Wild Duck – Γιάννης Σακαρίδης (2013) [Κριτική]

Wild Duck (2013) 01
Έχοντας κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο φεστιβάλ του Τορόντο και την ελληνική της στο 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο, η νέα ταινία του Γιάννη Σακαρίδη, «Wild Duck», προβάλλεται πλέον στις Κινηματογραφικές Αίθουσες. Μία δημιουργία που πραγματεύεται την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας, αλλά και της υποβίβασης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της σύγχρονης πόλης…

Εγκλωβισμένος σε προσωπικά και οικονομικά αδιέξοδα, ο Δημήτρης (Αλέξανδρος Λογοθέτης) προσπαθεί να ορθοποδήσει αναλαμβάνοντας την εξιχνίαση μιας υπόθεσης υποκλοπών. Η έρευνα τον οδηγεί στην παρακολούθηση ενός διαμερίσματος και κατ’ επέκταση, της καθημερινότητας των ενοίκων ολόκληρης της πολυκατοικίας.
Wild Duck (2013) 02
Όσο η παρακολούθηση προχωρά, τόσο το ενδιαφέρον του Δημήτρη αυξάνεται για την ιστορία της Παναγιώτας (Θέμις Μπαζάκα), της ενοίκου του επάνω ορόφου. Η σχέση του με την Παναγιώτα, αλλά και τα στοιχεία που ανακαλύπτει, τον οδηγούν στη βίαιη συνειδητοποίηση της παραβίασης της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας, αλλά και της υποβίβασης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της σύγχρονης πόλης.

Σ’ ένα ταξίδι αυτοπροσδιορισμού στη γενέτειρά του (Σκύδρα), ο ήρωας μας προσπαθεί να ξαναβρεί τη χαμένη του ελευθερία και τα παραγκωνισμένα του ιδανικά, για ν’ αντιμετωπίσει τα ηθικά και οικονομικά διλήμματα που τον καταδιώκουν.
Wild Duck (2013) 04
Στην πρώτη του ταινία στην Ελλάδα, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σακαρίδης, ασχολείται μ’ ένα σκάνδαλο υποκλοπών, παραπέμποντας σ’ ένα μείζον γεγονός που απασχόλησε και την κοινή γνώμη της χώρας και που πλέον έχει λάβει παγκόσμια επικαιρότητα. Ο δημιουργός, επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«Οι χαρακτήρες και οι τοποθεσίες δεν έχουν σχέση με πραγματικά γεγονότα, ωστόσο έχω κάνει πολλή έρευνα για να τεκμηριώσω τον κόσμο και τα συμβάντα που περιγράφω. Η κεντρική ιδέα ξεκίνησε από μια ιστορία που άκουσα από μια φίλη δικηγόρο, για μια κεραία κινητής τηλεφωνίας. Αλλά και στην «Αλήθεια», την πρώτη μου μικρού μήκους (2006), είχα ασχοληθεί με υποκλοπές.»
Wild Duck (2013) 05
Έχοντας κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο φεστιβάλ του Τορόντο, αλλά και με παρουσία στο Raindance Film Festival, ένα από τα κορυφαία Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου στον κόσμο, η νέα ταινία του Γιάννη Σακαρίδη, «Wild Duck», που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και τον Νοέμβριο στο 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πραγματεύεται ιδιαίτερα επίκαιρα θέματα της ελληνικής κοινωνίας.
No 800872
Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σακαρίδης, ακολουθεί την ιστορία του Δημήτρη. Ενός μηχανικού τηλεπικοινωνιών, ο οποίος στριμωγμένος από τα χρέη σ’ έναν τοκογλύφο, αναγκάζεται να κλείσει την επιχείρησή του. Παράλληλα το φιλμ πραγματεύεται την ηθική κρίση της ελληνικής κοινωνίας, με άξονα έναν ήρωα, ο οποίος καλείται να επιλύσει ένα αδυσώπητο ηθικό δίλημμα.
Wild Duck (2013) 06
Με αφορμή την πρεμιέρα της ταινίας στο 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σακαρίδης, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:

«Στη διάρκεια των δεκαοκτώ χρόνων που έζησα στο Λονδίνο, είχα έρθει να δουλέψω στην Ελλάδα, όπου κάθε φορά με γοήτευε ο αυθορμητισμός και το πάθος των Ελλήνων κινηματογραφιστών. Ειδικά όταν πέρασα τέσσερις μήνες με τον Νίκο Γραμματικό και τον Βαγγέλη Μουρίκη μοντάροντας τον «Βασιλιά», φύτρωσε μέσα μου η επιθυμία να γυρίσω πίσω. Κάναμε τη μικρού μήκους «Αλήθεια» το 2006 και στη συνέχεια, επέστρεψα για να δουλέψω το σενάριο της μεγάλου μήκους «Πλατεία Αμερικής» με τον Μουρίκη, που τον θεωρώ παγκόσμιας κλάσης κινηματογραφιστή και κορυφαίο ηθοποιό, και στην ίδια ομάδα φίλων. Οι συνθήκες δεν μας επέτρεψαν να κάνουμε την ταινία. Ήμουν έτοιμος να γυρίσω στην Αγγλία, με κράτησαν όμως στη χώρα μας οικογενειακοί λόγοι. Τότε γεννήθηκε η ιδέα του «Wild Duck». πάλι βρέθηκαν στο πλευρό μου φίλοι και μεγάλοι ηθοποιοί, όπως ο Αλέξανδρος Λογοθέτης, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος και η Θέμις Μπαζάκα. Προφανώς, η ελληνική γλώσσα και η ποιότητα των ηθοποιών με επηρέασαν στην επιλογή μου.»
Wild Duck (2013) 09
Πολύ καλός στον πρωταγωνιστικό του ρόλο ο Αλέξανδρος Λογοθέτης, ενώ μαζί του στους κεντρικούς ρόλους, ξεχωρίζουν η υπέροχη Θέμις Μπαζάκα, ο Ηλίας Λογοθέτης και ο Γιώργος Πυρπασόπουλος.

Στα θετικά της ταινίας «Wild Duck» του Γιάννη Σακαρίδη, ο οποίος υπογράφει και το σενάριο, αξίζει να σημειώσουμε και την υπέροχη φωτογραφία που διαθέτει – διευθυντής φωτογραφίας είναι ο Γιαν Φόγκελ συν σκηνοθέτης του «Wasted Youth» – καθώς και τα πανέμορφα εξωτερικά γυρίσματα στη Σκύδρα και στους καταρράκτες της Έδεσσας.
Wild Duck (2013) 08
Το «Wild Duck», είναι η πρώτη ταινία μυθοπλασίας του Γιάννη Σακαρίδη και ο σκηνοθέτης σχολιάζει σχετικά:

«To «Wild Duck» είναι μια ταινία για τις επιλογές που κάνουμε όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ηθικά διλήμματα και οικονομικά συμφέροντα. Ειδικά στα πιο ταραγμένα χρόνια, πολιτικά και οικονομικά, της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας. Πάντοτε ήθελα να κάνω μια ταινία για κάποιον ο οποίος πηγαίνει κόντρα στο κατεστημένο, ακόμη κι αν ανήκει σ’ αυτό. Ύστερα από δεκαοχτώ χρόνια ως επαγγελματίας κινηματογραφιστής (μοντέρ και σκηνοθέτης ταινιών μικρού μήκους) στο Λονδίνο, επέστρεψα στη χώρα μου για να κάνω την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μου, λίγο πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση. Εκ πρώτης όψεως, λάθος συγκυρία. Τελικά, όχι. Σε περιόδους όπου η οικονομική και κοινωνική αναταραχή των τελευταίων ετών φέρνει ανατροπές παντού, ακόμη και στον πολιτισμό, η εντυπωσιακή καλλιτεχνική έκρηξη που έχει συντελεστεί (κυρίως) στο ανεξάρτητο ελληνικό σινεμά, επέτεινε την ανάγκη μου να εκφραστώ ως σκηνοθέτης. Να έχω καλλιτεχνική ελευθερία ώστε να εμπνέομαι από ρεαλιστικούς χαρακτήρες σε αναγνωρίσιμα περιβάλλοντα, χωρίς να χάνω το κοινωνικό πλαίσιο. Όπως ο πρωταγωνιστής μου στο «Wild Duck», κάποιος ο οποίος φτάνει στο σημείο μηδέν, περικυκλωμένος από εκατοντάδες κεραίες κινητής τηλεφωνίας στις ταράτσες της Αθήνας.»
Wild Duck (2013) 11
Έτος: 2013 | Xώρα: Ελλάδα | Διάρκεια: 88 λεπτά | Σκηνοθεσία: Γιάννης Σακαρίδης | Σενάριο: Γιάννης Σακαρίδης | Παίζουν: Αλέξανδρος Λογοθέτης, Θέμις Μπαζάκα, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Ηλίας Λογοθέτης

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s