Fury – David Ayer (2014) [Κριτική]

Fury (2014) 01
Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Αγιέρ, με ταινίες στο ενεργητικό του όπως το «Harsh Times» του 2005 με τον Christian Bale και το «End of Watch» του 2012 με τον Jake Gyllenhaal, παρουσιάζει την πέμπτη μεγάλου μήκους δημιουργία του, το «Fury». Μία ατμοσφαιρική και αγωνιώδης πολεμική ταινία που μας μεταφέρει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και που παρά τα κλισέ του είδους, με έντονες σκηνές δράσης και σασπένς, καταφέρνει κυρίως μέσα από ένα αξιόλογο καστ ηθοποιών, με τους Μπραντ Πιτ, Σία Λαμπέφ και Λόγκαν Λέρμαν, να μεταφέρει στον θεατή το κλίμα της εποχής, δείχνοντας παράλληλα την ηθική πτώση του ανθρώπου που καλείται να διαχειριστεί γεγονότα και καταστάσεις πέρα από τις δυνάμεις του…

Τον Απρίλιο του 1945, οι συμμαχικές δυνάμεις σχεδιάζουν την τελευταία αντεπίθεση στην Ευρώπη και στη Γερμανία, με σκοπό τον τερματισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο σκληροτράχηλος λοχίας Wardaddy (Μπραντ Πιτ – Brad Pitt) ηγείται μιας εξαιρετικά επικίνδυνης αποστολής σε εχθρικό έδαφος, έχοντας στη διάθεση του μόνο ένα τανκ κι ένα τετραμελές πλήρωμα. Μπορεί όμως αυτή η ολιγομελής ομάδα, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται κι ένας νεοσύλλεκτος (Λόγκαν Λέρμαν – Logan Lerman), να αντιμετωπίσει τις αντίξοες συνθήκες του πολέμου και να επιβιώσει στην καρδιά της ναζιστικής Γερμανίας;

Το «Fury» διαδραματίζεται στη Γερμανία το 1945 στη δύση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. “Ο πόλεμος έχει σχεδόν τελειώσει και μαζί του καταρρέει και η ναζιστική αυτοκρατορία” εξηγεί ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ντέιβιντ Αγιέρ. “Πρόκειται για μια διαφορετική προσέγγιση από τις κλασσικές πολεμικές ταινίες, όπου οι σύμμαχοι επικρατούν κατά κράτος. Εδώ πια μιλάμε για μια ξεχασμένη περίοδο της ιστορίας, τις τελευταίες στιγμές των Ναζί. Οι αμερικάνικες δυνάμεις μάχονται με τις στρατιές του Αδόλφου Χίτλερ για πολλά χρόνια. Οι άντρες είναι αποδεκατισμένοι και εξουθενωμένοι. Στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο είχες μόνο δύο επιλογές, όταν πολεμούσες: είτε θα σε σκότωναν, είτε θα τραυματιζόσουν βαριά και θα επέστρεφες σπίτι”.
Wardaddy (Brad Pitt) in Columbia Pictures' FURY.
Με πρωταγωνιστή τον σημαδεμένο από ουλές Μπραντ Πιτ και συμπρωταγωνιστές τους Σία Λαμπέφ (Nymphomaniac, Transformers: Dark of the Moon, Transformers: Revenge of the Fallen), τον ανερχόμενο Λόγκαν Λέρμαν (The Perks of Being a Wallflower, Noah), Τζον Μπέρνταλ (The Wolf of Wall Street) και Μάικλ Πένια (End of Watch, American Hustle, Gangster Squad), η νέα ταινία του Αγιέρ ((End of Watch)) είναι μία πολεμική περιπέτεια με έντονες σκηνές δράσης και σασπένς.

Η βασική ιστορία στο «Fury» εκτυλίσσεται μέσα σε εικοσιτέσσερις (24) ώρες. Από την αυγή της μίας ημέρας έως την αυγή της επόμενης. Πέρα από τις σκηνές δράσεις, όπου υπάρχει το σεναριακό περιθώριο οι ηθοποιοί προσπαθούν σχεδόν αγωνιωδώς να παρουσιάσουν το δεδομένο υποκριτικό τους ταλέντο. Ίσως γι’ αυτό η καλύτερη σκηνή της ταινίας, είναι σ´ ένα «διάλειμμα» από τη μάχη όταν ο Μπραντ Πιτ και ο Λόγκαν Λέρμαν καταφεύγουν σ’ ένα σπίτι για να ξεκουραστούν και συναντούν εγκλωβισμένες δύο ανυπεράσπιστες γυναίκες. Σε αυτή ακριβώς την κατάσταση και όχι απαραίτητα στο πεδίο της μάχης, παρουσιάζεται ιδανικότερα η φρίκη του πολέμου και η ηθική κατάπτωση του ανθρώπου, απέναντι στη βία…
Fury (2014) 03
Επικεφαλής του πληρώματος του «Fury» είναι ο Don Collier, γνωστός με το ψευδώνυμο Wardaddy. Τον Wardaddy υποδύεται ο Μπραντ Πιτ. “O Wardaddy είναι πραγματιστής. Ένας πολύ πρακτικός άνθρωπος. Το μοναδικό που τον απασχολεί είναι να φέρει εις πέρας την αποστολή του” σχολιάζει ο Ντέιβιντ Αγιέρ. “Πρόκειται για έναν άντρα με κρυφό παρελθόν. Βρήκε την προσωπική του αρένα, όπου προσπαθεί και να εξιλεωθεί. Έχει αναπτύξει προσωπικούς κώδικες ηθικής που δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς του μέσου ανθρώπου. Πρόκειται για μια ηθική που είναι η σκληρή αποτύπωση ενός απάνθρωπου πολέμου. Είναι εξαιρετικά στωικός, αλλά έχει αίσθηση του χιούμορ και αγαπάει τρομερά τους άντρες του, σε αντίθεση με τους εχθρούς που τους μισεί θανάσιμα” καταλήγει ο σκηνοθέτης.
Fury (2014) 06
Ο Σία Λαμπέφ υποδύεται τον Boyd Swan. “Πρόκειται για τον πυροβολητή και βασικά είναι κάτι σαν υποδιοικητής του Fury,” αναφέρει ο ηθοποιός. “Χειρίζεται το βασικό όπλο του τανκ, ένα πυροβόλο που ρίχνει με μεγάλη ταχύτητα. Πρόκειται για έναν ψυχρό δολοφόνο, αλλά και έναν άνθρωπο με μεγάλη πίστη στα θεία. Ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον για εμένα να εξερευνήσω τη φύση ενός άντρα που διαβάζει τις γραφές και είναι βαθιά θρησκευόμενος, αλλά ταυτόχρονα έχει συμφιλιώσει στο μυαλό την ιδέα του να αφαιρείς με τόση άνεση τη ζωή ενός συνανθρώπου σου” καταλήγει ο ηθοποιός.
Boyd "Bible" Swan (Shia LaBeouf) in Columbia Pictures' FURY.
Ο ακρογωνιαίος λίθος την ταινίας, είναι ο χαρακτήρας του Norman Ellison, τον οποίο υποδύεται ο Λόγκαν Λέρμαν. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν νέο που δεν έχει λάβει σχεδόν καμία στρατιωτική εκπαίδευση και μέσα από την ιστορία του, ο θεατής μαθαίνει κι αυτός το πλήρωμα του τανκ και την ορολογία του. “Υπάρχουν πάρα πολύ απλοί ρόλοι εκεί έξω για ηθοποιούς της ηλικίας μου. Ο Norman από την άλλη είναι ένας πολύπλοκος και πολύ αγχωτικός ρόλος. Ήταν μια πραγματική πρόκληση για μένα. Ταυτόχρονα, είχα την ευκαιρία να δουλέψω με τρομερά αξιόλογους ηθοποιούς που εκτιμώ απεριόριστα” σχολιάζει ο νεαρός ηθοποιός.
Wardaddy (Brad Pitt) in Columbia Pictures' FURY.
Τα γυρίσματα του «Fury», που διήρκεσαν περισσότερες από δώδεκα εβδομάδες, πραγματοποιήθηκαν στην Αγγλία. Ο διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας Roman Vasyanov, αναφέρει ότι εμπνεύστηκε από το στιλ και την αισθητική του διάσημου φωτογράφου πολέμου Robert Capa. Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι υπεύθυνος για τη μουσική της ταινίας είναι ο Steven Price, ο οποίος κέρδισε πρόσφατα το Όσκαρ για το σάουντρακ του «Gravity».

Η ταινία «Fury» του Ντέιβιντ Αγιέρ παρά τις συνήθης υπερβολές του είδους, καταφέρνει μέσα από ένα αξιόλογο καστ ηθοποιών, να μεταφέρει στον θεατή όχι μόνο το κλίμα της εποχής, αλλά να παρουσιάσει τον άνθρωπο απέναντι στον πόλεμο με όλα τα δεινά που αυτός του επιφέρει. Μπροστά στον πόνο και τη φρίκη της μάχης δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Το φιλμ προβλήθηκε τον Οκτώβριο στο Φεστιβάλ του Λονδίνου, ενώ από την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες της χώρας σε διανομή της Feelgood Entertainment.

Έτος: 2014 | Xώρα: Ηνωμένο Βασίλειο | Διάρκεια: 134 λεπτά | Σκηνοθεσία: David Ayer | Σενάριο: David Ayer | Παίζουν: Brad Pitt, Shia LaBeouf, Logan Lerman

Σχολιάστε