«Τα Χιόνια του Κιλιμάντζαρο»: 70 χρόνια από την κινηματογραφική μεταφορά του αυτοβιογραφικού βιβλίου του Έρνεστ Χέμινγουεϊ με τους Γκρέγκορι Πεκ και Άβα Γκάρντνερ

Γυρισμένη το 1952 και σκηνοθετημένη από τους Χένρι Κινγκ και Ρόι Γουόρντ Μπέικερ, η ταινία «Τα Χιόνια του Κιλιμάντζαρο» βασίζεται στο αυτοβιογραφικό ομότιτλο βιβλίο, του νομπελίστα συγγραφέα, Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Το φιλμ διαθέτει ένα λαμπρό καστ πρωτοκλασάτων πρωταγωνιστών, ενώ απέσπασε μεταξύ άλλων δύο Υποψηφιότητες για Όσκαρ. Διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο.

Ένας βαριά τραυματισμένος συγγραφέας στην αφρικανική ζούγκλα (Γκρέγκορι Πεκ) αναμένει βοήθεια αναπολώντας τη ζωή του και τις γυναίκες που την έχουν σημαδέψει. Ενώ όμως οι σκέψεις του είναι βυθισμένες στον μοναδικό έρωτά του (Άβα Γκάρντνερ), η σύζυγός του (Σούζαν Χέιγουορντ) αποδεικνύεται σθεναρή σύντροφος.

Γυρισμένο έγχρωμο σε αυθεντικές τοποθεσίες της Κένυας, το φιλμ είναι χαρακτηριστικό δείγμα χολιγουντιανού έπους της δεκαετίας του ’50. Αποτέλεσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία της εποχής και έφτασε ως τα Όσκαρ αποσπώντας δύο υποψηφιότητες, τόσο για την υπέροχη φωτογραφία (Λέον Σάμροϊ), όσο και για τα σκηνικά του.

Η ταινία «Τα Χιόνια του Κιλιμάντζαρο / The Snows of Kilimanjaro», αποτελεί ένα κλασικό δείγμα επικής, χολιγουντιανής υπερπαραγωγής της δεκαετίας του ’50, γυρισμένο σε έγχρωμο φιλμ και σε διάφορες ανά τον κόσμο τοποθεσίες, με όλα τα χαρακτηριστικά της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ.

Το φιλμ διαθέτει υπέροχες σκηνές δράσης με φόντο την άγρια ζούγκλα της Αφρικής, ενώ είναι γυρισμένο σε μαγευτικές τοποθεσίες στο Παρίσι, στην Ισπανία, την Τανζανία, το Κάιρο, την Γαλλική Ριβιέρα και το Ναιρόμπι.

Η αυτοβιογραφική αυτή ιστορία παρουσιάζει την ταραγμένη ζωή του Χέμινγουεϊ. Η πραγματική συγγραφή του οποίου ήταν σαν το κυνήγι. Ένα συνεχές σαφάρι καθ’ όλη του την ζωή, με το θήραμα να είναι πάντα η αλήθεια.

Γυρισμένη το 1952 από τον σκηνοθέτη Χένρι Κινγκ (1886 – 1982) η ταινία «Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο» βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του νομπελίστα Χέμινγουεϊ «The snows of Kilimanjaro» διαθέτοντας ένα λαμπρό καστ πρωτοκλασάτων πρωταγωνιστών.

Γκρέγκορι Πεκ / Gregory Peck (5 Απριλίου 1916 – 12 Ιουνίου 2003

Ο Γκρέγκορι Πεκ γεννήθηκε στις 5 Απριλίου του 1916 στη Λα Χόγια της Καλιφόρνιας. Μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών συνέχισε στο Πανεπιστήμιο σπουδές στην Ιατρική τις οποίες και γρήγορα εγκατέλειψε για ν΄ αφιερωθεί στο θέατρο στις αρχές της δεκαετίας του 1940. Από το 1942 άρχισε τις εμφανίσεις του σε πολλές θεατρικές παραγωγές πριν ξεκινήσει τους κινηματογραφικούς ρόλους του σε ταινίες. Οι ερμηνείες του στις ταινίες «Σπάστε τα Δεσμά» (Days of Glory) του Ζ. Τουρνέ και «Τα Κλειδιά του Παραδείσου» (The Keys of Kingdom) του Τζ. Στολ, που γυρίστηκαν το 1944 τον καθιέρωσαν ως έναν από τους πιο ελπιδοφόρους ηθοποιούς. Το 1962 κέρδισε το Όσκαρ Ά Ανδρικού Ρόλου για την ταινία «Σκιές και Σιωπή» (To Kill a Mockingbird). Πέθανε στις 12 Ιουνίου του 2003 στο Λος Άντζελες. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (AFI), τον έχει κατατάξει δωδέκατο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.

Άβα Γκάρντνερ / Ava Gardner (24 Δεκεμβρίου 1922 – 25 Ιανουαρίου 1990)

Η Άβα Λαβίνια Γκάρντνερ γεννήθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων του 1922 στην Γκραμπτάουν της Βόρειας Καρολίνας. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της έλαβε μία Υποψηφιότητα για Όσκαρ, για την ταινία «Mogambo» του 1953, ενώ το 1964, απέσπασε μία Υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα, για την ερμηνεία της στην ταινία, «The Night of the Iguana». Θεωρείται από πολλούς ως μία από τις ομορφότερες παρουσίες που πέρασαν ποτέ από την μεγάλη οθόνη. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει 25η στη λίστα με τις 25 λαμπρότερες σταρ στην Ιστορία του Σινεμά.

Τα Χιόνια του Κιλιμάντζαρο / The Snows of Kilimanjaro
Σκηνοθεσία: Χένρι Κινγκ και Ρόι Γουόρντ Μπέικερ
Σενάριο: Κέισι Ρόμπινσον
Πρωταγωνιστούν: Γκρέγκορι Πεκ, Σούζαν Χέιγουορντ, Άβα Γκάρντνερ
Φωτογραφία: Λίον Σαμρόι
Μοντάζ: Μπάρμπαρα ΜακΛιν
Μουσική: Μπέρναρντ Χέρμαν
Έτος Παραραγωγής: 1952
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 114 λεπτά

Εκτός από το YouTube, η ταινία «Τα Χιόνια του Κιλιμάντζαρο / The Snows of Kilimanjaro» του Χένρι Κινγκ, βρίσκεται διαθέσιμη και στον ιστότοπο Internet Archive, το οποίο αποτελεί μία αμερικανική ψηφιακή βιβλιοθήκη που έχει ως αποστολή την καθολική πρόσβαση σε όλες τις γνώσεις.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s