Με την ταινία «Πώς Να Επιβιώσετε Σε Μια Πανδημία» σηκώνει αυλαία το 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Θα προβληθούν 233 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους στις Κινηματογραφικές Αίθουσες του Φεστιβάλ αλλά και διαδικτυακά

Όλα είναι έτοιμα για το 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 10 έως την Κυριακή 20 Μαρτίου τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και διαδικτυακά. Την αυλαία της φετινής διοργάνωσης σηκώνει το επίκαιρο ντοκιμαντέρ «Πώς Να Επιβιώσετε Σε Μια Πανδημία» (How to Survive a Pandemic) του Ντέιβιντ Φρανς, το οποίο θα προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη.

Θα προβληθούν 233 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους στην ιστορική έδρα του θεσμού, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.

Ταινία Έναρξης

Η αυλαία του 24ου ΦNΘ θα ανοίξει την Πέμπτη 10 Μαρτίου, με το ντοκιμαντέρ «Πώς να επιβιώσετε σε μια πανδημία» (How to Survive a Pandemic) του Ντέιβιντ Φρανς, μια παραγωγή του HBO που θα πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα της στη Θεσσαλονίκη. Ο σκηνοθέτης της ταινίας, ο Αμερικανός δημοσιογράφος, συγγραφέας, σκηνοθέτης και ακτιβιστής των gay δικαιωμάτων, Ντέιβιντ Φρανς, κάθε άλλο παρά άγνωστος είναι, φυσικά, στο κοινό του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

Δύο χρόνια νωρίτερα, το 2020, η ταινία του με τίτλο «Καλώς ήρθατε στην Τσετσενία» είχε αποσπάσει τον Χρυσό Αλέξανδρο, καθώς και τα βραβεία FIPRESCI και Mermaid, στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το «How to Survive a Pandemic» έρχεται δέκα χρόνια μετά το «How to Survive a Plague» (2012), ένα συνταρακτικό ντοκιμαντέρ που βρέθηκε στην τελική πεντάδα του Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και το οποίο ανατρέχει στις πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις της μάστιγας του AIDS στις Η.Π.Α., στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Η ταινία έναρξης του φετινού 24ου ΦΝΘ είναι ένα εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ που ρίχνει μια διεισδυτική και οξυδερκή ματιά στην τεράστια παγκόσμια προσπάθεια για την έρευνα, την ανάπτυξη, τη ρύθμιση και τη διάθεση των εμβολίων για την αντιμετώπιση του Covid-19, στον πόλεμο κατά της πανδημίας. Η ταινία έχει ως σημείο αφετηρίας τις αρχές του 2020, όταν ο κορωνοϊός άρχισε να εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Από απόσταση αναπνοής παρακολουθεί τους ερευνητές να δουλεύουν πυρετωδώς στα εργαστήριά τους, πραγματοποιώντας δοκιμές με εκατομμύρια εθελοντές, την ίδια στιγμή που οι θάνατοι άρχισαν να αυξάνουν δραματικά και η πολιτική πίεση να γίνεται αφόρητη.

Προχωρώντας στο 2021, η ταινία καταγράφει τα εμπόδια, την έντονη διαμάχη και τις συστημικές αδικίες που άφησαν το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη να εκλιπαρεί για εμβόλια – και να παρακολουθεί αβοήθητο καθώς άρχισαν να αναπτύσσονται πιο θανατηφόρες παραλλαγές του ιού. Έχοντας μοναδική πρόσβαση σε πηγές και συνομιλώντας με τις πιο σημαντικές προσωπικότητες αυτού του κολοσσιαίου εγχειρήματος – από επιστήμονες μέχρι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, κυβερνητικές υπηρεσίες και εργαζομένους στην πρώτη γραμμή – ο Ντέιβιντ Φρανς υφαίνει το ιστορικό χρονοδιάγραμμα της σημαντικότερης οικουμενικής προσπάθειας που γνώρισε η σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας. Μια προσπάθεια όπου τα τεράστια επιτεύγματα της επιστήμης συγκρούστηκαν με την ανελέητη πραγματικότητα της απόγνωσης, της απληστίας και των ποικίλων μορφών εθνικισμού.

Ελληνικά Ντοκιμαντέρ

32 ταινίες που συμμετέχουν στο διεθνές πρόγραμμα (Διεθνές Διαγωνιστικό, Διαγωνιστικό Newcomers, Διαγωνιστικό >>Film Forward, Ανοιχτοί Ορίζοντες)
38 ταινίες που θα προβληθούν στην Πλατφόρμα, ενώ 7 ταινίες περιλαμβάνονται στην ενότητα Από οθόνη σε Οθόνη
3 ειδικές προβολές, στις οποίες συγκαταλέγεται η ταινία Η πόλη και η πόλη των Χρήστου Πασσαλή και Σύλλα Τζουμέρκα, η οποία προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά την παγκόσμια πρεμιέρα που πραγματοποίησε στο τμήμα Encounters της Μπερλινάλε
Το αγαπημένο ντοκιμαντέρ Ο μανάβης, του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, θα είναι καθολικά προσβάσιμο τόσο στη φυσική προβολή του όσο και διαδικτυακά
12 σημαντικές ταινίες του ελληνικού ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο του αφιερώματος «Χώρα, σε βλέπω»

Διαβάστε Επίσης:
Το Ελληνικό Σινεμά δηλώνει παρών στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Διεθνές Πρόγραμμα
Το 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης φιλοξενεί τρία διεθνή διαγωνιστικά τμήματα:

Συνολικά 12 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές, συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του 24ου ΦΝΘ, διεκδικώντας τον Χρυσό Αλέξανδρο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 12.000 ευρώ, καθώς και το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 5.000 ευρώ
Στο διαγωνιστικό τμήμα Newcomers, με πρώτες και δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών, συναντούμε 12 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές, που διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο – «Δημήτρης Εϊπίδης» (χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ) και το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (4.000 ευρώ)
Το διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward, που αμφισβητεί τις κινηματογραφικές συμβάσεις και προτείνει ριζοσπαστικές ταινίες, φιλοξενεί 12 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές. Τα βραβεία που απονέμονται στο πλαίσιο του τμήματος είναι ο Χρυσός Αλέξανδρος >>Film Forward (χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ) και το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (3.000 ευρώ)
Ανακαλύπτουμε δυναμικά και πρωτοποριακά ντοκιμαντέρ στους Ανοιχτούς Ορίζοντες
Παρουσιάζουμε τα κορυφαία ντοκιμαντέρ στο τμήμα Top Docs
Το 24ο ΦNΘ αφουγκράζεται τις φωνές των νέων μέσα από το τμήμα NextGen

Διαβάστε Επίσης:
Αυτές είναι οι ταινίες των Διαγωνιστικών Τμημάτων του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Μεγάλο Αφιέρωμα στο Post Reality

Το 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης εξερευνά τη μετα-πραγματικότητα, το post reality που βιώνουμε, μέσα από μια επιλογή ταινιών που σκιαγραφούν τους ήρωες, τους αντι-ήρωες, τα κρυμμένα μυστικά και τις πρισματικές αλήθειες που ορίζουν την αλλαγή εποχής που διανύουμε. Τα 10 μεγάλου και μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του αφιερώματος αμβλύνουν τον φόβο και την αβεβαιότητα, καθώς μας υπενθυμίζουν ότι οι λευκές σελίδες που ανοίγονται μπροστά μας, όσο τρομακτικές και αν μοιάζουν, κρύβουν πάντα μέσα τους όλες τις πιθανότητες.

Διαβάστε Επίσης:
Post Reality: Το 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε το κεντρικό θέμα της φετινής διοργάνωσης

Αφιερώματα

Γνωρίζουμε το έργο της auteur από τη Λετονία, Λάιλα Πακάλνινα, με 19 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες της
Το 24ο ΦΝΘ πραγματοποιεί spotlight στη Φινλανδή δημιουργό Βίρπι Σουούταρι, προβάλλοντας 6 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες της

Αγορά

Δυναμικές δράσεις, βραβεία και συνεργασίες φιλοξενούνται φέτος στην Αγορά που θα πραγματοποιηθεί σε φυσικούς χώρους, αλλά και online. Η Αγορά του ΦΝΘ, η οποία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Creative Europe MEDIA και στην οποία δίνονται βραβεία σε υπηρεσίες και χρηματικά έπαθλα, συνολικού ύψους 200.000 ευρώ, θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 19 Μαρτίου 2022.

Τμήμα Podcast

Δεκαεννιά ελληνόφωνα και αγγλόφωνα podcast συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα podcast του Φεστιβάλ, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει και δεκαπέντε podcast εκτός συναγωνισμού. Στη φετινή διοργάνωση, το Φεστιβάλ, σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Louis Lumière και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, προσφέρουν βραβείο-υποτροφία για Ανερχόμενο Ακουστικό Δημιουργό Ντοκιμαντέρ.

Ειδικές Εκδόσεις

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει την ειδική έκδοση για το Post-Reality, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νεφέλη, η οποία θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας, τον πρωτοποριακό και αγαπημένο Α-Κατάλογο που αποτυπώνει το στίγμα της διοργάνωσης, καθώς και τον επίσημο κατάλογο της διοργάνωσης.

Διαβάστε Επίσης:
Τρεις ταινίες για την Ουκρανία στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ταινία Λήξης

Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει την Κυριακή 20 Μαρτίου, με την προβολή της ταινίας «Τυφλή Φιλοδοξία» (Blind Ambition) των Γουόρικ Ρος και Ρομπ Κόου.

Το 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του προγράμματος ΕΣΠΑ του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας και του προγράμματος MEDIA. Στο τέλος της διοργάνωσης θα απονεμηθούν τα βραβεία του 24ου ΦΝΘ. Καλές προβολές!

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s