«Τα Πνεύματα του Ινισέριν»: 14 χρόνια μετά την «Αποστολή στην Μπριζ» μία µαύρη κωµωδία ενώνει την επιτυχημένη τριάδα καθώς ο Μάρτιν ΜακΝτόνα σκηνοθετεί ξανά το εξαιρετικό ερμηνευτικό δίδυµο των Κόλιν Φάρελ και Μπρένταν Γκλίσον

Πέντε χρόνια μετά το εξαιρετικό φιλμ «Οι Τρεις Πινακίδες Εξω από το Εμπινγκ, στο Μιζούρι», ο Μάρτιν ΜακΝτόνα συνεργάζεται και πάλι με τους «συνήθους υπόπτους», Κόλιν Φάρελ και Μπρένταν Γκλίσον. Η θρυλική τριάδα του έργου «Αποστολή στην Μπριζ», συναντιόνται ξανά, 14 χρόνια μετά, σε μία μία από τις καλύτερες ταινίες της σεζόν, που είναι Υποψήφια για 9 Όσκαρ, ανάμεσα στα οποία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Υποψηφιότητες για τους 4 βασικούς πρωταγωνιστές! Κυκλοφορεί στους Κινηματογράφους από την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου.

Η µακροχρόνια φιλία ανάµεσα στον Παντράικ (Κόλιν Φάρελ) και τον Κολμ (Μπρένταν Γκλίσον) διαλύεται ξαφνικά όταν ο Κολμ αποφασίζει να βάλει απρόσµενα τέλος. Ο έκπληκτος Παντράικ, µε τη βοήθεια της αδελφής του Σιόμπαν (Κέρι Κόντον) και του νεαρού Ντόμινικ (Μπάρι Κέογκαν), προσπαθεί να διορθώσει τη σχέση των δύο φίλων και αρνείται να συµφιλιωθεί µε την ιδέα της απόρριψης. Όµως, αυτές οι επανειληµµένες απόπειρες εντείνουν την αρνητική στάση τους. Όταν ο απεγνωσµένος πια Κολμ δίνει τελεσίγραφο, η κατάσταση κλιµακώνεται µε επεισοδιακό τρόπο.

Μία µαύρη κωµωδία φέρνει ξανά κοντά τον εξαιρετικό δηµιουργό Μάρτιν ΜακΝτόνα µε το καταπληκτικό δίδυµο των Κόλιν Φάρελ και Μπρένταν Γκλίσον. Οι τρεις τους, µας είχαν προσφέρει το 2008 την απολαυστική «Αποστολή στην Μπριζ» (In Bruges), που ήταν η πρώτη ταινία µεγάλου µήκους του σκηνοθέτη. Αυτή τη φορά, η καλογραµµένη και διεισδυτική ιστορία µάς ταξιδεύει στα φωτογενή νησιά της δυτικής ακτής της Ιρλανδίας για να παρακολουθήσουµε την επεισοδιακή λήξη µιας ανδρικής φιλίας. Το δυνατό καστ συµπληρώνουν οι Κέρι Κόντον και Μπάρι Κέογκαν.

Το σενάριο της ταινίας έχει όλα τα χαρακτηριστικά της φιλµογραφίας του Μάρτιν ΜακΝτόνα, όπως εκφράζονται µέσα από έναν κόσµο σε ένα επινοηµένο νησί της δυτικής ακτής της Ιρλανδίας, όπου δύο φίλοι αποξενώνονται µε καταστροφικές και αναρχικές συνέπειες. Είναι µια αστεία, σκοτεινή και γεµάτη ανθρωπιά ιστορία δια χειρός του δημιουργού.

«Είναι η ιστορία ενός νησιού, µιας µικρής οµάδας ανθρώπων και δύο φίλων που αναγκάζονται να χωρίσουν τους δρόµους τους», λέει ο Κόλιν Φάρελ, που υποδύεται τον Παντράικ στην ταινία. «Ο ένας από τους δύο δυσκολεύεται πολύ µε αυτή την κατάσταση».

Η ταινία ξεκινά µε τον Παντράικ να περιπατεί χαρούµενος στο νησί του Ινισέριν, όπου ζει µε την αδελφή του Σιόμπαν. Ο Παντράικ είναι ένας γλυκός, καλότροπος και αισιόδοξος τύπος. Κάθε µέρα, ο Παντράικ και ο Κολμ συναντιούνται στις δύο το µεσηµέρι για ένα ποτό στη µοναδική παµπ του νησιού. Είναι η καθηµερινή τους ρουτίνα. Τη συγκεκριµένη µέρα, όµως, όλα αλλάζουν. Ο Κολμ, τον οποίο υποδύεται ο Μπρένταν Γκλίσον, αγνοεί τον Παντράικ.

«Ο Κολμ αρχίζει να φέρεται παράξενα και αποφεύγει τον Παντράικ», λέει ο Μπρένταν Γκλίσον. «Ο Κολμ δεν του ανοίγει καν την πόρτα κι έτσι ξεκινάει το «ταξίδι». Με µία πόρτα που κλείνει στα µούτρα ενός καλού φίλου, για κανέναν προφανή λόγο». Ο Παντράικ είναι αρχικά έκπληκτος, µετά σοκαρισµένος και τελικά πληγωµένος. Είναι µπερδεµένος, γιατί ο Κολμ δεν του έχει δώσει κανένα λόγο για τη διάλυση της φιλίας τους. Αυτοί οι δύο άντρες ήταν φίλοι, µάλλον, όλη τους τη ζωή. Γιατί διέλυσε ο Κολμ τη φιλία του µε τον Παντράικ; Έφταιγε κάτι που του είπε; Έχει ο Κολμ κατάθλιψη; Πρέπει να σεβαστεί ο Παντράικ την επιθυµία του και να υποχωρήσει; Μήπως πρέπει να προσπαθήσει να αλλάξει τη γνώµη του φίλου του ή να αλλάξει ο ίδιος; Μέσα στα πρώτα έξι λεπτά της ταινίας, η πλοκή έχει εδραιωθεί.

«Ο Κολμ αποφασίζει να δοθεί ολοκληρωτικά στη δηµιουργικότητα και την τέχνη προκαλώντας την κόλαση», λέει ο Μπρένταν Γκλίσον. «Ο Παντράικ επιλέγει να είναι καλός και καταλήγει να ζει κι αυτός µία κόλαση. Ο Ιρλανδικός Εµφύλιος ήταν µία τραγωδία και αυτό είναι το πλαίσιο στην ταινία. Αν εξετάσουµε εκείνη την περίοδο και προσπαθήσουµε να καταλάβουµε πώς τα πράγµατα ξεφεύγουν, ίσως να µπορέσουµε να τα αντιµετωπίσουµε και να µην ξανασυµβούν. Ελπίζω η ταινία να θυµίσει στους ανθρώπους ότι οι κακές αποφάσεις έχουν µακροχρόνιες συνέπειες».

«Μπορεί κάποιος να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στην τέχνη και να απορρίψει τους φίλους του, τους αγαπηµένους του και την οικογένειά του;», συνεχίζει ο Μάρτιν ΜακΝτόνα. «Έχει σηµασία ποιος µπορεί να πληγωθεί από µία τέτοια απόφαση; Είναι ένα ερώτηµα στο οποίο δεν δίνω απάντηση στην ταινία. ∆εν πιστεύω ότι πρέπει να είσαι νοσηρός ή µαζοχιστής ή σκοτεινός για να κάνεις τέχνη, ακόµα και σκοτεινή τέχνη. Η ταινία εξερευνά αυτό τον γρίφο».

Ο Κόλιν Φάρελ πιστεύει ότι ο κάθε χαρακτήρας της ταινίας περνάει τα δικά του προβλήµατα και τις δικές του στεναχώριες. «Όλοι οι χαρακτήρες είναι τρελούτσικοι. Ο καθένας µε τον δικό του τρόπο. Είναι αρχετυπικοί και όλοι µαζί δηµιουργούν χάος». «Ήθελα να υποστηρίξω κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά», λέει ο Μάρτιν ΜακΝτόνα. «Καθένας µας στην πραγµατική ζωή είναι πρωταγωνιστής στη δική του ταινία, οπότε έτσι πρέπει να αντιµετωπίζουµε τους δεύτερους χαρακτήρες. Με αφορµή τον πόλεµο ανάµεσα σε δύο τύπους, βλέπουµε τις αντιδράσεις της κοινότητας». Τελικά, η ζωή στο νησί Ινισέριν έχει κάτι το κολασµένο σύµφωνα µε τον Μπρένταν Γκλίσον. «Υπάρχει αδιαµφισβήτητη οµορφιά γύρω µας. Αλλά υπάρχει κάτι νοσηρό».

Η ταινία διαδραµατίζεται το 1923, όταν ο Εµφύλιος Πόλεµος µαίνεται στην Ιρλανδία. Το φανταστικό νησί του Ινισέριν δεν επηρεάζεται από την ένταση που επικρατεί στην ενδοχώρα. Ιστορικά, ο εµφύλιος αυτός οδήγησε σε αποτρόπαια εγκλήµατα. Ο Μάρτιν ΜακΝτόνα δεν είχε ξανακάνει ταινία εποχής και ενθουσιάστηκε µε την προοπτική να ζωντανέψει ιστορικές πόλεις. «Όταν στήνεις κάτι τέτοιο στο παρελθόν, ανοίγονται πολλές δυνατότητες», λέει ο δηµιουργός. Η ταινία δεν προσκολλάται σε ένα αυστηρό ιστορικό πλαίσιο, αλλά υπάρχει στο δικό της αυτόνοµο κόσµο, ένα µυθικό µέρος, άγριο µε µία δόση τρέλας.

Η κωµωδία του Μάρτιν ΜακΝτόνα µπορεί να είναι µαύρη αλλά δεν είναι κακόβουλη. «Ένα από τα πράγµατα που µου άρεσαν στο γράψιµο του Μάρτιν ΜακΝτόνα είναι ότι δεν έχει κακία», συνεχίζει ο Κόλιν Φάρελ. «Μερικοί χαρακτήρες µπορεί να είναι νοσηροί και σκληροί και µερικά περιστατικά µπορεί να είναι µακάβρια, αλλά το ύφος του δεν είναι ποτέ νοσηρό».

Διαβάστε Επίσης:
Η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ επιστρέφει και παραδίδει μαθήματα υποκριτικής στις «Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι»
Αφιέρωμα στον Κόλιν Φάρελ: Ένας «Αστακός» βρίσκεται σε «Αποστολή στη Μπριζ»

Τα Πνεύματα του Ινισέριν / The Banshees of Inisherin
Σκηνοθεσία: Μάρτιν ΜακΝτόνα
Σενάριο: Μάρτιν ΜακΝτόνα
Φωτογραφία: Μπεν Ντέιβις
Μοντάζ: Μικέλ Ε. Τζ. Νίλσεν
Μουσική: Κάρτερ Μπέργουελ
Πρωταγωνιστούν: Κόλιν Φάρελ, Μπρένταν Γκλίσον, Μπάρι Κέογκαν, Κέρι Κόντον
Έτος Παραγωγής: 2022
Χώρα Παραγωγής: Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.
Διάρκεια: 114 λεπτά
Κυκλοφορεί στους Κινηματογράφους από την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s