Ένα Βήμα Μπροστά – Δημήτρης Αθυρίδης (2012) [Κριτική]

Ένα Βήμα Μπροστά (2012) 02
Ο Γιάννης Μπουτάρης, κορυφαίος Έλληνας οινοπαραγωγός και απεξαρτημένος αλκοολικός, βραβευμένος για την οικολογική του δράση και εξέχον μέλος της κοινωνίας των πολιτών, είναι στα 68 του ο αντισυμβατικός ανεξάρτητος υποψήφιος για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 2010. Καθώς η χώρα στροβιλίζεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου, ο Μπουτάρης μάχεται απέναντι σε ορατούς και αόρατους αντιπάλους.

Το ντοκιμαντέρ «Ένα βήμα μπροστά», είναι μία κινηματογραφική οδύσσεια διάρκειας 10 εβδομάδων που παρακολουθεί και καταγράφει αυτό το ακραίο «παιχνίδι δύναμης» σε πολιτικό, κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο. Με φόντο τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, η ταινία παρουσιάζει την προσωπικότητα του πρωταγωνιστή της, αλλά και την ξεχωριστή κουλτούρα της πόλης του, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις ιδιαιτερότητες και αντιφάσεις της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας σε μια κρίσιμη και αποφασιστική στιγμή.
Ένα Βήμα Μπροστά (2012) 03
Είχα την ευκαιρία, να παρακολουθήσω το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Αθυρίδη, «Ένα βήμα μπροστά», τόσο στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όσο και την πρεμιέρα του στην Αθήνα, παρουσία μάλιστα τόσο του σκηνοθέτη, όσο και του δημάρχου και πρωταγωνιστή, Γιάννη Μπουτάρη. Οι εντυπώσεις που αποκόμισα, ήταν πραγματικά οι καλύτερες, κι ενώ αρχικά φοβόμουν ότι ίσως με κουράσει η μεγάλη του χρονική διάρκεια (126 λεπτά), ευτυχώς διαψεύστηκα. Στα συν, κρατάω την καλή σκηνοθεσία, αλλά κυρίως τον αυθορμητισμό του πρωταγωνιστή σε ένα ντοκιμαντέρ καλά τεκμηριωμένο που δε διστάζει να πει τα πράγματα με το όνομα τους. Στα αρνητικά, ο κακός ήχος, σε αρκετά σημεία του φιλμ και το γεγονός ότι δεν μαθαίνουμε ποιοι είναι οι στενοί συνεργάτες του πρωταγωνιστή την περίοδο των δέκα εβδομάδων που τον παρακολουθούμε. Επίσης, εξαιρετική η μουσική των Τέρρυ Παπαντίνα και Σταύρου Γασπαράτου, αλλά συχνά πυκνά, κάλυπτε τους διαλόγους και απαιτούσε ιδιαίτερη προσπάθεια από τον θεατή για να παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα.
Ένα Βήμα Μπροστά (2012) 04
Μετά το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Τ4 Trouble and the Self Admiration Society» του 2009, για τον μουσικό Τέρρυ Παπαντίνα, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αθυριδής, παρουσιάσει το νέο του ντοκιμαντέρ, «Ένα βήμα μπροστά», το οποίο παρακολουθεί την προεκλογική εκστρατεία του Γιάννη Μπουτάρη.

«Επέλεξα να παρακολουθήσω τον Γιάννη Μπουτάρη και την προεκλογική του εκστρατεία καταρχάς επειδή σεναριακά μου χαριζόταν ένας χαρακτήρας με μια πολύ ιδιαίτερη επιδίωξη: να γίνει ο επόμενος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης. Το δεύτερο ζητούμενο είναι επίσης η πρόσβαση και κατά πόσο ο χαρακτήρας είναι διατεθειμένος να «εκτεθεί» στην κάμερα. Οι επαγγελματίες πολιτικοί έχουν μια ανασφαλή αίσθηση της πολιτικής ορθότητας, κάτι το οποίο είναι μια άγνωστη περιοχή για τον Γιάννη Μπουτάρη, που είναι μοναδικός στο να σπάει στερεοτυπικές εικόνες και να αποδομείται, με τρόπο όμως που καθίσταται διάφανος και πιο διαυγής.» Λέει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αθυριδής και συνεχίζει:

«Η ταινία τον συναντά λίγο πριν γίνει δήμαρχος και κατά αυτήν την έννοια όχι σαν ένα πρόσωπο της εξουσίας αλλά ακριβώς στο μεταίχμιο όπου αυτό που λέμε ιδιωτικός βίος γίνεται πλέον δημόσιος, τουλάχιστον όσον αφορά την προσωπικότητά του. Δεν μπορείς να μην εκθέσεις την προσωπικότητά σου όταν γίνεσαι πολιτικός. Επέλεξα αντί για συνεντεύξεις τρίτων ή κάποια έρευνα αφηγητή να δώσω το λόγο στον ίδιο για να μιλήσει για τον εαυτό του. Τα όρια, αν υπάρχουν, είναι αυτά που θέτει ο ίδιος.»
Ένα Βήμα Μπροστά (2012) 01
Το «Ενα βήμα μπροστά» είναι ένα ντοκιμαντέρ που ακολουθεί τον Γιάννη Μπουτάρη στη διάρκεια της φορτισμένης προεκλογικής περιόδου των δημοτικών εκλογών τον Νοέμβριο του 2010. Η ταινία, μία ντοκιμενταρίστικη περιπέτεια 10 εβδομάδων, καταγράφει το ακραίο «παιχνίδι δύναμης» σε πολιτικό, κοινωνικό και εν τέλει προσωπικό επίπεδο, με φόντο τους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Ο Δημήτρης Αθυρίδης, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962, ενώ έκανε καριέρα ως φωτογράφος και διευθυντής φωτογραφίας στη διαφήμιση και σε ντοκιμαντέρ. Η πρώτη του ταινία “T4 trouble and the self admiration society” (σκηνοθέτης-συμπαραγωγός) συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του 11ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Los Angeles Greek Film Festival 2009 και συμμετείχε μεταξύ άλλων, στο Trieste IFF 2009. Προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το 2010, καθώς και στην ΕΡΤ τον Απρίλιο του 2012, αποσπώντας θερμή υποδοχή από κοινό και κριτικούς.

Το ντοκιμαντέρ «Ένα βήμα μπροστά», του Δημήτρη Αθυρίδη, έκανε παγκόσμια πρεμιέρα, τον Νοέμβριο του 2012, στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ. Συγκεκριμένα, η ταινία συμμετείχε στο τμήμα Reflecting Images: Panorama. Στη χώρα μας προβλήθηκε τον Μάρτιο του 2013, στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το φιλμ θα προβάλλεται από την Πέμπτη, 11 Απριλίου στον κινηματογράφο «Αθήναιον» στην Αθήνα. Ενώ, τον προσεχή Ιούνιο θα προβληθεί από το γαλλογερμανικό κανάλι ARTE, που είναι συμπαραγωγός του φιλμ, στο πλαίσιο της θεματικής ημέρας «Μια ημέρα για την Ελλάδα/ Une journee en Grece».

Έτος: 2012 | Xώρα: Ελλάδα | Διάρκεια: 126 λεπτά | Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αθυρίδης | Σενάριο: Δημήτρης Αθυρίδης | Παίζουν: Γιάννης Μπουτάρης

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s