Kill the Messenger – Michael Cuesta (2014) [Κριτική]

Kill the Messenger (2014) 15
Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η νέα ταινία του Μάικλ Κούεστα (Michael Cuesta), δημιουργού της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς «Homeland» (2011) επικεντρώνεται στην υπόθεση του βραβευμένου με Πούλιτζερ δημοσιογράφου Γκάρι Γουέμπ. Με πρωταγωνιστή τον καλό ηθοποιό Τζέρεμι Ρένερ (The Hurt Locker – 2008, American Hustle – 2013), το φιλμ φέρνει στο προσκήνιο μία σπουδαία ιστορία. Δυστυχώς όμως ο σκηνοθέτης εγκλωβίζεται στα κλισέ του Χόλιγουντ και αποτυγχάνει στα σημεία να παρουσιάσει σωστά τα γεγονότα και να δείξει στον θεατή το πως ο Γκάρι Γουέμπ με κίνδυνο της προσωπικής του ζωής αποδεικνύει ποιος μπορεί και πρέπει να είναι ο ρόλος της ερευνητικής δημοσιογραφίας…

Τη δεκαετία του ’80 στην Νικαράγουα, οι δεξιοί αντάρτες, Κόντρας, αντιμάχονται το καθεστώς των Σαντινίστας. Οι ΗΠΑ υπό τον Ρήγκαν στηρίζουν οικονομικά τους Κόντρας στον αντικομουνιστικό τους αγώνα. Παρόλα αυτά, μια απόφαση της Γερουσίας, της Συνθήκης Μπόλαντ, του 1984 απαγορεύει στην αμερικανική κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει περαιτέρω τους αντάρτες στην Νικαράγουα.

Όταν το 1984 εφαρμόστηκε η Συνθήκη Μπόλαντ, αναφορές άρχισαν να φτάνουν στην δημοσιότητα, οι οποίες υποστήριζαν πως οι Κόντρας χρηματοδοτούνται με ναρκοδολάρια. Οι Κόντρας διακινούσαν ναρκωτικά στον Παναμά, στην Κολομβία και στην Κόστα Ρίκα. Από εκεί μέσω πτήσεων αρκετές φορές έφταναν στο Μαϊάμι. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες οι αμερικανικές αρχές είχαν επίγνωση των συναλλαγών.
Kill the Messenger (2014) 14
Στο φιλμ παρακολουθούμε τον Χούλιο Ζαβάλα, καταδικασμένο έμπορο ναρκωτικών, να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι είχε: «δώσει 500.000$ στα στρατόπεδα των Κόντρας στην Κόστα Ρίκα. Αυτά τα χρήματα ήρθαν από το εμπόριο ναρκωτικών στο Σαν Φρανσίσκο, το Μαϊάμι και την Νέα Ορλεάνη»…
Kill the Messenger (2014) 11
Η ταινία «O Αγγελιοφόρος Πρέπει να Πεθάνει» (Kill The Messenger) του Μάικλ Κουέστα (Η.Π.Α. – 2014) πραγματεύεται την απίστευτη, όσο και αληθινή ιστορία του βραβευμένου με Πούλιτζερ δημοσιογράφου, Γκάρι Ουέμπ. ενός ανθρώπου, του οποίου η επαγγελματική αφοσίωση στην αναζήτηση της αλήθειας τον έστειλε, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 90’, από τις φυλακές της Καλιφόρνια, μέχρι τα ερημικά και φιλόξενα χωριά της Νικαράγουα και από εκεί πάλι πίσω στους διαδρόμους της εξουσίας της Ουάσινγκτον.

Πρόκειται για την ιστορία ενός δημοσιογράφου που με το επαγγελματικό του σθένος και θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την καριέρα του, αλλά και την ίδια του τη ζωή, καθώς επίσης και τις ζωές των μελών της οικογενείας του, κατάφερε μέσα από την δημοσιογραφική του έρευνα να ξεσκεπάσει τη σκευωρία της Αμερικανικής κυβέρνησης και της CIA εις βάρος των ίδιων των Αμερικανών πολιτών.
Kill the Messenger (2014) 07
Αφότου μετακόμισε με την οικογένειά του στην Καλιφόρνια, ο Ουέμπ, ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα San Jose Mercury News. Η καριέρα του όμως πήρε μια αναπάντεχη τροπή, από τη στιγμή που η Κόραλ Μπάκα (Παθ Βέγκα), η κοπέλα ενός εκ των μεγαλύτερων διακινητών ναρκωτικών ουσιών, θα του δώσει ένα αντίγραφο εκδίκασης του Μεγάλου Σώματος Ενόρκων (Grand Jury), στο οποίο διαφαίνεται μια σύνδεση ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας και στους λαθρέμπορους κοκαΐνης της Κεντρικής Αμερικής.

Ο Ουέμπ αποφασίζει έκτοτε να γίνει η σκιά του Άλαν Φένστερ (Τιμ Μπλέικ Νέλσον), δικηγόρου υπεράσπισης του σεσημασμένου αρχιμαφιόζου, «Freeway» Ρίκι Ρος (Μάικλ Κένεθ Ουίλιαμς), για να συνειδητοποιήσει αρκετά άμεσα ότι έχει σκοντάψει πάνω σε μια μυστική δίοδο διακίνησης φθηνής και απεριόριστης κοκαΐνης που διοχετεύεται αφειδώς στους δρόμους της χώρας. Κοκαΐνης που προέρχεται από αντάρτες της Νικαράγουα, οι οποίοι έχουν αναπτύξει στενούς δεσμούς με τη CIA και εκμεταλλεύονται τα κέρδη της “επιχείρησης” για να στήσουν έναν μικρό στρατό, πίσω στη χώρα τους.
Kill the Messenger (2014) 13
Τότε, ο δημοσιογράφος θα επιχειρήσει μια ριψοκίνδυνη αποστολή στη Νικαράγουα, προκειμένου να αποσπάσει σημαντικές πληροφορίες από τον φυλακισμένο βαρόνο ναρκωτικών, Νόρουιν Μενέσις (Άντι Γκαρσία). Με τη βοήθεια της αρχισυντάκτριας της εφημερίδας, Άνα Σίμονς (Μέρι Ελίζαμπεθ Ουίνστεντ), το ρεπορτάζ του Ουέμπ δημοσιεύεται υπό τον τίτλο «Σκοτεινή Συμμαχία», με απρόβλεπτα αποτελέσματα σε εθνικό, αλλά και προσωπικό επίπεδο.

Πολύ σύντομα όλοι, από τις μεγάλες εφημερίδες και τα κανάλια εθνικής εμβέλειας, μέχρι τις μυστικές κρατικές υπηρεσίες και τα κυβερνητικά στελέχη, θα ασχολούνται με το του Γκάρι Ουέμπ και ο ίδιος θα πρέπει να βρει τη δύναμη και το κουράγιο να σταθεί όρθιος απέναντι σε μια συνωμοσία που απειλεί την ίδια του τη ζωή…
Kill the Messenger (2014) 12
Η εφημερίδα San Jose Mercury News δημοσιεύει την έρευνα του δημοσιογράφου Γκάρι Γουεμπ, που στην ουσία καθιστούσε υπεύθυνη για την «επιδημία του κρακ» της δεκαετίας του 1980 την CIA. Μετά τα άρθρα του Γουέμπ, ο Εισαγγελέας, Φρέντερικ Χιτζ, κατέθεσε ότι η έρευνά του έδειξε πως η CIA εργάστηκε με «μια ποικιλία ανθρώπων» προκειμένου να βοηθήσει τους δεξιούς αντάρτες. «Σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει ότι η CIA απέρριψε συνεργασία με εμπόρους ναρκωτικών», είπε ο Χιτζ.

Το φιλμ ολοκληρώνεται με την βράβευση του δημοσιογράφου Γκάρι Γουέμπ, με το Βραβείο Πούλιτζερ. Σε μία συγκινησιακά φορτισμένη σκηνή ο Γουέμπ κατηγορεί εχθρούς και φίλους, καθώς εν τέλει κανείς δε δέχτηκε να δώσει βάσει στην ιστορία του και να αξιοποιήσει σωστά την έρευνα του, την οποία ολοκλήρωσε με κίνδυνο της προσωπικής του ζωής αλλά και της οικογένειάς του.
Kill the Messenger (2014) 10
Παρά τη βράβευσή του, ο Γουέμπ δε θα καταφέρει ποτέ ξανά να εργαστεί ως δημοσιογράφος. Σταδιακά απομακρύνεται από την οικογένεια του ενώ η τραγική ιστορία ολοκληρώνεται στις 20 Δεκεμβρίου του 2004, όταν ο Γκάρι Γουέμπ βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του. Η πρώην σύζυγός του δήλωσε πως είχε κατάθλιψη και αυτοκτόνησε…

Ήδη όμως από το 1986 ο νυν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και τότε Γερουσιαστής, Τζον Κέρι, μαζί με τον συνάδελφό του Κριστοφερ Ντοντ, καταθέτουν πρόταση για εξεταστική επιτροπή για τις κατηγορίες που συνδέουν τους Κόντρας με εμπόριο ναρκωτικών. Το πόρισμα της επιτροπής το 1989 έλεγε: «Οι σύνδεσμοι των Κόντρας με το εμπόριο ναρκωτικών περιλαμβάνουν και πληρωμές από τις αρχές των ΗΠΑ προς εμπόρους. Τα κεφάλαια αυτά προέρχονταν από κονδύλια του Κογκρέσου για την ανθρωπιστική βοήθεια στους Κόντρας. Πολλές φορές οι έμποροι είχαν συλληφθεί από τις αρχές ή βρίσκονταν υπό παρακολούθηση». Σύμφωνα με το πόρισμα, οι ΗΠΑ πλήρωσαν σε γνωστούς εμπόρους ναρκωτικών περισσότερα από 800.000$ με σκοπό τα χρήματα αυτά να φτάσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στους Κόντρας.
Kill the Messenger (2014) 09
Ο σκηνοθέτη Μάικλ Κούεστα (Michael Cuesta) γνωστός από ταινίες όπως το «Tell Tale» του 2009, αλλά κυρίως μέσα από τη δημοφιλής τηλεοπτική σειρά «Homeland» του 2011, βραβευμένη με πέντε Χρυσές Σφαίρες, παρουσιάζει τη νέα του δημιουργία: «O Αγγελιοφόρος Πρέπει να Πεθάνει» (Kill The Messenger – 2014).
Kill the Messenger (2014) 08
Το φιλμ βασίζεται στην πραγματική όσο και συγκλονιστική ιστορία του βραβευμένου με Πούλιτζερ δημοσιογράφου Γκάρι Γουέμπ. Με συμβατική σκηνοθεσία και χωρίς να αξιοποιεί επαρκώς το καστ του, ο δημιουργός αποτυγχάνει να αξιοποιήσει μία σπουδαία ιστορία. Μοναδικός διασωθείς, ο πρωταγωνιστής και αποδεδειγμένα καλός ηθοποιός Τζέρεμι Ρένερ (The Hurt Locker – 2008, American Hustle – 2013), που προσπαθεί σχεδόν μόνος του να δώσει αξία και νόημα σ’ ένα φιλμ που είχε όλες τις προϋποθέσεις για να μας προσφέρει κάτι πολύ πιο αξιόλογο.
Kill the Messenger (2014) 06
Η ταινία «O Αγγελιοφόρος Πρέπει να Πεθάνει» (Kill The Messenger) πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Σεπτέμβριο στο Starz Denver Film Festival. Στο καστ εκτός από τον Τζέρεμι Ρένερ, συνάνταμε επίσης τους: Παθ Βέγκα, Μέρι Ελίζαμπεθ Ουίνστεντ, Μάικλ Σιν και Ρέι Λιότα. Το φιλμ κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες της χώρας σε διανομή της Odeon.
Kill the Messenger (2014) 04
Έτος: 2014 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 112 λεπτά | Σκηνοθεσία: Michael Cuesta | Σενάριο: Peter Landesman, Gary Webb (book) | Παίζουν: Jeremy Renner, Rosemarie DeWitt, Andy Garcia, Michael Sheen, Ray Liotta, Paz Vega

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s