«Ένας Χωρισμός»: Μία ενδελεχής ματιά στην ιρανική κοινωνία δια χειρός Ασγκάρ Φαραντί – 200 Κριτικοί από 40 χώρες την έχουν ψηφίσει στις 100 σημαντικότερες ταινίες του 21ου αιώνα & στις 100 καλύτερες ξενόγλωσσες ταινίες όλων των εποχών!

Μία δύσκολη αλλά ρεαλιστική ταινία, που μεταξύ άλλων, μας επιτρέπει να δούμε πως ακροβατεί η ιρανική κοινωνία, ανάμεσα στη θεοκρατία και τις δυτικές επιδράσεις, που δέχεται. Το φιλμ έφυγε από το 61ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, με την Χρυσή Άρκτο Καλύτερης Ταινίας, ενώ τιμήθηκε και με Όσκαρ, όντας μία από τις καλύτερες ταινίες του 21ου αιώνα. Η ταινία «Ένας Χωρισμός» του Ασγκάρ Φαραντί, είναι διαθέσιμη δωρεάν στην διαδικτυακή ταινιοθήκη του ERTFLIX.

«Για μένα το σενάριο και η υποκριτική είναι οι δύο πλευρές του να κάνεις σινεμά. Έτσι δουλεύω. Αρχίζω την σκηνοθεσία από τη στιγμή που γράφω το σενάριο. Αυτός είναι καλύτερος ορισμός που δίνω για τον κινηματογράφο.» – Ασγκάρ Φαραντί

Μετά από 14 χρόνια έγγαμου βίου, η Σιμίν και ο Ναντέρ θέλουν να χωρίσουν. Ζουν στην Τεχεράνη με την 11χρονη κόρη τους και τον ηλικιωμένο πατέρα του Ναντέρ, που πάσχει από Αλτσχάιμερ. Οταν μια μέρα η Σιμίν αποφασίζει να μεταναστεύσουν σε μία χώρα που δίνει περισσότερες ευκαιρίες στις γυναίκες, βρίσκεται αντιμέτωπη με τον Ναντέρ, που θέλει να μείνει στο Ιράν για να προσέχει τον πατέρα του. Έτσι χωρίζουν και η κόρη τους, ελπίζοντας να γυρίσει γρήγορα η μητέρα της, μένει προσωρινά με τον Ναντέρ.

Ανήμπορος, όμως, να φροντίσει τον γέρο πατέρα του, ο Ναντέρ προσλαμβάνει μία γυναίκα για να τον περιποιείται. Αυτό που δεν ήξερε είναι ότι αυτή η γυναίκα δούλευε χωρίς την άδεια του συζύγου της, ενώ παράλληλα ήταν έγκυος. Ή μήπως το ’ξερε; Χωρίς να το καταλάβει ο Ναντέρ αιχμαλωτίζεται σ’ έναν ιστό από ψέματα και κοινωνικές αντιδικίες που καταστρέφουν τη ζωή, τα όνειρά του, αλλά και την εικόνα του στα μάτια της κόρης του.

Το φιλμ «Ένας Χωρισμός» του Ασγκάρ Φαραντί, εκτός από την Χρυσή Άρκτο Καλύτερης Ταινίας που κέρδισε στην 61η Μπερλινάλε, απέσπασε επίσης την Αργυρή Άρκτο Γυναικείας Ερμηνείας (από κοινού στις δύο πρωταγωνίστριες: Λεϊλά Χατάμι και Σαρέχ Μπαγιάτ), καθώς και την Αργυρή Άρκτο Ανδρικής Ερμηνείας (επίσης από κοινού στους τέσσερις άνδρες πρωταγωνιστές: Πέιμαν Μοάντι, Σαχάμπ Χοσεϊνί, Ali-Asghar Shahbazi, Μπαμπάκ Καριμί). Παράλληλα βραβεύτηκε με τη Χρυσή Σφαίρα αλλά και το αντίστοιχο Όσκαρ, στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, το BBC Culture ζήτησε από 177 Κριτικούς Κινηματογράφου, από 36 διαφορετικές χώρες, να επιλέξουν ποιες είναι οι 100 σημαντικότερες ταινίες του 21ου αιώνα. Στην 9η θέση, συναντάμε την ταινία «Ένας Χωρισμός» του Ασγκάρ Φαραντί.

Δύο χρόνια μετά, το BBC Culture ζήτησε από 209 Κριτικούς Κινηματογράφου, από 43 διαφορετικές χώρες, να επιλέξουν ποιες είναι οι 100 καλύτερες ξενόγλωσσες ταινίες όλων των εποχών. Στην 21η θέση, συναντάμε την ταινία «Ένας Χωρισμός» του Ασγκάρ Φαραντί!

Ασγκάρ Φαραντί / Asghar Farhadi

Γεννήθηκε στην πόλη Εσφαχάν, του Ιράν. Σκηνοθέτησε την πρώτη μικρού μήκους ταινία του σε ηλικία 13 ετών, ενώ ολοκλήρωσε συνολικά πέντε μικρού μήκους ταινίες πριν πάει στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, όπου και ολοκλήρωσε τις θεατρικές του σπουδές. Το 1996 πήρε και το πτυχίο του στη Σκηνοθεσία για το Θέατρο. Ξεκίνησε άμεσα να δουλεύει σκηνοθετώντας τηλεοπτικές σειρές που έγραφε ο ίδιος, όπως το «A Tale of City» (Dastane yek shahr) του 2000.

Το 2003, έγραψε και σκηνοθέτησε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Dancing in the Dust» (Raghs dar ghobar). Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στο Φεστιβάλ της Μόσχας την ίδια χρονιά. Έναν χρόνο αργότερα, ο Ασγκάρ Φαραντί ολοκλήρωσε το «Beautiful City» (Shah-re ziba), το οποίο απέσπασε το Μέγα Βραβείο στο Φεστιβάλ της Βαρσοβίας.

Η επόμενη ταινία του ήταν τα «Πυροτεχνήματα την Τετάρτη» (Fireworks Wednesday – Chaharshanbe-soori) το 2006. Δύο χρόνια μετά ακολούθησε το φιλμ «Τι Απέγινε η Έλι» (About Elly – Darbareye Elly). Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ του Βερολίνου όπου κι απέσπασε την Αργυρή Άρκτο Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

Μετά την επιτυχία του αυτή, ο Ασγκάρ Φαραντί ξεκίνησε να γράφει το «Ένας Χωρισμός» (A Separation – Jodaeiye Nader az Simin), το οποίο άρχισε να σκηνοθετεί το 2010. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, όπου και τιμήθηκε με την Χρυσή Άρκτο Καλύτερης Ταινίας κι Αργυρή Άρκτο για το σύνολο του καστ. Η ταινία, απέσπασε επίσης τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, το Σεζάρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Καθώς η επιτυχία της ταινίας συνεχιζόταν, ο Ασγκάρ Φαραντί μετακόμισε με την οικογένεια του στο Παρίσι, όπου κι άρχισε να δουλεύει το έργο «Παρελθόν» (Le passé – 2013). Το φιλμ απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών (Μπερενίς Μπεζό). Η ταινία ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα και Σεζάρ. Έπειτα, ο Ιρανός σκηνοθέτης ξεκίνησε να γράφει ένα σενάριο για μια ταινία που θα γυριζόταν στην Ισπανία, αλλά καθώς αυτή καθυστερούσε, σκηνοθέτησε τον «Εμποράκο» (The Salesman – 2016) στο Ιράν.

Λίγους μήνες αργότερα, το φιλμ επιλέχθηκε για το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών, όντας η δεύτερη ταινία του Ιρανού σκηνοθέτη που διαγωνιζόταν για τον Χρυσό Φοίνικα. Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου και Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας (Σαχάμπ Χοσεϊνί) στο Φεστιβάλ, ενώ ήταν Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Η ταινία «Ένας Χωρισμός / Nader and Simin: A Separation / Jodaeiye Nader az Simin» (2011) του Ασγκάρ Φαρχαντί, θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στην διαδικτυακή ταινιοθήκη του ERTFLIX, μέχρι και την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου του 2022.

Διαβάστε Επίσης:
Αφιέρωμα στον Aσγκάρ Φαραντί: Το ανθρωποκεντρικό Σινεμά του Ιρανού σκηνοθέτη
Πέντε ταινίες για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στην Τεχεράνη

Ένας Χωρισμός / Nader and Simin: A Separation / Jodaeiye Nader az Simin
Σκηνοθεσία: Ασγκάρ Φαρχαντί
Σενάριο: Ασγκάρ Φαρχαντί
Πρωταγωνιστούν: Λεϊλά Χατάμι, Πέιμαν Μοάντι, Σαχάμπ Χοσεϊνί, Σαρέχ Μπαγιάτ, Σαρίνα Φαρχαντί, Μπαμπάκ Καριμί, Μερίλα Ζαρέϊ
Φωτογραφία: Μαχμούντ Καλαρί
Μοντάζ: Χαγιεντέ Σαφιγιάρι
Έτος Παραγωγής: 2011
Χώρα Παραγωγής: Ιράν
Διάρκεια: 123 λεπτά

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s