«The Cleaners» και «Little Land» – 2 Βραβευμένα Ντοκιμαντέρ στους Κινηματογράφους

The Cleaners και Little Land 01
Δύο ντοκιμαντέρ για τη σημερινή Ελλάδα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης παρουσιάζονται αυτή την εβδομάδα στις Κινηματογραφικές Αίθουσες. Πιο επίκαιρες από ποτέ, οι δύο ταινίες που θα προβάλλονται μαζί, προσεγγίζουν δύο διαφορετικές πτυχές της ελληνικής πραγματικότητας. Την πόλωση στα άκρα από τη μία και την ανάγκη για αλληλεγγύη και συνεργασία από την άλλη.

«The Cleaners» (Οι Εκκαθαριστές)
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Γεωργούσης
Διάρκεια: 37 λεπτά/ Παραγωγή 2012 / Ηνωμένο Βασίλειο
The Cleaners και Little Land 07
Στην Ελλάδα της οικονομικής και πολιτισμικής κατάρρευσης, η Χρυσή Αυγή κεφαλαιοποιεί ένα κομμάτι της αγανάκτησης. Η ταινία, χωρίς προφορική αφήγηση, παρακολουθεί μέλη και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της καμπάνιας τον Μάιο του 2012.

Το ντοκιμαντέρ, του οποίου τη σκηνοθεσία, το σενάριο, τη φωτογραφία, τον ήχο και την παραγωγή υπογράφει ο Κωνσταντίνος Γεωργούσης (απόφοιτος του National Film and Television School της Βρετανίας), κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sarajevo τον Αύγουστο του 2013.
The Cleaners και Little Land 08
Το ντοκιμαντέρ «The Cleaners» (Οι Εκκαθαριστές), έκανε την τηλεοπτική του πρεμιέρα στο Βρετανικό κανάλι Channel 4. Συμμετείχε επίσης στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ.
The Cleaners και Little Land 09
Έχοντας ήδη κερδίσει το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sarajevo, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το ντοκιμαντέρ, παρουσία του δημιουργού του, στην ελληνική του πρεμιέρα όπου εγκαινίασε παράλληλα και τον 5ο Κύκλο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc, στις αρχές του Οκτωβρίου. Ευτυχώς το ντοκιμαντέρ κατάφερε να βρει διανομή στη χώρα μας και πλέον παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό.

«Little Land»
Σκηνοθεσία: Νίκος Νταγιαντάς
Διάρκεια: 52 λεπτά / Παραγωγή 2013 / Ελλάδα
The Cleaners και Little Land 00
Με την ανεργία να έχει ξεπεράσει το 60% στους νέους, πολλοί εγκαταλείπουν τις πόλεις και στρέφονται προς την επαρχία και την καλλιέργεια της γης, ελπίζοντας να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο. Η ταινία ακολουθεί τον 35χρονο Θοδωρή, ο οποίος εγκαθίσταται μόνιμα στο απομακρυσμένο νησί της Ικαρίας.
The Cleaners και Little Land 03
Εκεί, ανακαλύπτει μια κοινωνία που στηρίζεται στην αυτονομία και τη συνεργασία. Διατηρώντας ζωντανή την Ικαριώτικη παράδοση της «αλλαξάς» — η οποία αναβιώνει τώρα λόγω της κρίσης — πολλοί κάτοικοι της Ικαρίας δεν χρησιμοποιούν χρήματα για τις ανάγκες τους. Γίνονται ταυτόχρονα μελισσοκόμοι, οινοποιοί, αγρότες και ξυλουργοί, κάνοντας όσες δουλειές μπορεί ο καθένας, από αιώνες μαθημένοι στην ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών.
The Cleaners και Little Land 02
Όμως οι Ικαριώτες δεν ζουν μόνο καλύτερα από εμάς, αλλά και περισσότερο. Το ένα τρίτο του πληθυσμού ξεπερνά τα 90, ενώ παράλληλα έχουν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να περάσουν τα 100! Μέσα από ένα μωσαϊκό μοναδικών χαρακτήρων, o σκηνοθέτης ανακαλύπτει τα μυστικά της Ικαρίας και πώς οι ριζικά διαφορετικές ζωές των κατοίκων του νησιού μας αφορούν άμεσα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της οικονομικής και κοινωνικής αναταραχής.
The Cleaners και Little Land 06
To «Little Land» έχει ταξιδέψει στην Κύπρο, την Ιταλία, τη Λιθουανία, το Λος Άντζελες μέχρι και τη Βραζιλία και έχει αποσπάσει το Βραβείο WWF για το περιβάλλον και το Βραβείο Habitat της EΡT3 στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, φέτος τον Μάιο, εκεί όπου είχαμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε.

Μεταξύ άλλων, έχει αποσπάσει το Βραβείο μεγάλου μήκους και Ειδικής Μνείας στο Filmambiente Int. Enviromental Film Festival στη Βραζιλία, το βραβείο Οίκο-Κινηματογραφία στο Astra Film Festival στη Ρουμανία, το Βραβείο του δημάρχου της Πόλης στο Ecotopfilm Int. Festival στη Σλοβακία και το Βραβείο μεγάλου μήκους και Τιμητικής Μνείας στο CineEco Seie Int. Film Festival στη Πορτογαλία.
The Cleaners και Little Land 04
Η ταινία είναι συμπαραγωγή του γαλλο-γερμανικού καναλιού ARTE με τηλεοπτικές προβολές στη Δανέζικη τηλεόραση DR και το Αυστριακό κανάλι ORF. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από προβολές στην Ιαπωνία από την εταιρεία United People.

Τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ, «The Cleaners» του Κωνσταντίνου Γεωργούση και «Little Land» του Νίκου Νταγιαντά, έχουν ήδη προβληθεί σε φεστιβάλ και τηλεοπτικά κανάλια κερδίζοντας τη διεθνή αναγνώριση και προσοχή του κοινού. Από αυτή την εβδομάδα οι δύο αυτές ιδιαίτερες δημιουργίες κάνουν την εμφάνιση τους στις Κινηματογραφικές Αίθουσες σε διανομή της New Star Art Cinema και του CineDoc.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s