«Ο Χαμένος Βασιλιάς»: Ο Στιβ Κούγκαν υπογράφει το σενάριο και ο Στίβεν Φρίαρς την σκηνοθεσία δίνοντας την ευκαιρία στην Σάλι Χόκινς για μία ακόμη σπουδαία ερμηνεία στην μεγάλη οθόνη με τη μουσική του Αλεξάντρ Ντεσπλά

Η ομάδα που μας χάρισε την εξαιρετική «Philomena» ενώνει ξανά τις δυνάμεις της σε μία ακόμη συγκλονιστική και πραγματική ιστορία. Σε σενάριο των Στιβ Κούγκαν και Τζεφ Πόουπ και σκηνοθεσία του Στίβεν Φρίαρς. Η δύο φορές Υποψήφια για Όσκαρ, Σάλι Χόκινς αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της γυναίκας που αρνήθηκε να την αγνοούν και εναντιώθηκε στους πιο διακεκριμένους ιστορικούς, αναγκάζοντας τους να ασχοληθούν ξανά με έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους βασιλιάδες της Αγγλίας. Ο «Χαμένος Βασιλιάς» κυκλοφορεί στους Κινηματογράφους από την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου.

Το 2012, μετά από 500 χρόνια, αποκαλύπτονται σε ένα πάρκινγκ του Λέστερ τα χαμένα λείψανα του Βασιλιά Ριχάρδου Γ’. Η έρευνα οργανώθηκε με πρωτοβουλία της ερασιτέχνη ιστορικού, Φιλίππα Λάνγκλι (Σάλι Χόκινς), της οποίας η ανυποχώρητη στάση δεν έγινε ποτέ κατανοητή ούτε από τον κύκλο της ούτε από τους ειδικούς και τους ακαδημαϊκούς.

Η δημιουργική ομάδα πίσω από την «Philomena» του 2013, ενώνει ξανά τις δυνάμεις της για να διηγηθεί τη συναρπαστική ιστορία που έφερε στο φως τα χαμένα λείψανα του Βασιλιά Ριχάρδου Γ’ χάρη στην επιμονή της Φιλίπα Λάνγκλι. Η ταινία παρακολουθεί τα γεγονότα πίσω από τον μύθο και τιμά τη γυναίκα που αρνήθηκε να την υποτιμούν, ενώ αποκαλύπτει έναν πολύ διαφορετικό βασιλιά από τη σεξπηρική νοσηρή εκδοχή του.

«Από την αρχή, μας ενέπνευσε ένα πρωτοσέλιδο που έλεγε ότι μία μητέρα δύο παιδιών ανακάλυψε τον Χαμένο Βασιλιά σε ένα πάρκινγκ» λέει ο Τζεφ Πόουπ, που συνυπογράφει το σενάριο με τον Στιβ Κούγκαν. «Είναι μία αληθινή ιστορία, πάνω από όλα. Έχει να κάνει με μία γυναίκα που την υποτιμούν και την αγνοούν, αλλά εκείνη δεν υποχωρεί».

Ο Στιβ Κούγκαν, σεναριογράφος, παραγωγός και πρωταγωνιστής στην ταινία, προσθέτει: «Δεν μας αρέσει η αδικία. Μας αρέσουν οι ιστορίες όπως του Δαβίδ και του Γολιάθ κι αυτή είναι μία τέτοια ιστορία, για μία ερασιτέχνη ενάντια στο κατεστημένο».

Η Σάλι Χόκινς, που πρωταγωνιστεί ως Φιλίππα, λέει πόσο τη συνεπήρε η ιστορία: «Καταλήγει να ανακαλύπτει πού είναι θαμμένος ο Ριχάρδος από ένα προαίσθημα. Κι αυτό είναι αξιοσημείωτο. Είναι φανταστικό. Είναι εκπληκτικό».

Η πρώτη πρόκληση ήταν να πειστεί η Φιλίππα Λάνγκλι να μοιραστεί τη ζωή της με τους δημιουργούς. «Όταν έρχεται κάποιος και σου λέει ότι θέλει να διηγηθεί την ιστορία σου, δεν πιστεύεις ότι θα συμβεί. Δεν είναι κάτι απλό, γιατί παραδίδεις τη ζωή σου στα χέρια άλλων. Αλλά κατάλαβα ότι αγάπησαν την ιστορία».

Ο Πόουπ συμπληρώνει, «Όταν αρχίσαμε να σκαλίζουμε την ιστορία καταλάβαμε ότι πρόκειται για μία γυναίκα που επέδειξε μεγάλη επιμονή και τελικά κέρδισε. Πήγε κόντρα στις τοπικές αρχές, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στους αρχαιολόγους, στους ιστορικούς και δεν το έβαλε κάτω».

Αφού εξασφάλισαν τη συμμετοχή της Φιλίππα, ο Κούγκαν και ο Πόουπ άρχισαν να γράφουν το σενάριο. Ο σκηνοθέτης Στίβεν Φρίαρς περιγράφει το δίδυμο, « Ο Στιβ είναι πολύ πνευματώδης, εκλεπτυσμένος και ο Τζεφ είναι πολύ καλός δραματουργός. Οπότε μπορούν να κάνουν τα πάντα. Γράφουν με ένα φρέσκο τρόπο και διηγούνται τις ιστορίες με έναν πρωτότυπο και καθηλωτικό τρόπο».

Ήταν σημαντικό να διαποτίσουν την ταινία με ένα διακριτικό κωμικό τόνο, όπως έκαναν και στη «Philomena». Ο Κούγκαν εξηγεί: «Γράφουμε δραματικές ιστορίες και χρησιμοποιούμε την κωμωδία για να τις γλυκάνουμε. Δεν θέλουμε να είμαστε ελιτιστές, θέλουμε να απευθυνόμαστε σε όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται και να παρουσιάζουμε με έξυπνο τρόπο ενδιαφέρουσες ιστορίες με χιούμορ. Η ίδια η ζωή έχει κωμωδία μέσα της στις πιο παράξενες συνθήκες. Ακόμα και στο σκοτάδι, οι άνθρωποι αναζητούν την κωμωδία».

Η ταινία έχει φεμινιστικό πνεύμα. «Η ταινία δεν έχει να κάνει απλώς με ένα άτομο, αλλά με μία γυναίκα σε μία βαθιά πατριαρχική κοινωνία, που παίρνει τον έλεγχο της ζωής της. Πιστεύω ότι πολλές γυναίκες θα ταυτιστούν, γιατί μπορεί σε κάποια φάση της ζωής τους να ένιωσαν αόρατες» επισημαίνει ο Κούγκαν.

«Η ιστορία της Φιλίππα θα εμπνεύσει τους ανθρώπους να κάνουν πράγματα που δεν πίστευαν ότι μπορούν να καταφέρουν» λέει ο Χάρι Λόιντ, που υποδύεται τον Βασιλιά Ριχάρδο σε διαφορετικές εκδοχές. Ο Φρίαρς καταλήγει: «Είναι πολύ αλλόκοτη η ιδέα να πιστέψει κανείς ότι θα βρει έναν βασιλιά θαμμένο κάτω από ένα πάρκινγκ. Είναι μία τελείως παράλογη ιδέα, αλλά τα κατάφερε!».

Το ενδιαφέρον της Λάνγκλι για τον Ριχάρδο Γ’ πυροδοτήθηκε όταν αγόρασε ένα βιβλίο το 1998. «Το είχε γράψει ο Πολ Μάρεϊ Κένταλ και ήταν μία βιογραφία του βασιλιά. Με συνεπήρε γιατί δεν είχε σχέση με τον ήρωα του Σαίξπηρ. Το βιβλίο απεδείκνυε ότι ήταν πιστός, γενναίος, ευσεβής και δίκαιος» λέει η Λάνγκλι.

Σχετικά με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τεστ DNA και τη συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Λέστερ, η Λάνγκλι λέει ότι «δεν ξέρω γιατί δεν ήμουν στο τραπέζι. Ίσως γιατί όλοι όσοι κάθονταν εκεί ήταν διδάκτορες ή αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί».

Για τον σκηνοθέτη Στίβεν Φρίαρς, η πρωταγωνίστρια Σάλι Χόκινς, σημειώνει σχετικά: «Ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Είναι ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες, έχει απίστευτο πάθος να διηγείται ιστορίες. Αγαπώ το έργο του. Έχει κάνει πολύ διαφορετικές μεταξύ τους ταινίες και είναι όλες οικείες και ενδιαφέρουσες. Είναι πολύ έξυπνος και σοφός».

Ο Χαμένος Βασιλιάς / The Lost King
Σκηνοθεσία: Στίβεν Φρίαρς
Σενάριο: Στιβ Κούγκαν, Τζεφ Πόουπ
Πρωταγωνιστούν: Σάλι Χόκινς, Στιβ Κούγκαν, Χάρι Λόιντ, Μαρκ Άντι
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ζακ Νίκολσον
Σχεδιασμός Παραγωγής: Άντι Χάρις
Κοστούμια: Ρόνα Ράσελ
Μουσική: Αλεξάντρ Ντεσπλά
Έτος Παραγωγής: 2022
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο
Διάρκεια: 108 λεπτά
Κυκλοφορεί στους Κινηματογράφους από την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s