«Η Πόλη και η Πόλη» των Σύλλα Τζουμέρκα και Χρήστου Πασσαλή: Επτά δεκαετίες από την ιστορία της Θεσσαλονίκης με φόντο τα δεινά που υπέστη η εβραϊκή κοινότητα

Ένα μήνα μετά από την παγκόσμια πρεμιέρα της, στο Διαγωνιστικό Τμήμα Encounters του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου, η ταινία τεκμηρίωσης «Η Πόλη και η Πόλη» των Σύλλα Τζουμέρκα και Χρήστου Πασσαλή, προβάλλεται στο τμήμα «Ειδικές Προβολές» του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 15 Μαρτίου, στον κινηματογράφο Ολύμπιον.

Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές παραγωγές του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, σε συμπαραγωγή με τη Ηomemade Films και σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ένα μοναδικό κινηματογραφικό έργο που διατρέχει επτά δεκαετίες της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και της πικρής εμπειρίας της εβραϊκής της κοινότητας.

Ο Χρήστος Πασσαλής (ομάδα blitz, Luzerner Theater κ.ά.) και ο Σύλλας Τζουμέρκας (Χώρα προέλευσης, Η έκρηξη, Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών) επιστρέφουν δημιουργικά στη γενέτειρά τους και συσκηνοθετούν μια ταινία κοφτερή σαν μαχαίρι, δομημένη σε έξι κεφάλαια, έναν πρόλογο κι έναν επίλογο. Γυρισμένη σε μόλις 14 μέρες, με μια εξαιρετική ομάδα καλλιτεχνικών συντελεστών, με έμπειρους αλλά και πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς, «Η Πόλη και η Πόλη» θαμπώνει τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και ταινίας δοκιμίου.

Την συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Homemade Films, με τη συνεργασία του Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης, υπογράφει η Μαρία Δρανδάκη και την επιμέλεια ο Ορέστης Ανδρεαδάκης. Η ταινία υποστηρίχθηκε από το Claims Conference – The Conference of Jewish Material Claims Against Germany, το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, το Rosa Luxemburg Stiftung – Office in Greece, το ΕΚΟΜΕ, τo Kέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το MOMus, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Ο Χρήστος Πασσαλής και ο Σύλλας Τζουμέρκας σημειώνουν: «Δύο πόλεις συνυπάρχουν στο ίδιο κάδρο: η πόλη της Θεσσαλονίκης του προηγούμενου αιώνα και η πόλη όπως είναι σήμερα. Ο χώρος και ο χρόνος πλέκονται με αινιγματικό τρόπο: η χαμένη πόλη, οι αγωνιζόμενοι, ταπεινωμένοι, για πάντα χαμένοι κάτοικοί της συνυπάρχουν δίπλα στους σύγχρονους κατοίκους. Δύο ρεύματα σχηματίζονται: Το πρώτο είναι το σύγχρονο, αυτό της καθημερινότητας. Το άλλο βασίζεται στην αληθινή εμπειρία και τα σκληρά γεγονότα μιας καλά θαμμένης εποχής – μιας εποχής που άφησε πίσω της ανοιχτές πληγές, αλλά και τα ίχνη μιας χαμένης Εδέμ. Τα δύο ρεύματα, το σύγχρονο και το άλλο, συναντιούνται και συνδιαλέγονται στις ρωγμές – όπως σ’ ένα όνειρο».

Xρήστος Πασσαλής

Γεννήθηκε το 1978 στη Θεσσαλονίκη. Στο θέατρο, συνεργάστηκε ως ηθοποιός με πολλούς σκηνοθέτες, πριν ιδρύσει μαζί με τον Γιώργο Βαλαή και την Αγγελική Παπούλια την ομάδα blitz (2004 – 2019). Έγραψε, συσκηνοθέτησε και έπαιξε σε όλες τις παραστάσεις της ομάδας, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε κάποια από τα πιο σημαντικά θέατρα και φεστιβάλ της Ελλάδας και του κόσμου (Festival d’Avignon, Schaubühne, Théâtre de la Ville κ.ά.). Την τελευταία περίοδο, συσκηνοθετεί με την Αγγελική Παπούλια στο Luzerner Theater της Ελβετίας και άλλες σκηνές. Στο Σινεμά, έπαιξε σε μικρού μήκους και στις ταινίες «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου, «Xώρα Προέλευσης» και «Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών» του Σύλλα Τζουμέρκα, «Μαύρο λιβάδι» του Βαρδή Μαρινάκη και «History’s Future» της Fiona Tan. Η νέα κινηματογραφική δουλειά του μετά την «Πόλη και την πόλη», η μεγάλου μήκους ταινία «Ησυχία 6-9», βρίσκεται σε στάδιο post-production.

Σύλλας Τζουμέρκας

Γεννήθηκε το 1978 στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς και τη Νίσυρο. Οι μεγάλου μήκους ταινίες του «Χώρα προέλευσης» (2010), «H έκρηξη» (2014) και «Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών» (2019) πραγματοποίησαν την παγκόσμια πρεμιέρα τους στα φεστιβάλ Βενετίας, Λοκάρνο και Βερολίνου αντίστοιχα, συμμετείχαν σε πάνω από 200 φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο (Ρότερνταμ, Κάρλοβυ Βάρυ, BFI London κ.α.) και κυκλοφόρησαν σε κινηματογραφικές αίθουσες και πλατφόρμες streaming σε πολλές χώρες. Έχει συνυπογράψει τα σενάρια των ταινιών «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (Ρότερνταμ, SXSW 2016) και« All This Victory» του Αχμάντ Γκουσέιν (Φεστιβάλ Βενετίας). Συνεπιμελήθηκε με την Ελίνα Ψύκου το πρόγραμμα διάσωσης, προβολής και μελέτης του Ελληνικού Σινεμά του 20ού αιώνα «Χώρα, σε Βλέπω» της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Στο θέατρο και σε πολυμεσικά έργα έχει συνεργαστεί με τη Γιούλα Μπούνταλη, την ομάδα blitz, τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, την Εθνική Λυρική Σκηνή κ.ά.

Διαβάστε Επίσης:
«Η Έκρηξη» του Σύλλα Τζουμέρκα με την υπέροχη Αγγελική Παπούλια
«Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών»: Μία ταινία για τη χαμένη αξιοπρέπεια και τη λύτρωση

24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Διεξάγεται από την Πέμπτη 10 έως την Κυριακή 20 Μαρτίου τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και διαδικτυακά. Την αυλαία της φετινής διοργάνωσης σήκωσε το επίκαιρο ντοκιμαντέρ «Πώς Να Επιβιώσετε Σε Μια Πανδημία» (How to Survive a Pandemic) του Ντέιβιντ Φρανς, το οποίο προβλήθηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά θα παρουσιαστούν 233 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους στην ιστορική έδρα του θεσμού, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, αλλά και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.

Διαβάστε Επίσης:
Με την ταινία «Πώς Να Επιβιώσετε Σε Μια Πανδημία» σηκώνει αυλαία το 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Το Ελληνικό Σινεμά δηλώνει παρών στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Αυτές είναι οι ταινίες των Διαγωνιστικών Τμημάτων του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Post Reality: Το 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε το κεντρικό θέμα της φετινής διοργάνωσης
Τρεις ταινίες για την Ουκρανία στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η Πόλη και η Πόλη / City and the City
Σκηνοθεσία: Χρήστος Πασσαλής, Σύλλας Τζουμέρκας
Σενάριο: Χρήστος Πασσαλής, Σύλλας Τζουμέρκας
Ηθοποιοί: Βασίλης Κανάκης, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Aγγελική Παπούλια, Αργύρης Ξάφης, Νίκη Παπανδρέου, Βασίλης Καραμπούλας, Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Φιλίνη, Λαέρτης Μαλκότσης, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Fritz Fenne, Jakob Leo Stark, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Άρης Αρμαγανίδης, Ζωή Σιγαλού, Δανάη Πριμάλη, Μιχάλης Κίμωνας, Βάσια Μπακάκου, Λεονάρδος Μπατής, Γιάννης Δαλαμάγκας, Ανδρόνικος Χρηστάρας, Αθανασία Καλλιμάνη, Νικόλας Χριστόπουλος, Ανδρέας Σταυρακάκης, Νίκος Χορταριάς, Γλυκερία Δήμου, Κώστας Πεντερίδης, Μιχάλης Κο
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σίμος Σαρκετζής
Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης
Ήχος: Κώστας Βαρυμποπιώτης, Νίκος Έξαρχος, Δημήτρης Κανελλόπουλος, Περσεφόνη Μήλιου
Κοστούμια: Μάρλι Αλειφέρη, Βασιλεία Ροζάνα
Σκηνικά: Χρήστος Πασσαλής
Μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου, Ιουλία Συγρίμη
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμη, A/M
Έτος Παραγωγής: 2022
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 87 λεπτά
Προβάλλεται την Τρίτη 15 Μαρτίου στις 20:00. στον Κινηματογράφο Ολύμπιον

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s