«Ιστορίες Καλοσύνης»: Ο Γιώργος Λάνθιμος τοποθετεί τον θεατή απέναντι από ένα εκνευριστικά διασκεδαστικό τρίπτυχο παράλογων χαρακτήρων – Πρωταγωνιστούν: Έμμα Στόουν, Τζέσι Πλέμονς (Βραβείο Ερμηνείας στις Κάννες), Γουίλεμ Νταφόε, Μάργκαρετ Κουόλι

Στην 8η μεγάλου μήκους ταινία του, ο Γιώργος Λάνθιμος παρουσιάζει ένα εκνευριστικά διασκεδαστικό τρίπτυχο παράλογων χαρακτήρων μέσα από ισάριθμες πτυχές ενός μακάβριου θέματος το οποίο διαδραματίζονται στην σύγχρονη Νέα Ορλεάνη και γύρω από αυτήν. Οι «Ιστορίες Καλοσύνης» προβλήθηκαν στο 77ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, με τον Τζέσι Πλέμονς να κερδίζει το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας. Μαζί του, οι «συνήθεις ύποπτοι» από προηγούμενες συνεργασίες: Έμμα Στόουν, Γουίλεμ Νταφόε και Μάργκαρετ Κουόλι.

Ένα τρίπτυχο για έναν άνδρα χωρίς επιλογές, φερέφωνο του αφεντικού του, που προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής του, έναν αστυνοµικό που ανησυχεί για τη µέχρι πρόσφατα εξαφανισµένη γυναίκα του, η οποία επέστρεψε ως ένας εντελώς διαφορετικός άνθρωπος και µία γυναίκα αποφασισµένη να βρει έναν συγκεκριµένο άνθρωπο µε µια ιδιαίτερη ικανότητα, που προορίζεται να γίνει πνευµατικός ηγέτης. Αυτή είναι η βάση του σεναρίου που υπογράφουν ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Ευθύμης Φιλίππου, στις «Ιστορίες Καλοσύνης».

«Μερικές φορές πρέπει να καταφύγεις στη γελοιότητα για να καταφέρεις αυτό που προσπαθούµε να καταφέρουµε. […] Έχει να κάνει µε την ανθρώπινη κατάσταση και την ανθρώπινη συµπεριφορά. Έχει να κάνει µε την ταυτότητα, τον έλεγχο και την επιθυµία να ανήκουµε, να είµαστε ελεύθεροι.» – Γιώργος Λάνθιµος

Η νέα ταινία του υποψήφιου για Όσκαρ, Γιώργου Λάνθιµου (Poor Things, Η Ευνοούµενη – The Favourite, Ο Αστακός – The Lobster, Κυνόδοντας – Dogtooth) «Ιστορίες Καλοσύνης» (Kinds of Kindness) σε σενάριο που έχει συνυπογράψει µε τον υποψήφιο για Όσκαρ, Ευθύµη Φιλίππου (Ο Αστακός – The Lobster, Ο Θάνατος του Ιερού Ελαφιού – The Killing of the Sacred Deer, Κυνόδοντας – Dogtooth) πραγματοποίησε την παγκόσµια πρεµιέρα της στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του 77ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών και αµέσως µετά, κυκλοφορεί στις εγχώριες κινηµατογραφικές αίθουσες από την Πέµπτη 30 Μαΐου.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν η δύο φορές βραβευµένη µε Όσκαρ Emma Stone (Poor Things, La La Land), ο υποψήφιος για Όσκαρ Jesse Plemons (Η Εξουσία του Σκύλου – The Power of the Dog), ο υποψήφιος για Όσκαρ Willem Dafoe (Poor Things, The Florida Project), η Margaret Qualley (Poor Things, Maid), η υποψήφια για Όσκαρ Hong Chau (Η Φάλαινα – The Whale, Το Μενού – The Menu), ο Mamoudou Athie (Το Μαύρο Κουτί – Black Box), ο Joe Alwyn (Η Ευνοούµενη – The Favourite) και η Hunter Schafer (Euphoria).

Η εξαιρετική οµάδα πίσω από την κάµερα απαρτίζεται από τον υποψήφιο για Όσκαρ διευθυντή φωτογραφίας Robbie Ryan (Poor Things, Η Ευνοούµενη – The Favourite), τον σκηνογράφο Anthony Gasparro (First Cow), την ενδυµατολόγο Jennifer Johnson (Εγώ, η Τόνια – I, Tonya), τον υποψήφιο για Όσκαρ µοντέρ Yorgos Mavropsaridis (Poor Things, Η Ευνοούµενη – The Favourite) και τον υποψήφιο για Όσκαρ µουσικοσυνθέτη Jerskin Fendrix (Poor Things).

Ο υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός, Γιώργος Λάνθιµος έχει συνεργαστεί µε τον συν-σεναριογράφο Ευθύµη Φιλίππου σε ελληνόφωνες και αγγλόφωνες ταινίες όπως οι: Κυνόδοντας, Ο Θάνατος του Ιερού Ελαφιού και Ο Αστακός – η τελευταία τούς εξασφάλισε µία υποψηφιότητα για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου. Η ιδέα για την ταινία «Ιστορίες Καλοσύνης» έχει αλλάξει πολλές αφηγηµατικές µορφές, µέχρι που τελικά εξελίχθηκε σε µία ανθολογία.

«Ξεκινήσαµε µε µόνο µία ιστορία, αλλά καθώς δουλεύαµε πάνω στην ιδέα, σκεφτήκαµε ότι µπορεί να έχει ενδιαφέρον να κάνουµε µία ταινία µε διαφορετική δοµή απ΄ ό,τι έχουµε κάνει µέχρι σήµερα» εξηγεί ο Λάνθιµος. «Μόλις ορίσαµε τις επιµέρους ιστορίες, θελήσαµε να διατηρήσουµε ένα αφηγηµατικό νήµα, οπότε όλες εντάσσονται κάτω από την ίδια στέγη». Ο Λάνθιµος παραδέχεται ότι µαζί µε τον Φιλίππου µοιράζονται κοινές ευαισθησίες σε ό,τι αφορά τη συγγραφή ενός σεναρίου. «Χτίζουµε ο ένας πάνω στην ιδέα του άλλου» συνεχίζει.

«Όταν ο ένας σκέφτεται µία ιστορία, ο άλλος βρίσκει στοιχεία που την κάνουν πιο ενδιαφέρουσα ή πιο σύνθετη. Αυτό λειτουργεί καλά για εµάς και γι΄ αυτό συνεργαζόµαστε σταθερά». Ο Φιλίππου προσθέτει, «Το κύριο µέληµά µας είναι να παρατηρούµε ανθρώπους, συµπεριφορές, ρούχα και αντιδράσεις και να δηµιουργούµε µία ιστορία που σχετίζεται µε κάτι σχεδόν αληθινό και πιστευτό. Η διαδικασία µέσα στα χρόνια παραµένει η ίδια: πολλαπλές γραφές του σεναρίου, αµοιβαία εµπιστοσύνη, διαφωνίες και για µια ακόµα φορά αµοιβαία εµπιστοσύνη».

Hong Chau and Jesse Plemons in KINDS OF KINDNESS. Photo by Atsushi Nishijima. Courtesy of Searchlight Pictures. © 2024 Searchlight Pictures All Rights Reserved.

Κατά τη διάρκεια της συγγραφής του σεναρίου, ο Λάνθιµος έστειλε το σενάριο στη συνεργάτιδα του και βραβευµένη µε Όσκαρ ηθοποιό Emma Stone, που ενθουσιάστηκε µε το πρότζεκτ. Η Stone λέει, «Μου άρεσε το σενάριο και πώς εξελισσόταν σε ένα τρίπτυχο. Οι ιστορίες συνυφαίνονται µε έναν τρόπο που δεν είναι απαραίτητα ξεκάθαρος, αλλά που αξιοποιεί ό,τι προηγήθηκε. Η προοπτική ήταν συναρπαστική».

Υπήρχαν προκλήσεις, όπως παραδέχεται ο Λάνθιµος, ειδικά µε τον χρονικό περιορισµό, αλλά ήταν ενθουσιασµένος µε την ταινία. «Με µία ταινία µεγάλου µήκους όπου υπάρχει µόνο µία ιστορία, το κοινό µπορεί να εµπλακεί πιο ενεργά γιατί υπάρχει το περιθώριο να σκεφτείς αυτό που συµβαίνει και να επιστρατεύσεις τη λογική σου» εξηγεί. «Στην ανθολογία, µεταφέρεις ό,τι σκεφτόσουν από την πρώτη ιστορία στη δεύτερη. Είναι µία πιο σύνθετη και γοητευτική διαδικασία. Διαφορετικοί άνθρωποι ταυτίζονται µε διαφορετικά θέµατα, κι αυτό δηµιουργεί µία πολύ ενδιαφέρουσα δοµή».

Έχοντας µόλις ολοκληρώσει τα γυρίσµατα της βραβευµένης µε 4 Όσκαρ ταινίας Poor Things, ο Λάνθιµος αξιοποίησε τη µακροχρόνια διαδικασία του post-production για να προχωρήσει µε τις «Ιστορίες Καλοσύνης». Οι παραγωγοί Ed Guiney και Andrew Lowe της Element Pictures, που έχουν υπογράψει την παραγωγή των αγγλόφωνων ταινιών του Λάνθιµου, είδαν αυτό το πρότζεκτ ως κάτι πιο άµεσο και πολύ διαφορετικό από µια ταινία εποχής.

«Έµοιαζε µία λιγότερο πολύπλοκη ταινία, γιατί βασίζεται στις τοποθεσίες, έχει φυσικό φωτισµό και σύγχρονα ρούχα» λέει ο Guiney. «Αξιοποιήσαµε τον χρόνο του post-production για την ταινία «Poor Things» και κάναµε την ταινία σχετικά γρήγορα». Ο Lowe προσθέτει, «Ο Λάνθιµος ένιωσε ότι οι Ιστορίες Καλοσύνης ήταν η επόµενη ταινία του. Άνοιξε ένα χρονικό παράθυρο και ο Γιώργος επικεντρώθηκε στο µοντάζ, ενώ εµείς ασχοληθήκαµε µε το πώς θα κάνουµε το γύρισµα στα πλαίσια του προϋπολογισµού και πού».

Ο Λάνθιµος απόλαυσε την επιστροφή του σε µία πιο απλή µορφή σκηνοθεσίας, χωρίς τεράστια σκηνικά και εξεζητηµένο φωτισµό. «Έφυγε µεγάλο βάρος από τους ώµους µας, καθώς δεν είχαµε τις συνήθεις πολυπλοκότητες που προκύπτουν από τη δηµιουργία µιας ταινίας. Ήταν ωραία που γυρίζαµε και ψάχναµε τοποθεσίες, χωρίς να σκεφτόµαστε ότι θα έπρεπε να χτίσουµε πράγµατα από το µηδέν». Με αρχικούς τίτλους το «RMF» και µετά το «ΑND»’ ο Λάνθιµος συνειδητοποίησε τα πρακτικά προβλήµατα µε αυτά τα ονόµατα, οπότε αναζήτησε κάτι πιο πολύσηµο.

Ο Λάνθιµος µοιράζεται µαζί µας, «Αναζητούσα λέξεις που θα είχαν περισσότερα από ένα µήνυµα. Δεδοµένου του συγκειµένου της ταινίας και του γεγονότος ότι οι ηθοποιοί της ταινίας υποδύονται διαφορετικούς χαρακτήρες στην κάθε ιστορία, ήθελα έναν τίτλο που θα έβγαζε νόηµα, θα διαβαζόταν και θα ακουγόταν σωστά». Για τον Guiney, ο τίτλος πρέπει να είναι συναρπαστικός και να προσφέρει πολλαπλές οπτικές. Ο παραγωγός δηλώνει, «Εκφράζει τους διαφορετικούς τρόπους που οι άνθρωποι είναι ευγενικοί ο ένας προς τον άλλον. Είναι ένας παιχνιδιάρικος τίτλος. Αν και µας πήρε καιρό να καταλήξουµε σε αυτόν, σίγουρα προκαλεί τη σκέψη».

Τα θέµατα της ταινίας διατρέχουν όλες τις ιστορίες, κυρίως ζητήµατα εξουσίας, ελέγχου, ελεύθερης βούλησης και των δυναµικών των ανθρώπινων σχέσεων. Ο Lowe εξηγεί, «Μεγάλο κοµµάτι του έργου του Γιώργου εξερευνά πώς οι άνθρωποι ζουν τις ζωές τους σύµφωνα µε τους δικούς τους κανόνες και τις επιταγές της κοινωνίας ή µιας ανώτερης αρχής. Αυτές οι θεµατικές καταλήγουν σε παρανοϊκές (και συχνά σκοτεινά αστείες) καταστάσεις, όπως συµβαίνει ξεκάθαρα και στην ταινία αυτή».

«Οι ιστορίες παίζουν µε την έννοια της πίστης και της εµπιστοσύνης στις ανθρώπινες σχέσεις» επισηµαίνει ο Guiney. «Διαδραµατίζονται σε ένα απροσδιόριστο µέρος, ένα µέρος που µοιάζει πιο απόµερο, προσελκύοντας το ενδιαφέρον µας. Οι ταινίες του Γιώργου και του Ευθύµη πραγµατεύονται πάντα τις σχέσεις εξουσίας και µέσα από τη συµπεριφορά των χαρακτήρων αναγκαζόµαστε να σκεφτούµε γύρω από τις δικές µας ζωές, τις δικές µας σχέσεις και τις πεποιθήσεις µας».

«Έχει να κάνει µε την πίστη και την έλλειψή της. Με την αγάπη και την έλλειψή της. Με τους αγαπηµένους µας και την απώλειά τους» συνεχίζει ο Φιλίππου. Ένα συγκεκριµένο θέµα που ο Λάνθιµος ήθελε να εξετάσει µέσα από τις τρεις ιστορίες ήταν η εξουσία και πώς η ελεύθερη βούληση είναι αστάθµητη. «Πιστεύω ότι έχει ενδιαφέρον να παρατηρείς πώς κάποιος µπορεί να πιστεύει ότι έχει τον έλεγχο ή την ελευθερία να αποφασίζει» δηλώνει ο Λάνθιµος. «Μετά, όταν παραχωρείται η απόλυτη ελευθερία, είναι δύσκολο να τη διαχειριστούµε. Είναι ένας µικρόκοσµος της πραγµατικής ζωής και πώς οι άνθρωποι που µοιάζουν να µην έχουν καµία εξουσία ελέγχουν τους ανθρώπους που φαίνονται πιο ισχυροί».

Για τη Margaret Qualley, που υποδύεται τις Vivian, Martha, και τις δίδυµες Ruth και Rebecca, το θέµα του ελέγχου κυριαρχεί, καθώς η ταινία εγείρει ερωτήµατα για το πόσο µακριά µπορεί να φτάσει κάποιος για να νιώσει ότι ανήκει κάπου. «Ένα από τα πράγµατα που εξερευνούµε είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι θέλουν να έχουν τον έλεγχο – πόσο µακριά µπορεί να φτάσει κάποιος για να ανήκει κάπου;» παρατηρεί η ηθοποιός. «Υπάρχουν διάφορες όψεις, όπως να ελέγχεις τη ζωή σου, να ελέγχεις τις ζωές των άλλων, να νιώθεις ότι σε ελέγχει κάποιος και να προσπαθείς να βρεις τον έλεγχο».

Η Stone, που υποδύεται τις Rita, Liz και Emily, συµφωνεί µε αυτό, σχολιάζοντας το µοτίβο που χαρακτηρίζει και τους τρεις χαρακτήρες που υποδύεται: «Οι χαρακτήρες είναι τελείως διαφορετικοί µε πολλούς τρόπους, αλλά το κοινό σηµείο είναι αυτή η ισορροπία ανάµεσα στο να θέλεις να σε αγαπούν, να σε αποδέχονται, να σε ελέγχουν, καθώς και να είσαι ελεύθερος, να έχεις την ευθύνη του εαυτού σου, αλλά να χάνεις την αγάπη εξαιτίας του».

Ο Willem Dafoe, που υποδύεται τους Raymond, George και Omi, συνοψίζει τον τρόπο που ο Λάνθιµος ανατρέπει τα κλασικά θέµατα και τα µεταφέρει σε µία άλλη δυναµική. «Ο Γιώργος παίρνει τις δυναµικές µιας συναισθηµατικής σχέσης, όπως ο γάµος, και τις εφαρµόζει σε µία επαγγελµατική σχέση ανάµεσα σε δύο άντρες. Έτσι βλέπουµε τις κοινωνικές συµβάσεις που έχουµε µάθει να αποδεχόµαστε σε ένα διαφορετικό πλαίσιο» εξηγεί ο ηθοποιός. «Προσφέρει µία αντικειµενικότητα και µία απόσταση που φωτίζει τα πράγµατα µε έναν διαφορετικό τρόπο. Βλέπουµε την ειρωνεία και την άγνοια. Μερικές φορές αποδεχόµαστε τις συµβάσεις γιατί περνάνε σ’ εµάς µέσα από την κοινωνία».

Ο Λάνθιµος λέει για τη συνεργασία του µε τη Stone, «Τα πηγαίνουµε πολύ καλά και η συνεργασία µας δεν µοιάζει µε αγγαρεία. Δεν χρειάζεται να αναλύουµε, να συζητάµε ή να διαφωνούµε» µοιράζεται ο σκηνοθέτης. «Χτίζουµε πάνω στην ήδη υπάρχουσα εµπειρία και το πάµε παρακάτω κάθε φορά που κάνουµε κάτι µαζί. Μας αρέσει να συνεργαζόµαστε. Τόσο απλά». Η ταινία ενώνει ξανά τον Λάνθιµο, τη Stone, τον Guiney µε τον Dafoe – έναν ηθοποιό, που όπως δηλώνει ο Λάνθιµος, λατρεύει την τέχνη του σινεµά. Ο Dafoe πάντα χαίρει ιδιαίτερου θαυµασµού για την ισορροπία µεταξύ επαγγελµατισµού και αίσθησης χιούµορ. Ο Λάνθιµος προσθέτει, «Ο Willem λατρεύει να είσαι στο σετ. Είναι ο πρώτος που έρχεται και ο τελευταίος που φεύγει. Του αρέσει πολύ να εµπλέκεται και να συµµετέχει».

«Κάτι που ο Γιώργος φαίνεται να συνυπολογίζει σε σχέση µε τους ηθοποιούς είναι ότι θέλει να συγκεντρώνει όχι µόνο πολύ ταλαντούχα άτοµα, που είναι κατάλληλα για τους ρόλους, αλλά και καλούς ανθρώπους» εξηγεί ο Plemons, που εκτίµησε ιδιαίτερα το σύνολο των ηθοποιών της ταινίας. «Είναι πραγµατικά µία σπουδαία οµάδα». Ο Λάνθιµος παραδέχεται ότι έχει παρακολουθήσει την καριέρα του Plemons και ότι πάντα ήθελε να συνεργαστεί µαζί του, οπότε χάρηκε που συναντήθηκαν οι δρόµοι τους µε αφορµή αυτή την ταινία. Ο Λάνθιµος λέει για τον Plemons, «Είναι ένας από τους σπουδαιότερους εν ενεργεία ηθοποιούς. Έχει απίθανη αίσθηση του χιούµορ και βρίσκει το ύφος του χαρακτήρα µε µεγάλη ακρίβεια. Είναι εργατικός και εκπληκτικός στο πώς αλλάζει αδιόρατα από τον έναν χαρακτήρα στον άλλον. Είναι πάντα πρόθυµος να δοκιµάζει διαφορετικά πράγµατα».

Με την ταινία «Ιστορίες Καλοσύνης», ο Λάνθιµος νιώθει ευγνώµων που έδωσε έναν πιο σηµαντικό ρόλο στην Qualley µετά την ταινία Poor Things. «Η Margaret είναι µία ακόµα ηθοποιός µε την οποία χαίροµαι να
συνεργάζοµαι. Έχουµε γίνει φίλοι µέσα στα χρόνια και συζητούσαµε ποιο θα είναι το επόµενο βήµα και αυτή η ταινία ήταν η ευκαιρία µας. Είναι σπουδαία ηθοποιός και έχει µία πολύ σωµατική προσέγγιση στον ρόλο. Μου αρέσει να συνεργάζοµαι έτσι µε τους ηθοποιούς, ειδικά στο στάδια της πρόβας». «Ένα από τα πράγµατα που είναι µοναδικό στην ατµόσφαιρα του σετ είναι ότι όλοι κάθονται για ολόκληρη τη σκηνή, ενώ σε άλλες ταινίες, όταν δεν χρειάζεσαι πια, φεύγεις» µοιράζεται η Qualley για την εµπειρία της µε το υπόλοιπο καστ. «Υπάρχει πολύς σεβασµός γιατί όλοι ανυποµονούν να είναι εκεί κι αυτό κάνει την ταινία ξεχωριστή».

Έχοντας συνεργαστεί µε τον Λάνθιµο σε τέσσερις ταινίες, ο Guiney κατανοεί βαθιά τον τρόπο που λειτουργεί και πώς εκµαιεύει τις ερµηνείες από τους ηθοποιούς του. «Το θέµα είναι ότι τα γυρίσµατα µε τον Γιώργο είναι πάντα χαρούµενα. Ενθαρρύνει τον αυτοσχεδιασµό στην προσέγγιση του χαρακτήρα» περιγράφει ο Guiney. «Ενθαρρύνει τις παρορµήσεις ενός ηθοποιού και όχι τις βαθιές συζητήσεις για τα κίνητρα ενός χαρακτήρα. Ως παραγωγοί, προσπαθούµε να κάνουµε ό,τι µπορούµε για να δηµιουργήσουµε ένα περιβάλλον, όπου οι καλλιτέχνες κινούνται ελεύθερα, παίζουν και ανακαλύπτουν τι θέλουν να κάνουν».

Ο Dafoe δίνει περισσότερες λεπτοµέρειες, επισηµαίνοντας ότι ποτέ δεν κάνουν πρόβες πάνω στις σκηνές, αντιθέτως η διαδικασία επιτρέπει στους ηθοποιούς να ξεπεράσουν την αµηχανία και να εκφραστούν ελεύθερα. «Δηµιουργούµε µία κοµπανία. Ο Γιώργος είναι πολύ καλός µε τα θεατρικά παιχνίδια, εξασφαλίζοντας ότι όλοι θα γνωρίσουν ο ένας τον άλλον. Ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν παράξενα πράγµατα. Είναι καλός στο να φέρνει τους ανθρώπους κοντά, φωτίζοντας τα δυνατά τους σηµεία και προστατεύοντάς τους από τις αδυναµίες τους».

Ο Ρόλος της Μουσικής

Η ταινία «Ιστορίες Καλοσύνης» είναι η δεύτερη φορά που ο Jerskin Fendrix γράφει µουσική για ταινία, κάνοντας το ντεµπούτο του µε την ταινία Poor Things, που του εξασφάλισε µία υποψηφιότητα Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής. Η ταινία Poor Things, µάλιστα, ήταν η πρώτη φορά που ο Λάνθιµος συνεργάστηκε µε έναν συνθέτη για τη µουσική της ταινίας του. «Μου αρέσει να συνεργάζοµαι µε τον Jerskin και υποθέτω ότι αυτός είναι ο λόγος που πια συνεργάζοµαι µε συνθέτη, γιατί βρήκα κάποιον που δουλεύουµε καλά» επιβεβαιώνει ο Λάνθιµος.

«Ο Jerskin ακολούθησε την ίδια µέθοδο µε την ταινία «Poor Things», δηλαδή δεν είδε ούτε ένα καρέ της ταινίας προκαταβολικά. Του έδωσα το σενάριο και άρχισα να του στέλνω ασπρόµαυρες φωτογραφίες που έβγαζα στο σετ. Η συµφωνία µας από την αρχή ήταν αυτή τη φορά να έχουµε πιάνο και µία χορωδία και να προχωρήσουµε προς αυτή την κατεύθυνση, εντελώς διαφορετική από την ταινία «Poor Things». Όταν πήγα στο µοντάζ, είχα ήδη µία βιβλιοθήκη µουσικής για να δουλέψω και πήγαν όλα περίφηµα».

Αυτή η µέθοδος λειτούργησε και για τον Fendrix, που καταλαβαίνει ότι η σύνθεση µιας µουσικής κοµµένης και ραµµένης πάνω στην εικόνα έχει πολλούς τεχνικούς περιορισµούς. Η συνεργασία µε τον Λάνθιµο τού δίνει την ελευθερία που χρειάζεται, όπως εξηγεί ο ίδιος Fendrix, «Ευτυχώς, έχω το προνόµιο να µου δίνονται όποια υλικά θεωρεί ο Γιώργος ότι θα µου ταιριάζουν. Προσπαθεί πραγµατικά να µου δίνει όσα λιγότερα στοιχεία µπορεί. Γράφω πολλή µουσική βασισµένος σε αυτό που νιώθω ότι µπορεί να αρµόζει. Μέρος της διαδικασίας είναι να διαβάζω το σενάριο αρκετές φορές, προσπαθώντας να βρεθώ νοητικά κάπου που µπορώ να διαλογιστώ. Προσπαθώ να κατανοήσω την πληροφορία που λαµβάνω από το υλικό και να αντιληφθώ µόνος µου τι καλείται να εκφράσει η µουσική»

Οι «Ιστορίες Καλοσύνης» είναι η 8η μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Λάνθιμου και η 4η που διαγωνίστηκε στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών. Η αρχή έγινε με τον «Κυνόδοντα» το 2009, ο οποίος κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο ιστορικό τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα». Το 2015 το «Lobster» τιμήθηκε με το Βραβείο της Επιτροπής στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα, ενώ ο «Θάνατος του Ιερού Ελαφιού» το 2017 κέρδισε το Βραβείο Σεναρίου που ο Λάνθιμος συνυπέγραψε με τον Ευθύμη Φιλίππου. Φέτος, το «Kinds of Kindness», έφυγε από την Κρουαζέτ, έχοντας στις αποσκευές του το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για τον εξαιρετικό Τζέσι Πλέμονς.

Διαβάστε Επίσης:
Γιώργος Λάνθιμος / Αναλύοντας το ιδιαίτερο κινηματογραφικό σύμπαν ενός σπουδαίου σκηνοθέτη
Γουίλεμ Νταφόε: Από την «Σκόνη του Χρόνου» έως τον «Αντίχριστο»
Η εξέλιξη της «Ευνοούμενης» Έμμα Στόουν

Ιστορίες Καλοσύνης / Kinds of Kindness
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος
Σενάριο: Γιώργος Λάνθιμος, Ευθύμης Φιλίππου
Πρωταγωνιστούν: Έμμα Στόουν, Τζέσι Πλέμονς, Γουίλεμ Νταφόε, Μάργκαρετ Κουόλι, Χονγκ Τσάου, Τζο Αλγουιν, Μαμούντου Ατι, Χάντερ Σέιφερ
Φωτογραφία: Ρόμπι Ράιαν
Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης
Μουσική: Τζέρσκιν Φέντριξ
Έτος Παραγωγής: 2024
Χώρα Παραγωγής: Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο
Διάρκεια: 164 λεπτά
Κυκλοφορεί στους Κινηματογράφους από την Πέμπτη 30 Μαΐου

Σχολιάστε