγκεκριμένο αφιέρωμα

To Παρίσι και τα προάστιά του. Πέντε κορίτσια, πέντε αγόρια. Δύο ιστορίες. Μια καλοκαιρινή μέρα. Μέρος πρώτο: Η κυριακάτικη φίλη. Η Milena και η Lucie, δύο συναδέλφισσες, θέλοντας να επωφεληθούν από την ηλιόλουστη Κυριακή, πάνε για μπάνιο στο κέντρο αναψυχής του Cergy-Pontoise. Η συνάντησή τους με έναν ενοχλητικό φύλακα θέτει σε κίνδυνο τη πρόσφατη φιλία τους. Μέρος δεύτερο: Η Hanne και η εθνική εορτή Ενώ οι εορτασμοί της 14ης Ιουλίου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, η Hanne, μια φοιτήτρια από τη Νορβηγία, φλερτάρει με τρεις άντρες διαδοχικά. Τρεις συναντήσεις στη Φοιτητική Εστία, μέχρι να ξημερώσει.

Τετάρτη 16 Ιουνίου
«J’embrasse pas» (Δεν φιλώ… στο στόμα – 1991) του Αντρέ Τεσινέ / André Téchiné
Προλογίζει ο Γιάννης Οικονομίδης

Ο Pierre δεν είχε ως στόχο να κατακτήσει το Παρίσι όταν εγκατέλειψε τον τόπο που γεννήθηκε στη Νοτιοδυτική Γαλλία, αλλά να ζήσει απλά τη ζωή του στην πρωτεύουσα, μακριά από τα δεσμά και τις συμβάσεις. Για να ζήσεις τη ζωή σου βέβαια, σημαίνει πως πρώτα πρέπει να την κερδίσεις. Όταν όμως έχεις ένα δίπλωμα τραυματιοφορέα ως μοναδική αποσκευή, είναι δύσκολο. Ευτυχώς, ο Pierre είναι επινοητικός και πονηρός· διαθέσιμος και χωρίς προκαταλήψεις. Από τους διαδρόμους ενός νοσοκομείου μέχρι τα σαλόνια μιας κάποιας παρισινής διανόησης, θα γνωρίσει ένα σύμπαν τρυφερότητας ή και βίας, ανθρώπους που θα αλλάξουν την οπτική του για την ύπαρξη.

Πληροφορίες:
Εισιτήριο: 5 ευρώ
Ώρα Προβολής: 21:15

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου θα παρουσιαστεί, το ίδιο διάστημα (10-16/6), στους κινηματογράφους: Στέλλα, Κάρμεν και Δάφνη και το καλοκαίρι σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και Ρόδο.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s