«Τσάι στη Σαχάρα»: Ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το ομώνυμο μυθιστόρημα του Πολ Μπόουλς με πρωταγωνιστές τον Τζον Μάλκοβιτς και την Ντέμπρα Γουίνγκερ

Το «Τσάι στη Σαχάρα», εξελίσσεται με φόντο την Αίγυπτο και μέσα από την ιστορία ενός ζευγαριού, το οποίο προσπαθεί να καθρεφτίσει τις φθαρμένες αξίες της δύσης. Τιμήθηκε με την Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης πρωτότυπης μουσικής επένδυσης (Ριουίτσι Σακαμότο, Ρίτσαρντ Χόροβιτς), καθώς και με το Κινηματογραφικό Βραβείο BAFTA Καλύτερης διεύθυνσης φωτογραφίας (Βιτόριο Στοράρο). Η κλασική ταινία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, προβάλλεται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στο 14ο Athens Open Air Film Festival.

Ο Πωλ Μπόουλς ολοκλήρωσε το «Τσάι στην Σαχάρα» το 1949. Παράξενο και γοητευτικό βιβλίο. Το μυθιστόρημα έκανε παγκοσμίως γνωστό τον Πωλ Μπόουλς και δικαίωσε τον θεατρικό συγγραφέα Τένεσι Ουίλιαμς όταν έγραψε στους New York Times την πρώτη κριτική εκτιμώντας το ως ένα από τα λίγα βιβλία που αποτυπώνει την πρόσφατη ιστορία (δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος) στο δυτικό κόσμο από τη μια και από την άλλη παραμένει μια παντοτινή αλληγορία της ανθρώπου και της προσωπικής του Σαχάρας.

Βρισκόμαστε στο 1947. Ένα ζευγάρι Αμερικανών καλλιτεχνών φτάνουν στη Βόρειο Αφρική με ατμόπλοιο, με την κρυφή ελπίδα να πλησιάσουν πάλι ο ένας τον άλλο και να ζωντανέψουν τον νεκρό γάμο τους.

Ο Πορτ (Τζον Μάλκοβιτς), μουσικός που έχει να δουλέψει πάνω από έναν χρόνο, ονειρεύεται να αφήσει πίσω του τον σύγχρονο κόσμο, ενώ η Κιτ (Ντέμπρα Γουίνγκερ) έχει βαρεθεί τα ταξίδια, ακολουθεί όμως τον άντρα της στη Σαχάρα, με το όνειρο να τον ξαναφέρει κοντά της.

Το ταξίδι τους δεν καταφέρνει να τους φέρει κοντά και στρέφονται αλλού για παρηγοριά, ενώ ο σκληρός τόπος με τον ανελέητο ήλιο, τις πέτρες και την ξεραΐλα της ερήμου τους καταστρέφει, αντί να τους προσφέρει τη γνώση και την παρηγοριά.

Το 1990, ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι βρίσκεται στην Αίγυπτο, όπου μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα «The Sheltering Sky» του Πολ Μπόουλς. Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της αποκαλούμενης «τριλογίας του αλλού», που ξεκινά με ένα ταξίδι στην Κίνα, στην χώρα του «Τελευταίου Αυτοκράτορα», περνά από την Αίγυπτο, για ένα «Τσάι στη Σαχάρα» και ολοκληρώνεται στην Ινδία, με τον «Μικρό Βούδα».

Στο «Τσάι στη Σαχάρα», ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι σκιαγραφεί την απελπισμένη υπαρξιακή περιπέτεια ενός ζευγαριού που προσπαθεί βρει στην Ανατολή αυτό που έχασε στη Δύση, την αγάπη.

Ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι (16 Μαρτίου του 1940 – 26 Νοεμβρίου του 2018), κατάφερε μέσα από τις ταινίες του να δημιουργήσει έναν προσωπικό κόσμο, όπου τα πράγματα έχουν τη δική τους εικόνα, καλώντας τον θεατή να γίνει κοινωνός του κόσμου αυτού. Το έργο του σπουδαίου Ιταλού σκηνοθέτη είναι ένα συνεχές ταξίδι στον εξωτερικό και εσωτερικό κόσμο, μέσα από την αναζήτηση του Άλλου και την αποκάλυψη του Αλλού.

Ο Ιταλός σκηνοθέτης «βαπτίζει» τις ιστορίες και τις εικόνες του με ένα φωτισμό που δημιουργεί συναισθήματα και διαθέσεις και ζωγραφίζει στα αντικείμενα αύρες. Οι ταινίες δράσης και μυστηρίου του κινούνται μέσα σε ένα μπλε φως, το «Τελευταίο Ταγκό στο Παρίσι» είναι μια γκρι ταινία, ενδεικτική της παρακμής του δυτικού πολιτισμού που προβλημάτιζε τον σκηνοθέτη, ενώ οι ταινίες στην Κίνα, την Ινδία και την Αίγυπτο έχουν ένα παράξενο κίτρινο φως.

Ο συγγραφέας Αλμπέρτο Μοράβια αποκάλεσε τον Μπερτολούτσι «ρομαντικό και παρακμιακό δημιουργό». Το σύνολο του έργου του αποκαλύπτει έναν αυθεντικό δημιουργό, που αναζητά την κινηματογραφική άρθρωση των θεμάτων του και προσπαθεί να προσεγγίσει ουσιαστικά, όπως όλοι οι μεγάλοι δημιουργοί, την ανθρώπινη ψυχή. Ο πειραματισμός είναι σύμφυτος με τη φύση του.

«Πιστεύω ότι μετά από κάθε ταινία υπάρχει ένα είδος τέλους, σχεδόν ένα είδος θανάτου και μετά η επόμενη ταινία είναι μια ανάσταση. Λέω ότι πρόκειται για ένα είδος θανάτου με την έννοια ότι όταν δεν γυρίζω ταινίες αισθάνομαι να ανήκω στον κόσμο των φυτών μάλλον παρά στον κόσμο των ανθρώπων. Τα δύο στοιχεία που κατά τη γνώμη μου είναι τα πιο ποιητικά, συγκινητικά, ουσιαστικά για τον Κινηματογράφο, είναι ο χρόνος και το φως […] Κάθε ταινία έχει τη δική της ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Ο θεατής θυμάται πάντα την ατμόσφαιρα.» – Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στον Μπερνάρντο Μπερτολούτσι: Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας του Ιταλικού Σινεμά

Τσάι στη Σαχάρα / The Sheltering Sky
Σκηνοθεσία: Μπερνάρντο Μπερτολούτσι
Σενάριο: Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, Μαρκ Πέπλοου (βασισμένο στο μυθιστόρημα «The Sheltering Sky» του Πολ Μπόουλς)
Πρωταγωνιστούν: Τζον Μάλκοβιτς, Ντέμπρα Γουίνγκερ, Κάμπελ Σκοτ, Τζιλ Μπένετ, Τίμοθι Σπολ, Άμινα Ανάμπι
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βιτόριο Στοράρο
Μουσική: Ριουίτσι Σακαμότο, Ρίτσαρντ Χόροβιτς
Έτος Παραγωγής: 1990
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία
Διάρκεια: 138 λεπτά

Πληροφορίες
Προβάλλεται με ελεύθερη είσοδο στο 14ο Athens Open Air Film Festival
Σάββατο 29 Ιουνίου
Τρένο στο Ρουφ, Σιδηροδρομικός Σταθμός Ρουφ, Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως & Αμφιπόλεως, Αθήνα
21:30 Τσάι στη Σαχάρα / The Sheltering Sky
Προβολή με ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια

Σχολιάστε