«Βασίλισσα Μαργκό»: Ο Πατρίς Σερό υπογράφει ένα ιστορικό δράμα εποχής μεταφέροντας στο Σινεμά το κλασικό βιβλίο του Αλέξανδρου Δουμά με πρωταγωνίστρια την υπέροχη Ιζαμπέλ Ατζανί & με την χαρακτηριστική μουσική επένδυση του σπουδαίου Γκόραν Μπρέγκοβιτς

Το 13ο Athens Open Air Film Festival μας προτείνει να ανακαλύψουμε την σχέση της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου, μέσα από μία ιστορία πλούσια και πολύπλευρη που ζωντανεύει στην μεγάλη οθόνη. Η διαχρονική «Βασίλισσα Μαργκό» του Πατρίς Σερό, με την υπέροχη Ιζαμπέλ Ατζανί, βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Αλέξανδρου Δουμά και προβάλλεται με ελεύθερη είσοδο, την Παρασκευή 21 Ιουλίου.

Είναι όμορφη, καθολική, έχει αδελφό τον βασιλιά, τη λένε Marguerite de Valois. Ο αδελφός της, της έδωσε το όνομα Margot. Ο Henri de Navarre είναι προτεστάντης, κακοαναθρεμμένος, κακοξυρισμένος, μυρίζει σκόρδο και ιδρώτα. Τους παντρεύουν με το ζόρι για να έρθει η συμφιλίωση, σε μια περίοδο που η Γαλλία σπαράσσεται από τους θρησκευτικούς πολέμους.

Έξι μέρες μετά τον γάμο τους έρχεται η φρικιαστική νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου. Εκείνη τη νύχτα ένας νεαρός άντρας πληγωμένος από σπαθιά, χτυπά απελπισμένα την πόρτα της Margot. Εκείνη τον κρύβει, τον φροντίζει και τον ερωτεύεται. Αυτή είναι η νύχτα όπου τα πάντα θα ανατραπούν.

Με αφετηρία τη νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου, ο Πατρίς Σερό περιγράφει έναν ανελέητο αγώνα επιβίωσης μέσα σ’ ένα εχθρικό περιβάλλον, που όχι μόνο παραμένει τέτοιο και μετά τον γάμο – παρωδία της καθολικής Μαργκό με τον προτεστάντη Ερρίκο, αλλά εντείνεται περισσότερο, καθώς πέρα από τις συσσωρευμένες θρησκευτικές, εθνικιστικές και πολιτικές συγκρούσεις, παρουσιάζει και τον καθαρά σεξουαλικό ανταγωνισμό των εραστών της Μαργκό.

Ένοπλοι δολοφόνοι παραμονεύουν σε κάθε γωνιά του παλατιού, τα δηλητήρια βρίσκουν συχνά πυκνά λάθος ουρανίσκους, η Αικατερίνη των Μεδίκων κινεί τα νήματα της εξουσίας πάνω στους υπηκόους της, αλλά και τα νεκροζώντανα παιδιά της, ενώ οι άνθρωποι (ευγενείς και λαϊκοί) αναζητούν στην άμεση σαρκική επαφή των σωμάτων, σ’ ένα ωμό και πρωτόγονο σεξ, παρηγοριά για το εφήμερο της ύπαρξής τους.

Η Ιζαμπέλ Ατζανί είναι εξαιρετική στον ρόλο της, περιστοιχισμένη από μια ομάδα αξιόλογων ηθοποιών, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν ο Ζαν-Ιγκ Ανγκλάντ (ο άρρωστος Κάρολος ΙΧ), ο Nταvιέλ Oτέιγ (Ερρίκος) και η Bίρνα Λίζι (Αικατερίνη των Μεδίκων), η οποία κέρδισε και το Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών το 1994. Ενώ σε δεύτερο ρόλο συναντάμε και την Άσια Αρτζέντο, κόρη του εμβληματικού Ιταλού σκηνοθέτη.

Η ταινία «Βασίλισσα Μαργκό» τιμήθηκε επίσης με το Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες, ενά απέσπασε και πέντε Βραβεία César το 1995, μεταξύ των οποίων: Ά Γυναικείου Ρόλου στην Ιζαμπέλ Ατζανί, Β’ Αντρικού Ρόλου στον Ζαν-Ιγκ Ανγκλάντ και Β’ Γυναικείου Ρόλου στη Bίρνα Λίζι. Το φιλμ ήταν επίσης Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερων Κοστουμιών. Την χαρακτηριστική μουσική επένδυση του φιλμ υπογράφει ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς.

Πατρίς Σερό / Patrice Chéreau

Ο Γάλλος σκηνοθέτης, παραγωγός, σεναριογράφος και ηθοποιός Πατρίς Σερό, έγινε γνωστός για πολλές σκηνοθετικές δουλειές του στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Ανάμεσα στις πιο σημαντικές ταινίες του: «L’Ηomme blessé» (βραβείο César καλύτερου σεναρίου το 1984), «Η βασίλισσα Μαργκό» (5 César, Βραβείο της Επιτροπής και βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Καννών το 1994), «Αυτοί που μ’ αγαπούν θα πάρουν το τρένο» (César καλύτερης σκηνοθεσίας το 2000) και «Gabrielle» με πρωταγωνίστρια την Isabelle Huppert (2 César το 2007). Ο Patrice Chéreau πέθανε το 2013 σε ηλικία 68 ετών.

13o Athens Open Air Film Festival

To Αthens Open Air Film Festival επέστρεψε εγκαινιάζοντας μια σειρά προβολών που θα μας κρατήσουν συντροφιά μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Στο πλούσιο πρόγραμμά του, ξεχωρίζει ο φετινός Χρυσός Φοίνικας του 76ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, ο οποίος θα πραγματοποιήσει την πανελλήνια πρεμιέρα του, λίγο πριν την κυκλοφορία της ταινίας στις εγχώριες κινηματογραφικές αίθουσες. Η «Ανατομία μιας Πτώσης» της Ζιστίν Τριέ θα προβληθεί στις 23 Αυγούστου.

Ενώ την Παρασκευή 21 Ιουλίου στις 21:30, προβάλλεται η «Βασίλισσα Μαργκό» του Πατρίς Σερό – Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας | Τέρμα οδού Λόρδου Βύρωνα, Πεντέλη. Προβολή με αφορμή την Εθνική Εορτή της Γαλλίας, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Plein Air του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. Η ταινία προβάλλεται σε ψηφιακή αποκατάσταση και για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην πλήρη διάρκειά της.

Βασίλισσα Μαργκό / La Reine Margot / Queen Margot
Σκηνοθεσία: Πατρίς Σερό / Patrice Chéreau
Σενάριο: Alexandre Dumas (novel), Danièle Thompson, Patrice Chéreau
Πρωταγωνιστούν: Ιζαμπέλ Ατζανί, Βίρνα Λίζι, Ντανιέλ Οτέιγ, Βενσάν Περέζ, Ζαν Ιγκ Ανγκλάντ, Πασκάλ Γκρεγκορί, Άσια Αρτζέντο
Φωτογραφία: Philippe Rousselot
Mουσική: Goran Bregovic
Έτος Παραγωγής: 1994
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία
Διάρκεια: 161 λεπτά

Σχολιάστε