«Interstellar»: Ο Κρίστοφερ Νόλαν υπογράφει μία από τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας του 21ου αιώνα η οποία επιστρέφει στους Κινηματογράφους με αφορμή τα 10 χρόνια από την κυκλοφορία της

Το 2014 προβάλλεται στους Κινηματογράφους η 9η μεγάλου μήκους ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν. Το «Interstellar» σηματοδοτεί μία από τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας του 21ου αιώνα και όπως ανακοίνωσαν πρόσφατα η Paramount και η Warner Bros, σχεδιάζουν την επανακυκλοφορία του φιλμ στις αίθουσες, με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων από την κυκλοφορία του.

Σε ένα μέλλον όπου το περιβάλλον έχει καταστραφεί και η τροφή γίνεται όλο και πιο σπάνιο αγαθό, ένα ταξίδι πέρα από το γαλαξία είναι το μόνο που μπορεί να προσφέρει ελπίδα στην ανθρωπότητα. Στην ομάδα των εξερευνητών, τον ρόλο του πιλότου αναλαμβάνει ο βραβευμένος με Όσκαρ Μάθιου ΜακΚόναχι, ο οποίος συνειδητοποιεί πως η αγάπη είναι το μόνο πράγμα που ξεπερνάει τον χρόνο και τον χώρο, όταν αφήνει πίσω τα δύο του παιδιά για να ηγηθεί της αποστολής διάσωσης της ανθρωπότητας. Μαζί του, οι ηθοποιοί: Αν Χαθαγουέι, Τζέσικα Τσαστέιν, Κέισι Άφλεκ, Γουές Μπέντλεϊ, Τζον Λίθγκοου, Μάικλ Κέιν, Έλεν Μπέρστιν, Μπιλ Έργουιν, Μακένζι Φόι, Τόφερ Γκρέις, Ντέιβιντ Γκιάσι.

Άλλη μία σπουδαία ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν στον χώρο και αυτή της επιστημονικής φαντασίας. Το σενάριο βασίζεται στις επιστημονικές θεωρίες του παγκοσμίως γνωστού φυσικού, Κιπ Θορν, ο οποίος είναι και συμπαραγωγός της ταινίας. Γυρισμένο μόνο σε φιλμ, το «Interstellar» αποτελεί μια συναρπαστική ιστορία του διαχρονικού αγώνα του ανθρώπου να κατανοήσει τη θέση του στο σύμπαν.

Η μουσική και πάλι του βραβευμένου με Όσκαρ, Χανς Ζίμερ, δημιουργεί μια υποβλητική ατμόσφαιρα σε ένα αγωνιώδες ταξίδι στο σύμπαν. Το φιλμ κέρδισε το Βραβείο Όσκαρ στην Κατηγορία Καλύτερων Οπτικών Εφέ, ενώ είχε ακόμα τέσσερις υποψηφιότητες.

Εκτός από τα διαστημικά σκάφη και τα μακρινά ταξίδια σε άγνωστους πλανήτες, το «Interstellar» είναι παράλληλα και μια ταινία για την οικογένεια και τις ανθρώπινες σχέσεις, καθώς εστιάζει στην επιθυμία του ανθρώπου να εξερευνήσει, να ανακαλύψει και να ζήσει την περιπέτεια.

«Βρήκα το σενάριο πολύ συναισθηματικό», δηλώνει η πρωταγωνίστρια Τζέσικα Τσαστέιν, η οποία συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον Νόλαν. «Ο θεατής θα συνδεθεί με το καστ, αλλά και θα πληγωθεί. Μου αρέσει που υπάρχει το επιστημονικό στοιχείο, αλλά το ανθρώπινο στοιχείο ήταν εκείνο με προσέλκυσε κυρίως στην ταινία».

Η Αν Χαθαγουέι, η οποία συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον Νόλαν μετά την ταινία «Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή», συμπληρώνει πως συγκινείται όποτε διαβάζει το σενάριο: «Η δυναμική της οικογένειας είναι τεράστια στην ταινία. Όλοι πρέπει να κάνουν κάποια θυσία για να μπορέσουν να ταξιδέψουν και πιστεύω πως η ταινία εξυψώνει τους γενναίους εξερευνητές που βάζουν το καλό της ανθρωπότητας μπροστά από τους εαυτούς τους, και δέχονται να ταξιδέψουν».

Για τον ίδιο τον Νόλαν, η ταινία επικεντρώνεται στον ρόλο του πατέρα. Επιπλέον, επιβεβαιώνει πως «το ταξίδι στο «Interstellar» είναι και εσωτερικής σημασίας. Όσο πιο μακριά πάμε στο διάστημα, τόσο περισσότερο ανακαλύπτουμε ποιοι είμαστε, αλλά και τη σημασία της ανθρωπότητας».

Ο Νόλαν είναι ένας σπάνιος και χαρισματικός σκηνοθέτης. Μπορεί να δουλεύει στα πλαίσια ενός mainstream studio, αλλά έχει μια δημιουργική ελευθερία και τεχνικές που σπανίζουν όλο και περισσότερο στις μέρες μας. Γυρίζει ταινίες μόνο σε φιλμ και αντιστέκεται στις ψηφιακές τεχνικές όσο μπορεί.

Ο Μάθιου ΜακΚόναχεϊ, ο οποίος συνεργάζεται με τον Νόλαν για πρώτη φορά, εντυπωσιάστηκε από τις δυνατότητες του και τον τρόπο που δουλεύει: «Στα πλαίσια ενός mainstream studio, συχνά υπάρχουν περιορισμοί. Αλλά εδώ, δεν τους αισθάνθηκα καθόλου. Θυμάμαι που κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στην Αλμπέρτα, ξέσπασε μια ανεμοθύελλα. Οι περισσότεροι σκηνοθέτες θα είχαν διακόψει άμεσα τα γυρίσματα και θα περίμεναν να σταματήσει η δυνατή βροχή. Ο Κρις όμως, συνέχισε τα γυρίσματα και αντιμετωπίζει τα πάντα με τις εκάστοτε συνθήκες».

«Δεν ζούμε σε έναν λαμπερό και ψεύτικο κόσμο», λέει ο ΜακΚόναχι. Αντί να δημιουργηθούν ψηφιακά, τα ρομπότ κατασκευάστηκαν από τον ηθοποιό Μπιλ Έργουιν, μέλος του καστ, ο οποίος ειδικεύεται στο να «δίνει ζωή» σε άψυχα αντικείμενα.

«Στην παραγωγή, δεν χρησιμοποιώ ποτέ green screens», συμπληρώνει ο Νόλαν. «Προσπαθούμε να διατηρούμε το ρεαλιστικό στοιχείο όσο περισσότερο γίνεται, κυρίως για την εμπειρία του καστ. Απλά εφέ, όπως αντανακλάσεις στα διαστημικά κράνη, δίνουν στους ηθοποιούς την αίσθηση πως ο κόσμος στον οποίο πρωταγωνιστούν είναι αληθινός και χειροπιαστός».

Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στην Ισλανδία, όπου ο Νόλαν και το συνεργείο του είχαν γυρίσει ήδη το «Batman Begins». Η τοποθεσία ήταν ιδανική και επική όπως τη χαρακτηρίζει ο Νόλαν, αφού έβγαζε την αίσθηση του μακρινού και του ξένου, όπως είναι ο παγωμένος πλανήτης στον οποίο ταξιδεύουν ο ΜακΚόναχι, η Χάθαγουεϊ και η υπόλοιπη ομάδα των εξερευνητών, με σκοπό να σώσουν την ανθρωπότητα. «Όσο πιο ασυνήθιστο και ακραίο θα ήταν το μέρος όπου θα γυρίζαμε την ταινία, τόσο πιο αληθινό θα ήταν το αποτέλεσμα», σχολιάζει ο σκηνοθέτης.

Κρίστοφερ Νόλαν / Christopher Nolan

Ο Κρίστοφερ Τζέιμς Νόλαν γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου του 1970 στο Λονδίνο. Ο πατέρας του ήταν κειμενογράφος διαφημίσεων, ενώ η μητέρα του ήταν αεροσυνοδός. Η πρώτη του ταινία «Following» κυκλοφόρησε το 1998. Δύο χρόνια μετά κυκλοφόρησε το «Memento» (2000) χαρίζοντας στον Νόλαν την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ στην κατηγορία Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, όπως και μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία Καλύτερου Σεναρίου.

Η επόμενη ταινία του ήταν το «Insomnia» (2002), η οποία βασίστηκε στην ομώνυμη νορβηγική ταινία, με πρωταγωνιστές τους Αλ Πατσίνο και Ρόμπιν Ουίλιαμς. Ακολούθησε η τριλογία του Μπάτμαν, με πρωταγωνιστή τον Κρίστιαν Μπέιλ: «Batman Begins» (2005), «Ο Σκοτεινός Ιππότης» (2008) και «The Dark Knight Rises» (2012).

Ενδιάμεσα, είχε κυκλοφορήσει και η ταινία του Νόλαν, «The Prestige» (2006), με πρωταγωνιστές, τον Χιου Τζάκμαν τον Κρίστιαν Μπέιλ, την Σκάρλετ Γιόχανσον και τον Μάικλ Κέιν. Το φιλμ απέσπασε δύο Υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Ακολούθησαν δύο σπουδαίες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, το «Inception» (2010) και το «Interstellar» (2014). Η πρώτη δεκάδα, της μέχρι σήμερα σπουδαίας φιλμογραφίας του Κρίστοφερ Νόλαν, συμπληρώνεται ιδανικά με την υπέροχη «Δουνκέρκη» (Dunkirk – 2017). Πρόκειται για ένα αξιόλογο αντιπολεμικό φιλμ, το οποίο μας μεταφέρει στην καρδιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ακολούθησε το 2020 το «Tenet», με τον Κρίστοφερ Νόλαν να πειραματίζεται και εδώ με τον κινηματογραφικό χωροχρόνο διερευνώντας τα όρια του Σινεμά, ενώ το 2023 κυκλοφόρησε το επικό βιογραφικό φιλμ «Οπενχάιμερ», το οποίο τιμήθηκε με 7 Όσκαρ και βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο: «Ο θρίαμβος και η τραγωδία του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ» των Κάι Μπερντ και Μάρτιν Τζ. Σέργουιν.

Διαβάστε Επίσης:
Αφιέρωμα στον Κρίστοφερ Νόλαν: Από το «Memento» μέχρι την «Δουνκέρκη»

Interstellar
Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Νόλαν
Σενάριο: Τζόναθαν Νόλαν, Κρίστοφερ Νόλαν
Πρωταγωνιστούν: Μάθιου ΜακΚόναχεϊ, Αν Χάθαγουεϊ, Τζέσικα Τσαστέιν, Μπιλ Ιργουιν, Ελεν Μπέρστιν, Μάικλ Κέιν
Φωτογραφία: Χόιτε βαν Χόιτεμα
Μοντάζ: Λι Σμιθ
Μουσική: Χανς Τσίμερ
Έτος Παραγωγής: 2014
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.

Σχολιάστε