The Lone Ranger – Gore Verbinski (2013) [Κριτική]

The Lone Ranger (2013) 01
Ο ομολογουμένως εκκεντρικός – με ένα κοράκι μόνιμα τοποθετημένο στο κεφάλι του – περιπλανώμενος Κομάντσι Tonto (Τζόνι Ντεπ) μας διηγείται την ιστορία που μεταμόρφωσε τον John Reid (Άρνι Χάμερ), έναν ιδεαλιστή δικηγόρο, σε αινιγματικό μασκοφόρο και άξιο λόγου, θρύλο της δικαιοσύνης.

Χαρίζοντας μας, με αυτόν τον τρόπο, μια σειρά από εκπλήξεις και διασκεδαστικές διενέξεις, καθώς οι δύο εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους ήρωες πρέπει να συνεργαστούν στον κοινό τους αγώνα, ενάντια στην αδικία και τη διαφθορά.

Ο Μοναχικός Καβαλάρης (The Lone Ranger) του Γκορ Βερμπίσνκι, είναι μία περιπέτεια γεμάτη δράση και ένταση, αλλά και με γερές δόσεις χιούμορ, χάρης κυρίως στον χαρισματικό πρωταγωνιστικό, τον απολαυστικό κι εδώ, Τζόνι Ντεπ.
THE LONE RANGER
Εκτός από τον Τζόνι Ντεπ, στο cast της ταιίας, συναντάμε τους: Άρνι Χάμερ, Τομ Γουίλκινσον, Γουίλιαμ Φίχτνερ, Μπάρι Πέπερ, Τζέιμς Μπαντζ Ντέιλ Ρουθ Γουίλσον και την υπέροχη, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ.

Η ταινία του Βερμπίσνκι, είναι ένα φόρος τιμής στις ταινίες του είδους, όχι όμως μόνο σε κλασσικά τύπου γουέστερν με καουμπόηδες και ινδιάνους, αλλά και σε ταινίες που έχουν βασίσει μεγάλο μέρος της πλοκής του στις σιδηροδρομικές ράγες και στις αμαξοστοιχίες που τις διασχίζουν.

«Ο Μοναχικός Καβαλάρης», παρά τη μεγάλη του χρονική διάρκεια (149 λεπτά), κάθε άλλο παρά κουράζει τον θεατή που προς το τέλος ταινίας, ανταμείβεται με μία επική καταδίωξη πάνω σε τρένα εν κινήσει. Μία σκηνή ανθολογίας, άμεση αναφορά στον σπουδαίο δημιουργό Μπάστερ Κίτον και υπό τους ήχους ενός κλασσικού Soundtrack.
The Lone Ranger (2013) 05
Από την ομάδα που μας παρουσίασε τους τρεις πρώτους «Πειρατές της Καραϊβικής» έρχεται μία νέα οπτική στον μύθο του Μοναχικού Καβαλάρη αλλά και του Ινδιάνου συντρόφου του, Tonto. Παράδοξες μεταμφιέσεις, αιρετικό χιούμορ, πικάντικες λεπτομέρειες και φυσικά γερές δόσεις δράσης συνθέτουν αυτό το ιδιαίτερο σκηνικό μιας ανατρεπτικής εκδοχής της Άγριας Δύσης.

Απολαυστική η ερμηνεία από τον Johnny Depp (Pirates of the Caribbean, Alice in Wonderland), που φαίνεται να το διασκεδάζει και μαζί του να συμπαρασέρνει τόσο τους συμπρωταγωνιστές του, Armie Hammer (Social Network, Mirror Mirror) και Helena Bonham Carter (The King’s Speech, Fight Club), όσο και τους θεατές.
The Lone Ranger (2013) 03
Η Helena Bonham Carter υποδύεται τη Red Harrington, τη λουσάτη, υπερβολικά στυλιζαρισμένη ιδιοκτήτρια μιας επιχείρησης που μετακινείται ακολουθώντας το πρόγραμμα κατασκευής του σιδηρόδρομου.

Ογδόντα χρόνια μετά το ντεμπούτο τους οι χαρακτήρες του Μοναχικού Καβαλάρη και του Tonto παραμένουν δημοφιλείς ήρωες της αμερικάνικης κουλτούρας. «Υπάρχει κάτι σε αυτούς τους χαρακτήρες που αρέσει και στις επόμενες γενιές», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο παραγωγός της ταινίας, Jerry Bruckheimer.
The Lone Ranger (2013) 02
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ραδιοφωνικό σόου βγήκε για πρώτη φορά στον αέρα στον σταθμό WZYZ στο Ντιτρόιτ στις 30 Ιανουαρίου του 1933. Ο ιδιοκτήτης του σταθμού ήθελε ένα γουέστερν που θα άρεσε στο παιδικό κοινό με πρωταγωνιστή έναν ειλικρινή και αγαπητό ήρωα. Έτσι προέκυψε η ιδέα του Μοναχικού Καβαλάρη, η οποία πήρε σάρκα και οστά από την πένα του σεναριογράφου Fran Stiker και του διευθυντή του σταθμού James Jewell. Το σόου έφτασε τις 2,956 εκπομπές μέσα σε 21 χρόνια, ενώ μεταφέρθηκε τόσο στη μικρή όσο και στη μεγάλη οθόνη.

«Πιστεύω ότι αν σου αρέσει η αυθεντική τηλεοπτική σειρά, η ταινία θα σε κάνει να απορήσεις. Διηγούμαστε την ιστορία από την πλευρά του Tonto, κάπως σαν τον Δον Κιχώτη που μας παρουσιάζεται από την οπτική του Σάντσο Πάντσα. Θα έλεγα ότι επί της ουσίας η εκδοχή μας είναι ένα buddy story με στοιχεία περιπέτειας, με πολλή ειρωνεία, χιούμορ και ιδιομορφία ώστε να είναι ξεχωριστή», λέει ο σκηνοθέτης Γκορ Βερμπίσνκι.

Έτος: 2013 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 149 λεπτά | Σκηνοθεσία: Gore Verbinski | Σενάριο: Justin Haythe, Ted Elliott | Παίζουν: Johnny Depp, Armie Hammer, Helena Bonham Carter

Σχολιάστε