«Η Ταβέρνα της Τζαμάικα» με τον Τσαρλς Λότον: Η τελευταία βρετανική ταινία του Χίτσκοκ πριν το Χόλιγουντ βασισμένη στο μυθιστόρημα της Δάφνης Ντι Μωριέ

Το 1939, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη, το φημισμένο μυθιστόρημα της Δάφνης ντυ Μωριέ. Πρόκειται για την τελευταία βρετανική ταινία του σκηνοθέτη πριν ταξιδέψει στο Χόλιγουντ. Ο μετρ του σασπένς συνεπικουρούμενος από την εμβληματική ερμηνεία του πρωταγωνιστή του Τσαρλς Λότον, μας χαρίζει μία κλασική ταινία. Η «Ταβέρνα της Τζαμάικα» κυκλοφορεί σε επανέκδοση από την Πέμπτη 8 Ιουλίου, δίνοντας μας την ευκαιρία να την απολαύσουμε και πάλι, στην μεγάλη οθόνη.

Σε μία απόκρημνη και βραχώδη ακτή της Κορνουάλλης γύρω στα 1800, μία συμμορία κακοποιών ληστεύει πλοία που ναυαγούν και δολοφονεί όσους ναυαγούς επιβιώνουν, ώστε να μη μπορούν να τους καταδώσουν.

Μόνο που τα ναυάγια είναι προσχεδιασμένα από τον μυστηριώδη αρχηγό της σπείρας. Ένας μυστικός αστυνομικός που αναλαμβάνει να τον ανακαλύψει, συλλαμβάνεται από τους κακοποιούς και διασώζεται χάρη στην συμπόνια μίας όμορφης κοπέλας, η οποία τον ερωτεύεται.

Ταυτόχρονα, οι ναυτιλιακές εταιρίες στέλνουν στην περιοχή ένα «δικό τους άνθρωπο» προκειμένου να εξιχνιάσει τα απανωτά ναυάγια, που κι αυτός καταλύει στο ίδιο πανδοχείο. Όταν όμως οι ληστές ανακαλύπτουν τον λόγο της παρουσίας του εκεί, αποφασίζουν να τον σκοτώσουν.

Αρκετά από τα βιβλία της Δάφνης ντι Μωριέ μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, όπως η «Ρεβέκκα» (1938) και τα «Πουλιά» (1963) που επίσης σκηνοθέτησε ο Άλφρεντ Χίτσκοκ. Εδώ, αποδεικνύει πως εκτός από μαέστρος του σασπένς, είναι παράλληλα κι ένας μετρ του δράματος, συνεπικουρούμενος την ερμηνεία του πρωταγωνιστή του, Τσαρλς Λότον.

Η «Ταβέρνα της Τζαμάικα», αποτέλεσε την τελευταία ταινία της Βρετανικής Περιόδου του σκηνοθέτη, καθώς αμέσως μετά ο Χίτσκοκ θα εγκατέλειπε οριστικά την Μεγάλη Βρετανία για να μετακομίσει στο Χόλιγουντ, όπου τον περίμενε μια νέα, μεγάλη καριέρα. Η «Ταβέρνα της Τζαμάικα» παραμένει μια από τις πιο ιδιόμορφες ταινίες του σκηνοθέτη της, μια ταινία που κανείς λάτρης του δεν πρέπει να χάσει.

Άλφρεντ Χίτσκοκ / Alfred Hitchcock (13 Αυγούστου του 1899 – 29 Απριλίου του 1980)

Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου του 1899 στο Ιστ Εντ του Λονδίνου και πέθανε στις 29 Απριλίου του 1980 στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών. Ξεκίνησε να δουλεύει σε κινηματογραφικό στούντιο του Λονδίνου το 1920 σχεδιάζοντας τους τίτλους αρχής για τις ταινίες του στούντιο. Μετά από δύο χρόνια του δόθηκε η ευκαιρία να καθίσει για πρώτη φορά στην καρέκλα του σκηνοθέτη.

Αυτό έγινε όταν ο σκηνοθέτης της ταινίας ««Always Tell Your Wife» αρρώστησε ξαφνικά και ζητήθηκε από τον Χίτσκοκ να τον αντικαταστήσει, ώστε να ολοκληρωθεί η ταινία. Οι παραγωγοί εντυπωσιάστηκαν από το αποτέλεσμα και του ανάθεσαν να γυρίσει την πρώτη του ουσιαστικά ταινία, που ήταν ο «Αριθμός 13» το 1922, η οποία όμως δεν κυκλοφόρησε ποτέ στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Ο Χίτσκοκ προσλήφθηκε στη συνέχεια από την εταιρεία Gainsborough Pictures ως σεναριογράφος, αλλά και σχεδιαστής τίτλων. Το 1925 κατάφερε να σκηνοθετήσει το «The Pleasure Garden» και αυτό σηματοδοτεί ουσιαστικά την αρχή της καριέρας του ως σκηνοθέτης. Αυτή είναι η λεγόμενη «Αγγλική Περίοδος» του δημιουργού, η οποία ολοκληρώνεται μετά από μια επιτυχημένη δεκαετία το ’30, με ταινίες όπως τα «39 Σκαλοπάτια» (The 39 Steps – 1935), «Ο Άνθρωπος που Ήξερε Πολλά» (The Man Who Knew Too Much – 1934) και «Σαμποτάζ» (Sabotage – 1936). Με το ξεκίνημα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αποφάσισε να μετακομίσει μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και έτσι ξεκινάει η «Αμερικάνικη Περίοδος», με τις πολλές και γνωστές επιτυχίες του.

Διαβάστε Επίσης:
Άλφρεντ Χίτσκοκ: Ο διαχρονικός μετρ του σασπένς
13 ταινίες του Άλφρεντ Χίτσκοκ δωρεάν στο διαδίκτυο

Η Ταβέρνα της Τζαμάικα / Jamaica Inn
Σκηνοθεσία: Αλφρεντ Χίτσκοκ
Σενάριο: Σίντνεϊ Γκίλιατ, Τζόαν Χάρισον
Πρωταγωνιστούν: Τσαρλς Λότον, Μορίν Ο’ Χάρα, Ρόμπερτ Νιούτον
Φωτογραφία: Μπέρναρντ Νόουλς, Χάρι Στράντλινγκ
Μοντάζ: Ρόμπερτ Χέιμερ
Μουσική: Ερικ Φένμπι
Έτος Παραγωγής: 1939
Χώρα Παραγωγής: 98 λεπτά
Διάρκεια: 98 λεπτά

Σχολιάστε