Σε αλληλεγγύη με την Παλαιστίνη το Athens Palestine Film Festival σε συνεργασία με τη New Star παρουσιάζει στο STUDIO new star art cinema Αφιέρωμα στον Παλαιστινιακό Κινηματογράφο από τις 17 έως τις 24 Δεκεμβρίου

Επτά ημέρες, γεμάτες προβολών παλαιστινιακών ταινιών. Εξερεύνηση της πλούσιας τοιχογραφίας των παλαιστινιακών ιστοριών μέσα από αξιόλογες και επιμελημένες ταινίες. Από τους αγώνες της καθημερινής ζωής, μέχρι τις ιστορίες αντοχής και ελπίδας. Το πρόγραμμα υπόσχεται ένα ποικίλο φάσμα προοπτικών, ρίχνοντας φως σε διάφορες πτυχές της παλαιστινιακής ζωής και του πολιτισμού.

Μετά από κάθε ταινία, θα διεξάγονται συζητήσεις και ενημερωτικές διδασκαλίες, αναλύοντας τις αποχρώσεις των θεμάτων που παρουσιάζονται και προωθώντας μια βαθύτερη κατανόηση της παλαιστινιακής αφήγησης.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 17/12 – 3000 NIGHTS
ΔΕΥΤΕΡΑ 18/12 – THE PRESENT (SHORT) – GAZA FIXER
ΤΡΙΤΗ 19/12 – GAZA ONLINE (SHORT) – ONE MORE JUMP
ΠΕΜΠΤΗ 21/12 – HANTUSH – A – FAIRYTALE (SHORT) – GHOST HUNTING
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/12 – GAZA
ΣΑΒΒΑΤΟ 23/12 – IN VITRO (SHORT) – STITCHING PALESTINE
ΚΥΡΙΑΚΗ 24/12 – OPEN BETHLEHEM + PALESTINIAN XMAS EVE

ΘΕΜΑΤΙΚΈΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
ΗΜΕΡΑ 1Η 17/12: Φυλακισμένοι: Μητέρες και γιοι
ΗΜΕΡΑ 2Η 18/12 : Πρόσβαση, κινητικότητα και επιβίωση
ΗΜΕΡΑ 3Η 19/12: Πρόσφυγες: Το ζήτημα του προσφυγικού
ΗΜΕΡΑ 4Η 21/12: Αόρατη Παλαιστίνη: Οι κρυφές πραγματικότητες
ΗΜΕΡΑ 5Η 22/12: Η δική μας Γάζα
ΗΜΕΡΑ 6Η 23/12: Η μνήμη και οι αγώνες των γενεών
ΗΜΕΡΑ 7Η 24/12 : Είναι θρησκευτικός πόλεμος;

Special Eve Christmas: Στις 24 Δεκεμβρίου (παραμονή Χριστουγέννων), μια ειδική προβολή ταινίας από τη Βηθλεέμ. Μετά την προβολή, βυθιστείτε στη ζεστασιά μιας παλαιστινιακής συγκέντρωσης την παραμονή των Χριστουγέννων.

Λίγα λόγια για τις ταινίες

3000 ΝΥΧΤΕΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: MAI MASRI
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 103 λεπτά

H Layal, μια νεαρή Παλαιστίνια δασκάλα συλλαμβάνεται αφού κατηγορήθηκε ψευδώς και καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλάκιση. Μεταφέρεται σε μια ισραηλινή γυναικεία φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου συναντά έναν τρομακτικό κόσμο στον οποίο οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι φυλακίζονται μαζί με Ισραηλινούς εγκληματίες.
Όταν ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος, ο διευθυντής της φυλακής την πιέζει να αποβάλει το μωρό και να κατασκοπεύσει τους Παλαιστίνιους κρατούμενους. Ωστόσο, ανθεκτική και ακόμα δεμένη με αλυσίδες, φέρνει στον κόσμο ένα αγοράκι.

Μέσα από τον αγώνα της να μεγαλώσει τον γιο της πίσω από τα κάγκελα, και τη σχέση της με τους άλλους κρατούμενους, καταφέρνει να βρει μια αίσθηση ελπίδας και ένα νόημα στη ζωή της. Οι συνθήκες στις φυλακές χειροτερεύουν και οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι αποφασίζουν να απεργήσουν. Ο διευθυντής της φυλακής την προειδοποιεί να μην συμμετάσχει στην εξέγερση και απειλεί να πάρει τον γιο της μακριά. Σε μια στιγμή αλήθειας, η Layal αναγκάζεται να κάνει μια επιλογή που θα αλλάξει για πάντα τη ζωή της.

THE PRESENT
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Farah Nabulsi
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 24 λεπτά

Στην επέτειο του γάμου του, ο Γιουσέφ και η μικρή του κόρη ξεκινούν από τη Δυτική Όχθη για να αγοράσουν ένα δώρο. Ανάμεσα σε στρατιώτες, διαχωρισμένους δρόμους και σημεία ελέγχου, πόσο εύκολο θα ήταν να πάτε για ψώνια;

GAZA FIXER
Al Jazeera English
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 50 λεπτά

Ο Raed Athamneh είναι έξι φορές επιζών του πολέμου, οικογενειάρχης και έμπιστος ανταποκριτής για τους ξένους ρεπόρτερ που καλύπτουν τη Γάζα. Καθώς κάνει ξεναγήσεις σε δημοσιογράφους, είναι αυτός που μιλάει πραγματικά με τους ανθρώπους και μεταφράζει την ιστορία της μοίρας τους στους ξένους που με ανυπομονησία αποτυπώνουν, γράφουν, κινηματογραφούν, την τραγωδία που έχει γίνει η Γάζα.

GAZA ONLINE
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Mohamed Jabaly
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 22 λεπτά

Σε μια περίοδο πέντε ετών, ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης Mohamed Jabaly που ζει στο βόρειο τμήμα της Νορβηγίας, μακριά από την οικογένεια και τους φίλους του χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ως το μόνο μέσο να επικοινωνεί μαζί τους, κάτι που είναι όμως δύσκολο και γεμάτο προκλήσεις δεδομένης της κατάστασης στη Γάζα.

One More Jump
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Manu Gerosa
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 83 λεπτά

Ο πόνος και η απογοήτευση των νεαρών Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας παρουσιάζονται μέσα από το πρίσμα μιας ομάδας παρκούρ.

Hantush-a-fairytale
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Alexia Tsouni
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 7 λεπτά

Όταν ισραηλινές μπουλντόζες έφτασαν στο χωριό των Βεδουίνων της για να γκρεμίσουν το σπίτι της, η 14χρονη πρόσφυγας από την Παλαιστίνη Σάλχα καλεί το ιπτάμενο αρνί της την Χαντούς να την πάει κάπου μακριά.

GHOST HUNTING
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Raed Andoni
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 94 λεπτά

Παλαιστίνιοι που κρατούνταν σε ένα ισραηλινό κέντρο κράτησης συγκεντρώνονται για να αναπαραστήσουν την εμπειρία τους σε μια προσπάθεια να θεραπευτούν.

Gaza
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Garry Keane, Andrew McConnell 
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 92 λεπτά

Σε αυτή τη συγκινητική ταινία, ξεδιπλώνεται ένα όμορφο πορτρέτο καθημερινών πολιτών της Γάζας, που ζουν τις ζωές πέρα από τα ερείπια της αιώνιας σύγκρουσης. Ελεύθεροι από το κλισέ του ρεπορτάζ ειδήσεων, αποκαλύπτουμε έναν τόπο ομορφιάς μέσα στην καταστροφή, μέσα από τις ζωές των εξαιρετικών ανθρώπων του.

Η ταινία μας επικεντρώνεται σε δύο έφηβους από τα αντίθετα άκρα του κοινωνικού χάσματος της Γάζας, τον Κάρμα και τον Αχμέντ. Στο αυτοσχέδιο σπίτι του Αχμέτ ζει η μεγαλύτερη οικογένεια της Γάζας με 14 γιους, 22 κόρες, έναν πατέρα και τρεις συζύγους. Λιγότερο από 10 μίλια μακριά, το πολυτελές διαμέρισμα της Κάρμα, μαζί με τη φιλελεύθερη μητέρα του, τον παραδοσιακό πατέρα και τις τρεις αδερφές της λένε μια διαφορετική ιστορία. 

IN VITRO
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Søren Lind Larissa Sansour
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 28 λεπτά

Ένας απόκοσμος μηρυκασμός για τη μνήμη, την ιστορία, τον τόπο και την ταυτότητα που διαδραματίζεται στη Βηθλεέμ δεκαετίες μετά από μια οικολογική καταστροφή.

Stitching Palestine
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Carol Mansour
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 77 λεπτά

Δώδεκα γυναίκες, δώδεκα ζωές και ιστορίες από την Παλαιστίνη, σε μια χώρα που η θέση της ήταν σταθερή στον χάρτη του κόσμου, αλλά τώρα είναι κεντημένη στο πρόσωπό τους. Δώδεκα δυνατές, αποφασιστικές γυναίκες από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα: δικηγόροι, καλλιτέχνες, νοικοκυρές, ακτιβίστριες, αρχιτέκτονες και πολιτικοί συνθέτουν την ιστορία της πατρίδας τους, της αποστέρησής της και της ακλόνητης αποφασιστικότητάς τους ότι θα επικρατήσει η δικαιοσύνη.

Operation Bethlehem
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Leila Sansour
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90 λεπτά

Μια ιστορία μιας επιστροφής στην πιο διάσημη μικρή πόλη του κόσμου. Η ταινία αφηγείται επτά βαρυσήμαντα χρόνια στη ζωή της Βηθλεέμ, αποκαλύπτοντας μια πόλη εκπληκτικής ομορφιάς και πολιτικές διαμάχες υπό κατοχή.

Πληροφορίες:
Ημερομηνίες: 17 Δεκεμβρίου έως 24 Δεκεμβρίου 2023
Τοποθεσία: Studio New Star Art Cinema
Σταυροπούλου 33 και Σπάρτης, Πλατεία Αμερικής
Τηλ: 218640054
ΕΙΣΟΔΟΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 5€

Σχολιάστε