Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – Αφιέρωμα στον Μικελάντζελο Αντονιόνι

Michelangelo Antonioni 02
Ένα ταξίδι μέσα από τον κινηματογραφικό φακό του Μικελάντζελο Αντονιόνι. Ένα αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του (1912 – 2012), στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

To Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος Megaron Plus και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, διοργανώνει το αφιέρωμα «Ένα ταξίδι μέσα από τον κινηματογραφικό φακό του Αντονιόνι», σε επιμέλεια του Carlo di Carlo, που θα λάβει χώρα από 5 έως 13 Φεβρουαρίου 2013 και πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση, στις 29 Σεπτεμβρίου 2012, των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Michelangelo Antonioni.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Μichelangelo Antonioni δημιούργησε δεκαέξι ταινίες μεγάλου μήκους, δεκαπέντε μικρού μήκους και απέσπασε περισσότερα από εκατόν πενήντα βραβεία. Το τελευταίο, το Όσκαρ για το σύνολο της κινηματογραφικής του καριέρας, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι ο κινηματογράφος του – που είχε ήδη υπερβεί τα εθνικά σύνορα, όταν το ιταλικό σινεμά ακόμα προσπαθούσε να γιατρέψει τις πληγές του – είχε φτάσει εκεί όπου λίγοι στην Ιταλία πίστευαν ότι θα τα κατάφερνε.

Ο Αntonioni είναι ίσως ένας από τους ελάχιστους δημιουργούς προσφιλής στους νέους, οι ταινίες του οποίου βλέπονται και ξαναβλέπονται συνεχώς σε ρετροσπεκτίβες αφιερωμένες προς τιμήν του κάθε χρόνο παντού, ενώ έχει λάβει, την πιο πλούσια λογοτεχνική κριτική ανά τον κόσμο.

Το αφιέρωμα θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 19.00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την παρουσίαση της μορφής του μεγάλου σκηνοθέτη από τον Carlo di Carlo σε μία συνομιλία με τον Γιάννη Μπακογιάννοπουλο, ενώ θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας “L Avventura” (140 λεπτά, 1960, ελληνικοί υπότιτλοι), η οποία τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών, όπου όμως εισέπραξε την αποδοκιμασία του κοινού. Πρωτοποριακή στο περιεχόμενο, τη φόρμα και την αφήγηση, η ταινία προκάλεσε τομή ανάμεσα στον κινηματογράφο του παρελθόντος και εκείνον του μέλλοντος, καθιερώνοντας έκτοτε τον Αντονιόνι σε εκπρόσωπο του μοντερνισμού (θα υπάρξει ταυτόχρονη μετάφραση).

Η συνέχεια του αφιερώματος, 6 – 13 Φεβρουαρίου 2013, θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Κινηματογράφου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.
Michelangelo Antonioni 06
Στο πλαίσιο του Αφιερώματος, την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου και ώρα 20.00 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, θα πραγματοποιηθεί μία συνάντηση με τον Carlo di Carlo με συντονιστή τον Μισέλ Δημόπουλο (με μετάφραση στα ελληνικά). Στη συνέχεια, θα προβληθεί η ταινία-ντοκιμαντέρ “Antonioni su Antonioni” (55 λεπτά, 2008, αγγλικοί υπότιτλοι), όπου ο Carlo di Carlo συλλέγει πολύτιμες τηλεοπτικές συνεντεύξεις του Αντονιόνι στις οποίες μιλάει για τον εαυτό του, την τέχνη του και τις ταινίες του, συνθέτοντας ένα διαφορετικό πορτρέτο του μεγάλου δημιουργού. Το ντοκιμαντέρ είναι μία παραγωγή της Ταινιοθήκης της Μπολόνια και παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2008, ένα χρόνο μετά το θάνατο του Αντονιόνι.

Το αφιέρωμα συνεχίζεται με την προβολή εμβληματικών ταινιών του Αντονιόνι (Blow-Up, Zabriskie Point, Cronaca di un amore, Il mistero di Oberwald, Identificazione di una donna, Il deserto rosso). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ντοκιμαντέρ και οι μικρού μήκους ταινίες του μεγάλου Ιταλού σκηνοθέτη που θα προβάλλονται πριν τις ταινίες (από το πρώτο έργο του σκηνοθέτη Gente del Po, 1943-1947, Nettezza Urbana, L amorosa menzogna μέχρι το Lo sguardo di Michelangelo του 2004 κ.α.), τα ντοκιμαντέρ για τον Αντονιόνι “Antonioni visto da Antonioni” και “Fare un film per me è vivere”, ενώ θα παρουσιαστεί και το ντοκιμαντέρ Chung Kuo. Cina που ο Αντονιόνι γύρισε στην Κίνα το 1972 μετά από πρόσκληση της κινεζικής κυβέρνησης, αλλά τελικά η προβολή του στη Κίνα επιτράπηκε μόλις το 2002.

O Carlo di Carlo, σκηνοθέτης, κριτικός κινηματογράφου και ιστορικός του κινηματογράφου του Antonioni, υπήρξε στενός συνεργάτης και φίλος του Αντονιόνι. Έχουν περάσει είκοσι χρόνια από τότε που το “Progetto Antonioni” με την επανέκδοση του συνόλου του έργου του, σε επιμέλεια του Carlo di Carlo, παρουσιάστηκε στο 41ο Φεστιβάλ Καννών για να ολοκληρωθεί, μετά από πέντε χρόνια και είκοσι δύο διεθνείς συναντήσεις, με τις σημαντικές εκδηλώσεις για τα ογδοηκοστά του γενέθλιά στο Μουσείο του Λούβρου και στη Γαλλική Ταινιοθήκη, στο Lincoln Center, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Νέας Υόρκης, στο Palazzo delle Esposizioni στη Ρώμη και στη Φεράρα με τη μεγάλη έκθεση έργων ζωγραφικής του και τα εγκαίνια του μελλοντικού Μουσείου Αntonioni.

Τα ντοκιμαντέρ, καθώς και οι ταινίες που παρουσιάζονται τώρα ξανά στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του Megaron Plus και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, θα συμβάλουν ακόμα μία φορά στο να κρατήσουν ζωντανό το μοναδικό και απαράμιλλο βλέμμα ενός από τους Μετρ του Μοντερνισμού.
Michelangelo Antonioni 05
Ακολουθεί, το αναλυτικό πρόγραμμα του αφιερώματος:

Τρίτη 5/2 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
19.00 Παρουσίαση της μορφής του μεγάλου σκηνοθέτη από τον Carlo di Calo σε μία συνομιλία με τον Γιάννη Μπακογιαννόπουλο. Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας: «H Περιπέτεια» (Μικελάντζελο Αντονιόνι, 1960). Για τη συζήτηση θα υπάρξει ταυτόχρονη μετάφραση. Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, 2103418550.
6/2/2013: Είσοδος Ελεύθερη.
7-13/2/2013: 3 € ανά ημέρα προβολής.

Τετάρτη 6/2
20.00 «Antonioni Su Antonioni» (Κάρλο Ντι Κάρλο, 2008). Την ταινία προλογίζει ο σκηνοθέτης με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά. Αγγλικοί υπότιτλοι.

Πέμπτη 7/2
21.00 Roma (Μικελάντζελο Αντονιόνι, 1990). Αγγλικοί υπότιτλοι.
21.10 Blow-Up (Μικελάντζελο Αντονιόνι, 1966) Ελληνικοί υπότιτλοι.

Παρασκευή 8/2
21.00 L Amorosa Menzogna (Μικελάντζελο Αντονιόνι, 1949). Αγγλικοί υπότιτλοι.
21.10 Superstizione (Μικελάντζελο Αντονιόνι, 1949). Αγγλικοί υπότιτλοι.
21.20 Ζabriskie Point (Μικελάντζελο Αντονιόνι, 1970).

Σάββατο 9/2
20.00 Fare Un Film Per Me E Vivere (Ενρίκα Φίκο Αντονιόνι, 1995). Αγγλικοί υπότιτλοι.
21.00 Chung Kuo (Μικελάντζελο Αντονιόνι, 1972). Αγγλικοί υπότιτλοι.

Κυριακή 10/2
20.00 Antonioni Visto Da Antonioni (Λίνο Μιτσικέ, 1978). Αγγλικοί υπότιτλοι.
20.25 Gente Del Po (Μικελάντζελο Αντονιόνι, 1943-47). Αγγλικοί υπότιτλοι.
20.35 Cronaca Di Un Amore (Μικελάντζελο Αντονιόνι, 1950). Αγγλικοί υπότιτλοι.

Δευτέρα 11/2
21.00 Nettezza Urbana (Μικελάντζελο Αντονιόνι). Αγγλικοί υπότιτλοι και Il Mistero Di Oberwald (Μικελάντζελο Αντονιόνι, 1980). Αγγλικοί υπότιτλοι.

Tρίτη 12/2
21.00 Sicilia (Μικελάντζελο Αντονιόνι, 1997). Αγγλικοί υπότιτλοι.
21.10 Identificazione Di Una Donna (Μικελάντζελο Αντονιόνι, 1982). Ελληνικοί Υπότιτλοι.

Τετάρτη 13/2
21.00 Lo Sguardo Di Michelangelo (Μικελάντζελο Αντονιόνι, 2004).
21.15 H Κόκκινη Έρημος (Μικελάντζελο Αντονιόνι, 1964).

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s