«Ο Κανόνας της Σιωπής»: Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του με φόντο το αντιπολεμικό κίνημα «The Weather Underground»

Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, πρωταγωνιστεί αλλά και σκηνοθετεί τον «Κανόνα της Σιωπής», επιστρατεύοντας στο πλευρό του, μερικούς από τους καλύτερους Αμερικανούς ηθοποιούς της γενιάς του, σε μία ταινία μυστηρίου, με φόντο το αντιπολεμικό κίνημα: «The Weather Underground». Ο «Κανόνας της Σιωπής» είναι διαθέσιμος δωρεάν στην διαδικτυακή ταινιοθήκη του ERTFLIX

«Συμπαθούσα εκείνη την περίοδο το κίνημα – φυσικά δεν μπορείτε να ξέρετε πόσο το συμπαθούσα γιατί δεν ήσασταν εκεί οι περισσότεροι (λέει γελώντας). Όμως η αλήθεια είναι, πως πράγματι συνέβαιναν, όπως και τώρα, πολύ άσχημα πράγματα. Υπήρχε ένας πόλεμος για τον οποίο μαθαίναμε συνέχεια για απώλειες τόσο Αμερικανικές, όσο και πράξεις αληθινής γενοκτονίας. Έτσι η επιλογή της εξέγερσης ενάντια σε όλο αυτό το σύστημα φάνταζε τότε ξεκάθαρη και σίγουρα ως μια αναπόφευκτη επιλογή. Βέβαια ήδη από τότε μπορούσα να δω τα σπέρματα του εγωισμού μέσα στο κίνημα, τα οποία σιγά σιγά και όταν το σύνολο των στόχων που αυτό είχε θέσει δεν επιτυγχάνονταν, άρχισε σταδιακά να οδηγεί στην εξατομίκευση ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ακόμα και αυτών που συμμετείχαν σε αυτό μέχρι που κάποια στιγμή διαλύθηκε. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως οι στόχοι που πάλευε ήταν λανθασμένοι.» – Ρόμπερτ Ρέντφορντ

Ο Τζιμ Γκραντ (Ρόμπερτ Ρέντφορντ) είναι ένας επιφανής δικηγόρος που αναλαμβάνει υποθέσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πατέρας μία κόρης, την οποία μεγαλώνει μόνος του, στα ήρεμα προάστια του Όλμπανι, στη Νέα Υόρκη.

Ο κόσμος του όμως ανατρέπεται όταν ένας φιλόδοξος νέος δημοσιογράφος, ο Μπεν Σέπαρντ (Σία Λαμπέφ), αποκαλύπτει την πραγματική του ταυτότητά, αυτή δηλαδή ενός πρώην ακτιβιστή της οργάνωσης «Weather Underground», όπου εξαιτίας της συμμετοχής του σε μία ένοπλη ληστεία, καταζητείται για φόνο.

Έχοντας ζήσει για περισσότερα από 30 χρόνια ως δικηγόρος, ο Γκραντ πρέπει τώρα να τραπεί σε φυγή. Το FBI εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό σε όλη τη χώρα, ενώ αυτός προσπαθεί να εντοπίσει το μοναδικό άτομο που μπορεί να «καθαρίσει» το όνομά του.

Ο Σέπαρντ, γνωρίζει την σημασία της δημοσιογραφικής του αποκάλυψης και συνειδητοποιεί ότι αυτή είναι η ευκαιρία της καριέρας του. Είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να επωφεληθεί, ψάχνοντας βαθιά στο παρελθόν της οργάνωσης.

Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του αρχισυντάκτη του και τις απειλές του FBI, ο Σέπαρντ παρακολουθεί στενά κάθε βήμα του Γκραντ. Καθώς ο Γκραντ αναμοχλεύει το παρελθόν του και επανασυνδέεται με πρώην μέλη της αντιπολεμικής οργάνωσης «Weather Underground» στην οποία ανήκε, o Σέπαρντ συνειδητοποιεί ότι κάτι δεν ταιριάζει στην όλη ιστορία.

Ο Σέπαρντ ανακαλύπτει συγκλονιστικά μυστικά που ο Γκραντ κρατούσε κρυμμένα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Όταν οι δύο τους έρχονται αντιμέτωποι πρόσωπο με πρόσωπο στο Μίσιγκαν, θα πρέπει να βρουν τρόπο να συμφιλιωθούν με το ποιοι πραγματικά είναι, αλλά και τι θέλουν από τη ζωή.

«Όσον αφορά την ταινία, για εμένα περισσότερο από όλα είναι το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένας πατέρας για να προστατέψει την κόρη του και αυτό στέκεται πάνω από οτιδήποτε αμιγώς πολιτικό στο φιλμ. Ταυτόχρονα όμως ήθελα να εξετάσω την επίδραση των επιλογών της συμμετοχής σε ένα επαναστατικό κίνημα κάποιων ανθρώπων όπου έχοντας πολλοί από αυτούς θυσιάσει τα πάντα και ζώντας με διπλές η τριπλές ταυτότητες για τριάντα χρόνια, στο τέλος έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους. Κάποιοι παίρνουν απόσταση λέγοντας πως ήμουν νέος, τα πράγματα έχουν αλλάξει, ωρίμασα, τα βλέπω διαφορετικά. Κάποιοι άλλοι αποσύρονται χωρίς ν’ αφήσουν πίσω τις ιδέες τους, σε δεσμεύσεις που έχουν να κάνουν με την οικογένεια και ένα αγαπημένο παιδί, όπως ο κεντρικός χαρακτήρας που υποδύομαι – μάλιστα, για να το στηρίξει αυτό τον βάζει να λέει κάποια στιγμή στον Σία Λαμπέφ τα ίδια λόγια που είχε χρησιμοποιήσει η Naomi Jaffe στην αιτιολόγηση της χρήσης βίας, απέναντι σ’ ένα θανατηφόρο και βάρβαρο σύστημα πολιτικοοικονομικής εξουσίας!» – Ρόμπερτ Ρέντφορντ

Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, πρωταγωνιστεί αλλά και σκηνοθετεί τον «Κανόνα της Σιωπής». Μία ταινία που διαδραματίζεται στο παρόν με αναφορές στο αντιπολεμικό κίνημα, «The Weather Underground», τη δεκαετία του ’70. Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα του Νιλ Γκόρντον, το οποίο προσαρμόστηκε για τις ανάγκες της μεγάλης οθόνης από τον Λεμ Ντομπς.

Πολύ καλός ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, τόσο μπροστά όσο και πίσω από την κάμερα. Η δραματική εξέλιξη και οι σεναριακές ανατροπές, είναι το μεγάλου ατού της συγκεκριμένης ταινίας. Μίας ταινίας που ανοίγει τον φάκελο, ενός από τα πιο σημαντικά αντιπολεμικά κινήματα, της δεκαετία του ’70.

Το «The Weather Underground» στην εποχή του είχε διχάσει την κοινή γνώμη στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Η ταινία έχει βέβαια την τύχη να έχεις στο καστ της, μερικούς από τους κορυφαίους Αμερικανούς ηθοποιούς του παρελθόντος. Καθώς εκτός από τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, σε καθοριστικούς ρόλους συναντάμε μεταξύ άλλων τους: Σούζαν Σαράντον, Νικ Νόλτε, Στάνλεϊ Τούτσι, Κρις Κούπερ και Τζούλι Κρίστι.

Ικανοποιητικός και επαρκής στον ρόλο του, είναι και ο πιτσιρικάς της παρέας μας, ο Σία ΛαΜπέφ. Ο νεαρός ηθοποιός, αφού πρώτα έγινε γνωστός μέσα από τη σχετική τριλογία των «Transformers», προσπαθεί σταδιακά να αλλάξει το προφίλ του, μέσα από ταινίες όπως το «Lawless» και το «The Company You Keep» (και οι δύο παραγωγής του 2012). Ενώ ακολούθησε η συμμετοχή στο «Nymphomaniac» του κορυφαίου Δανού σκηνοθέτη, Λαρς φον Τρίερ.

Ο «Κανόνας της Σιωπής» πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 69ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, όπου και απέσπασε δύο βραβεία, το Open Prize και το Vittorio Veneto Film Festival Award, με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, να δηλώνει σχετικά:

«Δεν ξέρω τι είχε γίνει με την Baader Meinhof στην Γερμανία και τι ήθελαν να πετύχουν, αλλά πιστεύω πως στην χώρα μου, οι Weather Underground, πάλευαν για έναν δίκαιο σκοπό. Άλλωστε κι εγώ εάν δεν πίστευα πως τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, δεν θα ήμουν εδώ μπροστά σας αυτή τη στιγμή».

Ένας από τους πιο αναγνωρισμένους σκηνοθέτες και ηθοποιούς του Χόλιγουντ, ο βραβευμένος με Όσκαρ Ρόμπερτ Ρέντφορντ (Ordinary People, Quiz Show) σκηνοθετεί και διευθύνει ένα all-star καστ που περιλαμβάνει τον Σία Λαμπέφ (Transformers, Dark of the Moon) που ερμηνεύει τον Μπεν Σέπαρντ, έναν νεαρό δημοσιογράφο αποφασισμένο να αποκαλύψει το παρελθόν του Τζιμ Γκραντ και τη βραβευμένη με Όσκαρ, Τζούλι Κρίστι (Red Riding Hood), που υποδύεται την Μίμι Λούρι, τη γυναίκα που είναι άρρηκτα δεμένη με το παρελθόν και το μέλλον του Γκραντ.

Το καστ περιλαμβάνει επίσης τον Σαμ Έλιοτ (Up In The Air) που ενσαρκώνει τον Μακ Μακλέοντ, τον συνεργάτη της Μίμι Λούρι, τον υποψήφιο για Όσκαρ, Ρίτσαρντ Τζένκινς (The Visitor) ως τον σεβάσμιο καθηγητή ιστορίας Τζεντ Λιούις, τον υποψήφιο για Όσκαρ, Νικ Νόλτε (Warrior), ως τον πιστό φίλο Ντόναλ, τη βραβευμένη με Όσκαρ, Σούζαν Σάραντον (Thelma & Louise, Dead Man Walking) που ερμηνεύει την Σάρον Σόλαρτζ, τη νοικοκυρά – φυγά, της οποίας η σύλληψη ουσιαστικά πυροδοτεί τη δράση της ταινίας.

Η αλήθεια είναι πως παρόλο που διαδραματίζεται στο σήμερα και έχει αναφορές στην ιστορία και τα επακόλουθά του ριζοσπαστικού αντιπολεμικού κινήματος «The Weather Underground» που έκανε την εμφάνισή του στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 και κράτησε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ‘70, «Ο Κανόνας της Σιωπής» είναι βασικά μία ταινία μυθοπλασίας και όχι τεκμηρίωσης.

Η δυναμική της ιστορίας τράβηξε το ενδιαφέρον του Ρόμπερτ Ρέντφορντ και σε συνδυασμό με τις επιμέρους λεπτομέρειες του μυθιστορήματος του Νίλ Γκόρντον (2003) τον ώθησαν να πραγματοποιήσει την ταινία, η οποία ολοκληρώθηκε μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Στην ένατη ταινία του ως σκηνοθέτης, ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ αξιοποίησε μερικούς από τους κορυφαίους ηθοποιούς του σύγχρονου αμερικάνικου κινηματογράφου. Σε ένα μεγάλο βαθμό, το ενδιαφέρον της ταινίας προέρχεται και από το γεγονός ότι σε αυτήν παρελαύνουν βετεράνοι της μεγάλης οθόνης, όπως οι Τζούλι Κρίστι, Σούζαν Σάραντον, Στάνλεϊ Τούτσι, Τέρενς Χάουαρντ, Ρίτσαρντ Τζένκινς, Κρις Κούπερ, Νίκ Νόλτε, όλοι τους Υποψήφιοι ή Βραβευμένοι με Όσκαρ.

Ταυτόχρονα, ο Ρέντφορντ στράφηκε και σε μερικούς ελπιδοφόρους νέους ηθοποιούς, όπως ο Σία Λαμπέφ, η Μπριτ Μάρλινγκ (Another Earth) και η Υποψήφια για Όσκαρ, Άννα Κέντρικ (Up in the Air), στους βοηθητικούς ρόλους.

Η ταινία «Ο Κανόνας της Σιωπής / The Company You Keep» (2013) του Ρόμπερτ Ρέντφορντ, θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στην διαδικτυακή ταινιοθήκη του ERTFLIX, μέχρι και τη Δευτέρα 11 Ιουλίου του 2022.

Ο Κανόνας της Σιωπής / The Company You Keep
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Ρέντφορντ
Σενάριο: Λεμ Ντομπς, Νιλ Γκόρντον
Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Σάια ΛαΜπεφ, Σούζαν Σαράντον, Νικ Νόλτε, Στάνλεϊ Τούτσι, Κρις Κούπερ, Τζούλι Κρίστι, Σαμ Ελιοτ, Μπρένταν Γκλίσον, Τέρενς Χάουαρντ, Ανα Κέντρικ
Φωτογραφία: Αντριάνο Γκόλντμαν
Μοντάζ: Μαρκ Ντέι
Μουσική: Κλιφ Μαρτίνεζ
Έτος Παραγωγής: 2013
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 121 λεπτά

Advertisement

One thought on “«Ο Κανόνας της Σιωπής»: Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του με φόντο το αντιπολεμικό κίνημα «The Weather Underground»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s