«Η Κατάσταση Των Πραγμάτων»: Η ταινία του Κέβιν ΜακΝτόναλντ μας θυμίζει ότι ένας καλός δημοσιογράφος αναγκάζεται συχνά να μην έχει φίλους παρά μόνο πηγές

Η ταινία βασίζεται στην ομότιτλη εξάωρη τηλεοπτική μίνι σειρά του Πολ Άμποτ που ξεκίνησε να προβάλλει το BBC το 2003 και η οποία, πέρα από την προφανή – ηθική κυρίως – διαπλοκή πολιτικής και δημοσιογραφίας, πραγματεύεται ζητήματα όπως η αγάπη, ο συμβιβασμός, η αφοσίωση, η απληστία, η διαφθορά, η φιλοδοξία και η εξουσία. Η «Κατάσταση Των Πραγμάτων» προβάλλεται στην μικρή οθόνη την Κυριακή 1η Οκτωβρίου και αποτελεί την τηλεοπτική μας πρόταση.

Ένας ρεπόρτερ, ο Καλ Μακ Κάφρεϊ (Ράσελ Κρόου) καλείται να εξιχνιάσει μια δολοφονία που εμπλέκει κάποια από τα πλέον επιφανή πολιτικά πρόσωπα της χώρας, μεταξύ των οποίων και ένας προσωπικός φίλος του, από το παρελθόν. Πρόκειται για τον γοητευτικό και πολλά υποσχόμενο, ανερχόμενο αστέρι της πολιτικής, Στίβεν Κόλινς (Μπεν Άφλεκ).

Ο Κόλινς, αποτελούσε λαμπρό σημείο αναφοράς για το μέλλον του κόμματός του, μέχρι τη στιγμή που η βοηθός και ερωμένη του βρίσκεται δολοφονημένη. Από εκείνη την στιγμή και μετά, τα πάντα καταρρέουν και καλά κρυμμένα μυστικά, κάνουν απειλητικά την εμφάνισή τους.

Ο Μακ Κάφρι βρίσκεται σε αδιέξοδο καθώς, από τη μια θέλει να τιμήσει τη φιλία του με τον Κόλινς, από την άλλη όμως, λόγω των πιέσεων που δέχεται από την εφημερίδα του, αρχίζει να διερευνά τη σκοτεινή υπόθεση. Πολύ σύντομα συνειδητοποιεί πως όταν διακυβεύονται δισεκατομμύρια, η ακεραιότητα, η αγάπη αλλά και η ίδια η ζωή είναι επισφαλείς.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Αυστραλός ηθοποιός Ράσελ Κρόου ηγείται ενός καστ σπουδαίων ερμηνευτών στο πολιτικό θρίλερ του Κέβιν ΜακΝτόναλντ που κόβει την ανάσα και κερδίζει τον θεατή μέχρι το τέλος.

Η ταινία δε συνιστά σύνοψη της σειράς του BBC, αλλά μια αξιόλογη κινηματογραφική προσέγγισή, η οποία λαμβάνει χώρα στον πυρήνα των παγκόσμιων πολιτικών εξελίξεων, την Ουάσινγκτον.

Η παλιά (παραδοσιακή) και η νέα (τεχνολογική / ιντερνετική) γενιά δημοσιογραφίας συγκρούονται στο βωμό της γρήγορης και αποκλειστικής είδησης, την ίδια στιγμή που πολιτική και δημοσιογραφία αλληλοχρησιμοποιούνται για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. Ο Ράσελ Κρόου υποδύεται το βετεράνο δημοσιογράφο, εκπρόσωπο της παλιάς, μαχητικής σχολής που πρεσβεύει την ηθική, την ίδια στιγμή που την καταπατά, έχοντας στο πλευρό του μια νέα δημοσιογράφο, παιδί της τεχνολογίας, με την οποία αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση μέντορα – μαθήτριας.

«Ένα από τα πράγματα με τα οποία καταπιάνεται η ταινία είναι η αντικειμενικότητα του Τύπου. Θέλουν να μας πείσουν πως είναι αντικειμενικοί και πως οι σχέσεις τους και η ζωή τους δεν επηρεάζει τη δουλειά τους. Αλλά στην περίπτωση αυτή, δεν ισχύει. Και αυτό είναι που με συνάρπασε. Πως είναι άνθρωποι και δεν μπορούν να απεμπλακούν από καταστάσεις, γεγονός που έχει θετικά και αρνητικά.» – Ράσελ Κρόου

Στον ρόλο του όχι και τόσο άμεμπτου (ηθικά τουλάχιστον) πολιτικού βρίσκουμε τον Μπεν Άφλεκ, ο οποίος δηλώνει χαρακτηριστικά: «Η ηθική παραδοξότητα του ρόλου με ιντρίγκαρε. Πρόκειται για κάποιον που τα έχει όλα, δύναμη, προοπτικές, ένα λαμπρό πολιτικό μέλλον τον περιμένει κι εκείνος τα τινάζει όλα στον αέρα, συνάπτοντας δεσμό με τη βοηθό του. Δεν είναι αδίστακτος. Προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για όλα τα αγαπημένα του πρόσωπα, απλά όλα καταρρέουν κι εκείνος διαλύεται».

Η βραβευμένη με Όσκαρ, Έλεν Μίρεν υποδύεται τη διευθύντρια της εφημερίδας. Για τον ρόλο χρειάστηκε σχετική έρευνα, ενώ συμμετείχε και στις συναντήσεις των Los Angeles Times, για να κατανοήσει πλήρως τις απαιτήσεις ενός πρωτοσέλιδου ή ενός αποκλειστικού και τις προθεσμίες μιας εφημερίδας.

Ο ΜακΝτόναλντ δεν μπορούσε να φανταστεί κάποια ιδανικότερη από την Έλεν Μίρεν για τον ρόλο της διευθύντριας, η οποία από τη μια έχει την παλαιά νοοτροπία της ερευνητικής δημοσιογραφίας και από την άλλη οφείλει, λόγω θέσης, να υπηρετεί την εμπορικότητα που εξασφαλίζεται δυστυχώς με πικάντικα πρωτοσέλιδα.

Σκηνογραφικά, η ταινία προσπαθεί να είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική αποτυπώνοντας τη γνωστή ακαταστασία των δημοσιογραφικών γραφείων, τη γραμμική διάταξη των γραφείων, αλλά και τους άδειους χώρους, τα γραφεία σύνταξης, συλλογής ειδήσεων κ.α. Η ταινία συνιστά, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, μεταξύ άλλων, φόρο τιμής, στην καλύτερη ταινία που έχει γυριστεί ποτέ περί δημοσιογραφίας, το θρυλικό «All the President’s Men».

Στα στουντιακά και εξωτερικά γυρίσματα σε Λος Άντζελες και Ουάσινγκτον, η κύρια μέριμνα της παραγωγής ήταν ο ρεαλισμός. Οι δρόμοι έπρεπε να σφύζουν από ζωή και οι χώροι των εξωτερικών γυρισμάτων να είναι καθ’ όλα αναγνωρίσιμοι, γεγονός που απαίτησε χρονοβόρες διαδικασίες εγκρίσεων και διαπραγματεύσεων από πλευράς παραγωγής και Αρχών.

Ο σκηνοθέτης Κέβιν ΜακΝτόναλντ, γεννήθηκε το 1967 στη Γλασκόβη της Σκοτίας. Είναι εγγονός του γνωστού κινηματογραφιστή Έμερικ Πρεσμπέργκερ. Ο ίδιος ξεκίνησε με ταινίες τεκμηρίωσης και κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ για την πρώτη του κινηματογραφική δουλειά «One Day in September». Παράλληλα έχει ασχοληθεί με την αρθρογραφία σε βρετανικά έντυπα όπως: The Guardian, The Observer, The Telegraph. Σκηνοθέτησε τα βραβευμένα με BAFTA Καλύτερης Ταινίας «Touching the Void» & «The Last King of Scotland».

Η ταινία «Η Κατάσταση Των Πραγμάτων / State of Play» του Κέβιν ΜακΝτόναλντ, με πρωταγωνιστές τους Ράσελ Κρόου, Μπεν Άφλεκ, Ρέιτσελ ΜακΆνταμς, Έλεν Μίρεν, Τζέισον Μπέιτμαν, Ρόμπιν Ράιτ, Βαϊόλα Ντέιβις και Τζεφ Ντάνιελς, προβάλλεται στην ΕΡΤ3, την Κυριακή 1η Οκτωβρίου στις 22:00, ενώ στη συνέχεια η ταινία θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στην ψηφιακή ταινιοθήκη του ERTFLIX για 14 ημέρες.

Η Κατάσταση Των Πραγμάτων / State of Play
Σκηνοθεσία: Κέβιν ΜακΝτόναλντ
Σενάριο:
Πρωταγωνιστούν: Ρέιτσελ ΜακΆνταμς, Μπεν Άφλεκ, Ράσελ
Κρόου, Βαϊόλα Ντέιβις, Έλεν Μίρεν, Τζεφ Ντάνιελς
Έτος Παραγωγής: 2009
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία
Διάρκεια: 122 λεπτά
Προβάλλεται την Κυριακή 1η Οκτωβρίου στην ΕΡΤ3 στις 22:00

Σχολιάστε